Blog

Fordele ved tildeling af roesnitter
Blog

Fordele ved tildeling af roesnitter

Roepiller, roesnitter, roeflager - kært barn mange navne. Roeprodukter har i mange år haft en rolle at spille i fodringen af heste, og det er ikke uden grund.

Roefibre – et restprodukt
Kort fortalt så er roeprodukter til heste lavet af det biprodukt, der opstår i udvindingen af sukker fra sukkerroer. Det plantemateriale, der er i overskud efter sukkeret, er udvundet, bliver derefter anvendt i forskellige typer hestefoder. Det betyder, at roefibre har et meget lavt indhold af sukker. Det kan måske lyde lidt kedeligt, at der er tale om et restprodukt, men roefibrene har en række gode egenskaber for hesten og dens fordøjelsessystem. Hos Nordic Horse bruges der roesnitter i en række af komplet fodre og supplerende fodre.


En god kilde til pektin
Roesnitterne har et højt indhold af pektin. Pektin er en vandopløselig fiber, der forvandler sig til en gel, når det kommer i kontakt med syre. Det er lige præcis det, der sker når hesten indtager roesnitter. Når hesten har indtaget og tygget roesnitterne, lander de i hestens mavesæk og kommer i kontakt med mavesyren. Den gel eller slim pektin danner er med til at passe godt på slimhinderne i hestens fordøjelsessystem.

Du kan læse mere om hestens mavesæk og slimhinderne i hestens fordøjelse her:
Hestens mavesæk og slimhinderne i hestens fordøjelsessystem


Madpakken til tarmbakterierne
Roesnitter er meget fiberrige og fibrene har bl.a. en præbiotisk effekt i hestens fordøjelse. Det vil sige, at fibrene fungerer som en madpakke for bestemte bakteriestammer i hestens fordøjelse. Helt specifikt ser man en reduktion i gram-negativ bakterier og opformering af gram-positiv bakterier i hestens tarmflora. Nogle af disse gram-positiv bakterier er vigtige spillere i dannelsen af L-methionin og smørsyre. L-methionin er en aminosyre, der spiller en vigtig rolle i vedligeholdelsen af sunde led, bindevæv og hove. Smørsyre er et postbiotika, som hesten kan udnytte som en energikilde. Ud over at være en energikilde er smørsyre dog også vigtig for integriteten af hestens tarmvæg.

Du kan læse mere om de faktorer, der kan hjælpe hestens tarmflora her:
Præbiotika, synbiotika og postbiotika til heste


Heste med tyggebesvær
Fodring med roesnitter kan også være relevant for heste, der har besvær med at tygge. I sådanne situationer vil det give mening at anvende et produkt, der kan opblødes. Det betyder at et produkt som Nordic Beet Balance, hvor roesnitter udgør hovedingrediensen, et fint supplement til hestens stråfoder. Vi ser typisk, at det er hos ældre heste tændernes tilstand kan være en udfordring og supplering med et opblødt foder med et højt indhold af fordøjelige fibre udgør en god støtte til både huld og fordøjelse.

Du kan læse mere om fodring af seniorhesten her:
Fodring af seniorhestenReferencer
:

Carlier JP, K'ouas G, Han XY. Moryella indoligenes gen. nov., sp. nov., an anaerobic bacterium isolated from clinical specimens. Int J Syst Evol Microbiol. 2007 Apr;57(Pt 4):725-729.

Ford T, McAdams ZL, Townsend KS, Martin LM, Johnson PJ, Ericsson AC. Effect of Sugar Beet Pulp on the Composition and Predicted Function of Equine Fecal Microbiota. Biology (Basel). 2023 Sep 19;12(9):1254.

 

Scroll To TopScroll To Top