Tlf. 2520 9070
Spiser din hest sand?
Spiser din hest sand?
Heste som fodres med nok grovfoder og tilstrækkelige mængder vitaminer og mineraler, spiser som oftest ikke sand og jord. Hesten har en utrolig god finmotorik i deres læber, og kan sortere uønskede partikler fra, ligesom de kan adskille uhensigtsmæssige planter fra deres indtag. Det kan dog alligevel ryge sandpartikler med ind, når hesten går og søger føde nær jorden.
Naturlig adfærd
En hest er det, man kalder en selective grazer, der primært spiser græs, men som også selekterer urter samt rødder for at få adgang til vigtige mineraler og plantestoffer. En hest der ikke får tildelt tilstrækkelige vitaminer og mineraler, kan derfor udvise adfærd, hvor den roder i jorden, og det er også til trods for, at der kan være store mængder grovfoder på folden. I foråret vil adfærden også kunne ses, fordi hesten er på jagt efter de søde græsspirer. Derfor er adfærden ikke nødvendigvis specifikt bundet til en vitamin- eller mineral mangel, men kan også være en søgen efter græsrødder, spirer og lignende. Dette ses også ved heste, der står på nedbidte græsfolde eller uden adgang til grovfoder. Her vil de i deres søgen efter føde typisk komme til at indtage sand- eller jordpartikler.
I nogle tilfælde kan der også opstå en adfærd, hvor hesten slikker på jorden eller direkte tager bider af jord eller sand. Her er det vigtigt at være nysgerrig på årsagen til dette. I nogle tilfælde forsøger hesten af regulere sin tarmflora med bakterier fra jorden, eller adfærden kan være et udtryk for, at hesten er utilpas i maven. Er du i tvivl, om der er noget galt, er det vigtigt at tage kontakt til dyrlægen, og dernæst kigge på, om der skal reguleres i fodringen. Fodermæssigt er det første vi ser på som regel, om hesten kan mangle salt eller kisel, eller om den har en ubalanceret tarmflora.
Sand i tarmene skaber problemer
For din hest betyder indtaget af små partikler af sand som udgangspunkt ingenting, da hestens fordøjelsessystem og indtag af grovfoder er med til at udskille de helt små mængder sand igen. Studier peger på, at jo mere tørstof hesten indtager desto bedre kan hesten udrense sand. Har man en hest, der kan tåle større mængder grovfoder uden at blive overvægtig, vil det derfor være en god idé at være ekstra opmærksom på grovfodertildelingen.
Hvis større mængder sand indtages, kan det ophobe sig i hestens fordøjelse, og det kan skabe irritationer på slimhinden og nedsætte fordøjelsens effektivitet. Ved større indtag af sand over en længere periode, vil man kunne se problemer som:
- vægttab
- hesten virker mere sløv end normalt
- løs mave eller efterløb
- "ondt i maven"
Hvordan får man sandet ud af tarmene igen?
Man kan nedsætte mængden af sand i tarmen eller risikoen herfor ved at tildele tilstrækkeligt med grovfoder på daglig basis sammen med jævnlige kure med loppefrøskaller. Tilskud med loppefrøskaller anvendes oftest som en kur, men kan også tildeles fast, hvis det vurderes at være nødvendigt for den enkelte hest. Noget tyder desuden på, at udskillelsen af sand øges, når loppefrøskaller tildeles i kombination med præ- og probiotika.
Læs mere om præ- og probiotika her
Test om din hest har sand i tarmene
Du kan få en indikation af, om din hest har sand i tarmene ved at teste det i stalden.
- Tag en pose og saml en klump gødning op (der ikke har berøring med jorden)
- Hæld vand i posen, og smuldr gødningen let
- Hæng posen på en krog, og mærk efter 10 minutter om der er sand i bunden
Sandet vild bundfælde sig i den opløste gødning og allerede kort tid efter, er det muligt at konstatere om hesten udskiller sand. Gentag testen tre gange på forskellige gødningsprøver gerne på forskellige dage for at få et mere retvisende resultat.
Tommelfingerregel: er der ingen sand, der bundfælder sig i posen ved hver test, kan man som udgangspunkt blot fortsætte med sine forebyggende tiltag.
Hvis der er sand der bundfælder sig, er det en god ide at tildele en kur med loppefrøskaller i 14 dage, og gentage kuren med faste intervaller så længe behovet er der.
Vil man være helt sikker på, om hesten har ophobning af sand i tarmen, er den sikreste metode at få dyrlægen til at diagnosticere problemet via røntgen, da ovenstående test aldrig vil være 100% retvisende i alle tilfælde.
Oplever du at hesten har symptomer på en decideret ophobning af sand, er det vigtigt at tage kontakt til dyrlægen med henblik på den korrekte diagnose og behandling.
I de tilfælde hvor der er tale om en decideret sandophobning og ikke et spørgsmål om forebyggende tiltag, vil man stort set altid tildele hesten højere dosering af loppefrøskaller end den gængse vejledning. Eksempelvis har man i nogle studier anvendt omkring 1g/kg kropsvægt loppefrøskaller til heste med sandophobninger. Husk altid at følge dyrlægens vejledning med hensyn til dosering, da der altid vil være individuelle forskelle fra hest til hest, og der kan være stor forskel på, hvor meget sand, der har ophobet sig. Dermed kan der også være variationer i hvilken dosis af loppefrøskaller, der anbefales.
Når der tildeles større doser loppefrøskaller, er der nogle faktorer, der er vigtige at tage hensyn til:
- Sørg altid for at hesten har fået tildelt grovfoder, så den ikke er glubende sulten inden tildelingen (dermed minimeres risikoen for spiserørsforstoppelse).
- Sørg for at tildele den høje mængde loppefrøskaller forskudt af hestens øvrige krybbefodring, da den store mængde loppefrøskaller vil reducere optaget af de andre næringsstoffer i krybben. De bør tildeles enten to timer før, eller to timer efter fodring med vitaminer og mineraler.
-
Tilbyd hesten frisk rent vand efter indtaget af loppefrøskallerne og tilbyd i samme ombæring gerne mere grovfoder. Når hesten skal tygge sig igennem større mængder med loppefrøskaller, kan de i nogle tilfælde nå at blive lidt klistrede i hestens mund pga. de slimdannende fibre. Her er vand og grovfoder en stor hjælp efter indtaget.
Hvordan virker loppefrøskaller?
Loppefrøskaller har den evne at kunne binde sig til selv de mindste sandkorn i hestens tarm, og vil sikre, at din hest ikke får problemer som følge af indtaget af sand.
Nordic Optimal - meget mere end bare loppefrøskaller
Nordic Optimal er primært loppefrøskaller, som er kombineret med en række råvarer, der er med til at støtte hestens fordøjelse og bidrager med en præbiotisk effekt. Udover at binde sig til eventuelle sandkorn i hestens tarm, vil fordøjelsen optimeres grundet den præbiotiske effekt, der fremmer de gode bakterier i hestens stortarm.
Nordic Optimal er sammensat med velsmagende urter, og fås både småt pelleteret og i store cobs, så de er lige til at have med i lommen og tildele hesten på folden, eller blot som lækre godbidder.
En hest med sandophobninger, kan være kompleks i forhold til fodring, og sandophobninger kan være svære at opdage. Husk derfor at se symptomerne i sammenhæng med flere faktorer.
Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål vedrørende sandophobning. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.
Kilder:
Landes, A. D., Hassel D.M., Funk J.D., Hill A. (2008) Fecal sand clearance is enhanced with a product combining probiotics, prebiotics, and psyllium in clinically normal horses. Journal of Equine Veterinary Science. 28: 79-84.
Niinistö K.E., Ruohoniemi M.O., Freccero F., Raekallio M.R (2018). Investigation of the treatment of sand accumulations in the equine large colon with psyllium and magnesium sulphate. The Veterinary Journal. 238: 22-26.