Essentielle fedtsyrer
Blog

Essentielle fedtsyrer

Om de essentielle fedtsyrer, bedre kendt som omega fedtsyrer.

Heste har behov for en stor andel omega-3 fedtsyrer, og her er lidt om hvorfor;

Først og fremmest er alle celler i hestens krop omringet af en cellemembran, dannet af fedt. Disse skal være tilstede for at smidiggøre og beskytte cellerne.

Hvis der er en komplet fedtmembran omkring cellerne, er der en lettere transport af næringsstoffer ind og en nemmere transport af affaldsstoffer ud. 

Omega-3 til sportshesten

For sportsheste er det især vigtigt med tilstrækkelige mængder omega-3 fedtsyrer, da dette giver muskelcellerne mere fleksibilitet samt styrke og udholdenhed. Ved tilstedeværelsen af omega-3 fedtsyrer restituerer muskelcellerne hurtigere efter dannelse af mælkesyre, fordi muskelcellerne øger deres evne til at udskille affaldsstoffer og forøger hestekroppens evne til at omdanne ilt.

Omega-3 til den ældre hest

Ældre heste har behov for at øge omsætningen af energi, for mindre udmattelse, og bedre opretholdelse af stærke, fyldige muskler. 

Omega-3 til den overvægtige hest

Ved vægttab er det ligeledes nødvendigt at tilføre sunde omega-3 fedtsyrer. Dette øger nedbrydningen af fedtdepoter og øger stofskifteprocesserne. Omega-3 fedtsyrer er også nødvendige for den rette transport af hormoner. Især de homonlignende prostaglandiner, der er nødvendige for en optimal forbrænding af både fedt og sukker.

Omega-3 til hjernen og til heste i vækst

Ikke mindst, er hjernen én stor fedtklump, der har behov for omega fedtsyrer for en velfungerende nervefunktion. Ligesom heste i vækst har behov for ekstra tildeling af omega-3 fedtsyrer til udvikling af nerver, og senere i livet har det betydning for indlæringen. 

Omega-3 til hud, hår og hove

Sidst men ikke mindst, så styrker øget tildeling af omega-3 fedtsyrer hov, hud og hår, der skaber en sund barriere mod giftstoffer fra omgivelserne. Netop tør hud, skæl og måske endda sprækkede hove, er en af de første tegn på, at din hest får tildelt for lidt omega-3 fedtsyrer.

Omega-3 skal tilføres via hestens foder

Omega-3 fedtsyrer er essentielle. Essentiel betyder at fedtsyrerne ikke kan produceres i hestens krop, og derfor skal indgå i foderet. 

Hvis du ønsker at tildele omega-3 fedtsyrer til din hest, kan du kigge nærmere på vores produkter der indeholder hørfrø. 

og hvis du har brug for rådgivning i forbindelse med fodring af din hest, skal du være mere end velkommen til at sende vores foderkonsulent en mail på simone@nordichorse.dk