Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Spirulina til heste

Spirulina til heste

Spirulina er en blågrøn alge (eller nærmere bestemt organisme) og menes at være en af ​​de ældste livsformer på Jorden. Spirulina betragtes som superfood – en koncentreret alt-i-en kilde til et væld af sunde næringsstoffer inklusiv aminosyrer. Det hævdes at Spirulina er så ernæringsmæssig komplet, at man kan leve af det alene og være fuldstændig sund, om end det lyder som en ret kedelig kost i længden.

De mange rapporterede fordele ved Spirulina gennem tiden, har også lagt grobund for utallige videnskabelige undersøgelser. Den mest kendte kliniske effekt af Spirulina ses i evnen til at ændre immunfunktionen. Overaktive immuntilstande beroliges ligesom en opregulering af immunresponsen kan optimeres.

Spirulina er som andre former for superfood blevet tiltagende populært til heste, og det er bestemt ikke uden grund. Her er nogle af de fordele som ses ved tildeling af Spirulina til heste:
 

Understøtter hestens luftveje

Spirulina viser gode resultater i kombination med Jiaogulan til heste med luftvejsproblemer, særligt de som påvirkes af f.eks. plantepollen forår og sommer. Her anbefales en dosering på 20g Spirulina kombineret med 2g Jiaogulan – denne dosering udfodres 2 gange om dagen. I casestudier sås forbedringer allerede efter 1 uges tildeling. Når forbedringer er opnået kan doseringen ofte reduceres til det halve. Herefter overvåges symptomerne, og ses forværring øges doseringen igen tilbage til max.

Understøtter heste som ikke tåler mitter/insekter

Spirulina understøtter hestens immunforsvar, og fremmer en normal immunrespons hos heste som ikke tåler mitter. Kan også være gavnlig til de heste som reagerer mere på insektbid end andre, samt heste med hypersensitiv hud. For effekt hos disse heste bør anvendes en dosering på 10g pr 100 kg hest. Påbegynd tildeling minimum 6 uger før insekterne ankommer i foråret. Når forbedringer er opnået kan doseringen ofte reduceres til 5g pr 100 kg hest. Herefter overvåges symptomerne, og ses forværring øges doseringen igen tilbage til max.
 

Understøtter vægttab

Studier viser at Spirulina fremmer vægttab og forbedrer metabolisk sundhed hos heste med stofskifteproblemer. I et forsøg tabte hestene sig i gennemsnit 57 kg over 3 måneder ved tildeling af Spirulina. Desuden havde hestene en forbedring i insulinfølsomhed, der bl.a. sås som et fald i hestenes ”fedtkam-score” fra 4 til 3,2 på 3 måneder. Det menes at bedringen i insulinfølsomhed delvist skyldes et sundere fedtvæv med bedre antioxidantstatus. Som med alle andre tilskud der understøtter vægttab og metabolisk sundhed, er det dog vigtigt at hele hestens foderplan er optimeret med fokus på vægttab.

En god proteinkilde

Spirulina er en fremragende proteinkilde, med en god aminosyresammensætning til støtte og vedligeholdelse af sunde, velfungerende muskler. Spirulina er en meget koncentreret kilde til protein, og også meget mere fordøjeligt end f.eks. soja. Selvom det indeholder alle de essentielle aminosyrer, er det ikke fulddækkende på methionin og lysin – men det kan være et rigtig godt supplement til den eksisterende fodring. Vi anvender ofte Spirulina i foderplaner til avlsheste, seniorheste og heste i hård træning.

Sådan introducerer du Spirulina til din hest

Spirulina er et fantastisk tilskud til langt de fleste heste, og især de som udfordres med nogle af de ovenstående problemstillinger. Spirulina har en karakteristisk frisk duft, som for nogle heste kan kræve lidt tilvænning. Særligt Spirulina i pulverform kan være svært at få nogle heste til at spise. Derfor har vi valgt at pelletere vores Spirulina, og dermed minimere duften. Det betyder at pillerne næsten altid er kærlighed ved første bid. Dog er det som med alle andre tilskud en god idé at tilvænne hesten langsomt – ikke kun pga smagen og duften men også pga det potente indhold. Så start med en lav dosering og øg langsomt mængden hen over 1-2 uger.
 

God kvalitet for optimal effekt

Spirulina har en formidabel evne til at filtrere og udrense giftstoffer. Derfor bør du altid forlange en kontrolleret kvalitet når du køber Spirulina. Dermed kan du sikre dig at kvaliteten er høj, og at du dermed kan opnå optimal effekt af produktet. Vi stiller høje krav til vores leverandører, og derfor er Nordic Spirulina dyrket i lukkede fotobioreaktorer, i et sterilt miljø der beskytter spirulinaen fra at blive forurenet af noget udefrakommende. Den løbende kvalitetskontrol sikrer, at produktet overholder de fastlagte grænseværdier for toksiner og giftstoffer. Læs mere om Nordic Spirulina her.

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring med Spirulina. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

 

Kilder:

Kellon, Eleanor Use of the Herb Gynostemma Pentaphyllum and the Blue-green Algae Spirulina Platensis in Horses. Equine Congress. 2006.

Nawrocka, Daria et al. Spirulina platensis Improves Mitochondrial Function Impaired by Elevated Oxidative Stress in Adipose-Derived Mesenchymal Stromal Cells (ASCs) and Intestinal Epithelial Cells (IECs), and Enhances Insulin Sensitivity in Equine Metabolic Syndrome (EMS) Horses. Marine Drugs. 2017.

Van der Rijt, Renske et al. Culicoides species attracted to horses with and without insect hypersensitivity. The Vet J. 2008.

 

 

 

 

 

Forrige blogindlæg Hestens pelsskifte i efteråret
Næste blogindlæg B-vitamin tilskud til din hest?