Min hest mangler energi
Blog

Min hest mangler energi

Min hest mangler energi, hvad gør jeg? Det er en sætning vi hører ret ofte i vores rådgivning. Hvordan problemet nemmest løses, afhænger af en lang række faktorer bl.a. hestens nuværende fodring, træningsniveau, huld osv. Alle disse faktorer, er med til at afgøre, hvor det er bedst at sætte ind for at hjælpe hesten til et mere stabilt energiniveau.


Hvad er energi?

Energi kan være et lidt diffust begreb, når vi taler om fodring af heste. Ofte vil mangel på energi her betyde to forskellige ting: at hesten mangler energi til træningen, eller at hesten mangler energi for at holde huld. I nogle tilfælde kan begge dele gøre sig gældende.

Til hesten der mangler energi til træningen, kan det være vigtigt både at se på makronæringsstoffer (som tilføjer flere foderenheder og dermed mere energi til hesten) og mikronæringsstoffer, som vitaminer og mineraler (herunder også elektrolytter) som hesten i træning har et øget behov for. Manglende mikronæringsstoffer kan påvirke hestens præstationsevne, både direkte og indirekte ved at øge restitutionstiden og risikoen for skader.


Makronæringsstoffer

Makronæringsstofferne er en gruppe af næringsstoffer, der på hver deres måde tilfører flere foderenheder og dermed energi til hesten. Makronæringsstofferne er: Protein (aminosyrer), fedt (f.eks. umættede fedtsyrer) og kulhydrat (f.eks. fibre, stivelse og sukker).

Protein

Proteiner bliver også kaldt kroppens byggesten, da de primært bruges til at vedligeholde og opbygge kroppen.  Proteiner består af en række forskellige aminosyrer. Disse aminosyrer anvendes i en lang række processer i kroppen bl.a. dannelse af nyt væv, hormoner, enzymer osv. Aminosyrer og dermed proteiner er ligeledes vigtige for hestens muskulatur og restitution. Det betyder at proteiner prioriteres til opbygning af hestens krop, hvor fedt og kulhydrat mere bruges til selve energidannelsen (forbrændingen) under træning.

Gennemsnitligt dansk stråfoder bidrager som regel med en passende mængde protein til en voksen hest i let træning. Har man stråfoder, hvor proteinindholdet er lavt, eller har man en hest, der har behov for mere protein af andre årsager, kan man tilpasse krybbefodringen, så der tilføres den rette mængde protein.  De tilfælde, hvor proteintilførslen bør have ekstra fokus, er hos heste i moderat-hård træning, drægtige hopper i de sidste 3 måneder af drægtigheden, lakterende hopper og sidst men ikke mindst de unge heste i vækst.

Gode kilder til protein inkluderer esparsette, lucerne og hørfrø. Disse kilder findes bl.a. i Nordic E-cobs, Nordic Alfalfa Fiber, Nordic Minty Omega og Nordic Omega Fiber.

Ovenstående bidrager i øvrigt også med fordøjelige fibre, der også spiller en vigtig rolle i tilførslen af foderenheder og god stabil energi til træningen.

Er der behov for at tildele aminosyrer i koncentreret form, kan man kigge i retning af et tilskud som Nordic Muscle Aid.

Fedt

Fedt er det næringsstof, der har den højeste koncentration af foderenheder (ca. det dobbelte af kulhydrat og protein). Har man en hest, der har brug for ekstra energi for at holde huld, er fedtstof derfor værd at have med i foderplanen. Tildeler man en større mængde fedtstof som f.eks. ren olie, er det vigtigt at starte på en lav mængde og langsomt øge mængden, så hestens fordøjelse kan følge med. Heste har nemlig ikke en galdeblære og er derfor afhængig af at leveren kan følge med til at producere den galde, der skal nedbryde fedtstofferne. Fedtstoffer bliver dog også brugt til andet end energi til huld og stabil energi til træningen. De flerumættede fedtsyrer som omega-3 og omega-6 har også en lang række vigtige funktioner i kroppen.

Det kan du læse mere om her:
Hvad er Omega-3 fedtsyrer, og hvorfor er de så vigtige?

Gode kilder til fedtstoffer inkluderer bl.a. hørfrø, risklid og sortkommen. De gode kilder til fedtstoffer indeholder ofte også en del fiber og protein, når man anvender hele frøet/kornet. Vælger man at anvende ren olie som f.eks. hørfrøolie, tilfører man gode fedtstoffer uden de ekstra fibre og protein. Hvad der er bedst at vælge, afhænger af den enkelte hest og den eksisterende foderplan.

Ønsker man en ”alt-i-en” løsning, der kan tilføjes til den eksisterende fodring, kan man vælge at tilføre et supplerende foder som Nordic Xtra Energy. Nordic Extra Energy indeholder både gode kilder til fedt, men også gode kilder til forskellige typer kulhydrater og protein.

Kulhydrat

Kulhydrater er ligesom med protein og fedt en fælles betegnelse for en gruppe af flere forskellige typer næringsstoffer. Når det gælder fodring af heste, beskæftiger vi os oftest med kulhydrattyperne sukker, stivelse og fibre.

Hesten har udviklet sig til at udnytte fibre som sin primære energikilde. Derfor er det også vigtigt at hesten tildeles en passende mængde stråfoder dagligt, da stråfoderet er den primære kilde til både fibre og foderenheder. Fibrene i hestens fodring er med til at give den langsomme stabile energi, der primært er behov for, når hesten er i bevægelse. Er der behov for at tilføre flere fibre eller en større diversitet af fibre til hestens fodring, er esparsette og alpehø gode kilder til dette.

Sukker og stivelse er ofte to udskældte kulhydrater. Man skal være opmærksom på den totale mængde af sukker og stivelse hesten indtager, men det er også to næringsstoffer, der i de rette mængder, har en betydning for hestens restitution og energi under træning. Her kan man bl.a. også være opmærksom på, at der findes forskellige typer af stivelse og sukkerstoffer og disse opfører sig forskelligt i hestens fordøjelse. Typisk kategoriserer vi sukker og stivelse som hurtig energi, hvor fibre er den langsomme, men forskellige stivelsestyper behandles forskelligt i hestens fordøjelse, og vil derfor have forskellige grader af at være ”hurtig” eller ”langsom” energi.

De tre komplette fodre til heste i træning, Nordic Active Müsli, Nordic Sport Lite og Nordic Sport, er netop sammensat med henblik på en fornuftig sammensætning af de ovennævnte forskellige næringsstoffer:

Hesten i let til moderat træning: Nordic Active Müsli

Hesten i moderat træning: Nordic Sport Lite (også god til nøjsomme heste, der ikke mangler energi til huld)

Hesten i moderat-hård træning: Nordic Sport (også god til heste i træning, som har svært ved at holde huld)

Mikronæringsstoffer

Mikronæringsstofferne kommer typisk ind i billedet, når man har justeret i tildelingen af makronæringsstofferne, men hesten stadig virker energiforladt. I kategorien mikronæringsstoffer er det især de forskellige vitaminer og mineraler, der er vigtige. De er teknisk set alle vigtige for hesten i træning, men nogle påvirker energiniveauet mere direkte end andre. Det betyder bl.a., at det er vigtigt at hesten er dækket korrekt ind på sit basale behov for vitaminer- og mineraler i den daglige fodring. I forbindelse med træning kan man justere yderligere på bestemte vitaminer og mineraler.

Et af de vitaminer vi ofte fremhæver i forbindelse med heste, der mangler energi, er E-vitamin. E-vitamin er en stærk antioxidant, som er vigtig for musklernes funktion og hestens nervesystem. Ved muskelømhed, manglende udholdenhed i træningen, øget behov for restitution og lignende kan ekstra fokus på E-vitamin være en fordel.

Nordic E-Power er et E-vitamin tilskud tilsat aminosyren lysin. Lysin er en essentiel aminosyre, der bl.a. er vigtig for optimal proteinsyntese i muskulaturen.

B-vitaminerne er også en vigtig gruppe af mikronæringsstoffer, der er enormt vigtige for et velfungerende energistofskifte. B-vitaminerne indgår nemlig direkte i dannelsen af energi, når hesten er i arbejde. Hos en sund og rask hest, der får tilstrækkeligt med stråfoder, dannes B-vitaminerne som udgangspunkt i passende mængder af mikroorganismerne i hestens stortarm (tarmfloraen). Der er dog tilfælde, hvor en tildeling af ekstra B-vitaminer kan være en fordel. Dette gælder bl.a. ved pelskifte, heste i moderat-hård træning eller heste, der i perioder er udsat for øget træningsintensitet eller stress. Har man en hest med fordøjelsesproblemer, bliver et fokus på B-vitaminerne ligeledes særligt vigtigt. 

Nordic Pure B-Plex er det første og eneste komplette B-vitamin tilskud i FoodState kvalitet på det danske marked! FoodState vitaminer optages op til 80% bedre, end hvis vitaminerne var tilsat i en koncentreret kunstigt fremstillet form uden at være pakket ind i en ”levende fødevarestruktur”.

Da Pure B-Plex er presset i piller, er produktet nemt at dosere og udfodre. Kun 10-20g pr 100 kg hest – simpelt og meget velsmagende.

Mineraler, der også kategoriseres som elektrolytter, er ligeledes et vigtigt fokus, da hesten i varmt vejr og under træning udskiller elektrolytter med sveden. Får hesten ikke fyldt depoterne op igen, kan man opleve, at hesten virker træt og uoplagt. Dette er fordi elektrolytterne i sig selv er vigtige for kroppens og musklernes arbejde, men også for at opretholde en god væskebalance.

Vi har skrevet meget mere om salte og elektrolytter her:
Elektrolytter – hvordan, hvornår og hvorfor?
 

En lille note om overvægt hos heste

Har man en hest, der er overvægtig, hvor man oplever manglende energi, vil et vægttab oftest være vejen frem til at opnå et godt energiniveau igen. Fedtdepoterne påvirker over tid hestens stofskifte, og de ekstra kilo hesten bærer rundt med er ligeledes med til at belaste hesten unødvendigt – især under træning.


Hestens management og miljø

For at hesten har passende energi til sin træning, kræver det også at hesten trives i sit miljø og der er sat ind med det rette management for at hesten trives i sin flok. Trivsel i flokken samt tryghed på folden og i boksen er dermed også vigtige faktorer, når man har en hest, der mangler energi. Trygheden er med til at sikre, at hesten får hvilet og sovet tilstrækkeligt og ikke bruger unødig energi på at stresse.


Energiindhold i suppleringsfoder


I tabellen herunder kan du se at fedtholdige produkter indeholder en del mere energi end eksempelvis havre.

Supplerende foder

Foderenheder per kilo

Nordic Building Rice

1,16 FE

Majs

1,05 FE

Nordic Minty Omega

1,01 FE

Byg

1,00 FE

Nordic Xtra Energy

0,94 FE

Nordic Beet Balance

0,83 FE

Nordic Unique Fiber

0,83 FE

Nordic Omega Fiber

0,81 FE

Havre

0,80 FE

Roepiller

0,79 FE

Nordic E-Cobs

0,59 FE

Nordic Alfalfa Fiber

0,58 FE

 

Eksempler på foderplaner

Pony, der har let til overvægt, men det er lykkedes ejeren at få den slanket ved at justere i træningen og reducere mængden af foderenheder i den daglige fodring. Energiniveauet er blevet bedre, men ejer og rytter oplever stadig at ponyen mangler energi hen mod midten og slutningen af en træning, når den kun får tildelt vitamin- og mineraltilskud. Efter vægttabet ser ejeren i øvrigt ikke den ønskede muskeludvikling, så der ønskes ekstra støtte til dette igennem fodringen.

Daglig fodring:
100g/100kg hest Nordic Sport Lite

Som kur i 4 uger:
25g/100 kg hest Nordic Xtra Energy

Som kur i 8 uger:
10g/100kg hest Nordic Muscle Aid

________________________________________________

Springhest på ca. 600kg, der nemt holder huld og energi i hverdagen, men kører død til stævner. Det er særligt ved stævner, hvor der rides flere klasser, at hesten mangler energi til den sidste klasse.

Daglig fodring:
100g/100kg hest Nordic Sport Lite
25g/100kg hest Nordic Xtra Energy

3 dage op til stævne og på stævnedagen øges Nordic Xtra Energy til
100g/100kg hest fordelt over dagens fodringer.

_________________________________________________

Hest på 550kg, der bruges til distanceridning på højt plan. Hesten er jævnligt med til stævner, og har brug for ekstra energi i foderet for at holde huld samtidig med, at den skal være godt klædt på til at holde energien under de lange stræk.

Daglig fodring:
300g/100kg hest Nordic Sport
50g/100kg hest Nordic E-cobs

Ved perioder med særlig hård træning tilpasses ovenstående dosis og elektrolytter tilføjes efter behov.

_________________________________________________

Araber på 450kg, som bruges til Mountain Trail. Lidt svær at holde huld på, og er lidt selektiv omkring foder (mavesår er udelukket). Mister energi under pelsskifte.

Daglig fodring:
450g/100kg hest Nordic Active Müsli
10g/100kg hest Nordic Pure B-Plex (op til og under pelsskifte)

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring din hest som mangler energi. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.