Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Hvad er Omega-3 fedtsyrer, og hvorfor er de så vigtige?

Hvad er Omega-3 fedtsyrer, og hvorfor er de så vigtige?

Der er meget snak om de vigtige omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Ofte er omega-6 udskældt, mens omega-3 bliver anprist for sine gode egenskaber. Både omega-3 og omega-6 fedtsyrer er vigtige for hestens velbefindende. Begge typer fedtstof hører under den kategori af fedtstoffer, der hedder flerumættede fedtsyrer. 

Både omega-3 og omega-6 betegnes som essentielle fedtsyrer. Det betyder, at hesten ikke selv kan producere dem, men er afhængig af at få dem tilført gennem fodringen. Oftest er omega-6 til stede i hestens fodring i rigelige mængder, mens omega-3 indholdet halter. Ratioen mellem de to fedtsyrer er meget vigtig og der skal der være mere omega-3 end omega-6 til stede i fodringen. Det er bl.a. derfor der fokuseres så meget på omega-3 fedtsyrerne. 

Omega-3 findes i tre forskellige former: ALA (alfalinolensyre), EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre). Oftest vil hesten indtage ALA, som i hestens fordøjelse delvist kan omdannes til de biologisk aktive former EPA og DHA. 

Omega-3 i foderet

Alle heste har behov for et basalt indtag af omega-3 fedtsyrer året rundt. I sommermånederne er der rig mulighed for hestene for at indtage omega-3 fedtsyrer, hvis de går på græs. Her tilfører græsset nemlig ALA i rigelige mængder, hvis græsset udgør det primære stråfoder. Faktisk er sommergræsset suverænt den bedste kilde til omega-3 for hesten. Går ens hest på jordfold eller har den kun begrænset adgang til græs, kan det være en god idé at supplere fodringen med omega-3 fedtsyrer. 

I vinterhalvåret har græsset ikke samme næringsværdi, som når det er i vækst om sommeren. En stor del af omega-3 går desværre også tabt, når der produceres hø og wrap. Hø og wrap tæller derved ikke som en god kilde til omega-3. Derfor skal man sikre hestens indtag af omega-3 fra andre kilder. I langt de fleste tilfælde er hørfrø en god og nem kilde til omega-3 fedtsyrer. Den rette dosering afhænger af den enkelte hest, da faktorer som hestens huld, hvor hård træning hesten er i, og om der er særlige hensyn eller problematikker, der skal adresseres, i høj grad spiller ind i vurderingen af dosering.
 

Hvad bruger hesten omega-3 fedtsyrerne til

Når hesten har optaget omega-3 fedtsyrerne fra sit foder, indgår omega-3 fedtsyrerne i en gruppe hormonlignende signalstoffer, der hedder eicosanoider. I familien af eicosanoider indgår leukotriner, thromboxaner og prostaglandiner, der hver især udøver vigtige funktioner i kroppen. Leukotriner er bl.a. vigtige for luftvejene, mens thromboxaner er vigtige for blodets størkningsevne, og prostaglandiner er vigtige for alt det inflammatoriske respons til det reproduktive system og endda beskyttelse af maveslimhinden.

 

Det er en fordel at have ekstra fokus på omega-3, når man har en hest, der:

 • Ikke får sommergræs
 • Har brug for støtte til luftvejene
 • Der reagerer på insektstik
 • Generelt har udfordringer med hud og pels
 • Har brug for ekstra støtte til bevægeapparatet
 • Er drægtig i de sidste 3 måneder af drægtigheden
 • Har et diende føl
 • Er ung og i vækst
 • Er hingst og skal bedække
 • Er i hård træning
 • Skal tabe sig
 • Har dårlig hovkvalitet
 • Er diagnosticeret med EMS, PPID eller IR

Omega-3 til sportshesten

For sportsheste er det især vigtigt med tilstrækkelige mængder omega-3 fedtsyrer, da dette giver muskelcellerne mere fleksibilitet samt styrke og udholdenhed. Ved tilstedeværelsen af omega-3 fedtsyrer restituerer muskelcellerne hurtigere efter dannelse af mælkesyre, fordi muskelcellerne øger deres evne til at udskille affaldsstoffer og forøger hestekroppens evne til at omdanne ilt.

Omega-3 til den ældre hest

Ældre heste har behov for at øge omsætningen af energi, for mindre udmattelse, og bedre opretholdelse af stærke, fyldige muskler. 

Omega-3 til den overvægtige hest

Ved vægttab er det ligeledes nødvendigt at tilføre sunde omega-3 fedtsyrer. Dette øger nedbrydningen af fedtdepoter og øger stofskifteprocesserne. Omega-3 fedtsyrer er også nødvendige for den rette transport af hormoner. Især de homonlignende prostaglandiner, der er nødvendige for en optimal forbrænding af både fedt og sukker.

Omega-3 til hjernen og til heste i vækst

Ikke mindst, er hjernen én stor fedtklump, der har behov for omega fedtsyrer for en velfungerende nervefunktion. Ligesom heste i vækst har behov for ekstra tildeling af omega-3 fedtsyrer til udvikling af nerver, og senere i livet har det betydning for indlæringen. 

Omega-3 til hud, hår og hove

Sidst men ikke mindst, så styrker øget tildeling af omega-3 fedtsyrer hov, hud og hår, der skaber en sund barriere mod giftstoffer fra omgivelserne. Netop tør hud, skæl og måske endda sprækkede hove, er en af de første tegn på, at din hest får tildelt for lidt omega-3 fedtsyrer.


Hvilket produkt skal man vælge?
 

Der findes flere muligheder for tildeling af ekstra omega-3 fedtsyrer.

Nordic Minty Omega er godt bud til langt de fleste heste. Minty Omega består af pelleterede hørfrøkager. Udover at tilføre omega-3 fedtsyrer, tilfører Minty Omega også nogle gode aminosyrer (proteiner) og de gode fibre, der danner slim, som er godt for hestens fordøjelse. Det er et godt valgt til langt de fleste heste.

Har man eksempelvis en hest, der er i gang med et vægttab, og derfor er lettere begrænset i sit stråfoderindtag, kan de gode aminosyrer og fibre være en fordel udover tilførslen af omega-3. Har man en overvægtig hest, som skal i gang med et vægttab vil en dosering på 10-20g/100kg hest være passende for at tildele en lille smule omega-3 uden der gives for mange foderenheder. Har man en hest der kan tåle det i forhold til huld, vil en dosis på 30-50g/100kg hest være mere optimalt.

Nordic Minty Omega - Omega-3 tilskud til din hest


Nordic Hørfrøolie tilfører omega-3 fedtsyrer i en mere koncentreret form end Minty Omega.

Hørfrøolie har et mere koncentreret indhold af omega-3 fedtsyrer, da det er den udvundne olie og ikke hele hørfrøet, der indgår i produktet. Hørfrøolien er et godt valgt til de heste, der har behov for et særligt højt indtag af omega-3 fedtsyrer eller f.eks. har brug for omega-3 fedtsyrer, men skal undgå for meget ekstra protein i foderet.

Det kunne eksempelvis være til en drægtige hoppe, der har brug for ekstra støtte til luftvejene. Da man skal udvise forsigtighed med urter til drægtige hopper, kan omega-3 fedtsyrerne i stedet være en støtte til problematikken. Den generelle dosering af hørfrøolie er 10ml/100kg hest. 

Nordic Hørfrøolie til heste - koldpresset og 100% naturligt


Mange af Nordic Horse produkterne indeholder en kilde til omega-3. Præcist hvilket tilskud, der er bedst at vælge til din hest, afhænger af den øvrige fodring. Både stråfoder, krybbefoder og eventuelle problematikker har indflydelse på, hvad der bedst at gøre.

 

 

Kilder:
Mader’s Understanding of human anatomy and fysiology, Susannah N. Longenbaker, McGraw Hill International.

General, Organic, and Biochemistry, Katherine J. Denniston & Joseph J. Topping & Danae Quirk Dorr, McGraw Hill International.

Understanding Omega-3 And Omega-6 Fatty Acids. Dr. Eleanor Kellon, Horsesense.

 

Forrige blogindlæg Hestens stævnekit – fodring før, under og efter stævnet