Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Har din hest også taget lidt på henover sommeren?

Har din hest også taget lidt på henover sommeren?

Case fra vores foderrådgivning

Ejer har en hest der skal tabe sig 50 kg. Lige nu er den oppustet, og ejer har svært ved at finde energi i hesten under ridning. Hesten har gået på græs henover sommeren, er efterfølgende kommet på stald, og bliver nu fodret med et fuldfoder og stråfoder uden analyse.

Ejer ønsker at få mere energi under træning, og har ligeledes et ønske om, at hesten igen skal opnå sin optimalvægt.

Virker det bekendt?

 

Hestens stofskifte hen over året

I naturen taber hestene sig naturligt i løbet af vinteren - både på grund af ændret stofskifte, men også pga knaphed på føde. I løbet af sommeren, hvor der er rigeligt med mad, ophober de fedtdepoter, som så bruges til at holde huld under de koldere måneder.

Hos vores ”tamme” heste ser vi også, at mange heste tager på henover sommeren – som oftest fordi de går på græs, og derved indtager flere foderenheder end de reelt har behov for.

Om vinteren giver vi ofte hestene fri adgang til stråfoder, for at tilgodese hestens naturlige behov for at tygge mange af døgnets timer, og for at holde stofskiftet aktivt.

Men hesten taber ikke de overflødige kilo, og hvad gør vi så?

I teorien er den grundlæggende formel for vægttab nem: Din hest skal forbrænde flere kalorier, end den indtager, for at tabe kiloene. Ud over denne helt enkelte formel, er der også et par andre vigtige faktorer at tage højde for i fodringen, så hermed et par tips til din hests vægttab:

Øg hestens motion

Ridning, træning fra jorden, vandrefolde osv. Der findes mange muligheder for at øge hestens ugentlige motion, og dermed hjælpe hesten til at forbrænde ekstra kalorier. Motion reducerer insulinresistens, opbygger muskelmasse og forbrænder flere kalorier. Og da muskler er mere metabolisk aktive end fedt, betyder flere muskler flere forbrændte kalorier.  

 

Reducer krybbefoderet

Afvæn langsomt din hest fra unødvendigt krybbefoder, godbidder, gulerødder og lignende. Tænk over at alt du giver i krybben supplerer hesten med ekstra kalorier. Sørg for at hestens foder dækker hesten ind med vitaminer, mineraler, omega-3 fedtsyrer osv, og vær OBS på at mangler kan gøre hesten træt og give den problemer med forbrændingen.

 

Begræns græsning

Hvis din går på græs, kan det være meget svært at vide, hvor meget den spiser. Nogle heste kan indtage 5 % af deres egen kropsvægt om dagen! For at reducere græsindtaget kan du overveje stribeafgræsning eller mundkurv. Husk også at have fokus på hvilke tidspunkter på dagen græsset har det laveste sukkerindhold. Alle overvægtige heste har en vis grad af insulinresistens, og et højt sukkerindhold i græsset vil øge insulinniveauet i blodet. OBS: Det mest optimale for en hest som skal tabe sig er, at den ikke går på græs.

 

Vælg stråfoder som har et lavt energiindhold

Det anbefales at få analyseret sit stråfoder. Analysen skal gerne vise en fordøjelig energi på 0,4FE/kg tørstof eller derunderSukkerindholdet bør maks. ligge på 6% og protein bør ligge i intervallet 4-8%. Hvis energiindholdet er for højt, kommer hesten ikke til at tabe sig. Har dit stråfoder et for højt energiindhold kan en del af det erstattes med vårbyghalm. Du kan med fordel blande wrap/hø med vårbyghalm og udfodre det i slowfeeder net, så ædehastigheden og kalorieindtaget nedsættes. Det er vigtigt at hesten ikke går i mange timer hvor den udelukkende har adgang til halm som eneste stråfoderkilde. Hø/wrap skal fordeles ud over hele døgnet.

Lad være med at sulte din hest

Hesten er et græssende steppedyr, og har et fordøjelsessystem, der er tilpasset, at den finder små mængder af fibre døgnet rundt. En vild hest tygger 20 timer i døgnet, og derfor holder fordøjelsessystemet aldrig pause. Hvis hesten sulter sænker det dens stofskifte, og dermed kalorieforbrug, hvilket vil føre til vægtøgning. Sult er ekstremt stressende for en hest og da stress frigiver hormonet kortisol, som øger insulinniveauet, vil det føre til fedtoplagring, som fører til mere insulin – en ond cirkel som desværre kun gør hesten mere overvægtig. Af samme årsag kan vigtigheden af et godt stråfoder med lavt energiindhold ikke fremhæves nok. Har dit stråfoder et lavt energiindhold, kan du udfodre mere af det uden at hesten indtager for mange kalorier.

 

Vælg krybbefoder som tager højde for at din hest skal tabe sig

Et godt grundfoder til hesten som skal tabe sig, er Nordic Lite Müsli. Et alternativ er Nordic Gastric Zero eller et af vores vitamin/mineral produkter kombineret med omega-3 fedtsyrer.

Når du kigger på krybbefoderet, er der tre næringsstoffer som kan være særligt vigtige, for overvægtige heste der skal tabe sig:

Magnesium:  Magnesium hjælper med at sænke cirkulerende insulinniveauer, hvilket giver din hest mulighed for at forbrænde fedt i stedet for at opbevare det.

Omega-3 fedtsyrer:  Ved vægttab er det nødvendigt at tilføre sunde omega-3 fedtsyrer. Dette øger nedbrydningen af fedtdepoter og øger stofskifteprocesserne. Omega-3 fedtsyrer er også nødvendige for den rette transport af hormoner. Især de hormonlignende prostaglandiner, der er nødvendige for en optimal forbrænding af både fedt og sukker.

Symptomerne ved manglende omega-3 fedtsyrer;

  • periodisk træthed
  • svært ved at tabe sig
  • manglende regulering af sult/mæthed

Esparsette: For at omdanne kulhydrater, kræves tilstedeværelse af glukose, og ikke bare sukker, men glukose fra langkædede fibre, således, at glukosen først frigives i stortarmen. Disse langkædede fibre fås blandt andet fra esparsette, der netop også indeholder L-carnitin og thiamin der begge er essentielle ved kulhydratforbrænding. Esparsette indeholder desuden fytokemikalier, der er i stand til at interagere med hestens fordøjelsessystem for at mindske fedtdepoter.

Symptomerne ved manglende langkædede fibre:

  • periodisk træthed
  • oppustethed
  • ustabilt blodsukker (overvægt)
  • eventuelt ødemer

Derudover kan man med fordel have fokus på tilskud der øger forbrændingen eller virker blodsukker og insulin-stabiliserende:

Grøn The: Nordic Grøn The indeholder især stærke antioxidanter samt polyphenoler der styrker et sundt stofskifte, samt lagring af færre kalorier til fedt. Derfor kan et tilskud være en ekstra hjælp ved vægttab af især uønskede fedtdeponeringer over nakke, skuldre og halerod. 

Nordic Blood Sugar Balance+: Indeholder urtebaserede råvarer der sikrer en stabilisering af hestens blodsukker og insulin niveau. Produktet er sammensat med henblik på tildeling til de heste, der har problemer med stofskiftet, og som er i risikogruppen for negative følgesymptomer heraf. Gavnlig til overvægtige heste, som skal tabe sig.

Nordic Cissus Quadrangularis: Medvirker til at sænke hestens blodsukker og øge vægttab. Kan med fordel kombineres med Nordic Grøn The eller Nordic Blood Sugar Balance.

 

OBS: For meget jern kan øge insulinresistens samt nedsætte immunfunktionen. Ofte er hestens stråfoder meget højt på jern, hvilket gør et krybbefoder uden tilsat jern, til den mest optimale løsning.

Følger du ovenstående tips, forventes det, at hesten over en periode, taber de overflødige kilo, og genvinder den ønskede energi. Er hesten fortsat oppustet, et par uger efter opstart på ny foderplan, anbefales en udrensningskur med Nordic Strong Clean Balance.

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring din overvægtige hest. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

Forrige blogindlæg Fravænning og fodring af føl
Næste blogindlæg Nordic Horse til større hestehold