Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Hvorfor kun små mængder krybbefoder?

Hvorfor kun små mængder krybbefoder?

Hesten er et græssende steppedyr, og har et fordøjelsessystem, der er tilpasset, at den finder små mængder af fibre døgnet rundt. En vild hest tygger 20 timer i døgnet, og derfor holder fordøjelsessystemet aldrig pause. 

Det betyder at hesten har en forholdsvis lille mavesæk (sammenlignet med hestens størrelse) som ikke er beregnet til at få tildelt store mængder foder ad gangen. 

Hesten spiser instinktivt når der er noget at spise, og regulerer sult-/mæthedscenteret i hjernen, ved at registrere mængden af fibre der befinder sig i tarmkanalen. At hesten føler sig mæt er altså ikke afhængig af en fyldt mavesæk, eller mængden af foder der indtages. Hesten vil derfor heller ikke føle sig sulten, til trods for at maven er tom, men vil føle sult hvis der indtages for få fibre, i forhold til hvad der er behov for. Ligesom at hesten heller ikke vi føle sig mæt på en fyldt mave. Derfor vil hesten også som udgangspunkt spise op af krybbefoderet, så længe det fysisk kan være i mavesækken. 

Mavesækkens funktion er at begynde nedbrydningen af hestens tyggede foder, ved at ælte det rundt i mavesækkens safter der består af syre og enkelte enzymer. Jo mindre der ligger i hestens mavesæk ad gangen, jo mere kan denne ælte foderet rundt og jo mere af foderet vil forarbejdes på en måde, således at hesten efterfølgende kan udnytte flest mulige næringsstoffer i tynd- og stortarm.

I mavesækken ligger foderet i 20-40 minutter, og er altså derfor en meget lille, men vigtig, del af hestens samlede fordøjelsessystem hvor det til sammenligning tager 40 timer for foderet at komme gennem stortarmen. 

Den maksimale mængde foder der bør ligge i en hests mavesæk er 1,2 liter, alt derover vil proportionelt nedsætte fordøjeligheden af næringsstofferne i foderet (dette gælder ligeledes udnyttelsen af vitaminer, mineraler og aktive stoffer). 

Ligeledes vil større mængder foder betyde, af mavesyren vil berøre hestens følsomme og kirtelløse del af maven, der ikke er beskyttet mod syreskader. 

Derfor er det vigtigt at tage højde for den mængde krybbefoder hesten tildeles, hvis foderet skal udnyttes optimalt og slimhindeskader skal undgås. 

Når mængden af krybbefoder skal minimeres, er det en god idé at have fokus på indholdet og kvaliteten af de råvarer krybbefoderet er sammensat af. En højere kvalitet betyder, at der dagligt kan tildeles lavere udfodringsmængder, som stadig dækker hesten ind med de næringsstoffer der er behov for. Hvis hesten har behov for store mængder foder som supplement til rigelige mængder grovfoder (hø, wrap eller græs), kan det være nødvendigt at udfodre over flere måltider dagligt og selvfølgelig undgå fyld, som ikke gavner hestens fordøjelsessystem.

Til trods for at vi i mange år har avlet på hestene, og ændret deres udseende, sammenlignet med den vilde hest, har vi ikke formået at ændre betydeligt på fordøjelsessystemet. Derfor bør vi drage udnyttelse af hestens super egenskaber til at regulere energi ind og ud af muskulaturen efter behov. At have meget energi når det er ønsket og hurtig restituering.

Ved den rette fodring og den rette måde at fodre på, er det muligt for hesten at ”tænde” og ”slukke” energien i takt med at vi ber dem om det, netop fordi der tages hensyn til hestens naturlige fordøjelsessystem, og det faktum, at der bør tildeles en masse fibre, døgnet rundt, og blot suppleres med små mængder krybbefoder, af god kvalitet, der er specifik tilpasset til den enkeltes hests behov.

Forrige blogindlæg Hestens stævnekit – fodring før, under og efter stævnet