Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage - Køb 2 sække AGROBS (12,5 kg til 20 kg) og få 5 kg AlpenGrün Mash med GRATIS.
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage - Køb 2 sække AGROBS (12,5 kg til 20 kg) og få 5 kg AlpenGrün Mash med GRATIS.
Præbiotika, synbiotika og postbiotika til heste

Præbiotika, synbiotika og postbiotika til heste

Præbiotika, synbiotika, postbiotika, mikroorganismer, mikrobiom, mikrobiota – det er ikke ligefrem navne, der lige ruller af tungen, men det er ord, der er værd at kende til, når man gerne vil passe godt på sin hests fordøjelse, immunforsvar og generelle helbred.
 

Hestens tarmflora og den mikrobielle fermentering

Hestens tarmflora, som også kaldes hestens mikrobiom eller mikrobiota, kommer mere og mere i fokus efterhånden, som vi bliver klogere på, hvor vigtig den er for hestens sundhed. Heste er planteædere, der er afhængig af mikrobiel fermentering i blind- og stortarm for at kunne udnytte energi fra det føde de indtager. Faktisk er det over halvdelen af deres energibehov til helt almindeligt vedligehold, der kommer fra den mikrobielle fermentering. Det betyder at hestens fordøjelsessystem er hjem for en lang række mikroorganismer, der er i symbiose med hesten. Det er disse mikroorganismer, der samlet for betegnelsen hestens tarmflora. Mikroorganismerne er altafgørende for fordøjelsen af føde og udnyttelse af næringsstoffer. Mikroorganismerne har dog også mange andre funktioner for hesten. De er en vigtig del af hestens fordøjelsessystem, men de spiller også vigtige roller i hestens immunforsvar, hestens stofskifte og faktisk også kommunikation med hestens hjerne. Den kommunikation, der foregår, mellem hestens tarmflora og hjernen, kaldes the gut-brain axis. The gut-brain axis er et flervejs-kommunikationssystem, hvor det ikke bare er centralnervesystemet (hjerne og rygmarv), der kommunikerer med tarmfloraen. Det autonomiske nervesystem, som står for ufrivillige bevægelser og funktioner som f.eks. hjerteslag og fordøjelse, immunforsvaret og dele af det endokrine system heriblandt HPA-aksen, som bl.a. står for produktion af stresshormonet kortisol. Deraf kan denne akse påvirkes en lang række funktioner hos hesten. Heriblandt tarmperistaltik, udskillelse af fordøjelsesvæsker, slimhindebeskyttelse, humør, nervøsitet samt adfærd som ro og hyperaktivitet, og meget mere. Studier viser ligeledes at hestens fodring har betydning for sammensætningen af bakterierne i hestens tarmflora – og ændring i sammensætningen kan påvirke hestens adfærd.


Hvad kan man selv gøre?

De mikroorganismer, der findes i hestens fordøjelsessystem, er livsvigtige for hesten, så vi gør klogt i at passe godt på dem. Og hvordan gør man så det? Det er her ord præbiotika, synbiotika og postbiotika kommer ind i billedet. Til sammen passer præ-, syn og postbiotika rigtig godt på mikroorganismerne og sørger for et intakt og velfungerende fordøjelsessystem og en velfungerende kommunikation via gut-brain axis. Man kan sørge for at støtte hestens tarmflora med disse forskellige -biotika, og dermed passer godt på hestens fordøjelse i det daglige eller i perioder, hvor der skulle være behov for ekstra støtte.
 

Tildel god kvalitets grovfoder i en passende mængde

Det vigtigste element i hestens fodring er hestens grovfoder. Her kan man sørge for at give gode betingelser for tarmfloraen ved at sikre en tildeling af hø eller wrap jævnt fordelt over døgnet. Fibrene i hestens grovfoder fungerer nemlig præbiotisk i hestens fordøjelsessystem, og et biprodukt af fiberfordøjelsen er forskellige typer postbiotika, som også har gavnlige effekter for hesten.

Du kan læse mere om hestens grovfoder her: Grovfoder - det vigtigste i hestens foderplan


Diversitet i fodringen

Udover at sikre et grovfoder af god hygiejnisk kvalitet, er det også en god idé at tænke diversitet i fodringen ind for at sørge for en stor diversitet af mikroorganismer i hestens fordøjelse. Dette kan man først og fremmest gøre ved at sikre sig, at der anvendes forskellige typer af græsser i hestens hø eller wrap. Dernæst kan man tilpasse hestens krybbefoder og evt. fold forhold for at give endnu større mulighed for at tilgå forskellige typer af planter og fibre.

Ønsker man at tilpasse krybbefodringen, så der er større diversitet i fodringen, kan man anvende produkter som:

Du kan læse mere om hestens tarmflora og diversitet i fodringen her:
Boost af hestens tarmflora


Præbiotika

Præbiotika er madpakken til tarmbakterierne. Det vil sige, at præbiotika er næring til de mikroorganismer, der allerede udgør en del af hestens tarmflora. Ved at tildele præbiotika, sørger man for bedre levevilkår for forskellige stammer af mikroorganismer i tarmfloraen.

Eksempler på præbiotiske tilskud kunne være:

Vil man gerne have præbiotiske egenskaber inkluderet i den daglige fodring, kan supplerende fodre også komme ind i billedet:


Synbiotika

Synbiotika er et udtryk for når præbiotika kombineres med de gode mikroorganismer. Det vil sige, når man via fodringen tilfører en eller flere stammer af mikroorganismer sammen med deres egen madpakke for at sikre en god kolonisering af bakterier og give dem gode levevilkår.

Eksempler på synbiotika kunne være:
Nordic Biosa kombineret med Nordic Healthy Digestion
Nordic Levu Pro kombineret med Nordic Althearod.

Hvorvidt det er tilstrækkeligt med tilførsel af præbiotika eller om der skal synbiotika til vil være individuelt. Ofte vil der ved fordøjelsesproblemer, sygdomsforløb og dertilhørende medicinering samt manglende diversitet i fodringen være anledning til at fodre med synbiotika i en periode for at hjælpe tarmfloraen bedre på vej.
 

Støt hesten i produktionen af postbiotika

Postbiotika er de biprodukter, der opstår under fermenteringen af fibre i hestens fordøjelsessystem. Det vil sige, når hesten fordøjer sit grovfoder i form af hø, wrap eller græs, opstår der biprodukter under fermenteringsprocessen, og mange af disse biprodukter har gavnlige effekter for både tarmfloraen og tarmvæggen. Det gælder bl.a. smørsyre, der er et postbiotika, som er med til at holde tarmvæggen sund og velfungerende. Ved skader på tarmvæggen (øget tarmpermeabilitet også kaldt leaky gut) vil smørsyre også være et vigtigt komponent af ophelingen.

Er der allerede opstået problemer med hestens fordøjelse, kan det være nødvendigt at sætte ind på flere parametre for at få rettet op på problemet. Det er der mere information om i disse blogindlæg:

Ved problemer med efterløb og løse hestepærer:
Hjælp, min hest har fået løse hestepærer

Ved oppustethed:
Oppustethed hos heste - et tegn på ubalance

Hvis hesten har indtaget grovfoder af dårlig hygiejnisk kvalitet:
Mykotoksiner i hestefoder 

En hest der har problemer med fordøjelsen, kan være kompleks i forhold til fodring, og de bagvedliggende årsager. Husk derfor at se problemet i sammenhæng med flere faktorer.

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål til din hest som får ømme hove. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

Forrige blogindlæg Risklid til heste – hvad kan det egentlig?
Næste blogindlæg Ømme hove om vinteren