Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fodring af den islandske hest

Fodring af den islandske hest

 

Den islandske hest, islænderen, nordens fuldblod, kært barn har mange navne.

Når det gælder fodring af den hårfagre gangartshest, er der flere områder, hvor den adskiller sig fra andre hesteracer, og hvor det som hesteejer kan være en fordel at være særligt opmærksom, for at sikre den optimale ernæring og trivsel.

 

Sommereksem

En af de største problematikker for islændere i Danmark, er at de desværre er op til seks gange mere disponerede for at udvikle sommereksem, end andre hesteracer. Og indenfor racen ser man at importerede heste rammes i en grad der er 26 % højere end heste født udenfor Island.  Pga. denne høje disponering kan det være særligt vigtigt at tage højde for korrekt vitamin/mineral tilførsel samt vedligeholde en sund fordøjelse og derved et sundt immunforsvar.

 

Zink – det vigtige og alsidige mineral

I kroppen på heste med sommereksem (culicoides hypersensitivity) sker der et skift fra T celler subtype 1(Th1 celler) til T celler subtype 2 (Th2 celler) som leder til et humoral (antistof induceret immunitet) immunrespons på mitternes spyt. Højere zinkkoncentrationer har vist sig at have en potent immunmodulerende kapacitet som medvirker til organisering af T-hjælpercellerne og udskillelse af cytokiner, som er de signalproteiner der bl.a. regulerer immunsystemet. Heste med højere zinkniveauer havde altså en mindre alvorlig grad af symptomer på sommereksem.

Man ser lavere niveauer af zink i blodet på heste, som har infektioner, da mineralet optages og bruges i immuncellerne og leveren som hjælp til at reagere på en infektion. Heste med lave niveauer af zink i kroppen kan have en højere risiko for hudlidelser som muk og regneksem, så overordnet kan man sige, at et tilstrækkeligt højt niveau af zink kan støtte sund hud, pelskvalitet og et velfungerende immunforsvar.

Derudover er det vigtigt at mineralet også tildeles i organisk form, da studier viser at den højere optagelighed i organisk zink, giver stærkere og mere elastiske hårfibre, end hos de heste som udelukkende blev tildelt uorganisk.

 

Selen og svovl – vær opmærksom på den importerede hest eller efterkommere deraf.

At vulkaner og selenforgiftning i islændere hænger sammen, er måske ikke det mest åbenlyse, men sammenhængen stammer fra den svovlholdige jord beriget med vulkansk aske som hestene lever af på Island.

Gennem indtaget af svovl fra plantevæksten, hæmmes optagelsen af selen og der ses derfor lave niveauer af selen i blodets plasma, til trods for høje jordværdier af selen.

Det sker bl.a. pga. konkurrence om absorption, da svovl og selen har nogle af de samme transportmekanismer i tarmen. En høj koncentration af svovl kan konkurrere med selen om absorptionen, hvilket kan føre til nedsat optagelse af selen. Og via selenbinding, hvor svovl kan danne komplekser med selen, hvilket gør selen mindre tilgængeligt for absorption i kroppen. Dette kan reducere den mængde selen, der er tilgængelig for metabolisme og funktion.

Da hestene tilpasser sig det lave optag af selen, kan det være særdeles problematisk når disse heste eksporteres og fodres med svovlfattigt grovfoder og krybbefoder som er højt på selen.

Symptomer på for høje selenniveauer er bl.a. hovforandringer, hårtab, rug pels og skællende hud og nedsat ydeevne.

Når dyrlægerne fortager blodprøver for at estimere selenniveauet, vil referenceværdier se ud som følger:

Dyrlæger estimerer dog at islændere optimalt bør ligge på 50-65 µg/l og maximalt 70 for Selen.

For at hæmme et for højt optag af selen, anvendes ofte tildeling af svovl i krybbefoderet eller som tilskud. Islandsk tang har et naturligt højt indhold af svovl på omkring 2,8 % men også svovlforbindelsen MSM (methyl sulphonyl methane) er en smagsløs og naturlig kilde til svovl med høj biotilgængelighed.

MSM er bl.a. også en af byggestenene til keratin og er derfor med til at sikre sund og stærk hud og pels. Desuden er MSM også involveret I dannelsen af den afgiftende antioxidant glutathion. Tilstedeværelsen af nok glutathion holder huden sund, især når den stresses udefra.

MSM hjælper huden med at opretholde en naturlig stærk modstandskraft. Dette skaber et sundere miljø for produktion af keratin i hårsækkene og hudcellerne.

 

Omega-3 fedtsyrer

Omega-3 fedtsyrer, tildelt i korrekte forhold, hjælper kroppen med at dæmpe overreaktioner hvilket kan være en af grundende til at et studie på heste, som indtager omega-3 fedtsyrer fra græs, eller får det tilført i foderet, oplever en forbedring af huden.

Tildeling af omega-3 fedtsyrer bidrager også direkte til at understøtte en sund hud og blank pels samt hjælper til at støtte immunsystemet, hvilket gør dem mere modstandsdygtige.

Balanceforholdet mellem især Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer er er vigtigt for hestens sundhed, og som hesteejer er det vigtigt at være opmærksom på at råvarer som soja, majs og de fleste kornsorter har et markant højere indhold af omega-6 fedtsyrer end omega-3 fedtsyrer, og ved tildeling af større mængder i krybben, kan dette medvirke til at fremme inflammation. 

Når hests primære grovfoder ikke består af græs, mangler de en vigtig naturlig kilde til omega-3 fedtsyrer, som findes i overflod i det friske græs. Omega-3 er essentielle fedtsyrer, som hesten ikke selv kan producere, og derfor skal de tilføres i krybben.

 

Den lille og (lidt for) seje hest

En af islænderens største styrker er måske også dens største svaghed, for konsensus hos danske dyrlæger synes at være, at netop islænderen har en notorisk høj smertetærskel og ofte først viser tydelige symptomer på smerter eller lignende, når tilstanden er fremskreden. Derudover viser forskning hos en af de ledende dyrlæger på området omkring mavesår, at omkring 46 % af islandske heste lider af en form for mavesår (Equine Gastric Ulcer Syndrome, EGUS). Denne nye forskning viser at både ernæring, management og træningsmønstre spiller en signifikant rolle i udviklingen af disse og at risikoen for mavesår øges, hvis heste fastes i mere end fem timer ad gangen og/eller trænes med intens arbejdsmængde uden passende restitutionsdage.

Pga. den høje fremkomst af mavesår hos islænderen, er det vigtigt at have fokus på at hesten ikke tygger lige så meget på deres krybbefoder ift. grovfoder, og der producerer derfor ikke i den forbindelse, den samme mængde spyt. Mængden af krybbefoder bør derfor holdes så lav som mulig pr. måltid og ikke i samlede daglige mængder, der kan risikere at nedsætte mængden af grovfoder hesten indtager.  Derudover har foderemner som kornkerner et højt indhold af især stivelse, hvilket fordøjes anderledes end grovfoder og er med til at sænke pH-værdien i mavesækken yderligere og derfor øge risikoen for forekomsten af ​​mavesår.

 

Alsidig fodring til en meget alsidig hest

Man kan fristes til at skære alle islændere over én kam som meget nøjsomme, men den moderne islænder bruges til alt fra sportskonkurrencer, Gæðingakeppni, Alrid og Gæðingalist, til at være den tålmodige skovturshest for børn og nervøse ryttere. Og i takt med racens udvikling og popularitet, findes der i dag alt fra ekstremt nøjsomme til hardkeepers, og alt midt imellem.

Men risikoen for mavesår in mente, er det vigtigt at afstemme den nøjsomme hests krybbefoder, så der tildeles mest muligt kvalitetsgrovfoder og færrest foderenheder i krybben, uden dog at gå på kompromis med at hesten er korrekt dækket ind med afstemte vitaminer, mineraler og omega-3 fedtsyrer. Det er samtidig vigtigt at indholdet af sukker og stivelse i krybbefodringen holdes så lav som muligt, for også at tage højde for de heste med underliggende stofskifteproblematikker eller de heste med nedsat insulinfølsomhed pga. eks. overvægt.

Kigger man på konkurrencehesten, eller islænderen som har sværere ved at holde huld på grovfoder alene, kan der være brug for flere foderenheder i krybben for at holde huld og bl.a. tilføje mere protein til muskelopbygning og vedligehold, samt energi fra krybbefoderet til at give power og de bedste forhold til muskelarbejdet.

Indenfor islænderverdenen findes der en tendens til ikke at kunne nøjes med én hest, hvilket forfatteren til denne blog kun kan istemme, og det kan derfor være en fordel at krybbefoderet kan passe til flere typer heste, og blot tilpasses i doseringen.

 

Nordic ICE serien: skræddersyet til alle typer islændere og deres unikke behov.

Ud fra alt det ovenstående, kan det som hesteejer virker uoverskueligt at sammensætte en fodring der tager højde for alle islænderens unikke behov og det kan samtidig være svært at gennemskue om ens nuværende fodring tilgodeser disse. Hos Nordic Horse har vi ønsket at gøre det nemt for dig som hesteejer og samtidig sikre den absolut optimale krybbefodring til alle typer islændere.

Derfor har vi udviklet de tre varianter i vores ICE-serie:

 

Nordic ICE Delight er et fulddækkende og særdeles velsmagende müslifoder med bare 0,55 FE, et lavt indhold af sukker på kun 2,8 % og blot 3 % stivelse, samt en dosering på kun 75 gram pr. 100 kg. hest. Der er tilsat organiske mineraler, naturlige vitaminer og essentielle aminosyrer og müslien er derfor perfekt til de helt nøjsomme, uden at der er gået på kompromis med sammensætning og kan altså anvendes til alle hesteracer, med tendens til fedtdeponering, og overvægt.

Nordic ICE Delight indeholder både tang, spirulina, svovl fra MSM, omega-3 fedtsyrer og nøje udvalgte urter, som tilgodeser islænderens stofskifte, hud, lever og fordøjelse - ingen fyldstoffer, lucerne, soja, ølgær, melasse, konservering, GMO eller lignende. 

Nordic ICE Delight tilfører høj diversitet af fibre og aminosyrer og er en særdeles lækker müsli som helt naturligt tager hånd om din nøjsomme hests behov for langkædede fibre, lettilgængeligt protein, sunde omega-3 fedtsyrer samt let optagelige vitaminer og mineraler. 

Nordic ICE Prestige er et fulddækkende velsmagende pelleteret sportsfoder sammensat specifikt til islænderens med behov for en god kombination af hurtigt og langsomt frigivet energi. Der er tilsat organiske mineraler, naturlige vitaminer og essentielle aminosyrer og foderet sikrer energi til kraftfulde toppræstationer med power, samt udholdenhed og kontrolbar energi, uden at den bliver for varm.

Også i dette foder er der anvendt råvarer at højeste kvalitet og indeholder både tang, hyben, svovl fra MSM, omega-3 fedtsyrer og urter, der tilgodeser hestens stofskifte, hud, lever og fordøjelse - ingen fyldstoffer, lucerne, soja, ølgær, melasse, konservering, GMO eller lignende. 

Pga. muligheden for dosering fra 150-300 gram pr. 100 kg. hest, kan ICE Prestige bruges til alle typer islændere i sporten, fra den mere nøjsomme, til hingsten der evt. også bruges i avlen.

Som en ekstra fordel kan ICE Prestige også bruges til føl, plage og avlshopper, så der fodres efter deres unikke behov, hele vejen gennem livet, og at der i større og sammensatte hestehold, nemt kan fodres med ét foder.

ICE Vita Sticks er den praktiske tildeling af vitaminer og mineraler i godbidder. Denne godbid er især perfekt til hesten på døgnfold om sommeren eller i løsdrift. ICE Vita Sticks indeholder en stor andel islandsk tang, hele 20 % urter samt islandsk mos og MSM - alt sammen for at støtte pels, hud og hove. Godbidderne er lavet på basis af alpehø og tilsat mynte for at gøre dem velsmagende og nemme at udfodre året rundt med blot 10-15 gram pr. 100 kg hest.

Kilder:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16258135/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3608962/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36149938/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38003130/

https://www.ddd.dk/media/2088/lene-norman-vad.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20131751/

https://www.wc2023.nl/house-of-education-gastric-ulcers-in-icelandic-horses/

 

Kontakt os gerne på foderplan@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring af heste. Ved problematikker anbefaler vi altid gennemgang af hele hestens foderplan og evt. management. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

Forrige blogindlæg Fodring af hesten i tilridning
Næste blogindlæg Forskellen på sukker og fruktan