Hestens pelsskifte i efteråret
Blog

Hestens pelsskifte i efteråret

Pelsskifte er en vigtig del af hestens tilpasning til sommervejr og vintervejr, og sker normalvis to gange årligt. Især i det nordlige klima, har pelsskifte stor betydning for hestens termoregulering.

Under pelsskifte sker en udskillelse af de gamle hår, især underpelsen, der erstattes med ny pels, der oftest har en anden sammensætning og en større tæthed og længde om vinteren.

Reguleringen af pelsen i efteråret sker som tommelfingerregel fra august til november, men er også i en vis grad afhængig af temperaturen. Længden af pelsskiftet er afhængig af de næringsstoffer, der er tilgængelige for hesten i den pågældende periode.

 

Pelssætningens 3 faser

Pelssætningen inddeles i tre faser; 1) den anagene fase, 2) den catagene fase og 3) den telogene fase.

Den anagene fase kaldes også vækstfasen. Det er her håret dannes i hårsækken og vokser op mod huden, i takt med at pelsen vokser. Det er særligt i denne process der er behov for en øget mængde næringsstoffer i form af især B-vitaminer samt zink og kobber, altså en proces der foregår inden hesten viser store tegn på fældning.

Den catagene fase kaldes også hvilefasen. Her aftager hårvæksten betydeligt, og håret vil langsomt blive skubbet op over den øverste hud. Her er det især den rette tilgængelighed af aminosyrer samt fedtsyrer der har betydning for hårets vitalitet og styrke.

Den telogene fase er den døde fase, hvor alle celler i håret er dødt, og der ikke længere er vækst. Hestens pels er i den telogene fase imellem fældeperioderne - det vil sige størstedelen af året.

De ovenstående processer er styret af temperaturen i hestens omgivelser samt af melatonin, der er det stof der kontrollerer hårvæksten. Mindre lys og lavere temperaturer betyder, at der dannes mere melatonin og dermed også mere pels.

 

Pelssætning kræver ekstra energi og næringsstoffer

For at sætte en ny og brugbar pels, kræves en masse energi og næringsstoffer - især B-vitaminer. B-vitaminer dannes normalt af mikroorganismerne i hestens stortarm. I en fældeperiode, især fra sommer til vinterpels, vil behovet for B-vitaminer dog overstige hestens egenproduktion. Det resulterer ofte i, at fældningsperioden trækker ud. Da B-vitaminer også bruges i energiomsætningen ser man også ofte, at hesten bliver træt og mangler energi under ridning.

Udover B-vitaminer, har hesten under pelsskifte, et øget behov for fedtsyrer. Hvis der opstår mangel, vil det i nogle tilfælde, under kraftig fældning, give tegn på uforklarlig nervøsitet.

Under pelsskifte vil hestens indre processer være under pres, stofskiftet påvirkes, og energi- samt fedtdepoter klargøres til en kold vinter. Der ses desuden en øget aktivering af hestens immunforsvar, der også kan føre til yderligere træthed.

Samlet set, giver de mangler hesten opnår under pelsskifte, sammenholdt med det øgede pres der opstår ved hestens indre processer, en nedsat effektivitet af hestens ydelse. For at undgå dette, kan man med fordel tildele et boost af lige præcis de næringsstoffer der er særligt behov for på denne årstid.

 

Gode tilskud under pelsskifte

Nordic Pure B-Plex: Et effektivt og 100% naturligt B-vitamin tilskud. B-vitaminerne sikrer en normaliseret fedtbalance i huden, og forebygger skællet og fedtet pels, der især opstår i forbindelse med fældningen.

Nordic MEGA Vitality: Det komplette boost, der både styrker immunsystemet og optimerer fordøjelsen på mange niveauer. Især optimal forår og efterår, når hestens indre processer er under pres fra både foder- og pelsskifte, og når ændringer i vejrforholdene påvirker hestens stofskifte. Letoptagelige naturlige vitaminer og organiske mineraler.

 

Faktorer der kan påvirke hestens pelsskifte og næringsstofdepoter yderligere

  • Indvoldsparasitter

Indvoldsparasitter kan have stor betydning for hestens sundhedsstatus og især immunsystemet bliver aktiveret, ved tilstedeværelse af for mange orm. 70 % af hestens immunforsvar sidder som celler og en del af tarmvæggen i hestens tarm. Derfor har immunforsvaret stor betydning for de gode tarmbakteriers effektivitet og evne til, at nedbryde og udskille næringsstoffer, der er behov for i forbindelse med blandt andet pelsskifte. Som en naturlig "ormekur" anbefaler vi Nordic Parasit

  • For lille en andel fibre

Hvis hesten ikke indtager en tilstrækkelig mængde langkædede fibre i løbet af dagen, eller hvis der er længere perioder uden mulighed for tyggetid, påvirker det betingelserne for de gode mikroorganismer i hestens stortarm. Da en mangel på langkædede fibre oftest fører til en ubalance i hestens mave- tarmsystem, kommer det hurtigt til udtryk i forbindelse med hestens pelsskifte. Der vil som et resultat af ubalancerne opstå mangel på næringsstoffer, og man ser derfor en længere fældningsperiode eller øget træthed. Vi anbefaler at hesten har adgang til hø/wrap/græs hele døgnet rundt. Som en kilde til ekstra fibre kan man evt. tildele Nordic Finest Høcobs

  • Ubalance i mave- tarmsystemet

Hvis hesten generelt lider af ubalance mellem bakterierne i stortarmen, ses det, at nedbrydningen af foderet samt optaget af næringsstoffer mindskes. Derfor er det vigtigt at styrke hestens bakterieflora med eksempelvis præ- og probiotika samt rigelige mængder grovfoder, op til et forventet pelsskifte - særligt hvis der er tegn på, at hesten har en ubalance i mavetarmsystemet. Som en god kilde til præbiotika anbefaler vi Nordic Healthy Digestion og som en kilde til probiotika anbefaler vi Nordic Levu Pro

  • Klipning

Heste der klippes, har et ekstra stort behov for de næringsstoffer der er behov for i forbindelse med pelsskifte. Efter klipning forsøger hesten af sætte ny pels og anvender derfor en større mængde energi, end heste der ikke er klippede. Klipper du din hest kan vi anbefale at give hesten en kur med Nordic MEGA Vitality.

  • Manglende blodcirkulering

En øget blodcirkulation, som du blandt andet kan give din hest ved strigling med plastisk eller gummistrigler, øger tilgængeligheden og tilførslen af næringsstoffer til de celler der danner pelsen. Derfor vil fældningsperioden forkortes hvis hesten strigles eller masseres ofte. - Især i den første del af fældningsperioden, hvor man kan fornemme at hestens pels bliver fortykket, er det muligt at understøtte den anagene fase af fældningen ved øget blodcirkulation.