Hvorfor bruger man ølgær til heste?
Blog

Hvorfor bruger man ølgær til heste?

Hvad er ølgær ?

Ølgær er betegnelsen for den encellede svamp Sacchamromyces cervisiae. Ølgær anvendes oftest i hestefoder pga det høje indhold af en lang række b-vitaminer samt krom, selen og zink. 

De B-vitaminer der naturligt findes i ølgæren er;

  • B1-vitamin (thiamin)
  • B2-vitamin (riboflavin)
  • B3-vitamin (niacin)
  • B5-vitamin (pantothensyre)
  • B6-vitamin (pyridoxin)
  • B7-vitamin (biotin)
  • B9-vitamin (folsyre)


Food state vitaminer og mineraler

Når der tildeles ølgær, findes B-vitaminerne i de rette forhold og i deres naturlige form, altså en fødevare struktur, som en del af svampens konstruktion og indhold. Derfor er der tale om food state vitaminer, der kan genkendes, udnyttes og anvendes optimalt sammenlignet med kemisk fremstillede B-vitamin komplekser mm.

Ligeledes er mineralerne krom og selen naturligt i ølgæren i en organisk plantebaseret food state mineral kompleks og kan derfor også anvendes, uden at hesten skal bruge energi, eller overbelaste nyrer, hvis der skulle blive tilført mere end hvad der er behov for.

Ølgær i foderblandinger anvendes i en tørret og inaktiv form, hvor gærkulturen ikke længere kan formere sig. Tørringsprocessen kan foregå på forskellig vis, men i Nordic Horse, sørger vi for, at processen ikke opvarmes, ej heller i pelleteringen, og dermed bevares flest mulige vitaminer, mineraler og sunde fedtstoffer.

Hvis du ønsker at anvende en ølgær med alle fordelene fra indholdet af food state vitaminer og mineraler, er det derfor vigtigt at du vælger en ølgær som er meget nænsomt tørret. Når du skal vælge en ølgær, er det også en god idé at se på om produktet er 100% Sacchamromyces cervisiae. Nogle ølgær-produkter er blandingsprodukter som ud over Sacchamromyces cervisiae, også indeholder store mængder mask (rest fra ølproduktionen).

Fordele

B-vitaminer styrker huden, pelsen og hovene ligesom de bliver anvendt til funktionen af nervesystemet samt stofskiftet. B-vitaminerne er alle vandopløselige og kan derfor ikke oplagres i hestens krop. Derfor skal disse tilføres kontinuerligt via foderet.

Nedbrydning af fedt, sukker og aminosyrer

B-vitaminer skal være til stede for hesten til at nedbryde sukker og aminosyrer, og har derfor stor betydning for hestens stofskifte, og evnen til at forbrænde den energi der indtages. Ved en mangel på B-vitamin, vil man hurtigt se oplagringer af fedtdepoter, grundet hestens manglende evne til at omsætte den energi der indtages via foderet korrekt.

Dannelsen af DNA og velfungerende nervesystem

Ligeledes er B-vitaminer hjælpestoffer ved dannelsen af DNA, dannelsen af nye celler og opretholdelsen af et velfungerende nervesystem. Ligeledes vil en korrekt omsætning af fedtsyrer betyde en optimal beskyttelse af nervernes fedtskeder. Jo bedre isolerede nerverne er (med fedtskeder) jo hurtigere reagerer hestens nervesystem.

Acetylcholin og stofskiftet

Nogle B-vitaminer har også evnen at danne acetylcholin, der er et signalstof i nervesystemet, der blandt andet er med til at regulere dannelsen af kroppens egne binyrebarkhormoner, fordøjelsesenzymer samt kønshormoner og det er netop disse B-vitaminer der er med til at kontrollere en optimal forbrænding samt oplagring af fedtdepoter. Ligeledes vil det høje indhold af krom være behjælpelig til stabilisering af hestens stofskifte, da det er med til at stabilisere skjoldbruskkirtlen. Hos heste med stofskifteproblemer, understimulerer skjoldbruskirtlen fordøjelses-enzymerne der har virkning på en stabilisering af hestens blodsukker.

Zink er er et hjælpestof i mere en 200 processer i hestens krop, og er blandt andet også et vigtigt sporstof i forbindelse med hestens stofskifte. Men også immunsystemet samt regulering af fedtbalancerne i cellerne samt beskyttelsen af disse er afhængigt af zink.

Hud, pels samt hove

Mangel på B-vitaminer forbinder vi ofte med glansløs pels, hvilket også er et af de første tegn på et undertal af disse vitaminer. Men også at mikroorganismerne i hestens tarmsystem, ikke danner tilstrækkelige mængder af B7-vitaminer, der skal til for at opretholde den rette fedtbalance i pelsen ligesom en mangel på disse B-vitaminer kan skabe eksemer (tør hud), tørre flossede hove der ikke vokser tilstrækkeligt eller dårligere balance samt nervekramper (også staldkramper).

Præbiotisk effekt og forstærket immunsystem

Ølgær indeholder som skrevet en masse B-vitaminer, men har ligeledes en præbiotisk effekt (læs mere om præ- og pro-biotika her) og er dermed foder til de gode bakterier i hestens stortarm, der, når de har det godt, danner en masse B7 vitaminer, der styrker hestens hud, pels samt hove.

En anden særlig evne ølgær har, i form af dens præ-biotiske effekt, er, at den har evne til at binde affaldsstoffer fra tarmsystemet og skille disse med ud med afførringen.

Det faktum, at ølgær skaber bedre forhold for de gode bakterier i hestens stortarm betyder generelt, at disse har en større kapacitet til at nedbryde fibre fra hestens foder, men også at hestens immunsystem styrkes betragteligt. Dette skyldes, at 70 % af hestens immunsystem befinder sig blandt tarmvæggens celler, og at en balancering af tarmbakterierne (og dermed mindre immunreaktion fra for mange uhensigtsmæssige bakterier og deres affaldsstoffer) betyder at immuncellerne (og dermed immunsystemet) er i bero.

Antioxidativ effekt

Selen virker yderligere som et hjælpestof i forbindelse med hestens evne til at forsvare sig mod aldring og nedbrydning af celler (antioxidativ effekt), og dette er på samme måde gældende for zink. Selen er desuden med til at stimulere skjoldbruskkirtlen til at regulere udskillelsen af stofskiftehormoner under nedbrydningen af især fedt og sukker, og har stor betydning for hestens evne til at regulere blodsukkerniveauerne.


Nordic Horse Food State Ølgær produkter