Spiser din hest sand?
Blog

Spiser din hest sand?

Spiser din hest sand?

Heste som fodres med nok grovfoder og tilstrækkelige mængder vitaminer og mineraler, spiser som oftest ikke sand og jord. Hesten har en utrolig god finmotorik i deres læber, og kan sortere selv de fineste partikler fra, ligesom de kan adskille uhensigtsmæssige planter fra deres indtag.

Naturlig adfærd

En hest er det, man kalder en selective grazer, der primært spiser græs, men som også selekterer urter samt rødder for at få adgang til vigtige mineraler og plantestoffer. En hest der ikke får tildelt tilstrækkelige vitaminer og mineraler, kan derfor udvise adfærd, hvor den roder i jorden, og det er også til trods for, at der kan være store mængder grovfoder på folden. I foråret vil adfærden typisk også kunne ses, fordi hesten er på jagt efter de søde græsspirer. Derfor er adfærden ikke nødvendigvis specifikt bundet til en vitamin- eller mineral mangel, men kan også være en søgen efter græsrødder, spirer og lignende.

Dette ses også ved heste, der står på nedbidte græsfolde eller uden adgang til grovfoder. Her vil de i deres søgen efter føde typisk komme til at indtage sand- eller jordpartikler.

Sand i tarmene skaber problemer

For din hest betyder indtaget af små partikler af sand som udgangspunkt ingenting, men hvis større mængder indtages, bliver det transporteret til tarmen, og skaber irritationer på slimhinden og nedsætter fordøjelsens effektivitet.

Ved større indtag af sand over en længere periode, vil man kunne se problemer som vægttab, manglende energi, løs mave eller efterløb.

Hvordan får man sandet ud af tarmene igen?

Man kan nedsætte mængden af sand i tarmen eller risikoen herfor ved at tildele loppefrøskaller. Tilskud med loppefrøskaller anvendes oftest som en kur, men kan også tildeles fast, hvis det vurderes at være nødvendigt for den enkelte hest. Noget tyder desuden på, at udskillelsen af sand øges, når loppefrøskaller tildeles i kombination med præ- og probiotika***.

Læs mere om præ- og probiotika her

Test om din hest har sand i tarmene

Du kan få en indikation af, om din hest har sand i tarmene ved at teste det i stalden.

- Tag en pose og saml en klump gødning op (der ikke har berøring med jorden)

- Hæld vand i posen, og smuldr gødningen let 

- Hæng posen på en krog, og mærk efter 10 minutter om der er sand i bunden 

Sandet vild bundfælde sig i den opløste gødning og allerede kort tid efter, er det muligt at konstatere om hesten har sand i tarmene. Gentag testen tre gange på forskellige gødningsprøver gerne på forskellige dage for at få et mere retvisende resultat. 

Tommelfingerregel: er der ingen sand der bundfælder sig i posen ved hver test, har hesten som oftest ikke sand i tarmen, og det er derfor ikke nødvendigt at give et tilskud mod dette. 

Hvis der er sand der bundfælder sig, er det en god ide at tildele en kur med loppefrøskaller i 14 dage, og evt. gentage kuren efter behov.

Vil man være helt sikker på, om hesten har ophobning af sand i tarmen, er den sikreste metode at få dyrlægen til at diagnosticere problemet via røntgen, da ovenstående test aldrig vil være 100% retvisende i alle tilfælde.

Hvordan virker loppefrøskaller?

Loppefrøskaller har den evne at kunne binde sig til selv de mindste sandkorn i hestens tarm, og vil sikre, at din hest ikke får problemer som følge af indtaget af sand.

Nordic Optimal - meget mere end bare loppefrøskaller

Nordic Optimal er loppefrøskaller og hørfrø i en sammensætning af råvarer der styrker hestens fordøjelse. Udover at binde sig til eventuelle sandkorn i hestens tarm, vil fordøjelsen optimeres grundet den præbiotiske effekt, der fremmer de gode bakterier i hestens stortarm. 

Nordic Optimal er sammensat med velsmagende urter, og fås både småt pelleteret og i store cobs, så de er lige til at have med i lommen og tildele hesten på folden, eller blot som lækre godbidder. *** Landes, A. D. et al (2008) Fecal sand clearance is enchanced with a product combining probiotics, prebiotics, and psyllium in clinically normal horses.

 

En hest med sandophobninger, kan være kompleks i forhold til fodring, og sandophobninger kan være svære at opdage. Husk derfor at se symptomerne i sammenhæng med flere faktorer.

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål vedrørende sandophobning. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.