Oppustethed hos heste - et tegn på ubalance
Blog

Oppustethed hos heste - et tegn på ubalance

Der er stor forskel på om din hest er tyk eller oppustet. Er bredden udelukkende på maven, kan det betyde, at der er en ubalance i hestens fordøjelsessystem.

Kampen mellem de gode og de dårlige bakterier

Der kan være mange årsager til at din hest er oppustet. Men den gas der dannes i hestens stortarm og viser sig som udspilet mave, opstår pga en ubalance i mave- tarmsystemet, og fordi der er for mange ”dårlige” bakterier til stede.

Hestens stortarm (blindtarm + tyktarm) består af millioner af forskellige bakterier og hestens foder befinder sig her ca 40 timer. Her er bakterierne specialiseret i at nedbryde hver deres del af foderet.

Der findes gode og dårlige bakterier, defineret ud fra hvilke affaldsstoffer de efterlader, efter at have spist hestens foder;

De ”gode” bakterier: Nedbryder fibre og proteiner, danner mineraler og B-vitaminer samt producerer fedtsyrer.

De ”dårlige” bakterier: Nedbryder stivelser, danner gas, og giver grobund til patogene bakterier såsom E. Coli, salmonella mm.

Bakterierne er i en evig kamp om pladsen i tarmen, og de bakterier der får mest energi (føde at nedbryde) vil være stærkest, og som udgangspunkt have de bedste betingelser for at formere sig, og skubbe andre bakterier til side.

Vi kan ikke undgå at alle bakteriegrupper er til stede, men vi kan tildele hesten et foder, der giver en fordel for de ”gode” bakterier, således at vi undgår en hest med en ubalance i mave- tarmsystemet.

Nogle heste er mere udsatte

Selv om flere heste skulle få præcis det samme foder, vil der alligevel være stor forskel i hestenes bakterieflora. Forskning viser nemlig, at hestens bakterieflora i høj grad er bestemt ud fra moderhoppens bakterieflora samt de første 8 måneder af føllets tilværelse. Jo flere bakterier føllet bliver udsat for i de første måneder, jo mindre følsom er den senere i livet overfor ubalancer grundet forskellige fodertyper. Derfor er der også nogle heste der har større tendens til at blive oppustet end andre. 

Hyppige årsager til oppustethed

De mest hyppige årsager til at hesten er oppustet (har for mange ”dårlige” bakterier i tarmen) er;

 • Bredspektret eller længerevarende antibiotika-kur; der har medvirket til at flere bakteriestammer i stortarmen bliver tilintetgjort, og dermed danner en ubalance. Dette kan skabe grobund for at nye bakteriegrupper kan opblomstre og formere sig.

  Her kan det være nødvendigt at tildele pro-biotika, for at tilføre nye hensigtsmæssige bakterier, der formår at nedbryde hestens grovfoder, og udkonkurrere de dårlige bakterier.

  Læs mere om præ- og pro-biotika her;
  https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hvad-er-prae-og-pro-biotika

 

 • En stor andel stivelse i krybbefoderet, eller ufordøjeligt grovfoder. Store mængder af stivelse eller halm/frøgræs danner syre. De ”gode” bakterier trives dårligt i et syreholdigt miljø, til forskel fra de ”dårlige” bakterier. Yderligere giver et syreholdigt miljø anledning til svampevækst og virus, primært grundet et nedsat immunsystem.

  Læs mere om optimering af hestens fordøjelses her;
  https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/optimering-af-fordojelsessystemet-1

 • Sand i tarmene: Hvis din hest har sand i tarmene, giver det irritationer i slimhinden, og en nedsat fordøjelighed samt passagetid i tarmen. Dette kan give en vommet hest.

  Du kan selv teste om din hest har sand i tarmene, læs mere her;
  https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/spiser-din-hest-sand

 

 • Ikke nok fibre eller dårligt grovoder: Grovfoderet er først og fremmest base-dannende, hvilket er en stor fordel for de ”gode” bakterier. Yderligere er det foder til de "gode" bakterier, der dermed får bedre betingelser for formering og kan holde væksten og tilstedeværelsen af de ”dårlige” bakterier nede.

  Grovfoderet bør være hestens primære foder og energikilde, og bør tildeles i mængder der betyder, at hesten kontinuerligt gennem dagen har hø, wrap eller græs at tygge i.

  Får din hest ikke nok grovfoder, eller grovfoder af passende kvalitet, kan du med fordel supplere med Nordic Finest eller andre fiberrige tilskudsprodukter.

  Se alle vores fiber-produkter her: https://www.nordichorse.dk/collections/ekstra-fibre-i-krybben

 • Pludseligt foderskifte: Bakterierne er som skrevet specialiseret i nedbrydningen af hver deres fodertype. Derfor kan der ved et brat foderskifte, eller selv ændring af grovfodertildelingen, betyde, at de før dominerende "gode" bakterie-stammer nu ”sulter” og kommer i undertal. Nye bakterier får en fordel, og der er nu både plads til ”gode” og ”dårlige” bakterier. Derfor er det vigtigt med et foderskifte der tager hensyn til dette.

  Læs mere om det gode foderskifte her;
  https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/sadan-laver-du-det-bedste-foderskifte

 • Faktorer som stress og sygdom kan betyde, at der opstår ubalancer i hestens fordøjelsessystem. Også hormonelle ubalancer kan have indvirkning på bakteriernes vækst og virke, og derfor en god ide at have i baghovedet, hvis din hest konstant er oppustet.

  Indtag af giftige planter, allergi-reaktioner eller indvoldsparasitter og manglende indtag af væske, kan ligeledes give vommede heste.

Hestens mave- tarmsystem er usynligt for os, men mange indikatorer kan fortælle os noget om de indre processer. Her er afførringen en vigtig brik men også hestens foder, kan fortælle os en del om, hvordan vi forventer at fordøjelsessystemet vil reagere.

Oppustethed er et symptom på, at noget dybereliggende er i ubalance, og kan være individuel fra hest til hest. Ikke kun foderet har betydning, men problemet skal ses i et større perspektiv, for at vi bedst muligt kan afhjælpe problemet, og forhindre at det opstår igen.