Tlf. 2520 9070
Forskellen på sukker og fruktan
Sukker og stivelse er de fleste opmærksomme på, særligt hvis man har en nøjsom hest. Men hvad med fruktan? Hvad er det for en størrelse, og hvad betyder indholdet af fruktan?
Det vil vi forsøge at klarlægge i dette blogindlæg, så det bliver lettere for dig som hesteejer, at gennemskue indholdet i din hests foder og grovfoder.
Når vi skal se på forskellen mellem sukker og fruktan, er det lettest, hvis vi træder et skridt baglæns og ser på kulhydrater som en helhed, og hvad denne betegnelse dækker over.
Kulhydraterne produceres i planter, ved hjælp af fotosyntese, og betegnelsen kulhydrater dækker over en lang række af næringsstoffer, som det ses i diagrammet herunder:
Man deler altså kulhydrater op i to hovedgrupper – de strukturelle, og de ikke strukturelle.
Strukturelle kulhydrater
Under betegnelsen Strukturelle kulhydrater, finder vi pektin, hemicellulose og cellulose. Disse kulhydrater betegnes også som fibre, og er det som planternes cellevægge er opbygget af. Disse passerer hestens tyndtarm stort set uforandrede, og nedbrydes i stedet i hestens stortarm. Når mikroorganismerne i hestens stortarm nedbryder pektin, hemicellulose og cellulose, omdannes de til kortkædede fedtsyrer. Disse fedtsyrer optages gennem tarmvæggen og bruges af hesten som energikilde.
Ikke strukturelle kulhydrater
De ikke strukturelle kulhydrater, deles altså op i stivelse og vandopløselige kulhydrater.
De vandopløselige kulhydrater vil på nogle analyser være angivet med betegnelsen WSC (Water Soluble Carbohydrates). Dette dækker altså over både fruktan og de enkle sukkerarter glukose, fruktose og sukrose.
På langt de fleste analyser, vil der derimod kun stå et sukkerindhold, hvori fruktan (sammensatte sukkerarter) hovedsageligt ikke indgår.
Årsagen til dette er, at glukose fruktose og sukrose er ethanolopløselige kulhydrater. De er enkle reducerede sukkerarter (mono- og disakkarider), som hestens fordøjelsesenzymer let kan nedbryde i hestens tyndtarm, hvor de også optages.
Fruktan derimod, som består af lange kæder af sammensatte sukkerarter (polysakkarider), kan man vælge at analysere for separat, men er ofte et tilvalg. Disse sammensatte sukkerarter er sværere for hestens fordøjelse at nedbryde, og vil derfor ikke blive optaget i hestens tyndtarm, men derimod blive nedbrudt af hestens stortarmsbakterier, som fibre. Fruktan giver derfor ikke det samme udsving i hestens blodsukkerniveau, som de enkle sukkerarter gør det.
Typisk vil indholdet af sukker og fruktan følges ad i en råvare, så er der et højt indhold af sukker, vil indholdet af fruktan ofte ligeledes ligge i den høje ende.
I AGROBS sortimentet, oplyses der både indholdet af sukker og fruktan. Dette har producenten valgt som en ekstra service for kunderne. På produkter, hvor fruktanindholdet ikke er angivet, betyder det altså ikke, at der ikke er noget fruktan, dette er blot ikke analyseret eller oplyst.
Både sukker og fruktan, er værdier som er værd at være opmærksom på, hvis man har en hest med et følsomt stofskifte. Vi skal dog huske, at sukker og fruktan er to forskellige typer af kulhydrater, som optages forskelligt i hestens krop.
Når du står og ser på analysen for et produkt, og der er angivet indhold for både sukker og fruktan, skal du altså ikke lægge de to tal sammen, men i stedet se fruktanindholdet, som en ekstra oplysning.
Kontakt os gerne på foderplan@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring af heste. Ved problematikker anbefaler vi altid gennemgang af hele hestens foderplan og evt. management. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.
Kilder:
https://equusmagazine.com/horse-care/fructandanger_032205-8262
https://ker.com/equinews/sugars-and-fructans-horse-forages/
https://dlequine.co.nz/fructans-fibre-sugar-nsc-what-do-they-all-mean/
https://www.agrobs.de/en/know-how-advice/topics/sugar-content-in-horse-feed-354/
https://cdnmedia.eurofins.com/european-east/media/2862144/sukker-og-fruktan-i-grovfoder-til-hest.pdf
https://cdnmedia.eurofins.com/european-east/media/2862143/naeringsindhold-i-grovfoder-til-heste.pdf