Optimering af fordøjelsessystemet
Blog

Optimering af fordøjelsessystemet

I Nordic Horse er vi meget glade for at snakke om sunde forhold i hestens mave- tarmsystem. Især at der opnås optimale forhold for de gode bakterier i hestens stortarm, som skal nedbryde størstedelen af hestens foder. 

Derfor vil jeg kort opridse hvad der er medvirkende til at skabe den sunde fordøjelse, der medfører en sund hest, fra inderst til yderst.

Et aktivt tarmsystem

Fordøjelsessystemet er opbygget af tarmceller. Jo flere syge og manglende tarmceller, jo flere huller er der til, at ufordøjet og uhensigtsmæssige næringsstoffer kan vandre fra tarmafsnittet til blod og lymfe uden bearbejdning.

Et aktivt tarmsystem betyder et fordøjelsessystem med så mange velfungerende tarmceller som muligt, så der aktivt kan vælges, hvilke næringsstoffer der skal fra tarmen til blod og lymfe, og hvilke der skal blive i tarmsystemet, og dermed ryge ud af kroppen via hestens afføring. 

For at disse tarmceller kan fungere optimalt, er det vigtigt at tildele hesten alle de vitaminer og mineraler kroppen ikke selv kan danne. Derfor er et godt fulddækkende vitamin og mineral tilskud 1. prioritet i forhold til at styrke det aktive tarmsystem.

Immunsystemet

70 % af hestens immunsystem findes i tarmsystemet, og derfor er det vigtigt at tilføre tilstrækkelige mængder af mineraler (magnesium) og c-vitamin, hvis man ønsker at styrke immunsystemet igennem fordøjelsen. Både magnesium og C-vitamin er kontrollerende for udskillelsen af stoffet histamin, der styrer de fleste af kroppens processer. Deriblandt funktionen af de mastceller, der er tarmsystemets immunsystem. Hvis der kommer uønskede stoffer, virus eller bakterier ind i systemet via hestens mund, er tarmsystemets immunsystem det første der reagerer, og starter en lang kædereaktion i hestens krop.

De livsvigtige bakterier

Hesten er bagtarmsforgærer, hvilket betyder, at hestens bagerste del af tarmen (blindtarm og tyktarm) indeholder en masse bakterier, som er med til at nedbryde de fibre hesten indtager. De reststoffer der dannes ved denne proces, er det hestene primært får deres energi fra. Derfor er det vigtigt at styrke de gode bakterier, så hesten har de bedste forudsætninger for den optimale nedbrydning og optagelse af næringsstoffer, deriblandt livsvigtige vitaminer og mineraler. 

Bakteriernes livret er præbiotika, som eksempelvis er at finde i ølgær, æble, artiskok mm. Yderligere har disse bakterier de optimale forhold ved et svagt basisk miljø, samt ved tildeling af masser af væske og masser af fibre. 

Bakteriernes aktivitet hænger i den grad også sammen med effekten af hestens immunsystem, og flere millioner bakteriestammer er nødvendige for et fuldstændigt immunsystem. 

Vælg et foder der gavner hestens tarmsystem og bakterieflora

Ovenstående beskriver vigtigheden af et foder, der gavner de gode bakterier i hestens fordøjelsessystem. Ønsker man at optimere bakteriernes, tarmvæggens og immunsystemets effektivitet, er det vigtigt at tildele hesten vitaminer og mineraler i de rette mængder, præbiotika og probiotika, samt en masse fibre og væske. Dette vil have stor betydning for de gode bakteriers vækst, og vil medvirke til en sund og naturlig nedbrydning af foder, samt en effektiv optagelse af næringsstoffer, så hestens foder udnyttes optimalt. 

Du kan læse mere om præ- og probiotika i dette blogindlæg: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hvad-er-prae-og-pro-biotika

Tegn på ubalancer i fordøjelsessystemet kan være:

 • Mat pels
 • Dårlige hove
 • Løs mave
 • Oppustethed
 • Efterløb
 • Irritabel adfærd
 • Ubehag i stortarmen (kan have indflydelse på hestens smidighed og bevægelse)

10 gode råd til at optimere din hests fordøjelse:

 1. Lad hesten gå på fold så mange timer som muligt
 2. Giv hesten godt hø eller wrap (evt. i slowfeeder) - suppler evt. med ekstra fiberkilder, f.eks. Nordic Finest eller Nordic Grass Fiber.
 3. Lad ikke hesten gå uden adgang til hø eller wrap
 4. Giv kun hesten små mængder krybbefoder og fordel fodringerne ud over dagen
 5. Undgå kornprodukter, højt sukkerindhold og lignende
 6. Sørg altid for at hesten har adgang til tempereret og rent vand
 7. Sørg for at hesten motioneres, enten ved træning eller i en vandrefold
 8. Undgå sandophobning - giv kure med Nordic Optimal hver 21. dag i perioder med lidt eller ingen græs
 9. Giv en udrensningskur gerne efterfulgt af probiotika når hesten har fået ormekur, antibiotika, smertestillende og lignende.
 10. Lav altid langsom tilvænning til nyt foder - f.eks. ved overgangen fra sommergræs til vinterfodring.

Vi har hos Nordic Horse selvfølgelig fuld fokus på at sammensætte alt vores foder så det tilgodeser en sund tarmflora hos hesten. Har din hest særlige udfordringer eller har du bare brug for vejledning omkring fodring af din hest, så husk, at du til hver en tid kan kontakte mig på mail; simone@nordichorse.dk