Hormonelle hopper
Blog

Hormonelle hopper

”Det er bare en sur hoppe” Den kommentar er der nok mange hoppeejere, der har mødt. Er det nu også bare en sur hoppe eller ligger der noget til grund for adfærden?

Heste har som regel altid en god grund til at udvise en bestemt adfærd. Når det gælder hopper, har de større hormonelle udsving end hingste og vallakker. For nogle hopper kommer det meget tydeligt til udtryk i deres adfærd, mens man ved andre hopper ikke bemærker de store forandringer.


Brunstperioder og hormoner

Fra april til juli varer en brunstcyklus typisk 21 dage, hvoraf hesten er i brunst i ca. 5 dage. Ægløsningen finder typisk sted i løbet af det sidste døgn. Der er mange individuelle variationer, og brunstcyklus er i høj grad påvirket af årstiden. I vinterhalvåret vil en brunstcyklus være noget mere ustabil og i nogle hoppers tilfælde helt udeblivende.

Der er primært fire hormoner på spil i løbet af hoppens brunstcyklus: østrogen, progesteron, follikelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH). Når mængden af dagslys øges, som vi bevæger os ind i foråret, stimuleres hypofysen til at frigive FSH – dette sætter bl.a. gang i den mere stabile og hyppige brunstcyklus, der ses i forårsmånederne. Udover disse fire hormoner, er der også hormonlignende stoffer som f.eks. prostaglandiner, der er vigtige for brunsten. Det er også i den naturlige regulering af disse hormoner, hopper kan udvise adfærdsændringer i større eller mindre grad.

Heste går ikke i overgangsalderen på samme måde som mennesker gør. De fleste hopper vil fortsætte deres brunster hele livet. Nogle hopper vil med alderen få færre brunster. I meget få tilfælde vil brunsterne helt udeblive.

Har man en hoppe, der udviser store adfærdsændringer, er det vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er alle adfærdsændringer, der er relateret til hoppens brunst cyklus. Adfærdsændringer kan f.eks. også opstå, fordi hesten har smerter. Er du det mindste i tvivl, er det vigtigt, at du tager kontakt til dyrlægen.


De essentielle næringsstoffer er vigtige

Det er altid vigtigt at sørge for at hesten er dækket ind med de essentielle næringsstoffer. Essentielle næringsstoffer er de næringsstoffer hesten ikke selv kan producere, men er afhængig af at få tilført gennem fodringen for at opretholde sundhed og normal funktion.

Det betyder, at det er vigtigt, at der er styr på grundfodringen med god kvalitetsstråfoder samt krybbefoder, der dækken hesten ind med vitaminer, mineraler, aminosyrer og fedtsyrer.

For at støtte hoppens hormonbalance bedst muligt er det eksempelvis en god idé at kigge på hestens indtag af fedtsyrer. Her er det især den essentielle omega-3 fedtsyre man skal være opmærksom på.

Omega-3 fedtsyrer bliver omdannet til en gruppe af hormonlignende stoffer, eikosanoider. Eikosanoiderne udgør bl.a. leukotriner, trombokxaner og prostaglandiner. De udfører hver især vigtige funktioner i hestens krop. Her er prostaglandinerne særligt vigtige for det reproduktive system og hormonbalancen. Her er der faktisk også en enkelt omega-6 fedtsyrer, der spiller en vigtig rolle: GLA. GLA findes bl.a. i hampefrøolie. GLA fedtsyren bliver brugt af kroppen til at danne PGE-1, som især er vigtig hos de hormonelle hopper.

Hvis hoppen ikke får omega-3 fedtsyrer gennem sit krybbefoder eller via sommergræsset, kan det være værd at give et tilskud. Omega-3 fedtsyrer findes bl.a. i hamp, sortkommen, græs og hørfrø. Pga. fedtsyren GLA vil vi ofte have en præference for hampefrøolien, hvis hesten har udtalte hormonelle udfordringer.
 
Derudover skal man være opmærksom, hvis man har en hest, der får store mængder omega-6 i sit foder. Soja- og majsprodukter har typisk et højt indhold af omega-6. Dette kan være med til at forskyde balancen mellem omega-3 og omega-6. Det kan i så fald være en god idé at ændre grundfodringen eller tilføre ekstra omega-3 fedtsyrer.

Ønsker man at tildele ekstra omega-3 fedtsyrer til sin hest i en koncentreret form, kan dette gøres gennem Nordic Hørfrøolie.

Nordic Hørfrøolie

Ønsker man at tildele ekstra omega-3 fedtsyrer sammen med omega-6 fedtsyren GLA, kan dette gøres gennem Nordic Hampefrøolie.

> Nordic Hampefrøolie


Ønsker man få gavn af alle delene af hørfrø heriblandt omega-3 fedtsyrer, aminosyrer og den slimdannende effekt fra fibrene, vil Nordic Minty Omega være et bedre bud.

Nordic Minty Omega


Har man en hoppe, der udviser større nervøsitet eller ængstelighed i forbindelse med sine brunstperioder, kan man i stedet kigge i retning af magnesium. Magnesium indgår i dannelsen af hormonerne og er vigtigt for et normaltfungerende nervesystem. Derudover indgår magnesium i musklernes evne til at løsne sig, og dermed til at hesten kan slappe af.

Nordic Magnesium


Urter til hormonbalancen

Har man helt styr på tilførslen af de essentielle næringstoffer, kan næste skridt være tildeling af urter. Her er der flere muligheder, men især urten Agnus Castus anvendes til hormonelle udfordringer.

Vitex Agnus Castus også kaldet munkepeber eller kyskhedstræ (kært barn mange navne) hører hjemme i landene omkring Middelhavet. Det er plantens bær, der anvendes, når man ønsker at gøre brug af plantens egenskaber. Når bærrene er tørret, ligner de næsten små peberkorn – og det er også der smagen ledes henimod. Agnus Castus anvendes i høj grad til de hormonelle hopper, der udviser tegn som øget agression, irritation, ”humørsvingninger” og lignende. Udviser hoppen ikke regelmæssige brunster i sæsonen, kan Agnus Castus potentielt hjælpe med mere stabilitet.

Nordic Agnus Castus - til heste med hormonelle udfordringer


Mistænker man at det er lave niveauer af østrogen, der påvirker hoppen, kan man i stedet kigge i retning af rødkløver, også kaldt trifolium pratense. Det er en meget almindelig urt i det danske landskab.

Nordic Rødkløver til heste


Mange hormonelle hopper har god gavn af Nordic Easy Control. Tilskuddet medvirker til at give ro uden at sløve, og har også en god effekt på de hopper som påvirkes negativt i brunstperioderne.

Nordic Easy Control - beroligende tilskud til heste

En hoppe med hormonelle problemer, kan være kompleks i forhold til fodring, og de bagvedliggende årsager. Husk derfor at se hestens problemer i sammenhæng med flere faktorer.


Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål til din hoppe med hormonelle problemer. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.