Er min hest i vedligehold, let, moderat eller hård træning?
Blog

Er min hest i vedligehold, let, moderat eller hård træning?

Når der laves foderplan spørges der ofte til hestens træning. Dette er fordi hestens træningsintensitet er afgørende for foderplanen – dette gælder på tilførslen af foderenheder, men også hvert enkelt vitamin og mineral. Og hvordan ved man så, hvor hårdt ens hest arbejder?

Når vi vurderer hestens arbejdsmængde, kigger på et spektrum, der går fra vedligehold til intensiv træning. Det betyder, at man godt kan have en hest, der falder et sted i midten mellem to kategorier. Her kan din foderkonsulent heldigvis hjælpe med at vurdere mere specifikt, hvor hesten ligger henne. Langt de fleste heste ligger et sted imellem vedligehold og let træning, mens moderat og hård træning primært er konkurrenceheste, der går på et vis niveau inden for deres disciplin.

Vedligehold

En hest i vedligehold går primært på fold og trænes ikke. Her er det primært bevægelse på folden, der bidrager til hestens energibehov. 

Vedligehold til ganske let træning

Ved ganske let træning, går primært på fold og trænes ca. 1-2 dage per uge. Disse træningspas er primært i skridt og trav op til en times varighed pr. gang.

Let træning

Ved let træning, trænes hesten flere gange om ugen i alle tre gangarter. Både ridning på bane og tur, løbstræning og jordarbejde tæller med her. Passer for heste i let ridning eller kørsel uden høj intensitet.

Der er et relativt stort spring fra vedligehold til den høje ende af let træning. Langt de fleste heste ligger mellem disse to kategorier. Ved at informere din foderkonsulent om, hvor ofte og hvor længe hesten trænes samt, hvilken type træning, kan man lave en mere præcis foderplan til den enkelte hest.

Let træning betegnes som træning 3-5 dage om ugen i op til en times varighed pr. træning i skridt, trav og galop.

Moderat træning

Hesten trænes 5-6 dage i ugen i dressur, spring eller længere ture. Det er ofte konkurrenceheste, der går konkurrencer med jævne mellemrum. Passer for heste som trænes i dressur, spring, distanceridning eller anden aktivitet hvor hestene bruges mere aktivt.

Ved moderat træning vil hvert træningspas vare 1-2 timer pr træning. Bemærk det er meget få heste i Danmark som yder på dette niveau, og langt de fleste rideheste, ligger i kategorien Let træning.


Hård træning

Længere og hårdere træningsforløb minimum 5 dage i ugen. Hyppig deltagelse i løb eller andre konkurrencer. Passer for travere og heste som trænes hårdt flere gange om ugen.

Ved Hård træning ligger niveauet for træningsintensiteten højt. Der ydes oftes intervaltræning med høj puls.

Intensiv træning

Langvarig meget hård træning. Her er det ofte køreheste, løbsheste eller military heste på højeste niveau. Andre former for udholdenhedstræning hører også i denne kategori.