Hørfrøkager – ideelt supplement til hestens vinterfoder
Blog

Hørfrøkager – ideelt supplement til hestens vinterfoder

Hørfrøkage er de vegetabilske bestanddele som bliver tilbage ved produktion af hørfrøolie. Disse plantepresserester er et værdifuldt foder for heste, især de som har behov for ekstra omega-3 og/eller ekstra aminosyrer. Det kan f.eks. være heste som ikke har adgang til frisk grønt græs.

Ved produktionen af Nordic Minty Omega (som primært består af hørfrøkager), anvendes brune hørfrø af højeste kvalitet, hvorfra noget af olien nænsomt udvindes. Derefter opvarmes produktet til mellem 50-55 grader for at undgå blåsyre. Efter denne proces har hørfrøkagen et olieindhold på ca. 14-15%, hvilket betyder, at den er letfordøjelig for heste. På grund af koldpresningen ses det at hørfrøkager har en højere fordøjelighed og en højere udnyttelse end hele hørfrø. Koldpresning har desuden den fordel, at de sundhedsfremmende og temperaturfølsomme ingredienser bevares.

Værdifulde ingredienser i hørfrøkager

Hørfrøkager indeholder værdifulde ingredienser, præcis som hele hørfrø. Særligt fordelagtigt er den høje andel af omega-3 fedtsyrer, det høje indhold af kvalitets-aminosyrer og den værdifulde slim i frøskallerne. Derudover indeholder hørfrøkager lecithin, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin E, folinsyre (vitamin B9), pantothensyre (vitamin B5), antioxidanter og mineraler. Derfor fremmer hørfrøkagerne hestens sundhed på flere måder.

Hørfrøens fiberrige skal indeholder en slim, som svulmer op, når det kommer i kontakt med væske. Hørfrø fordobles i volumen i mave-tarmkanalen, hvilket fremmer tarmperistaltikken. Olien og slimen i frøene er også med til at "smøre" tarmens vægge, og har en lindrende virkning på irriterede slimhinder. Den naturlige slim fra hørfrø regulerer tarmfloraen, fremmer væksten af ​​gode mikroorganismer i tarmen, understøtter optagelsen af ​​næringsstoffer og modvirker fordøjelsesforstyrrelser.

Fordelene ved hørfrøkager

  • Det høje omega-3 indhold – læs meget mere om fordelene ved omega-3 her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/essentielle-fedtsyrer
  • Det naturligt høje olieindhold er ideelt som slow-release energikilde og til effektiv vægtøgning
  • Hørfrø er rig på lignaner, som har antioxidantegenskaber og kan reducere aktiviteten af ​​celleskadelige frie radikaler
  • Hørfrø er en rigtig god kilde til kvalitetsprotein med en imponerende aminosyreprofil inklusive lysin – den vigtigste 'essentielle' aminosyre
  • Slimen i hørfrø hjælper med at forhindre fordøjelsesforstyrrelser og fremmer mave-tarmfunktionen
  • Fibre i hørfrø hjælper med at holde bagtarmsmikrober glade og sunde

Hørfrøkager – det ideelle supplement, særligt om vinteren

Naturlig hørfrøkage af høj kvalitet, beriger din hests daglige vinterfoder med sunde omega-3 fedtsyrer, som hesten på denne årstid mangler fra græsset. Hørfrø har den højeste koncentration af omega-3 blandt alle planter og indeholder desuden gavnlige aminosyrer og værdifuldt slim som er med til at holde fordøjelsen sund. Med en relativ lille mængde hørfrøkage om dagen kan du positivt påvirke din hests sundhed og præstation.

Omega-3 er en essentiel fedtsyre, som ikke kan dannes af hestens krop, og den skal derfor tilføres via hestens daglige foder. Vi tænker måske ikke lige over det, men græs indeholder de fedtstoffer og olier som hesten har behov for. En hest, der har fri adgang til naturligt voksende græsarealer, bør være tilstrækkelig forsynet med omega-3 fedtsyrer så længe græsset er grønt. Så snart græsset er brunt/vissent, falder indholdet af omega-3 markant. Det betyder også at både hø og wrap, ikke tæller som en kilde til omega-3. Så i perioder hvor hesten suppleres med hø/wrap, bør den også suppleres med omega-3 fedtsyrer for ikke at komme i underskud.
 

Hvor meget omega-3 har min hest behov for?

For at efterligne hestens gennemsnitlige indtag af omega-3 fedtsyrer fra græsset anbefaler vi til en normalvægtig hest på 500 kg, som ikke indtager omega-3 via græs, fuldfoder eller tilskud:

Er din hest overvægtig eller undervægtig, kan der være behov for at justere i mængden. 

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du er i tvivl om din hest får nok omega-3, eller hvis du er i tvivl hvilket omega-3 tilskud du skal vælge. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.