Tlf. 2520 9070
Hestens lymfesystem
Mange hesteejere har prøvet at stå med en hest, der pludselig har hævelser i benene eller omkring ganachen. Ofte er det en reaktion i lymfesystemet, der pludselig bliver synligt for os.
Lymfesystemet er et komplekst system af lymfekar og -knuder, hvis opgave det er at transportere væske (lymfe) rundt i kroppen. Hestens overfladiske lymfesystem ligger lige under huden, mens det dybtliggende lymfesystem selvsagt ligger længere inde og er forbundet med flere andre systemer i hestens krop heriblandt fordøjelsessystemet og immunsystemet. Lymfevæsken består bl.a. af hvide blodlegemer, der har til formål at bekæmpe vira og bakterier. Dermed er spiller lymfesystemet også en vigtig rolle i hestens immunforsvar.
I lymfesystemet bliver væske transporteret rundt ved hjælp af bevægelse. Når hesten bevæger sig vil, der komme pres på lymfekarrene og dette pres er med til at skubbe væsken rundt i kroppen. Og lige præcis dette er et springende punkt for den store forskel på heste og menneskers lymfesystem. Hestens lymfesystem er nemlig bygget til langt mere fysisk bevægelse for at kunne fungere optimalt. Dette skyldes bl.a. at hesten har betydeligt flere lymfeknuder end mennesker har. Hvor mennesker har omtrent 600, har hesten ca. 8000 lymfeknuder. Det skaber også flere ”stopklodser” i hestens lymfesystem sammenholdt med mennesket.
Når lymfesystemet fungerer optimalt, er det et effektivt system, der sørger for transportere væske mellem væv, organer og blodet.
Alt dette gør det særligt vigtigt at hesten har rig mulighed for at bevæge sig. Dette gøres bedst ved at sikre mange timer på fold, hvor der gives anledning til bevægelse. I vintermånederne kan det være en udfordring, da hestene ofte har mere tid på boks, og foldene i de våde måneder på året ofte bliver mudrede eller mere glatte, hvilket kan resultere i mindre eller mere forsigtig bevægelse for hesten. Samlet set kan dette resultere i dårlige cirkulation i lymfesystemet. Det betyder, at hesten bliver mere sårbar overfor væskeophobninger og potentielt skader pga. den forringede cirkulation. Væskeophobningerne ses ofte som hævede ben hos hesten, men det kan også komme til udtryk som væskeophobninger andre steder.
Har man mulighed for at sikre mere bevægelse for hesten, er det det ideelle. Derudover kan massage også være en hjælp til at stimulere lymfesystemet.
Ønsker man at understøtte lymfesystemet via fodringen hos de heste, hvor problematikken ikke løses med øget bevægelse alene, anbefaler vi Nordic Lymphatic, og i nogle tilfælde af ødemer kan Nordic Rena også være et godt supplement.
Har man en større problematik, hvor der også er udfordringer med fordøjelsen, nyrer eller lever, er der mere hjælp at hente her:
Har din hest brug for hjælp til udrensning?
Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål til fodring af hesten der har problemer med lymfesystemet. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.
Referencer:
Blenntoft B. (u.d). The Equine Lymphatic System and Treatment of Equine Chronic Progressive Lymphoedema (CPL). European Seminar in Equine Lymph Drainage (ESEL). Hentet fra: https://www.physiopod.co.uk/the-equine-lymphatic-system-and-treatment-of-equine-chronic-progressive-lymphoedema-cpl.shtml
Nikles S.A., & Heath T.J. (1989). Pathways of lymph flow from the intestine of the horse. The Anatomical Record. 223. 420-424.
Patienthåndbogen. Lymfesystemet. Sundhed.dk
Perkins N.R. & Heath T.J (1990). Pathways of lymph flow from the superficial tissues in the legs of the horse. Research in Veterinary Sciense. 48. 119-123.