Antioxidanter til heste
Blog

Antioxidanter til heste

Heste i vedligehold/let arbejde, har typisk nok antioxidanter til at afværge de dårlige virkninger af normalt oxidativt stress. Men heste, der trænes hårdt, heste med svagt immunforsvar eller heste som ikke går på frisk græs, kan have brug for tilskud for at imødekomme deres behov for antioxidanter. Desuden har forsøg vist at heste der har problemer med maveslimhinden, er under øget oxidativ belastning, og det menes derfor at denne type heste kan have gavn af tilskud med antioxidanter.

Men for at forstå hvorfor antioxidanter er så vigtige, må man først kende til "frie radikaler":

Frie radikaler

Frie radikaler eller affaldsstoffer er biprodukter, der dannes ved indre processer. Det kan f.eks. være ved muskelbrug, hvor der dannes mælkesyre, ved stress og aktivering af immunsystemet eller endda ved nedbrydning af foder, eksempelvis proteiner eller ved optagelse af pesticidrester mm.

Direkte er disse stoffer farlige for hesten, hvis de er ”ustabile” og har let ved at vedhæfte sig omgivelserne og dermed ”sidde i vejen” eller blokere for at processer eller eksempelvis kommunikation mellem cellerne kan foregå.

Indirekte er alle disse stoffer en belastning for hesten, fordi det er stoffer der skal transporteres ud af kroppen, og derved sætter de hestens system på overarbejde. Hvis mængden af affaldsstoffer overstiger hestens evne til at udskille disse fra kroppen, kommer nyren på arbejde, og udskiller væske til at ”neutralisere” og hindre at disse gør skade. Denne væske kan i værste fald ophobe sig, hvoraf der dannes affaldsstofdepoter.

Antioxidanter

Antioxidanter er de stoffer, der evner sig til at hæfte sig på disse ustabile frie radikaler, og sikrer dermed, at disse ikke gør skade, og at de let ledes ud af kroppen, uden at anvende betydelige mængder energi.

Yderligere styrker antioxidanter i den grad immunsystemet og lymfesystemet.

Store koncentrationer af antioxidanter findes i råvarer der indeholder E-vitaminer, C-vitaminer samt sunde omega fedtsyrer. Derfor er bær især rige på disse gavnlige stoffer.


Bær har et koncentreret indhold af antioxidanter

Generelt indeholder bær store mængder antioxidanter. Det er disse antioxidanter der farver bærrene røde, blå og lilla. Derudover indeholder bær mere eller mindre altid større mængder af vitaminerne B, C og E vitaminer samt mineralerne magnesium, kalium, fosfor samt jern. Yderligere indeholder skrællen fibre der virker præbiotisk og styrker forholdene for de gode bakterier der er at finde i hestens stortarm, og ligeledes er eftervirkende blodsukker stabiliserende.

Antioxidanter og de omtalte vitaminer styrker helt groft immunforsvaret, og styrker hestens udskillelse af affaldsstoffer samt styrker slimhinde, hud, pels samt hove. Dette betyder mere energi og vitalitet samt sund beskyttelse mod ydre uhensigtsmæssige faktorer.

Nordic AO Berry Boost er sammensat af en masse næringsrige Raw Food bær, som er fyldt med et varieret indhold af antioxidanter, der kan binde de uønskede affaldsstoffer i hestens krop.

Hyben

Hyben indeholder store mængder betacarotener, mineraler og ikke mindst C-vitaminer (hvor effektiviteten optimeres ved tilstedeværelsen af bioflavonider), der især styrker immunforsvaret og mindsker en eventuel immunrespons. Ligeledes kan hyben have en effektiv virkning på hestens bevægeapparat. Den C-vitamin der er at finde i hyben er fedtsyren galactolipid, der har en beskyttende effekt af brusk og bruskskriver og som samtidig forhindrer de hvide blodlegemer i at samles til en inflammation. Yderligere har store mængder hyben vist sig at være smertelindrende.

Hyben er i forbindelse med fordøjelsen, kendetegnet ved, at forstærke fedtnedbrydningen i lever og muskler og bevirker, at uønskede fedtdepoter, især over nakke, skulder og halerod, nemmere nedbrydes.

Enebær

Antiseptisk og nedsætter ligeledes en eventuel immunrespons. Yderligere indeholder enebær antioxidanter og booster immunsystemet samt forhindrer muskeltræthed og øger blodgennemstrømningen i hestens kredsløb og er væskedrivende.

Hvidtjørnebær

Udover at indeholder store mængder antioxidanter der styrker immunforsvaret, styrker hvidtjørnebær hjertets funktion og nedsætter uro i nerver og muskler, grundet det høje indhold af magnesium. Hvidtjørn indeholder ligeledes store mængder bioflavonoider, der især er en fordel for hestens hud og pels, når den er udsat for meget sol.

Aronia bær

Aronia bliver også kaldt surbær, og er de bær vi kender med det højeste indhold af antioxidanter, og især lycopen, der styrker immunforsvaret og ligeledes store mængder essentielle vitaminer og mineraler. Vi anvender hele bærret, også skallerne, og derfor sikrer vi en tildeling af fibre, der fremmer fordøjelsen og forhindrer store vækster af uønskede mikroorganismer i hestens stortarm. Ligeledes bremser de aktive indholdsstoffer i aronia væksten af svamp.

Rønnebær

Rønnebær er både vanddrivende og nedsætter produktionen af luft i hestens tarmsystem. Yderligere indeholder bærret store mængder antioxidanter, der styrker immunforsvaret og udskille frie radikaler og forhindre at disse gør skade i hestens system. Dette er især aktuelt efter muskelbrug og ophobningen af mælkesyre.

Tranebær

Tranebær indeholder aktive stoffer, der hæmmer væksten af uhensigtsmæssige bakterier i hestens tarmsystem og tildeler ligeledes gavnlige fibre til de positive mikroorganismer der er at finde i hestens bagtarm, og er derfor kategoriseret som et præ biotika. De samme fibre vil efter nedbrydning i tarmen virke blodsukker stabiliserende. I flere studier viser det sig, at tranebær har en evne at ligge en beskyttende hinde ovenpå slimhinden og forebygge irritationer. Tranebær indeholder især større mængder A, B12, E samt K vitaminer samt mineralerne magnesium, kalk og jern. 

Goji bær

Gojibær indeholder essentielle fedtsyrer samt antioxidanter, og især af typen lycium polysakkarider og generelt carotenoider. Forskning hos mennesker indikerer, at disse antioxidanter beskytter huden mod solens stråler, og er et optimalt tilskud mod lys sensitivitet.

Ribs

Ribs indeholder udover store mængder antioxidanter også en stor andel C vitaminer, der er immunforsvarsstyrkende. Yderligere er bærret rigt på pektiner, der generelt styrker optageligheden af vitaminer i fordøjelsessystemet, men også kalium, der er et vigtigt mineral i forbindelse med kommunikationen mellem cellerne, samt kalcium der styrker knogle styrke samt vækst. 

Læs mere om Nordic AO Berry Boost her: https://www.nordichorse.dk/products/ao-berry-boost