Spiser din hest sand?
Blog

Spiser din hest sand?

Heste som fodres med nok grovfoder og tilstrækkelige mængder vitaminer og mineraler, spiser som oftest ikke sand og jord. Hesten har en utrolig god finmotorik i deres læber, og kan sortere selv de finest partikler fra, ligesom de kan adskille uhensigtsmæssige planter fra deres indtag.

Naturlig adfærd

En hest er det man kalder en selektiv grazer, der primært spiser græs, men som også selekterer urter samt rødder mm for at få adgang til de vigtige mineraler. En hest der ikke får tildelt tilstrækkelige vitaminer og mineraler, vil derfor naturligt søge at rode i jorden, og det er også til trods for, at der kan være store mængder grovfoder på folden.

Ligeledes ses det, at heste der står på nedbidte græsfolde eller uden adgang til grovfoder, roder i jorden, og spiser sand, ganske enkelt fordi der ikke er noget der er mere spændende.

Sand i tarmene skaber problemer

For din hest betyder indtaget af små partikler af sand som udgangspunkt ingenting, men hvis større mængder indtages, bliver det transporteret til tarmen, og skaber irritationer på slimhinden og nedsætter fordøjelsens effektivitet.

Ved større indtag af sand over en længere periode, vil man kunne se vægttab, eventuelt manglende energi, og muligvis en ændring i afføringens konsistens.

Hvordan får man sandet ud af tarmene igen?

Forskningsresultater har vist, at ved at tildele loppefrøskaller i en kombination med præ- og probiotika (læs mere om præ- og probiotika her) nedsættes mængderne af sand i tarmene mest muligt. ***

Test om din hest har sand i tarmene

Du kan nemt selv teste din hest for sand i tarmene: 
- Tag en pose og saml en klump gødning op (der ikke har berøring med jorden)
- Hæld vand i posen, og smuldr gødningen let 
- Hæng posen på en krog, og mærk efter 10 minutter om der er sand i bunden 
Sandet vild bundfælde sig i den opløste gødning og allerede kort tid efter, er det muligt at konstatere om hesten har sand i tarmene.

Tommelfingerregel: er der ingen sand der bundfælder sig i posen, har hesten ikke sand i tarmen og det er derfor ikke nødvendigt at give et tilskud mod dette. 
Hvis der er sand der bundfælder sig, er det en god ide at tildele en kur med loppefrøskaller i 14 dage.

Hvordan virker loppefrøskaller?

Loppefrøskaller har den evne at kunne binde sig til selv de mindste sandkorn i hestens tarm, og vil sikre, at din hest ikke får problemer som følge af indtaget sand.

Nordic Optimal - meget mere end bare loppefrøskaller

Nordic Optimal er loppefrøskaller og hørfrø i en sammensætning af råvarer der styrker hestens fordøjelse. Udover at binde sig til eventuelle sandkorn i hestens tarm, vil fordøjelsen optimeres grundet den præbiotiske samt basedannende effekt, der fremmer de gode bakterier i hestens stortarm. 
Nordic Optimal er sammensat med velsmagende urter, og fås både småt pelleteret og i store cobs, så de er lige til at have med i lommen og tildele hesten på folden, eller blot som lækre godbidder. *** Landes, A. D. et al (2008) Fecal sand clearance is enchanced with a product combining probiotics, prebiotics, and psyllium in clinically normal horses.