Blog

Lidt nørderi omkring den aktive hest

Nogle aspekter af energi, protein og især E-vitamin diskuteres for tiden heftigt hos forskerne. Mængden, kilden til energien og tidspunktet for indtagelsen af foderet inden motion er især omdiskuteret, man er dog helt enige om, at disse faktorer kan have stor betydning for ydeevnen.

I 1989 fastsatte National Research Council (NRC) for første gang behovet for energi til højtydende præstations-heste (væddeløb) og disse værdier er gennem tiden konkluderet været passende. Man er dog med tiden blevet mere opmærksom på de faktorer der kan have betydning for energibehovet, såsom hvilken form for ydelse der kræves af hesten.

Tildelingen af foderet til sportshesten kræver en korrekt balanceret sammensætning af opløselige kulhydrater, fibre, fedt samt protein og den mængde der gives inden motion, ses at have betydning for niveauet af blodsukkeret og frie fedtsyrer der påvirker ydelsen.

En ting der for nyligt er fastlagt er, at histidin (for at forøge carnosinniveauerne) og carnitin (der er et vitamin lignende stof, der dannes ud fra lysin) er en begrænsende faktor for de heste hvor der kræves muskelaktivitet over en længere periode.

E-vitamin ses også at have stor betydning for den aktive hest. Kostkoncentrationerne bør være i omegn af 60-80 IE / kg, for at have den tilstrækkelige ønskede beskyttende effekt mod træningsfremkaldt peroxidering. Altså nedsættelse af de stoffer der udskilles som konsekvens af musklernes energiomsætning. Denne udskillelse ses især i musklerne hos heste der yder længere udholdende dicipliner, end sprintere. Lipid peroxidering kan hæmme DNA syntese og cellemembraner, ligesom det aktiverer sensorer der fremmer inflammation og kan kort sagt, uden udskillelse eller neutralisering, hæmme musklernes evne til at yde optimalt.

Derfor er det vigigt, at der i fodringen af den særligt aktive hest, tildeles råvarer, der er naturligt højt på både histidin, carnitin (i form af lysin) og E-vitamin.

Naturligt høje koncentrationer af histidin findes i;
hørfrø (640 mg/100 g)
ølgær (620 mg/100 g)
hvedeklid (490 mg/100 g)

Naturligt høje koncentrationer af lysin (der syntetiseres til carnitin) findes i; ølgær (2700 mg/100 g)
tang (900-2400 mg/100 g)

Naturligt høje koncentration af E-vitamin findes i;
Vindruekerne(28,8 aTE/100 g)
hørfrøolie (17,5 aTE/100 g) hørfrø (8,2 aTE/100 g)
pastinak (2,3 aTE/100 g)

Dog skal det antages, at blot 50 % af den fødevaretildelte E-vitamin optages. 


For at få den optimale energiomsætning i musklernes celler, og dermed maximal ydelse samt nedbrydelse af affaldsstofferne grundes træningsfremkaldt lipid peroxidering, og dermed undgå muskel stivhed eller manglende udholdenhed er det vigtigt at være opmærksom på at tildele ovenstående næringsstoffer i passende tilstrækkelige mængder, og samtidig sørge for en balanceret sammensætning af opløselige kulhydrater, fibre, fedt samt lettilgængeligt protein, der er tilpasset til lige præcis din hests behov.

Hvis du har en hest der yder meget, og vil vide mere om, hvilken fodring der vil være optimal til den ydelse der kræves, skal du til hver en tid være velkommen til at skrive en mail til simone@nordichorse.dk og vedhæfte oplysninger om din hest og dens træning.

Følg med i hele marts måned, hvor vi i Nordic Horse holder fokus på fodring til den toppræsterende hest.