Fodring af den nøjsomme hest om sommeren
Blog

Fodring af den nøjsomme hest om sommeren

Hvordan fodres den nøjsomme hest henover sommeren? Måske har du en hest der ikke tåler græsset særligt godt, og har svært ved at håndtere et overflod af lækkert og sukkerholdigt græs? 

 

Forårsgræsset kan være en fruktan-bombe

Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark har tradition for, at lukke hestene ud på græsset om foråret, hvor det vokser aller hurtigst, for at vi har mulighed for at udnytte mest muligt græs henover sommeren.

Men det er også på denne årstid at græsset indeholder flest uønskede næringsstoffer, såsom fruktan, der kan skabe store ubalancer i mave- tarmsystemet, og som let oplagres til fedt.

 

Den naturlige regulering af stofskiftet

Yderligere kan et overflod af græs, også udfordre hestens naturlige evne til at regulere stofskiftet henover året. Når vi når til sensommeren, nedsættes stofskiftet, hvorved hestens indtag af foder udnyttes mere effektivt og har lettere ved at oplagre sig som fedtdepoter, især over nakke skulder samt halerod. Derfor ser vi at langt de fleste heste, henover sommeren, tager mange kg på når de går på sommergræs, og derved har haft let adgang til store mængder grovfoder.

Denne evne er ekstremt smart for de heste, der går rundt ude på sletterne, og måske går en hård og kold vinter i møde, med mangel på næringsrigt grovfoder. Men for de heste vi har i vores hænder, kan den rigelige og nemme adgang til stråfoder resultere i overvægt. Vores "tamme" heste har nemlig slet ikke behov for at lagre ekstra depoter, for at opretholde livsnødvendige funktioner hen over vinteren. 

Men biologiens klogskab, og fysiologien der sikrer at hestene har til evne at overleve i det fri, kan vi ikke ændre på. Derfor kan det være svært helt at undgå, at hesten ændrer lidt form henover året, lige meget hvordan den bliver fodret, netop grundet ændringen i stofskiftet. 

 

Hvordan fodres den nøjsomme hest om sommeren?

Men hvad gør vi ved de heste der ikke har behov for mere på sidebenene, de nøjsomme, eller de heste, hvor vi bare gerne vil have, at sadlen kan passe hele året rundt? 

Det mest optimale ville være at have hestene på græs året rundt, og lade dem anvende deres evner til at udnytte den ændrede sammensætning af græsset henover året, og oplagre samt tære på depoterne i takt med dette. Men vores generelle foldstørrelser, græssets sammensætning, og ønsket om at hesten gerne skal være samme form hele året rundt, forhindrer mange gange dette.

Græssets indhold af vitaminer og mineraler på den danske jord, samt den manglende diversitet af græsser og urter på langt de fleste folde, betyder også, at det ville være besværligt at tilpasse tilskuddene henover året, for at sikre at hesten er dækket ind med alt hvad der er behov for. 

Vi har flere gange skrevet om vægttab, da det er en stor udfordring hos mange hesteejere:

Har din hest også taget lidt på henover sommeren?
https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/har-din-hest-ogsa-taget-lidt-pa-henover-sommeren

Gode erfaringer med vægttab:
https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/gode-erfaringer-med-vaegttab

 


Hvordan undgår vi at hesten bliver for tyk?

Vi vil jo egentlig gerne undgå at hesten når at blive for tyk, så vi kan undlade at kæmpe med det der besværlige vægttab.

Så når vi fodrer de nøjsomme heste henover sommeren, vil det være en fordel at tildele grovfoder i en begrænset mængde, men så de stadig har noget at tygge i hele døgnet, dette kunne eksempelvis være i form af slowfeeder net. Har man stråfoder med et meget lavt energiindhold kan det for nogle heste fungere med fri adgang.

På folden vil det være en god ide, at sikre, at hesten bliver nødt til at bevæge sig mest muligt, for at få adgang til grovfoder, vand, saltsten, stald mm, da selv langsom skridt, sætter forbrændingen i gang, og er med til at holde hestens ”form på plads”.

Yderligere er en varietet af fibre, essentielt for bakterierne i hestens stortarm, og kan ikke undlades, hvis hesten skal forblive sund og rask. Der er mange forskellige fibre at finde på græsmarken (primært fibre der er nemme at få næring ud af).

 

Fibre der øger hestens stofskifte

Til de nøjsomme heste vil det være en fordel at tildele langkædede fibre, der er så lange at hesten i den tid foderet er i fordøjelsessystemet, ikke når at få så meget næring ud af dem. På den måde kan man medvirke til at holde stofskiftet i gang, så det forbliver højt, og forebygge at der oplagres betydelige fedtdepoter henover sensommeren.

Nordic Beet Balance+, der er lav på sukker og stivelse, og som er baseret på mange forskellige fibre, har en positiv indvirkning på hestens fordøjelsessystem. Produktet indeholder både letfordøjelige samt meget langkæde fibre, der kræver meget arbejde at nedbryde og fordøje. Ved en lav daglig tildeling opretholdes et højere stofskifte, end det ville være tilfældet, ved lettere tilgængelige fibre fra sommergræsset. 

Du kan læse mere om Nordic Beet Balance+ her;

https://www.nordichorse.dk/products/nordic-beet-balance

 

Hvad hvis hesten allerede er blevet overvægtig?

Hvis hesten allerede har for mange kg på sidebenene, kan du med fordel supplere med Nordic Grøn The og selvfølgelig hestens daglige vitamin og mineral tilskud - f.eks. Nordic Summer Sticks

Yderligere skal man selvfølgelig undgå store mænger sukker og stivelse hvis man giver andet i krybben. Det vil nemlig påvirke blodbanen, og sende hurtigt energi til hesten, som der (hvis ikke det bliver anvendt til direkte muskel- og celleenergi), oplagres som fedtdepoter, uanset hvorledes hestens stofskifte er.

 

Så opsummeret kunne sommerfodringen af den nøjsomme hest se således ud;

  • Almindelig tildeling af krybbefoder, eller blot tildeling af vitaminer/mineraler.
    Så lavt på sukker og stivelse som muligt, og evt et krybbefoder der understøtter stofskiftet og fremmer muskelsætning frem for sukker og fedtdeponering (et eksempel kunne være Nordic Gastric Zero). Alternativt et koncentreret vitamin- og mineral produkt som Nordic Summer Sticks.
  • Stabil tildeling af grovfoder med lavt energiindhold
    Det er bedre at hesten har noget at tygge i hele tiden, end at der er perioder uden grovfoder. Dette er i forhold til et stabilt stofskifte, og stabil omsætning af næringsstoffer.
  • Tildeling af svært nedbrydelige fibre, og en varietet af langkædede fibre, der holder stofskiftet højt, også henover sommeren, hvor hesten naturligt nemmere omsætter foderet til depoter, for at forberede sig på en kold og hård vinter.
  • Evt supplere med tilskud, der fremmer nedbrydningen af fedtdepoter, hvis hesten allerede vejer for meget. (Nordic Grøn The eller Nordic Blood Sugar Balance+)
  • Evt tilbyde hesten ”sommergræs” fra omkring oktober og frem. Hvis man alligevel ønsker at give sine nøjsomme heste adgang til græs, kan man med fordel lukke dem ud fra omkring oktober, hvor næringsindholdet i græsset er betydeligt lavere end henover sommeren, men hvor også hestens stofskifte har ændret sig en lille smule til, at undlade at sætte fedtdepoter rundt omkring på kroppen.

Hvorfor kan roefibre anvendes til både de nøjsomme heste og de heste som skal tage på?

Fordelingen af fibre i roer:

Den nøjsomme hest med lavt stofskifte, vil få et øget stofskifte ved tildeling af en lille daglig mængde roefibre (20g pr 100 kg hest) der indeholder ikke fermenterbare og svært fordøjelige fibre. Den kan derved indtage flere foderenheder uden at tage på:

Den tynde hest, har allerede et højt stofskifte, og vil derfor næsten ikke påvirkes af de ikke fermenterbare og svært fordøjelige fibre, men i stedet udnytte de letfordøjelige fibre der findes i roer til mere huld/energi/udholdenhed. Mængden kan justeres efter behov, men vi anbefaler ca 75-100g pr 100 kg hest: