Heste som fodres med nok grovfoder og tilstrækkelige mængder vitaminer og mineraler, spiser som oftest ikke sand og jord. Hesten har en utrolig god finmotorik i deres læber, og kan sortere selv de finest partikler fra, ligesom de kan adskille uhensigtsmæssige planter fra deres indtag.
Naturlig adfærd
En hest er det man kalder en selektiv grazer, der primært spiser græs, men som også selekterer urter samt rødder mm for at få adgang til de vigtige mineraler. En hest der ikke får tildelt tilstrækkelige vitaminer og mineraler, vil derfor naturligt søge at rode i jorden, og det er også til trods for, at der kan være store mængder grovfoder på folden.
Ligeledes ses det, at heste der står på nedbidte græsfolde eller uden adgang til grovfoder, roder i jorden, og spiser sand, ganske enkelt fordi der ikke er noget der er mere spændende.
Sand i tarmene skaber problemer
For din hest betyder indtaget af små partikler af sand som udgangspunkt ingenting, men hvis større mængder indtages, bliver det transporteret til tarmen, og skaber irritationer på slimhinden og nedsætter fordøjelsens effektivitet.
Ved større indtag af sand over en længere periode, vil man kunne se vægttab, eventuelt manglende energi, og muligvis en ændring i afføringens konsistens.
Hvordan får man sandet ud af tarmene igen?
Forskningsresultater har vist, at ved at tildele loppefrøskaller i en kombination med præ- og probiotika (læs mere om præ- og probiotika her) nedsættes mængderne af sand i tarmene mest muligt. ***
Test om din hest har sand i tarmene
Hvordan virker loppefrøskaller?
Nordic Optimal - meget mere end bare loppefrøskaller
Brug ikke loppefrøskaller hver dag
Vi anbefaler ikke at man giver loppefrøskaller som et fast supplement til krybbefoderet året rundt, da loppefrøskaller potentielt kan udtørre tarmcellerne.
For at sikre den mest optimale effektivitet af hestens tarmsystem (hvoraf også 70 % af immunsystemet befinder sig) anbefaler vi at man giver en forebyggende kur på max 14 dage, i intervaller på minimum 21 dage. Eller at man udelukkende giver en kur med loppefrøskaller når der er testet positivt for sand i afføringen).
*** Landes, A. D. et al (2008) Fecal sand clearance is enchanced with a product combining probiotics, prebiotics, and psyllium in clinically normal horses.