Hvorfor bruger man ølgær til heste?
Blog

Hvorfor bruger man ølgær til heste?

Hvad er ølgær ?

Ølgær er betegnelsen for den encellede svamp Sacchamromyces cervisiae. Ølgær anvendes oftest i hestefoder pga. det høje indhold af en lang række b-vitaminer samt krom, selen og zink. Derudover indeholder ølgær også betaglucaner, som er med til at støtte hestens immunforsvar.

De B-vitaminer der naturligt findes i ølgæren er;

  • B1-vitamin (thiamin)
  • B2-vitamin (riboflavin)
  • B3-vitamin (niacin)
  • B5-vitamin (pantothensyre)
  • B6-vitamin (pyridoxin)
  • B7-vitamin (biotin)
  • B9-vitamin (folsyre)


Food state vitaminer og mineraler

Når der tildeles ølgær, findes B-vitaminerne i de rette forhold og i deres naturlige form, altså en fødevarestruktur, som er en del af svampens konstruktion og indhold. Derfor er der tale om foodstate vitaminer, kan de udnyttes og anvendes optimalt.

Ligeledes er mineralerne krom og selen naturligt i ølgæren i en organisk foodstate mineralkompleks og kan derfor også let optages og anvendes af hesten.

Ølgær i foderblandinger anvendes i en tørret og inaktiv form, hvor gærkulturen ikke længere kan formere sig. Tørringsprocessen kan foregå på forskellig vis. Hos Nordic Horse sørger vi for at ølgæren under processen ikke opvarmes, ej heller i pelleteringen. Dermed bevares flest mulige vitaminer, mineraler og sunde fedtstoffer.

Hvis du ønsker at anvende en ølgær med alle fordelene fra indholdet af foodstate vitaminer og mineraler, er det derfor vigtigt at du vælger en ølgær, som er meget nænsomt tørret. Når du skal vælge en ølgær, er det også en god idé at se på om produktet er 100% Sacchamromyces cervisiae. Nogle ølgær-produkter er blandingsprodukter som ud over Sacchamromyces cervisiae, også indeholder store mængder mask (rest fra ølproduktionen).

Fordele

B-vitaminer styrker huden, pelsen og hovene ligesom de bliver anvendt til funktionen af nervesystemet samt stofskiftet. B-vitaminerne er alle vandopløselige og oplagres derfor ikke i hestens krop.

Nedbrydning af fedt, sukker og aminosyrer

B-vitaminer skal være til stede for hesten til at nedbryde sukker og aminosyrer, og har derfor stor betydning for hestens stofskifte, og evnen til at forbrænde den energi, der indtages. Det har bl.a. betydning for hestens energistofskifte og nedbrydning af fedtdepoter. Har man en hest, der mangler energi under pelsskifte, kan B-vitaminerne være med til at stabilisere energiniveauet.

Dannelsen af DNA og velfungerende nervesystem

B-vitaminer er hjælpestoffer ved dannelsen af DNA, dannelsen af nye celler og opretholdelsen af et velfungerende nervesystem. Ligeledes vil en korrekt omsætning af fedtsyrer betyde en optimal beskyttelse af nervernes fedtskeder.

Acetylcholin og stofskiftet

Nogle B-vitaminer har også evnen til at danne acetylcholin, der er et signalstof i nervesystemet, der blandt andet er med til at regulere dannelsen af kroppens eget binyrebarkhormon, fordøjelsesenzymer og kønshormoner. B-vitaminer der er med til at vedligeholde en optimal forbrænding. Ligeledes vil det høje indhold af krom være behjælpelig til stabilisering af hestens stofskifte.

Zink er er et hjælpestof i mere en 200 processer i hestens krop, og er blandt andet også et vigtigt sporstof i forbindelse med hestens stofskifte. Men også immunsystemet samt regulering af fedtbalancerne i cellerne samt beskyttelsen af disse er afhængigt af zink.

Hud, pels samt hove

Mangel på B-vitaminer forbinder vi ofte med glansløs pels, hvilket også er et af de første tegn på et undertal af disse vitaminer. Det er også tegn på, at mikroorganismerne i hestens tarmsystem, ikke danner tilstrækkelige mængder af B-vitaminer. Det gælder bl.a. biotin (B7) der skal til for at opretholde den rette fedtbalance i pelsen ligesom en mangel på B-vitaminer kan skabe eksemer (tør hud), tørre flossede hove der ikke vokser tilstrækkeligt eller dårligere balance samt nervekramper (også staldkramper).

Præbiotisk effekt, betaglucaner og forstærket immunsystem

Ølgær indeholder som skrevet en masse B-vitaminer, men har ligeledes en præbiotisk effekt (læs mere om præ- og pro-biotika her) og er dermed foder til de gode bakterier i hestens stortarm. Når bakteriefloraen har det godt, dannes der bl.a. en masse biotin, der styrker hestens hud, pels samt hove.

Det faktum, at ølgær skaber bedre forhold for de gode bakterier i hestens stortarm betyder generelt, at disse har en større kapacitet til at nedbryde fibre fra hestens foder, men også at hestens immunsystem styrkes betragteligt. Dette skyldes, at 70 % af hestens immunsystem befinder sig blandt tarmvæggens celler. Dermed vil en balancering af tarmbakterierne betyde, at man optimerer på hestens immunforsvar. I den henseende kan ølgæren også noget helt specielt. Ølgær indeholder nemlig betaglucaner. Betaglucaner er en type af fibre, der spiller en rolle i bl.a. hestens immunforsvar. Ølgær indeholder helt specifikt 1,3-1,6-beta-glucaner, som indgår i reguleringen af det uspecifikke immunforsvar.

Antioxidativ effekt

Selen virker som et hjælpestof i forbindelse med hestens evne til at forsvare sig mod aldring og nedbrydning af celler (antioxidativ effekt), og dette er på samme måde gældende for zink. Selen er desuden med til at stimulere skjoldbruskkirtlen til at regulere udskillelsen af stofskiftehormoner.


Nordic Horse Food State Ølgær produkter