Alternativer til stråfoder
Blog

Alternativer til stråfoder

Nogle gange løber man som hesteejer ind situationer, hvor man er nødt til at supplere hestens hø eller wrap med ekstra fordøjelige fibre via krybbefodringen. Det kan f.eks. være ved situationer, hvor man ikke kan skaffe en passende mængde eller kvalitet af det sædvanlige stråfoder, situationer hvor der er behov for opblødning af foderet, eller måske endda fordi hesten mangler ædelyst og der i en periode er behov for velsmagende alternativer.

Står du med en hest, der har manglende ædelyst på sit stråfoder, er der yderligere hjælp at hente her:
Hjælp, min hest vil ikke spise sit stråfoder

Hestens stråfoder udgør størstedelen af hestens fødeindtag og udover fordøjelige fibre, bidrager stråfoderet bl.a. også med protein (og dermed aminosyrer), vitaminer, mineraler, diversitet til hestens tarmflora m.m. Heldigvis er der flere tiltag man kan gøre for at supplere hestens stråfoder, hvis der i perioder er behov for det. Her er det vigtigt at kigge på den enkelte hest og hvilke specifikke behov, der skal dækkes hos hesten.

Har man f.eks. en nøjsom eller overvægtig hest, kan det være, at det er et spørgsmål om en nedjusteret mængde wrap eller hø, som skal suppleres med en andel halm eller frøgræshalm, hvis dette kan skaffes.
Du kan læse mere om hestens grovfoder her:
Grovfoder - det vigtigste i hestens foderplan


Alpehø

Alpehø er et af de stråfoderalternativer man kan anvende, hvor det kan erstatte hø i forholdet 1:1. Ved anvendelse af alpehø får man en høj diversitet i græsser og urter, hvilket er en fordel for hestens tarmflora, da diversitet i fodringen giver større mangfoldighed af bakterier i hestens tarmflora.

Har man en hest, der tygger fint, men blot har brug for at supplere med strå i krybben uden for mange foderenheder, kan både Nordic Grass Fiber og Nordic Finest Høcobs være fine muligheder. Er der behov for det, kan Nordic Finest Høcobs også opblødes.
Nordic Grass Fiber - stor diversitet af græsser og urter til din hest - Nordichorse
Nordic Finest - en varieret blanding af kvalitetsgræsser og urter - Nordichorse

Vil man gerne tildele alpehø, men der samtidig er behov for ekstra støtte til hestens fordøjelse kan Nordic Unique Fiber eller Nordic Fiber Mash være relevante at inkludere i fodringen. Her får man lidt flere foderenheder end ved Grass Fiber og Finest Høcobs, men også en ekstra støtte til fordøjelsen via råvarernes præbiotiske effekt. Man skal blot være opmærksom på at disse to produkter ikke kan erstatte hø i forholdet 1:1 som Nordic Grass Fiber og Nordic Finest Høcobs kan.

Nordic Unique - en müsli der gavner fordøjelsen - nordichorse.dk - Nordichorse
Nordic Fiber Mash - den sunde mash som styrker hestens fordøjelse - Nordichorse

Du kan læse mere om præbiotika, synbiotika og postbiotika her:
Præbiotika, synbiotika og postbiotika til heste


Esparsette

Esparsette er en bælgplante, der er beslægtet med lucerne. Det vil sige esparsette teknisk set ikke er en græsart. Esparsette kan dog stadig indgå som en del af hestens indtag af stråfoder og dermed fordøjelige fibre.

Selvom lucerne og esparsette begge hører i kategorien bælgplanter, er der nogen vigtige forskelle i de næringsstoffer de bidrager med. Esparsette bidrager bl.a. med kondenserede tanniner, som har en gavnlig effekt, hvis man ønsker at hindre udviklingen af orm i hestens fordøjelsessystem. Derudover vil esparsette også være med til at støtte proteinudnyttelsen, støtte hestens fordøjelse, bidrage med naturlige elektrolytter, bidrage med et højt proteinindhold set i forhold til gennemsnitligt hø og wrap og sidst men ikke mindst bidrage med langkædede fibre.

Nordic E-Cobs til heste - pelleteret esparsette af højeste kvalitet - Nordichorse

Vil du vide mere om, hvordan esparsette kan indgå i en plan for forebyggelse mod orm, kan du læse mere her: Naturlig forebyggelse mod orm


Lucerne

Lucerne er også kendt som alfalfa og er en bælgplante ligesom esparsette. Lucerne er også en god kilde til fordøjelige fibre og protein. De to bælgplanter har dog forskellige egenskaber. Valget vil ofte falde på et supplement med lucerne, hvis man ønsker god bufferkapacitet for mavesyren i hestens mavesæk, da lucerne bl.a. har et højt indhold af calcium.

Nordic Alfalfa Fiber - kvalitetslucerne


Roesnitter
Roesnitter eller roefibre er et restprodukt fra udvindingen af sukker fra sukkeroer. De fibre, der er tilbage, efter sukkeret er udvundet, har en række gavnlige effekter for heste, og roesnitter kan fint indgå som et supplement til det øvrige stråfoder.

Lige præcis roefibres egenskaber har fået sit helt eget blogindlæg, så dem kan du læse om her:
Suppleringsfoder til din hest baseret på roefibre

Nordic Beet Balance er et suppleringsfoder, der skal opblødes. Det består primært af roesnitter, men også tilsat andre råvarer, der giver støtte til hestens fordøjelse.

Suppleringsfoder til din hest baseret på roefibre

 

Browsing og beskæftigelsestid

Har man en hest, der har brug for mere beskæftigelsestid, kan man også lade fiberprodukter som Nordic Meadow Sticks eller Meadow Snacks indgå som en del af fodringen. Her findes varianter både med og uden lucerne, så man har mulighed for at vælge det, der passer til ens hests behov:

Nordic Meadow Sticks (100% Enghø)
Nordic Meadow Sticks (50% Lucerne & 50% Enghø)

Nordic Meadow Snack m/snor

Du kan læse mere om, hvordan man kan imødekomme hestens behov for beskæftigelse her:
Græsning og browsing hos heste

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring anvendelsen af risklid. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.