Har din hest også taget lidt på henover sommeren?
Blog

Har din hest også taget lidt på henover sommeren?

Om optimalt vægttab hos hest

CASE

Ejer har en hest der skal tabe sig 50 kg. Lige nu er den oppustet, og ejer har svært ved at finde energi i hesten under ridning. Hesten har gået på græs henover sommeren, er efterfølgende kommet på stald, og bliver nu fodret med fuldfoder müsli. Hesten vejer pt 550kg.

Ejer ønsker at få mere energi under træning, og har ligeledes et ønske om, at hesten igen skal opnå sin optimalvægt på 500 kg.

Virker dette bekendt ?

Generelt om fedtforbrænding:

For at omdanne fedt til energi, kræver det, at der er fedt oplagret. En oplagring eller tilstedeværelse af sunde fedtstoffer. 
Det kunne eksempelvis være i form af omega-3 fedtsyrerne fra eksempelvis hørfrø, da disse indeholder L-carnitin og riboflavin, som begge er nødvendige for lige præcis fedtforbrænding. 

Symptomerne ved manglende omega-fedtsyrer;

 • periodisk træthed
 • svært ved at tabe sig
 • manglende regulering af sult/mæthed

Generelt om kulhydratforbrænding:
For at omdanne kulhydrater, kræves tilstedeværelse af glukose, og ikke bare sukker, men glukose fra langkædede fibre, således, at glukosen først frigives i stortarmen. 

Disse langkædede fibre fås blandt andet fra esparsette, der netop også indeholder L-carnitin og thiamin der begge er essentielle ved kulhydratforbrænding. 

Symptomerne ved manglende langkædede fibre:

 • periodisk træthed
 • oppustethed
 • ustabilt blodsukker (overvægt)
 • eventuelt ødemer

For at få et optimalt vægttab hos din hest, bør du først og fremmest minimere mængden af stivelse og have hesten i daglig bevægelse (sikre sig at den er gående minimun 30 minutter dagligt) for at sikre aktiveringen af stofskiftet. Dette kan blot gøres ved jævn skridt på folden - evt. vandrefold.

Derudover bør du sikre dig, at hesten har adgang til omega-3 fedtsyrer, der både indeholder L-carnitin og riboflavin samt langkædede fibre, der også indeholder L-carnitin samt thiamin. Syntesen af disse stoffer fremmes ved tildeling hhv lysin og c-vitamin eller krom. 

En anbefalet foderplan til ovenstående case:

 • halvering af nuværende fuldfoder
 • en håndfuld Nordic E-cobs dagligt (50-100 gram) (skal opblødes kort)
 • 100 gram Nordic Omega Pellets dagligt
 • 50 gram Nordic Ølgær Piller dagligt
 • 20 gram Nordic Herbal Hyben dagligt

Derudover skal det sikres, at hesten har fri adgang til rigeligt og godt kvalitetsgrovfoder, som skal være med lavt sukker- og energiindhold.

Det skal sikres, at hesten bliver rørt minimum 30 minutter dagligt.

Nordic E-cobs er pelleteret esparsette, der tildeler hesten langkædede fibre, og dermed også L-carnitin og thiamin. Nordic Omega Pellets er pelleterede hørfrøkager, der indeholder store mængder omega-3 fedtsyrer og dermed også L-carnitin samt riboflavin. 

For at styrke vægttabet, kan det være en ide at tilsætte ølgær og hyben til den daglige fodring, da dette netop er rigt på hhv thiamin, riboflavin og c-vitamin der styrker både fedt og kulhydratforbrænding. 

Med ovenstående foderplan, forventes det, at hesten over en kortere periode, taber de overflødige kilo, og genvinder den ønskede energi, samt ikke længere er oppustet.