Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fodring af heste på sommergræs

Fodring af heste på sommergræs

Hestenes tilgængelighed af næringsstoffer ændrer sig hen over året. Især i sommerperioden når vi lukker hestene på sommergræs, sker der et stort skifte. Så hvordan fodrer man en hest på græs?

Hestens stofskifte tilpasser sig årstiden og de planter eller det grovfoder de har tilgængeligt ændrer sig som udgangspunkt også - præcis som de vilde heste, der dog ofte har adgang til en meget større diversitet af planter og urter end vores tamme heste.

Hesten er et steppedyr, og det man kalder en selektiv grazer. Det betyder bl.a. at hesten er lavet til at spise græs og græslignende planter året rundt. Det vil være forskelligt, hvilke planter og urter, der er tilgængelige afhængigt af årstiden og derigennem vil der også være en ændring i hestens indtag af vitaminer, mineraler og andre plantestoffer. Til trods for at vi gennem mange generationer har avlet hesten fra vild til hobbydyr, har deres fordøjelse, stofskifte og næringsmæssige behov ikke ændret sig nævneværdigt. 

Selvom det danske græs i sommerperioden indeholder en masse gode næringsstoffer som f.eks. omega-3 fedtsyrer, C-vitamin og en lang række antioxidanter, er der også nogle næringsstoffer, der kommer til kort – det gælder eksempelvis især mineraler som zink og kobber. Dermed er det vigtigt at supplere hesten på græs med et vitamin- og mineraltilskud, der tilgodeser de næringsstoffer, der mangler i græsset.

Den nøjsomme hest

Hvis hesten er nøjsom, og ikke har behov for andre energi- eller kaloriekilder end græsset, er det nok blot med et tilskud af vitaminer og mineraler.

Her hos Nordic Horse vil vi gerne sikre os, at der på det danske marked for hestefoder er et komplet vitamin og mineral produkt tilgængeligt, der tilgodeser hestens behov for næringsstoffer, når den går på græs om sommeren. Det betyder, at vi har taget sommergræsset næringsindhold og -mangler i betragtning i forbindelse med udviklingen af Nordic Summer Sticks.

Nordic Summer Sticks er et komplet vitamin- og mineraltilskud, der er sammensat med udgangspunkt i græssets indhold af næringsstoffer, så det sikres, at din hest er dækket ind med alle de ting der er behov for, selv ved en lille daglig praktisk udfodringmængde. 

Den aktive hest

For nogle heste, kan det give god mening at tildele foder, selvom hesten er på sommergræs. Det kan være heste som har brug for et fodertilskud, heste med særlige behov eller heste som ikke er glade for vitaminer/mineraler i godbidder.

Til disse heste kan Nordic Lite müsli være en mulighed. Dette foder har et meget lavt indhold af sukker og stivelse. Produktet er rig på omega-3 fedtsyrer til pels, led, bindevæv og hove, og så er der tilsat nogle særdeles let fordøjelige fiberkilder og aminosyrer.

Nordic Lite Müsli dækker hesten ind ved kun 100 g pr. 100 kg hest om dagen, og man vil derfor ofte kunne nøjes med at tildele foder 1 gang om dagen, hvis hesten går på døgnfold.

Skulle hesten alligevel tage på hen over sommeren, kan mængden af Lite Müsli reduceret til 50 g pr. 100 kg hest om dagen, hvis der så suppleres med 5 g pr. 100 kg hest af Nordic Vitamin Complete (svarende til halv normaldosis af Vitamin Complete og halv dosis Lite Müsli).

Hardkeeperen

Har man en hest som har svært ved at holde huld, selv på lækkert sommergræs, kan det være nødvendigt at fodre på den, som hvis det var vinter. Særligt skal man være opmærksom på den sidste del af sommeren, hen mod august og i september, hvor næringsindholdet i græsset falder.

Har man en hardkeeper på døgnfold, og kun mulighed for at fodre den en enkelt gang om dagen, vil vi ofte anbefale Nordic Sport Lite. Dette er et komplet pelleteret krybbefoder, som ikke er tilsat korn og melasse. Der er tilsat let fordøjelige proteinkilder og en god diversitet af aminosyrer. Kalorieindholdet ligger lavt, mens koncentrationen af vitaminer og mineraler ligger lavt. På denne måde er hesten fuldstændigt dækket ind på en meget lav udfodringsmængde - fra kun 100 g pr. 100 kg hest dagligt. Sammenlignet med Nordic Lite Müsli, er kalorieindholdet (indholdet af foderenheder (FE)) væsentligt højere i Nordic Sport Lite.

Diversitet på marken?

Sommergræs er meget forskelligt fra mark til mark, og nogle marker tilbyder hesten en høj diversitet af græsser og urter. Der er dog også de marker, hvor udbuddet af diversitet i fibrene er begrænset. Her kan man tilgodese hestens fordøjelse, og stortarmsbakteriernes behov for diversitet med produktet Nordic Bio Boost SS. Dette produkt indeholder en god diversitet, med hele 19 forskellige urter, blomster, rødder og bær, og kan bruges både til hesten på græsfold, men i særdeleshed også hvis hesten ikke går på græs.

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring af din hest på sommergræs. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

 

 

Forrige blogindlæg Hestens stævnekit – fodring før, under og efter stævnet
Næste blogindlæg Fodring af den nøjsomme hest om sommeren