Aminosyrer til heste
Blog

Aminosyrer til heste

Aminosyrer er de fragmenter der opbygger hestens proteiner, og som indgår i langt de fleste af hestens indre vigtigste funktioner.

Nogle af aminosyrerne kan hesten faktisk selv danne. De aminosyrer der ikke selv kan dannes i hesten, skal tilføres via fodringen, og kaldes essentielle aminosyrer.

Aminosyrer er de basale komponenter i alle kroppens strukturer, de virker som stabilisator i storskifteprocesserne og har essentiel betydning for hestens evne til regulering op oplagring af fedt og fedtsyrer, ligesom det fremmer og stabiliserer den hormonelle aktivitet og er byggestenene til hestens muskulatur.

Aminosyrer er den del af en protein-konstruktion, som anvendes som hestens indre byggesten. Der findes 20 forskellige aminosyrer, der kan sammensættes i uendeligt mange kombinationer, til at danne forskellige proteiner, der har hver deres formål. Aminosyrer findes naturligt i planter, og mange heste får dækket behovet for forskellige aminosyrer, hvis de har adgang til tilstrækkelige mængder af godt kvalitets-grovfoder, alle døgnets 24 timer.

Kroppen har behov for aminosyrer til at opbygge proteiner der anvendes i hestens celler og væv. Ligeledes anvendes proteiner til at genopbygge eventuelt skadet væv, og udskiftning af vævsceller (dette er især gældende i hestens tarmceller, der alle udskiftes hver 21. dag)

Proteiner findes overalt i hestens krop, og er især en vigtig del af
1) enzymproduktionen
2) hormonproduktionen samt transporten af disse rundt i kroppen
3) cellekommunikationen (stofskiftet)
4) opbygning af muskelceller og eventuel reparation af disse
5) Vedligeholdelse af hestens knogler

Enzymproduktion
Enzymer er kugleformede proteiner, der er ansvarlig for at fremme mere eller mindre alle processer i hestens krop. Hvert enzym har en specifik struktur, bestående af forskellige aminosyrer, afhængigt af hvilke reaktioner de skal ”katalysere” eller virke på.

Hormonproduktion
Hormoner kan inddeles i to grupper, steroider eller aminosyrederivater, hvor sidstnævnte, udover at være en del af hormon strukturen, er bevirkende til, at hormonet kan tranporteres hurtigt rundt i hesten, og opfanges af de signaler der skal modtage dem, for en optimal respons.

Stofskiftet
Andelen af fibre i tarmsystemet afgør hvordan sultheds- og mæthedscenteret i hjernen responderer, og om hesten er mæt eller sulten, men det har vist sig, at visse aminosyrer, og deres tilstedeværelse, har stor betydning for stofskiftet, og dens bestemmelse for om der skal oplagres mere eller mindre energi i form af fedtdepoter. Yderligere består enzymer som skrevet ovenover af proteiner, og er altså en struktur af aminosyrer, der bliver udskilt, eller er tilstede i førdøjelsessystemet, og har stor indvikning på, hvor god hestens evne er til at nedbryde foderet og håndtere næringsstofferne.

Muskelopbygning
Proteiner er hestens byggesten, også når det kommer til muskler. Ved hård træning rives muskelfibrene fra hinanden og der skal derfor aminosyrer til for at disse muskelfibre kan udvikles til en samlet større muskelmasse. Proteinerne der anvendes til at opbygge, reparere og vedligeholde muskler, opbygges i hestens krop, af de aminosyrer der er optaget fra hestens foder. Hestens behov for aminosyrer stiger i takt med hestens arbejdsniveau, eller hvis der trænes mere end hvad hesten er i form til, ligesom behovet er højere for heste i vækst end ved vedligehold. Hvis hesten er i underskud af en eller flere af de nødvendige aminosyrer, ses dette især som nedsat arbejdsevne eller nedsat evne til at opretholde og opbygge muskulaturen. Hestens energiforbrug til muskulaturen består kun af ca 10% proteiner, men de enkelte aminosyrer har stor betydning for den potentielle udvikling af muskulaturen efter træning, ligesom antioxidanter, der er med til at udlede affaldsstoffer og mælkesyre efter brug, er afhængige af tilstedeværelsen af aminosyrer, og dermed påvirker længden af restitueringen.

Knogler
Som skrevet længere oppe, er proteiner, eller aminosyrer, kroppens byggesten, og det gælder især også i forhold til knogler. Aminosyrer opretholder en sund knoglestruktur, og er med til at reparere disse, som følge af belastning eller brud. Yderligere er aminosyrer en stor den af ligamenters (seners) struktur, der hurtigt lider overlast hos en hest i bevægelse, og som blandt andet er med til at sikre, at knoglerne holdes på plads, og ikke kommer ud i yderpunkter, der leder til overbelastning, eksempelvis blot fra hestens egen vægt.

Aminosyrer er vigtige for hestens sundhed

Som skrevet er aminosyrer tilgængelige i hele hestens system, og generelt en enorm vigtig del af funktion og sundhed.

Det er især leveren der sørger for at omstrukturere og transportere aminosyrer til blodet, hvorfra, de bliver transporteret til det sted de skal anvendes.

Behovet for aminosyrer

De aminosyrer der ikke anvendes i hestens systemer til protein produktionen, oplagres i form af aminosyrer bundet i fedtsyre-bindinger (fedtdepoter) depoter i leveren, eller som en del af fedtopløselige vitamin-komplekser. Herfra kan der ”tappes” fra disse lagre, hvis der skulle være behov for specifikke aminosyrer.

Det egentlige behov for aminosyrer er forskelligt fra hest til hest, og især træning og kondition, har stor betydning for behovet. Jo mere muskelcellerne anvendes, jo flere aminosyrer er der behov for, men også hvis hesten er under stress, både mentalt og fysisk (altså hvis hesten anvendes mere end hvad der er kondition til) er behovet for aminosyrer yderligere forhøjet, ligesom behovet stiger hos heste i vækst, kontra heste i vedligehold.

Der er dog nogle generelle retningslinjer for, hvor meget protein / aminosyrer der bør tildeles en hest dagligt, ud fra dens størrelse og arbejdsbrug.

Vigtigst er dog, at der i stedet for mængden, er stort fokus på kvaliteten af tildelingen af proteiner / aminosyrer.

Kvaliteten af proteiner /aminosyrer

Hvis der indtages proteiner, nedbrydes disse i hestens fordøjelsessystem, og især leveren har stor betydning for nedbrydningen af proteiner til aminosyrer og videre igen omdannelse af aminosyrer til proteiner i hestens krop.

Nogle proteiner er betydeligt sværere end andre at nedbryde, og kræver mere arbejde, især for leveren. Proteinsammensætning har betydning for, hvilke aminosyrer der bliver tilgængelige for hesten, og hvis der er mangel på en eller flere aminosyrer i hestens krop, er det ikke muligt at sammensætte de proteiner der er behov for i de forskellige processer.


Proteinindtag og proteinkilder

De fleste heste får procentvis dækket det daglige behov for protein via fodringen, men hvis sammensætningen af disse proteiner (varieteten) er mangelfuld, er kvaliteten af proteinindtaget ikke tilstrækkeligt til at opfylde hestens daglige behov.

Derfor bør der tildeles flere forskellige proteinkilder via hestens foder.

Jo flere forskellige fibre og gode proteinkilder hesten tildeles, jo større er sandsynligheden for, at den samlet set indtager en komplet aminosyre profil, til at opretholde de nødvendige indre processer.

Proteiner fra majs, ærter samt korn er nogle af de proteinkomplekser som er sværest for hesten af nedbryde, og som sætter lever og nyre på overarbejde, da der er en masse restprodukter der skal udskilles efter nedbrydningen. Så selvom nogle af disse råvarer indeholder en komplet sammensætning af essentielle aminosyrer, er det ikke nødvendigvis det bedste valg.

Derfor er det i stedet en ide, at få lettilgængelig proteiner fra grønbladede planter, såsom græsser, men også rødder og langt de fleste kerner (som tommelfingerregel dem uden komplekse fedtsyreprofiler) som alle indeholder proteiner, og ved en større varietet, alle de essentielle aminosyrer, som hesten har behov for. 

Er hesten på en restriktiv foderplan, eller med en meget lav diversitet af proteinkilder, kan hesten være i underskud af proteiner. Det er vigtigt, at hesten har noget at tygge i hele dagen, og at der tildeles rigelige mængder grovfoder af ordentlig kvalitet, og at eventuelt krybbefoder er tilpasset til hestens brug og omstændigheder, evt i forhold til vækst eller hård træning, hvor det i nogle tilfælde, kan være nødvendigt at supplere med råvarer der har et højere proteinindhold.

 
Proteiner er vigtige for hestens mentale og fysiske ydeevne

Proteiner, eller aminosyrer, er ekstremt vigtige for hestens indre, for den mentale og fysiske sundhed og velvære. Hvis din hest har tendens til at være ængstelig, ikke taber vinterpelsen, ikke vokser optimalt eller bare generelt ikke har det energi-niveau der forventes, så kan alle disse forekomster betyde, at der er mangel på de rette aminosyrer, i den rette mængde. Der er selvfølgelig mange andre faktorer der spiller ind også, men lige præcis aminosyrer er så stor en del af hele hestens system, at det er vigtigt at være opmærksom på, såfremt man har en hest der ikke fungerer optimalt.


Heste som kan have brug for ekstra aminosyrer via foderet

• Heste i hård træning
• Heste med muskelproblemer (f.eks. PSSM)
• Heste der mangler muskler / overlinje
• Ungheste der skal opbygge muskler
• Ældre heste
• Heste på restriktiv stråfoder-tildeling
• Heste som går på dårlige/slidte græsfolde om sommeren
• Heste som fodres med stråfoder der har et for lavt proteinindhold og/eller stråfoder i dårlig kvalitet.

 
Tilskudsprodukter med aminosyrer:

Nordic Muscle Aid: https://www.nordichorse.dk/products/nordic-muscle-aid

Nordic Muscle Gain: https://www.nordichorse.dk/products/nordic-muscle-gain


Suppleringsfoder med højt proteinindhold:

Nordic Minty Omega (31,8% råprotein): https://www.nordichorse.dk/products/nordic-minty-omega
Nordic Omega Fiber (19,3% råprotein): https://www.nordichorse.dk/products/nordic-omega-fiber
Nordic E-cobs (16,0% råprotein): https://www.nordichorse.dk/products/nordic-e-cobs

 

Du er altid velkommen til at ringe til os på tlf. 25209070 eller skrive på info@nordichorse.dk hvis du har spørgsmål til ovenstående.