Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Aminosyrer til heste

Aminosyrer til heste

Aminosyrer er på mange måder hestens byggesten. Det er aminosyrerne, der danner proteiner, og både de enkelte aminosyrer samt de færdige proteinstrukturer indgår i mange vigtige processer hos hesten.

Aminosyrer er de basale komponenter i alle kroppens strukturer, de virker som stabilisatorer i storskifteprocesserne og har essentiel betydning for hestens evne til regulering af oplagring af fedt og fedtsyrer, ligesom det fremmer og stabiliserer den hormonelle aktivitet og er byggestenene til hestens muskulatur.

Der findes 20 forskellige aminosyrer, der kan sammensættes i uendeligt mange kombinationer, til at danne forskellige proteiner, der har hver deres formål. Aminosyrer findes naturligt i planter, og mange heste får dækket behovet for forskellige aminosyrer, hvis de har adgang til tilstrækkelige mængder af godt kvalitets stråfoder i form af hø, wrap eller græs. Hvad der er et passende indhold af protein i hestens stråfoder afhænger af, hvilken type hest man har, og hvad den bruges til. Har man en stråfoderanalyse på sit hø eller wrap, kan man som udgangspunkt gå efter 4-8% protein i tørstof til heste i vedligehold, 6-12% protein til rideheste og konkurrenceheste og op til 14% protein til bl.a. avlshopper.

Kroppen har behov for aminosyrer til at opbygge proteiner, der anvendes i hestens celler og væv. Ligeledes anvendes proteiner til at genopbygge eventuelt skadet væv, og udskiftning af vævsceller (dette er især gældende i hestens tarmceller, der alle udskiftes løbende)

Proteiner findes overalt i hestens krop, og er især en vigtig del af

1) enzymproduktionen
2) hormonproduktionen samt transporten af disse rundt i kroppen
3) cellekommunikationen (stofskiftet)
4) opbygning af muskelceller og eventuel reparation af disse
5) Vedligeholdelse af hestens knogler

Enzymproduktion
Enzymer er proteiner, der er ansvarlig for at fremme mere eller mindre alle processer i hestens krop. Hvert enzym har en specifik struktur bestående af forskellige aminosyrer, afhængigt af hvilke reaktioner de skal katalysere.


Hormonproduktion

Hormoner kan inddeles i to hovedgrupper, steroider og aminosyrederivater. Ved aminosyrerderivater indgår aminosyrer som en vigtig del af strukturen samtidig med, at de er vigtige for transporten og funktionen af hormonerne.


Stofskiftet

Andelen af fibre i tarmsystemet afgør hvordan sult- og mæthedscenteret i hjernen responderer. Derudover har visse aminosyrer en betydning for stofskiftet. Yderligere består enzymer, som skrevet ovenover af proteiner, og er altså en struktur af aminosyrer, der bliver udskilt, når hesten fordøjer sit stråfoder og krybbefoder. Her har aminosyrerne indirekte en indvirkning på, hvor god hesten er til at nedbryde og udnytte de forskellige næringsstoffer.


Muskelopbygning
Proteiner er hestens byggesten, også når det kommer til muskler. Ved hård træning rives muskelfibrene fra hinanden, og der skabes mikroskader. Det er helt normalt og en forudsætning for hestens muskeludvikling. Det er nemlig, når kroppen restituerer og reparerer disse mikroskader, at muskeludviklingen sker, og der skabes en større muskelmasse bl.a. ved hjælp af aminosyrer. Med andre ord aminosyrer, og dermed proteiner, anvendes til at opbygge, reparere og vedligeholde hestens muskler. Dermed stiger hestens behov for aminosyrer også i takt med hestens arbejdsniveau øges. Hvis hesten er i underskud af en eller flere af de nødvendige aminosyrer, ses dette især som nedsat arbejdsevne eller nedsat evne til at opretholde og opbygge muskulaturen. Får hesten overordnet set ikke nok protein i sit foder f.eks. hvis stråfoderet ikke indeholder tilstrækkeligt med protein, kan dette også komme til udtryk som vommethed, manglende energi og tab af muskelmasse.

 

Hestens energiforbrug til muskulaturen består kun af ca. 10% proteiner, men de enkelte aminosyrer har stor betydning for den potentielle udvikling af muskulaturen efter træning, ligesom antioxidanter, der er med til at udlede affaldsstoffer efter brug, er afhængige af tilstedeværelsen af aminosyrer, og dermed påvirker længden af restitution.


Knogler

Som skrevet længere oppe, er proteiner, eller aminosyrer, kroppens byggesten, og det gælder især også i forhold til knogler. Aminosyrer opretholder en sund knoglestruktur, og er med til at reparere disse, som følge af belastning eller brud. Yderligere er aminosyrer en stor del af ligamenters (seners) struktur, der hurtigt lider overlast hos en hest i bevægelse, og som blandt andet er med til at sikre, at knoglerne holdes på plads, og ikke kommer ud i yderpunkter, der leder til overbelastning, eksempelvis blot fra hestens egen vægt.

Behovet for aminosyrer

Det egentlige behov for aminosyrer er forskelligt fra hest til hest, og især træning og kondition, har stor betydning for behovet. Jo mere muskelcellerne anvendes, jo flere aminosyrer er der behov for, men også hvis hesten er under stress, både mentalt og fysisk (altså hvis hesten anvendes mere end hvad der er kondition til) er behovet for aminosyrer yderligere forhøjet, ligesom behovet stiger hos heste i vækst, kontra heste i vedligehold.

Kvaliteten af proteiner /aminosyrer

Hvis der indtages proteiner nedbrydes disse i hestens fordøjelsessystem, og især leveren har stor betydning for nedbrydningen af proteiner til aminosyrer og videre igen omdannelse af aminosyrer til proteiner i hestens krop.

Nogle proteiner er betydeligt sværere end andre at nedbryde og kræver mere arbejde, især for leveren. Proteinsammensætning har betydning for, hvilke aminosyrer der bliver tilgængelige for hesten, og hvis der er mangel på en eller flere aminosyrer i hestens krop, er det ikke muligt at sammensætte de proteiner, der er behov for i de forskellige processer.


Proteinindtag og proteinkilder

De fleste heste får procentvis dækket det daglige behov for protein via fodringen, men hvis sammensætningen af disse proteiner (varieteten) er mangelfuld, er kvaliteten af proteinindtaget ikke tilstrækkeligt til at opfylde hestens daglige behov. I disse tilfælde bør der tildeles flere forskellige proteinkilder via hestens foder.

Jo flere forskellige fibre og gode proteinkilder hesten tildeles, jo større er sandsynligheden for, at den samlet set indtager en komplet aminosyreprofil, til at opretholde de nødvendige indre processer.

Er hesten på en restriktiv foderplan, eller med en meget lav diversitet af proteinkilder, kan hesten være i underskud af proteiner. I disse tilfælde kan det være nødvendigt at supplere hestens foder med et koncentreret tilskud af aminosyrer.

 
Proteiner er vigtige for hestens mentale og fysiske ydeevne

Proteiner, eller aminosyrer, er ekstremt vigtige for hestens indre, for den mentale og fysiske sundhed og velvære. Hvis din hest har tendens til at være ængstelig, ikke taber vinterpelsen, ikke vokser optimalt eller bare generelt ikke har det energi-niveau der forventes, så kan alle disse forekomster betyde, at der er mangel på de rette aminosyrer, i den rette mængde. Der er selvfølgelig mange andre faktorer der spiller ind også, men lige præcis aminosyrer er så stor en del af hele hestens system, at det er vigtigt at være opmærksom på, såfremt man har en hest der ikke fungerer optimalt.


Heste som kan have brug for ekstra aminosyrer via foderet

 • Heste i hård træning
 • Heste med muskelproblemer (f.eks. PSSM)
 • Heste der mangler muskler / overlinje
 • Ungheste der skal opbygge muskler
 • Ældre heste
 • Heste på restriktiv stråfoder-tildeling
 • Heste som går på dårlige/slidte græsfolde om sommeren
 • Heste som fodres med stråfoder, der har et for lavt proteinindhold og/eller stråfoder i dårlig kvalitet.
 • Heste i vækst
 • Avlsdyr
 • Seniorheste, med manglende overlinje

 

Tilskudsprodukter med aminosyrer:

Nordic Muscle Aid: https://www.nordichorse.dk/products/nordic-muscle-aid

Nordic Muscle Gain: https://www.nordichorse.dk/products/nordic-muscle-gain

Nordic Spirulina


Suppleringsfoder med højt proteinindhold:

Nordic Minty Omega (31,8% råprotein): https://www.nordichorse.dk/products/nordic-minty-omega
Nordic Omega Fiber (19,3% råprotein): https://www.nordichorse.dk/products/nordic-omega-fiber
Nordic E-cobs (16,0% råprotein): https://www.nordichorse.dk/products/nordic-e-cobs

 

Du er altid velkommen til at ringe til os på tlf. 25209070 eller skrive på info@nordichorse.dk hvis du har spørgsmål til ovenstående.

Forrige blogindlæg Indgræsning af heste