Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Hestens restitution - der hvor udviklingen sker

Hestens restitution - der hvor udviklingen sker

Når det gælder konkurrenceheste eller heste i moderat til hård træning, har vi oftest et ønske om, at de bliver mere udholdende, stærkere og får en bedre muskelsætning, så de kan præstere optimalt. Det kræver den rette fodring og den rette træning, men det kræver i den grad også restitution.

Det er under restitutionen at hesten udvikler sig og bliver klar til den næste træning. Det er nemlig her hesten bruger næringsstofferne fra foderet til at reparere og genopbygge. Når hesten bruger sine muskler under træning, sker der mikroskader på muskulaturen. Det er bl.a. det, der er med til at give muskelømhed, men det er også det, der gør at hesten udvikler sig og bliver stærkere. Kroppen reparerer nemlig selv mikroskaderne i muskulaturen, når den restituerer. Og det er denne reparation, der gør, at hestens muskulatur udvikler sig, så hesten får bedre styrke og muskelmasse. Får hesten ikke passende næringsstoffer og passende hvile mellem træningspas, risikerer man at hesten ikke når at restituere og derfor ikke kan præstere optimalt – og i værste fald begynder hesten at mistrives med manglende energi og muskelømhed til følge.

 

Træningens betydning

For alle heste i træning, er det en god idé at tænkte variation i træningen ind. Udover at det er godt for hestens fysiske og mentale velvære, så viser forskningen faktisk også, at det er med til at reducere risikoen for skader.

Når hesten skal restituere fra træningen, er det en god idé at tænke aktiv hvile ind. Aktiv hvile betyder at hesten har mulighed for bevægelse uden den store belastning. Det optimale er at hesten får så mange timer på fold som muligt. Er der kun mulighed for fold i få timer, kan man vælge at gå en tur med sin hest (uden rytter på ryggen).

 

Stråfoder og krybbefoder

Stråfoder i form af hø, wrap eller græs skal altid udgøre hestens primære fodring. Der hvor stråfoderet kommer til kort, kommer krybbefoderet ind i billedet. Det gælder især også, når hesten skal restituere.

Det er umiddelbart efter et træningspas at cellerne i hestens krop er særligt modtagelige overfor næringsstoffer som sukker (og til dels stivelse) samt aminosyrer. Man ser bl.a. en øget insulinfølsomhed efter en træning, hvor hesten har haft pulsen oppe over længere tid. Det handler bl.a. om at hestens muskler er ”sultne” efter at få deres glykogendepoter fyldt op. Det samme gør sig gældende for leveren, da det er disse steder hesten har sine kulhydratreserver, som den trækker på under træning. Man kan med fordel time en af hestens krybbefodringer til lige efter træning.

 

Ekstra tilskud som kan være med til at fremme hestens restitution

Ønsker man at støtte ekstra op omkring hestens muskelopbygning og restitution, kan man tildele Fiber Mash suppleret med Elektrolyt Sticks og evt Muscle Aid lige efter træning.

Nordic Fiber Mash - optimerer fordøjelse og restitution

Nordic Elektrolyt Sticks - nemme elektrolytter til din hest

Nordic Muscle Aid - naturlig støtte til hestens muskulatur

 

Hjælp til muskelopbygning og muskelrestitution

Mange heste har gavn af et tilskud der understøtter de arbejdende muskler og som kan være med til at øge muskelopbygning, træningstolerance, udholdenhed og muskelrestitution. 

Problemer med muskelopbygning kan forekomme selv med en tilstrækkelig tilførsel af vitaminer og mineraler. Et almindeligt problem er nemlig utilstrækkelig tilførsel af essentielle aminosyrer.

Nordic Muscle Aid er nøje sammensat med henblik på den bedst mulige støtte til hestens muskler. Produktet fokuserer i høj grad på tilførsel af essentielle aminosyrer, men indeholder også andre råvarer som i kombination med hinanden, er med til at fremme den muskelfunktion, som ofte ligger til grund for muskeltab, manglende opbygning af muskler og træningsrelaterede muskelømheder.

Nordic Muscle Aid - naturlig støtte til hestens muskulatur

Hvis hesten mangler protein i foderplanen, vil den have nedsat vækst, og nedsat muskelopbygning. Som en kilde til letfordøjeligt protein, kan man kigge i retning af Nordic E-cobs, da esparsette har en fint indhold af naturligt forekommende aminosyrer og elektrolytter.

Nordic E-Cobs til heste - pelleteret esparsette af højeste kvalitet

Nordic Minty Omega har også et meget højt proteinindhold på hele 31,8% og samtidig har produktet et meget højt omega-3 indhold. For sportsheste er det især vigtigt med tilstrækkelige mængder omega-3 fedtsyrer, da dette giver muskelcellerne mere fleksibilitet samt styrke og udholdenhed. Ved tilstedeværelsen af omega-3 fedtsyrer restituerer muskelcellerne hurtigere efter dannelse af mælkesyre, fordi muskelcellerne øger deres evne til at udskille affaldsstoffer og forøger hestekroppens evne til at omdanne ilt.

Nordic Minty Omega - høj på protein og omega-3

Heste, der er i moderat til hård træning, har gavn af at få tilført ekstra E-vitamin som støtte til muskulaturen. Her kommer et komplet fodrene i Perform Serien (Nordic Active Müsli, Nordic Sport Lite og Nordic Sport) ind i billedet, da der allerede er taget hensyn til det øgede behov for E-vitamin. Alternativet er at tilføje E-vitamin som et tilskud til den eksisterende fodring - her kan man vælge Nordic E-power, som er et koncentreret tilskud med naturligt E-vitamin og lysin.

Nordic Active Müsli - optimal energi til hesten i let til middel træning
Nordic Sport Lite - naturens eget foder til den nøjsomme sportshest
Nordic Sport - komplet krybbefoder til sportshesten

Nordic E-Power - pelleteret E-vitamin til heste

Har du en hest, der har problemer med muskelsætningen, kan du læse mere her: Hjælp, min hest mangler muskler
 

Brug for ekstra energi?

Har man en hest, der hurtigt mister energi under træning eller der er brug for et ekstra skud energi til stævnerne, kan man med fordel kigge i retning af et supplerende foder til at fylde depoterne op. Det kan f.eks. være et produkt som Nordic Xtra Energy. Det er især en fordel af tildele op til et stævne eller endda imellem klasserne, hvis man har flere starter samme dag. Nordic Xtra Energy kan også anvendes under træning i perioder hvor hesten har et øget energibehov.

Nordic Xtra Energy - til hesten der har brug for ekstra energi

Oplever du at din hest mangler energi til træningen, kan du læse mere her: Min hest mangler energi

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring restitution. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

 

Kilder:

Conditioning Sport Horses, Dr. Hilary Clayton, januar 1991.
Nutrition Requirements of Horses, 6th edition, National Research Council.
Nutrition for the Performance Horse, Dr. Eleanor Kellon

 

Forrige blogindlæg Alle heste har behov for salt
Næste blogindlæg Ingen hov, ingen hest