Elektrolytter – hvordan, hvornår og hvorfor?
Blog

Elektrolytter – hvordan, hvornår og hvorfor?

Hvad er elektrolytter, og hvad skal din hest bruge dem til?

Elektrolytter er naturlige salte (mineraler) som anvendes forskellige steder i kroppen heriblandt muskulatur og knogler. Alle hestens indre processer kræver en tilstedeværelse af elektrolytter i større eller mindre grad. De vigtigste elektrolytter, også kaldet de primære elektrolytter, er calcium, natrium, kalium, magnesium samt klorid. 

Elektrolytter har bl.a. en betydning for:

  • Produktion og udskillelse af sved, spyt, fordøjelsesvæsker og urin.
  • Muskelfunktion, heriblandt muskelsammentrækning, ikke kun for den skeletale muskulatur (det vi typisk ser som den arbejdende muskulatur under træning), men også for hjertets funktion, muskelfunktion i fordøjelsessystemet osv.
  • Optagelse af næringsstoffer fra tarmvæggen og ind i cellerne
  • Nervefunktion
  • Vedligeholdelse af normal syre-base balance i kroppen
  • Vedligeholdelses af normal væskebalance

Væskeregulering

Elektrolytterne har især stor betydning for hestens evne til at regulere væske og opretholde en sund væskebalance i kroppen. Vha. af nyrerne reguleres væskebalancen og til dels udskillelse og genoptag af elektrolytterne. Elektrolytterne og væskebalancen er især vigtige for hestens muskelfunktion samt ydeevne. 

Væskereguleringen i kroppen sikrer blandt andet, at hesten kan regulere kropstemperaturen, så den ikke bliver for varm, til trods for, at den står under den bagende sol hele dagen. Hesten har altså brug for en større andel elektrolytter, når den er varm. Dette gælder både grundet de ydre temperaturer, men især også når den er i arbejde. 

Når hesten bruger sine muskler, anvendes elektrolytter til at opretholde den rette væskebalance inde i cellerne, men elektrolytterne reguleres også inde i og uden for muskelcellen ift. muskelsammenstrækning og -afslapning. Den energiforbrænding, der foregår, når hesten er i arbejde, skaber varme. Varmen kommer hesten af med ved at svede og via sveden udskilles en vis andel elektrolytter. Derfor er den rette tilførsel af elektrolytter henover døgnet vigtigt. Behovet for elektrolytter varierer afhængig af vejrforholdene og mængden af arbejde hesten er i.  Det er her også vigtigt at bemærke, at hesten også kan svede, når det ikke er synligt for os. Vi definerer ofte en svedig hest ud fra om hud og pels er våd. Sved fordamper dog hurtigt fra hesten, så hesten behøver ikke være våd for at svede og udskille elektrolytter. Det bliver typisk synlig for os om vinteren, da de kolde temperaturer gør, at vi kan se hesten damper, selvom hud og pels virker tør. Dampen er sveden, der fordamper fra hesten.

Hvis der ikke er tilstrækkelige elektrolytter, der kan opretholde væskebalancen, bliver hesten først og fremmest meget hurtigere træt, men det kan også have en betydning for hestens restitution.

Elektrolytterne gør, at vandet bindes i kroppen, så den rette væskebalance kan opretholdes. Væsken ledes hen, hvor der er behov for den for at opretholde en ligevægt mellem væske og elektrolytter.

Læs mere om hestens væskebehov her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hvor-meget-vand-drikker-en-hest


Hvornår har hesten behov for tildeling af elektrolytter?

Elektrolytter forsvinder dagligt langsomt gennem sved, urin men også udåndingsluften. Temperatur og arbejdsintensitet (eller sygdom) øger udskillelsen af elektrolytter.

Mange har tænkt, at hestens daglige foder samt tilstedeværelsen af en saltsten, kan dække hestens behov for elektrolytter. Det kan det også langt hen ad vejen, men hvis der er meget varmt, hvis hesten sveder eller er under hårdt arbejde, er det som regel nødvendigt at supplere sin daglige fodring med elektrolytter.

Du kan læse mere om hvornår salt er nok og hvornår du bør supplere med elektrolytter her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/salt-og-elektrolytter-hvad-skal-man-vaelge

Har man en hest i moderat til hård træning, skal man afsted til konkurrencer, eller på en lang ridetur, kan det give mening at tildele elektrolytter før den pågældende begivenhed. Studier peger nemlig i retning af, at såkaldt ”preloading” af elektrolytter resulterer i mindre væsketab og et lavere tab af elektrolytter fra bl.a. muskulaturen sammenholdt med heste, der kun tildeles vand inden træningen. Dermed sikrer man en bedre restitution og væskebalance ved at være på forkant.

Du kan læse mere om fodring op til og under stævner her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hestens-staevnekit-fodring-for-under-og-efter-staevnet

I nogle tilfælde kan man også vælge foder til sportsheste, hvor der er taget højde for det ekstra behov for elektrolytter. Komplet fodrene Nordic Active Müsli, Nordic Sport Lite og Nordic Sport er eksempelvis fodre tilpasset sportshesten og disse ligger særligt højt på elektrolytter.


Nordic Elektrolyt Sticks

Har hesten behov for elektrolytter udover hestens grundfodring, kan man vælge at tilføre Nordic Elektrolyt Sticks. Produktet er et praktisk tilskud af elektrolytter, der kan tildeles som en ”godbid” eller lægges i krybben med hestens øvrige foder.

Nordic Elektrolyt Sticks adskiller sig fra andre lignende produkter på markedet, da elektrolytterne er bundet op på naturlige fibre. Det betyder at saltene frigives langsomt, og bliver tilgængelige for hesten i takt med at fibrene nedbrydes. Nordic Elektrolyt Sticks er derfor også et godt valg til heste med sensitiv fordøjelse, eller heste der har problemer med slimhinden i maven.

 

En kort opsummering

Hesten anvender elektrolytter til at regulere væske i kroppen, og udskille affaldsstoffer.

Hvilke heste har behov for ekstra tildeling af elektrolytter?

  • Heste i hårdt arbejde
  • Heste som sveder meget
  • Heste som trænes i meget varmt vejr
  • Heste som sveder under transport
  • Heste der har behov for øget væskeindtag

 

Eksempler på foderplaner 

Nøjsom fjordhest, der går på nedbidt sommergræs. Hesten er i let træning, men sveder meget på de varme dage og under træning. I sommermånederne på græs fodres hesten med Nordic Summer Sticks og ejeren har ikke mulighed for at tildele ren salt sammen med et krybbefoder, og hesten får ikke brugt sin saltsten på folden.

Daglig fodring, sommer:
5g/100kg hest Nordic Summer Sticks
10g/100kg hest Nordic Elektrolyt Sticks

 

En varmblodshest, der bruges til kørsel og er i hård træning, som inkluderer længere træningspas 5 dage i ugen samt hyppig konkurrencedeltagelse. Hesten får dagligt stråfoder svarende til ca. 2kg hø per 100kg hest og fodres med Nordic Sport for at holde energi og huld til træningen.

Daglig fodring:
300g/100kg hest Nordic Sport

Nordic Sport dækker i det daglige hesten ind på elektrolytter. På stævnedage tilføjes 20g/100kg hest Nordic Elektrolyt Sticks. Dosis fordeles over dagens fodringer og første dosis tildeles altid inden, der køres hjemmefra.

 

En hollandsk varmblod, der bruges til dressur, let jordarbejde og en tur i skoven i ny og næ. Hesten trænes 4-6 dage i ugen. Hesten sveder en del under træning om sommeren. Hesten går uden dækken året rundt og klippes derfor ikke om vinteren. Selvom hesten ikke sveder synlig i vinterperioden, damper den altid efter træning.

Daglig fodring:

100g/100kg hest Nordic Lite Müsli

Hesten har adgang til saltsten på folden og i boksen. Saltstenen bruges, men ejeren vil gerne sikre sig, at der tildeles en passende dosis elektrolytter, når hesten sveder. Derfor tilføjes der 10g/100kg hest Nordic Elektrolyt Sticks på de dage, hvor træningen giver anledning til sved/damp.

 

Er du i tvivl om du bør supplere din hest med elektrolytter? Kontakt os gerne på tlf. 25 20 90 70 eller skriv på info@nordichorse.dk, så hjælper vi dig gerne med at vurdere om dit foder indeholder nok elektrolytter eller om du bør give ekstra.

 

Foto: MEP Photo