Optimering af fordøjelsessystemet
Blog

Optimering af fordøjelsessystemet

Hestens fordøjelsessystem er et emne vi tager op igen og igen. Det er et emne, der er yderst vigtigt at have fokus på, når man ønsker en sund og velfungerende hest. Der er i dag mere og mere forskning, der dokumenterer vigtigheden af et velfungerende fordøjelsessystem hos hesten, da hestens mikrobiom (tarmflora) har indflydelse på alt fra hestens immunforsvar til dens mentale tilstand.

Derfor vil vi kort opridse, hvad der er medvirkende til at skabe den sunde fordøjelse, der medfører en sund hest, fra inderst til yderst.

Fordøjelsen starter i munden

Hestens fordøjelse starter i munden, hvor tænderne er en vigtig del af at findele hestens foder. Når hesten tygger, dannes der også spyt, og det findelte foder blandes med spyttet og for foderet til at glide nemmere ned gennem spiserøret til mavesækken. I mavesækken har spyttet også som funktion at neutralisere noget af mavesyren.

I mavesækken er der mavesyre og forskellige enzymer, der fortsætter fordøjelsesprocessen. Hestens mavesæk er relativt lille i forhold til hestens størrelse. Derudover sker der også en kontinuerligt produktion af mavesyre (hvorfor spytproduktionen, når hesten tygger også er relevant). Dette betyder at krybbefoderet gerne skal tildeles i små portioner fordelt over dagen, og hesten skal have grovfoder at tygge på jævnt fordelt over døgnet.

Når foderet sendes videre fra mavesækken, kommer det til tyndtarmen. Her fordøjes noget af foderet stadig ved hjælp af enzymer, men det er også her det første optag af næringsstoffer sker. I tyndtarmen optages protein, kulhydrater som sukker og stivelse og fedtstoffer.

Det er i hestens blindtarm og tyktarm fiberfordøjelsen sker. Blindtarmen og tyktarmen indeholder en masse bakterier, som er med til at nedbryde de fibre hesten indtager. Tændernes funktion, portionsstørrelse af foder, sammensætningen af foderet og lignende er afgørende for, hvad der sker i stortarmen. Maden og næringsstofferne skal nemlig nedbrydes korrekt, så der ikke skabes ravage med tarmfloaren i blindtarm og tyktarm, når fermenteringsprocessen går i gang. Derudover har den rette tilførsel af vitaminer og mineraler også en stor betydning for et velfungerende fordøjelsessystem, hvor der er et godt næringsstofoptag af de ønskede stoffer fra tarmen til blodet og lymfesystemet, og de uønskede stoffer bliver tilbage i tarmen og udskilles via hestens afføring. I den sidste del af tyktarmen, vil der foregå en vis genabsorption af væske, og affaldsstofferne, der ikke bliver optaget i tarmen, vil blive udskilt som afføring via endetarmen.

 

Immunsystemet

Fordøjelsessystemet og immunsystemet er meget tæt forbundne, og det er estimeret at ca. 70% af hestens immunsystem findes i tarmsystemet. Derfor bliver det også særligt vigtigt at passe på hestens fordøjelse for at sørge for den bedst mulige funktion af immunsystemet.

Fordøjelsen er desuden også en del af immunsystemets første barriere. Her har mavesyren i mavesækken bl.a. en funktion i forhold til at slå patogener ihjel og hindre dem i at blive optaget ind i kroppen. Her spiller tarmfloraen også en rolle, da den rette balance mellem de forskellige bakteriestammer er afgørende for, at et patogen eller en uhensigtsmæssig bakteriestamme ikke får overtaget.

Udover at sørge for at tarmfloraen har de bedst mulige vilkår, er der også næringsstoffer som f.eks. C-vitamin, selen, zink og D-vitamin, der spiller hver deres vigtige rolle i immunsystemet.

 

Hestens miljø har en betydning

Vi bliver hele tiden klogere på, hvordan hestens fungerer, og noget af den nyere viden omhandler, hvor let påvirkelig hestens tarmflora, og dermed fordøjelse er. På godt og ondt. Det betyder nemlig at det ikke kun er fodret, der gør en forskel for hesten, men også det miljø den befinder sig i.

F.eks. er der et studie der peger i retning af at hestens tarmflora forbedres, når den kommer ud af sin boks og på fold. Her vurderede forskerne, at det var uafhængigt af, hvilket grovfoder hesten fik, men udelukkende adgang til det fri, der ændrede tarmfloraen.

Derudover kan øget stress over både kort og lang tid have en effekt på hestens fordøjelse. Er det kortere perioder med øget stressniveau som eksempelvis under transport, stævner og lignende, kan man ofte sætte ind med en forebyggende indsats via fodringen. Er det over længere tid skal man være særligt opmærksom. Her er det helt specifikt det, der betegnes som the gut-brain axis. The gut brain axis kan beskrives som kommunikationen mellem centralnervesystemet og fordøjelssessystemet. Det er en tovejs kommunikation, så nervesystem og fordøjelsessystem kan påvirke hinanden indbyrdes. Ved et forhøjet stressniveau vil der være en øget udskillelse af kortisol. Det har en masse forskellige effekter i kroppen, men i forhold til hestens fordøjelse påvirker det bl.a. ved at reducere blodtilførslen til fordøjelsessystemet og dermed vil optaget af næringsstoffer påvirkes negativt.

Sidst men ikke mindst skal man også være opmærksom på hestens fordøjelse i forbindelse med eller efter medicinsk behandling, da selv medicin, der anvendes jævnligt som eksempelvis ormekur, påvirker tarmfloraen.


De livsvigtige bakterier og det vigtigste i hestens foderplan

Det vigtigste i hestens foderplan for at sikre en optimalt fungerende fordøjelse er hestens grovfoder. Hesten skal have adgang til en passende mængde hø, wrap eller græs, der bidrager med fordøjelige fibre til tarmfloraen. Fokus på god hygiejnisk kvalitet af grovfoderet er essentielt.

Du kan læse mere om hestens grovfoder her:
Grovfoder - det vigtigste i hestens foderplan


Har man i kortere eller længere tid tildelt grovfoder, hvor den hygiejniske kvalitet ikke har været i orden, eller har hesten spist noget, den ikke har haft godt af, kan det være en god idé at tildele et tilskud, der udrenser og stabiliserer fordøjelsen i en periode. Her er Nordic Strong Clean Balance en oplagt mulighed, da produktet udover at indeholde Mycofix også indeholder en række urter, der fungerer som præbiotika og giver en mere generel støtte til fordøjelsessystemet.
Nordic Strong Clean - når hesten har brug for udrensning


Vælg et komplet foder der gavner hestens tarmsystem og bakterieflora

Når man har styr på tildelingen af en passende mængde god kvalitets-grovfoder, vil næste skridt være at tilføre præ- og probiotika for at optimere yderligere på hestens fordøjelse (dvs. bakteriernes, tarmvæggens og immunsystemets effektivitet). Dette kan ofte gøres gennem et velsammensat komplet foder, der også dækker hesten ind med vitaminer og mineraler, men både præ- og probiotika kan også tilføres via mere koncentrerede tilskud.

Du kan læse mere om præ- og probiotika i dette blogindlæg: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hvad-er-prae-og-pro-biotika

Og mere om hestens tarmflora her: Boost af hestens tarmflora

Tegn på ubalancer i fordøjelsessystemet kan være:

  • Mat pels
  • Dårlige hove
  • Løs mave
  • Oppustethed
  • Efterløb
  • Irritabel adfærd
  • Højt stressniveau
  • Ubehag i stortarmen (kan have indflydelse på hestens smidighed og bevægelse)

10 gode råd til at optimere din hests fordøjelse:

  1. Lad hesten gå på fold så mange timer som muligt, og reducér stressorer i hestens miljø
  2. Giv hesten godt hø eller wrap af god kvalitet (evt. i slowfeeder) - suppler evt. med ekstra fiberkilder, f.eks. Nordic Finest eller Nordic Grass Fiber.
  3. Lad ikke hesten gå uden adgang til hø eller wrap i længere tid ad gangen.
  4. Giv kun hesten små mængder krybbefoder og fordel fodringerne ud over dagen.
  5. Undgå et højt sukkerindhold, stivelsesindhold og lignende.
  6. Sørg altid for at hesten har adgang til rent vand.
  7. Sørg for at hesten motioneres enten ved træning eller fold, der fodrer bevægelse (eksempelvis vandrefold)
  8. Undgå sandophobning - giv kure med Nordic Optimal hver 21. dag i perioder med lidt eller ingen græs.
  9. Giv en udrensningskur med Nordic Strong Clean Balance evt. efterfulgt af probiotika i form af Nordic Biosa eller præbiotika som Nordic Healthy Digestion, når hesten har fået ormekur, antibiotika, smertestillende og lignende.
  10. Lav altid langsom tilvænning til nyt foder - f.eks. ved overgangen fra sommergræs til vinterfodring.

Vi har hos Nordic Horse selvfølgelig fuld fokus på at sammensætte alt vores foder så det tilgodeser en sund tarmflora hos hesten. Har din hest særlige udfordringer eller har du bare brug for vejledning omkring fodring af din hest, så husk, at du til hver en tid kan kontakte os på mail info@nordichorse.dk.

 

Referencer

Destrez A., Grimm P., and Julliand V. (2019). Dietary-induced modulation of the hindgut microbiota is related to behavioral responses during stressful events in horses. Physiology & Behaviour. 94-100.

Dr. Eleanor Kellon. NRC Plus. Chapter 1. Physiology of digestion and nutrient utilization. 2018.

Hu D., Yang J., Qi Y., Li B., Li K., Meng K. Mok K.M. (2021). Metagenomic Analysis of Fecal Archaea, Bacteria, Eukaryota, and Virus in Przewalski’s Horses Following Anthelmintic Treatment. Front. Vet. Sci.

Mach N., Lansade L., Bars-Cortina D., Dhorne-Pollet S., Foury A., Moisan M.P., and Ruet A. (2021). Gut microbiota resilience in horse athletes following holidays out to pasture. Vol.11. 5007.

Ruet A., Lemarchand J., Parias C., Mach N., Moisan M.P., Foury A., Briant C., and Lansade L. (2019). Housing Horses in Individual Boxes is a Challenge with Regard to Welfare. Animals. 621.


Equit Summit 2022:
Dr. Anthony Blikslager, DVM, Ph.D., North Carolina State University. The Transformative Difference Between a Healthy Gut and a Leaky Gut, and How it Can Affect Your Horse's Health. EquiSummit 2022.

Dr. Tania Cubitt, Ph.D., Equine Nutritionist, Performance Horse Nutrition. Gut-Brain Axis: How Your Horse's Mood and Behavior May be Impacted by Nutrition. EquiSummit 2022.

Dr. Jyme Nichols, Ph.D., Host of Feed Room Chemist Podcast. The Equine Microbiome: Exploring the "Second Brain" of the Horse. EquiSummit 2022.

Dr. Burt Staniar, Ph.D., Associate Professor of Equine Science, Penn State University. Dietary Fiber, Gastrointestinal Water Movement, and Fecal Water Syndrome. EquiSummit 2022.
Præsentationer hentet fra: EquiSUMMIT™ | Animal Nutrition & Health (kemin.com)