Husker du hesten i kulden ?
Blog

Husker du hesten i kulden ?

Husker du hesten i kulden ? 

Vidste du, at hesten ændrer metaboliske og fysiologiske processer når det er koldt. Dette sker for at opretholde den nødvendige kropstemperatur, og ses allerede ved temperaturer omkring frysepunktet. Endnu lavere temperaturer kan være gældende hvis der er hård vind eller kraftigt nedbør eller stor relativ fugtighed. (Som der i disse dage gør sig gældende)

De mikroorganismer der er at finde i hestens stortarm har her en stor betydning. Jo hurtigere de arbejder, jo højere er stofskiftet, og jo mere varme danner der. Jo mere energi tager hesten også fra sine energidepoter, for at opretholde det øgede stofskifte. På baggrund af dette ses det oftest, at hesten har øgede muskelsammentrækninger når det er koldt (sitrer) og det er ikke fordi den fryser, men for at få gang i tømningen af energi depoterne. 

Mange heste har depoter der kan klare den kolde vinter, men for at sikre at hesten ikke taber sig uønsket, og tærer på kroppens depoter, er det vigtigt at fodre disse gode bakterier. og det bakterierne bedst kan lide er langkædede fibre! og de spiser gerne mange af dem. 

Derfor ses det også, at hesten oftest spiser mere grovfoder når det koldt, og faktisk også tygger det grundigere inden det synkes i de kolde dage. 

Et alternativ til at øge fiberindholdet til hestens foder, er ved at tildele mere grovfoder dagligt eller eksempelvis en fiberrig mash eller grovfoder cubs. 

Nordic Horse tilbyder rene råvarer og naturlige foderblandinger der er spækket med langkædede fibre, og som kan hjælpe hesten med at holde varmen i den kolde tid. 

Nordic E-cobs; anvendes hos vores kunder oftest som mash. Det er pelleteret esparsette, der naturligt er helt spækket med langkædede fibre, og som vil være et optimalt supplement til vinterfodringen. Derudover indeholder den esparsettevi anvender i vores produkter under 0,1 % stivelse, og har en basisk effekt, der yderligere vil forbedre forholdene for de gode bakterier i tarmsystemet. 

https://www.nordichorse.dk/collections/fordojelse/products/nordic-e-cobs?variant=983566417947

Nordic Finest; kan vores kunder godt lide at bruge som godbidder, grundet den praktiske udformning, men i bund og grund er det blot top kvalitets pelleteret grovfoder bestående af Bayersk alpehø. Derfor indeholder Nordic Finest naturligt en masse langkædede fibre, som hestens stortarms bakterier kan nyde godt af. 

https://www.nordichorse.dk/collections/fordojelse/products/nordic-finest?variant=983998398491

Nordic Mash; er en naturlig fiberrig mash, uden tilsat korn, melasse eller syntetiske vitaminer og mineraler. Udover grønne langkædede fibre, indeholder denne mash ølgær, der har en præbiotisk effekt, og som stimulerer tarmbakterierne til at formere sig. Dette giver mulighed for, at der kan genereres endnu mere varme. 

https://www.nordichorse.dk/collections/fordojelse/products/nordic-mash?variant=981619245083

Husk at tildele flere langkædede fibre til din hest i den kolde tid, så den forbliver stærk, sund og rask. 

p.s. Husk også at hesten drikker mindre vand hvis det er koldt, og derfor er den kolde tid også højtiden for kolik tilfælde. Det kan derfor være en ide, dagligt at tilbyde hesten lunkent vand (minimum 7-10 grader celcius)