Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Alle heste har behov for salt

Alle heste har behov for salt

Salte

Salte er en stor gruppe af kemiske stoffer med en række fælles egenskaber. I sammenhæng med fodring af heste kan salte både beskrives som elektrolytter og mineraler. De mest almindelige salte, der har betydning for hesten, er natrium, klorid, kalium, bikarbonat, sulfater, fosfater, calcium og magnesium.

De to salte, der har størst tilstedeværelse i blodet og cellerne, er natrium og klorid. Forbindelsen natriumklorid kender de fleste som helt almindeligt bordsalt – og det er netop salt i form af natriumklorid, som er særligt interessant at kigge på til hesten.

Hestens grovfoder og ofte også krybbefoder kommer til kort, når det gælder salt. Grovfoder som wrap, hø og frisk græs har et naturligt lavt indhold af salt. Når det gælder krybbefoderet afhænger det af foderet, hvorvidt hesten er dækket ind med salt eller ej. I Perform Serien er der taget hensyn til det øgede basale behov for salt for heste, der er i træning. Fodrer man med et andet komplet foder eller bruger et vitamin- eller mineral tilskud som den primære fodring, bør man være opmærksom på hestens indtag af salt.


Hvorfor er salt vigtigt

Salte spiller en rolle i mange af kroppens processer. De er bl.a. med til at regulere produktionen af sved og spyt. De er vigtige for reguleringen af fordøjelsesvæsker og den generelle væskebalance. Kroppen består af omtrentligt 70% vand, og det er saltene, der er med til at opretholde denne væskebalance. Derudover er saltene vigtige for en normal muskelfunktion og et normalt fungerende nervesystem.

Med andre ord er salte vigtige for hestens generelle trivsel og præstation.

 

Får din hest nok salt

Hesten har grundlæggende et relativt stort behov for salt (natriumklorid), og dette behov øges i takt med hestens træning og træningsintensitet.

Mange heste har sliksten med salt tilgængelig på folden og i boksen, men det er ikke nødvendigvis nok. De fleste heste går på fold med andre heste. Vil man sikre sig et tilstrækkeligt indtag for hver enkelt hest, er det en god idé at holde øje med, hvor meget hver enkelt hest bruger slikstenen. Nogle er måske flittige brugere, mens andre ikke rører den.

Har din hest et overforbrug af slikstenen, kan man fjerne den og i stedet tilsætte den rette mængde salt i krybbefoderet. På den måde sikrer du dig, at din hest ikke får for meget salt samtidig med, at den får sit minimumsbehov dækket. Bruger din hest slet ikke slikstenen, kan du ligeledes blande salt i krybbefoderet.

Har du en hest, der er god til at bruge slikstenen uden at have et overforbrug, kan du holde øje med at denne adfærd fortsætter og holde styr på, hvor længe slikstenen holder. Når hesten sveder under træning eller pga. varmt vejr, kan det være en idé at give ekstra salt eller et tilskud af elektrolytter.

Nordic Sea Salt - uraffineret havsalt til heste

Nordic Hydro Pellets - pelleterede og velsmagende elektrolytter

Nordic Elektrolyt Sticks - nemme elektrolytter til din hest

 

Hvor lang tid må en sliksten holde?

En hest på 500kg, der er ikke trænes, har et minimumsbehov på ca. 25g salt dagligt. Bliver selv samme hest sat i arbejde kan behovet stige til det dobbelte.

Det betyder også, at en lille flok på 5-6 heste af varierende størrelse og arbejdsintensitet, skal spise sig igennem en 5kg sliksten af ren salt på en måneds tid. Går der længere tid, er der nogen af hestene, der ikke får nok salt.

Det er det en god idé at tage stilling til, hvilken type salt, man tilbyder sin hest. Er det f.eks. en sliksten med ren havsalt hesten har tilgængelig, eller er det en sliksten med både salt og et "fulddækkende vitamin/mineral tilskud"? Hesten skulle gerne være dækket ind med vitaminer og andre mineraler gennem krybbefoderet, så slikstenen bare skal gøre op for det manglende saltindhold. Tildeler man en sliksten som både er tilsat salt + vitaminer og mineraler, kan man risikere at hesten er nødt til at indtage for mange vitaminer og mineraler for at dække sit saltbehov.

Nordic Sea Salt Block - Uraffineret middelhavssalt til din hest

Nordic Sea Salt Block - Probiotic - havsalt kombineret med probiotika

 

Heste i hård træning eller i varmt vejr

En hest i moderat til hårdt arbejde kan have brug for ca. dobbelt så meget salt som en hest i vedligehold. Udover træningen gør vejrforholdene også en forskel for saltbehovet. I sommerhalvåret hvor der er flere varme dage, er behovet generelt set større end i vinterhalvåret.

Forskning viser at hestens brug af sliksten ikke ændres, selvom hestens behov for salt øges pga. øget træningsmængde. Det betyder desværre, at hesten ikke selv formår at tilpasse sit saltindtag til sit behov. Det er derfor vigtigt at være ekstra opmærksom på hesten i træning og i varmt vejr, så man sikrer et tilstrækkeligt indtag af salt.

Derudover er det meget vigtigt, at hesten altid har adgang til frisk vand, da både elektrolytter og væske er nødvendige for at opretholde en god væskebalance.

Er din hest dehydreret?

Elektrolytter – hvordan, hvornår og hvorfor?

Nordic Magnesium - velsmagende magnesiumtilskud i piller

 

Nordic Sea Salt - den rene salt uden e-numre

Nordic Sea Salt findes både i løsvægt og som en sliksten. Fælles for produkterne er, at de består af groft uraffineret middelhavssalt. Som oftest er fodersalt og sliksten tilsat antiklumpningsmidler mm, men Nordic Sea Salt er hverken tilsat antiklumpningsmidler, blegemidler eller tørremidler. Den nænsomme produktionsmåde gør desuden, at saltet er rigt på naturlige mineraler såsom calciumkalium og magnesium.

Nordic Sea Salt - uraffineret havsalt til heste

Nordic Sea Salt Block - Uraffineret middelhavssalt til din hest

Nordic Sea Salt Block - Probiotic - havsalt kombineret med probiotika

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring omega-3 fedtsyrer i din hests foderplan. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

 

Kilder

Nutrition Requirements of Horses, 6th edition, Animal Nutrition Series, National Research Council, 2007

NRC Plus, Dr. Eleanor Kellon

Effects of feeding frequency and voluntary salt intake on fluid and electrolyte regulation in athletic horses May 1999 Journal of Applied Physiology 86(5):1610-6, Dahlborn K, Jansson, A

Voluntary salt (NaCl) intake in Standardbred horses July 1996 Pferdeheilkunde 12(4):443-445, Jansson A., Rytthammar Å., Lindberg J.E., Dahlborn, K

Forrige blogindlæg Har din hest også taget lidt på henover sommeren?