Tlf. 2520 9070

Sådan vurderer du din hests huld
Et vigtigt værktøj
Et værdifuldt redskab, for at kunne afstemme din hests fodring, og sikre at hesten hverken er for tynd eller for fed er, at kunne huldvurdere korrekt. Når du skal vurdere din hests huld, er det derfor vigtigt, at du både ser på din hest, og mærker på den, da f.eks. en tyk pels kan besværliggøre en visuel vurdering.
En fast del af rutinen
Det er vigtigt at huldscore din hest jævnligt – f.eks. hver 14. dag eller 1 gang om måneden. Herved kan du hurtigt vurdere, om der er behov for at justere hestens fordring ift. at opretholde et korrekt huld og en sund hest.
Heste kan lagre fedt forskelligt
Når du skal kigge på din hest, er det rart at vide, hvor den typisk lagrer fedt. Det har nemlig betydning for, hvor du skal kigge og mærke, når du skal huldscore den korrekt. Nogle heste kan nemlig forekomme slanke over ribbenene, men have større mængder fedt over deres nakke, skuldre og bagpart. En sådan hest kan have udfordringer med stofskiftet, uden at være synligt overvægtig.
Du bør særligt være opmærksom på områderne afbildet herunder:
Henneke-skalaen som værktøj.
Skalaen er et standardiseret værktøj til at vurdere hestens huld, hvor 9 er ekstremt fed og 1 er ekstremt tynd. Optimalt bør din hest have en huldscore 5, ud fra skalaen som er afbildet herunder:
Huldkarakter 1: Afmagret
Der mærkes ingen fedt på hesten. Ribben, rygrad, halerod, hofteben, skulder og hals ses meget tydeligt. Indsunken bagpart og hulrum under halen med stort mellemrum mellem bagbenene
Huldkarakter 2: Meget tynd
Der mærkes meget lidt fedt på hesten. Ribben, rygrad, halerod, hofteben, skulder og hals ses tydeligt. Indsunken bagpart og hulrum under halen med mellemrum mellem bagbenene
Huldkarakter 3: Tynd
Der mærkes et tyndt lag af fedt på hesten. Ribben, rygrad, halerod og skulder kan lige akkurat anes og hofterne kan ses men er afrundede.
Huldkarakter 4: Lidt tynd
Der mærkes et tyndt lag af fedt på hesten. Få ribben og rygraden er kan ses, og afhængigt af racen kan haleroden anes. Manke, skulder og hals er let udfyldt.
Huldkarakter 5: Moderat
Der mærkes et tyndt lag fedt på hesten. Rygraden og ribbenene kan ikke ses men kun mærkes med et let tryk. Bagpart og kryds er afrundet og hofterne kan anes let men ikke mærkes. Manke, skulder og hals er afrundet og udfyldt.
Huldkarakter 6: Moderat fed
Der mærkes et lag fedt på hesten. Let fordybning langs rygraden. Fedtdepoter ved manken og halskammen samt ved skulderen.
Huldkarakter 7: Lidt fed
Der mærkes et tydeligt lag fedt på hesten. Fordybning langs rygraden og der er fedt mellem ribbenene, ved manke, skulder og langs nakkekammen.
Huldkarakter 8: Meget fed
Der ses et tydeligt lag fedt på hesten. Synlig fordybning langs rygraden. Ribbenene mærkes kun ved tryk. Der mærkes fedtkam langs nakkekammen og fedt foran eller bag skulderen Meget rund bagpart og fedtaflejring ved haleroden og kryds.
Huldkarakter 9: Ekstremt fed
Der ses et meget tydeligt lag fedt på hesten. Meget synlig fordybning langs rygraden og udstående fedtdepoter langs ribben. Meget rund og hjerteformet bagpart og tydelig fedtaflejring ved haleroden og kryds. Manke og inderlår er udfyldt med fedt.
Kontakt os gerne på foderplan@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring af heste. Ved problematikker anbefaler vi altid gennemgang af hele hestens foderplan og evt. management. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.