Tlf. 2520 9070
Naturlig fodring af sportshesten
Heste er overlegne atleter, og fysiske tilpasninger gennem evolutionen har givet hestene både hurtighed og udholdenhed. Selvom nutidens præstationsheste lever liv, der er meget anderledes end deres vilde forfædre, er de stadig heste. De har stadig de samme behov som heste gennem tiderne, så når vi kigger på vores management, er det stadig der vi skal starte – også selvom de skal præstere på højt niveau.
Hestens fordøjelseskanal er udviklet til at udskille syre og galde 24 timer i døgnet, fordi hesten som et byttedyr græsser ca. 20 timer i døgnet. Tamheste har stadig et fysisk behov for at vandre og tygge næsten kontinuerligt, og mentalt trives de stadig bedst i selskab med andre heste. Alle heste, inklusiv præstationshesten, har derfor følgende basisbehov for at holde sig sunde og raske:
- Mulighed for at vandre/bevæge sig
- Adgang til græs, hø eller wrap det meste af døgnet
- Social interaktion for at føle sig trygge og glade.
Ud over disse basis-behov er en korrekt sammensat foderplan virkelig grundlaget for en sund hestekrop, der er i stand til at træne og præstere efter bedste evne.
Stråfoder
Når foderplanen skal sammensættes, starter vi altid med at se på størstedelen af hestens foder, nemlig stråfoderet. Den eneste videnskabelige måde at kende kvaliteten af stråfoderet på, er at få det analyseret på et laboratorie. Med en stråfoder-analyse kan vi finde det stråfoder der passer bedst til en hest som skal præstere:
- Et passende højt energiindhold som matcher hestens træningsintensitet (ofte > 0,5 FE)
- Et passende proteinindhold som matcher hestens træningsintensitet (ofte omkring 8-12 %)
Ud over energiindhold og proteinindhold kan det være en god idé at kigge på stråfoderets fordøjelighed og indhold af fibre.
Krybbefoder
Hvad der mangler i stråfoderet, for at dække hestens behov, skal suppleres i krybben. For næsten alt stråfoder betyder det et tilskud af:
- Vitaminer og mineraler
- Spormineraler
- Aminosyrer
- Omega-3 fedtsyrer
Stress og højt energiforbrug øger behovet for ovenstående, så det er vigtigt at vælge et krybbefoder, som er sammensat særligt til heste som skal præstere.
For heste der har behov for ekstra energi til huld og træning bør der desuden suppleres med ekstra kalorier.
Energi
Hårdtarbejdende heste har brug for mere energi, end den gennemsnitlige hest der kun trænes let. Energikilderne fra foderet nedbrydes ved fordøjelsesprocesser, og bruges enten direkte til energiproduktion eller lagres som fedt. Kort sagt betyder det, at hvis hesten fodres med for få kalorier i forhold til arbejdsmængden, så vil den tabe sig. Fodres den omvendt med for mange kalorier i forhold til arbejdsmængden, så vil den tage på.
Af samme årsag har vi 3 forskellige komplet fodervarianter i vores Perform-serie, så du kan vælge et foder med passende energiindhold til netop din hest.
Energien i hestens foder kommer primært fra kulhydrater, fedt, fibre og proteiner. Kulhydrater og fedt er de mest koncentrerede kilder til kalorier for heste, fibre er ofte den mest naturlige kilde.
Kulhydrater
Kulhydrater findes i korn, græs og bælgplanter (f.eks. lucerne og esparsette) samt hø. Hø kan som beskrevet længere oppe indeholde varierende niveauer af tilgængelige kulhydrater, afhængig af kvaliteten. Hø af lav kvalitet har et højere fiberindhold og et lavere kulhydrat- og proteinindhold end hø af høj kvalitet. Kvaliteten påvirkes bl.a. af høets modenhed ved høst (jo mere modent jo lavere kvalitet).
Fedt
Fedt er en meget koncentreret energikilde som indeholder hele tre gange så meget fordøjelig energi som f.eks. havre. Fedt er en yderst nyttig ernergikilde for heste af en lang række årsager.
Præstationsheste i hård træning har et meget højt dagligt krav til indtag af foderenheder, og kan ikke altid spise kulhydrater/stråfoder nok til at opfylde behovet. Tilsætning af fedt vil øge foderets energitæthed, så der kræves mindre foder. Fedttilskud er enten vegetabilsk olie (f.eks. hørfrøolie) eller foderstoffer med højt fedtindhold såsom solsikkefrø, hørfrø, hampefrø eller risklid. Alt fedt har det samme antal kalorier, uanset kilden. Men fra et sundhedsmæssigt synspunkt, er det bedst at styre fri af animalsk fedt, samt olier, der indeholder alt for meget omega 6 (som øger inflammation) i forhold til omega 3 fedtsyrer (som har en anti-inflammatorisk effekt).
Hestens naturlige foderkilde, nemlig græs, indeholder kun en lille procentdel af fedt (1-5%), så fedt er ikke en unaturlig foderkilde for hesten. Faktisk er heste i stand til at fordøje helt op mod 20 % fedt i deres daglige foder, om end vi ikke anbefaler at udfodre så store mængder.
Fedt skal fordøjes fuldstændigt i tyndtarmen. Hvis for meget fedt passerer ind i bagtarmen, vil den mikrobielle balance blive forstyrret, hvilket fører til fordøjelsesforstyrrelser og forstyrrelse i optagelsen af næringsstoffer. Tegn på for meget fedt i kosten er som oftest løs mave.
Vi anbefaler altid en langsom tilvænning til foder med et højt fedtindhold, og man skal være opmærksom på at der går minimum 30 dage, før de metaboliske processer i musklerne går over til at bruge fedt som energikilde frem for glukose. Derudover tager det 3-4 måneder for den optimale udvikling af energiproduktionen i musklen. Så går din hest fra et foder hvor energien primært kommer fra glucose/stivelse til et foder hvor energien primært kommer fra fedt, så forvent en længere overgangsperiode, før du ser den forventede effekt.
Fibre
Fibre findes overvejende i grovfoder (græs og hø/wrap). Evnen til at udvinde energi fra de fibre der indtages, og transportere dette til muskelcellerne ved behov, er hesten verdensmester i! Fordøjelsen af fibre kan tilføre store dele af den tilgængelige energi, hvis en hest kun fodres med græs og/eller hø/wrap. Det er ikke en lige så effektiv energikilde som kulhydrater eller fedt, men det er dog den primære energikilde, som hesten evolutionært er tilpasset til. Fibre giver desuden en "kølig" energi (minimum varme genereret på musklerne).
Protein
Protein bruges kun som energikilde, hvis der er mangel på kulhydrater, fedt og fibre, eller hvis der er overskydende protein i kosten. Udnyttelsen af protein til energi frigiver mere varme end andre energikilder. Det totale behov for protein er let øget hos den hårdtarbejdende hest, men bør dog ikke være højere end (8-12%). Foder med et højere proteinindhold omfatter f.eks. lucerne og esparsette, og hvis disse indgår som en del af præstationshestens daglige foder, behøver hesten ikke umiddelbart yderligere proteintilskud.
Kan en toppræsterende hest fodres uden store mængder stivelse, og stadig have nok energi?
Langt de fleste præstationsheste har ikke behov for store mængder stivelse i foderplanen, for at få den rette mængde energi. Som du kan se ud fra ovenstående kan energien nemlig med fordel komme fra fedt, fibre og den rette type kulhydrater i stedet. På denne måde vil hesten opnå bedre udholdenhed, mindre varmeudvikling i musklerne, mindre ophobning af mælkesyre og sidst men ikke mindst en sundere fordøjelse. Derudover er det værd at nævne at en undersøgelse* viser, at heste fodret med et foder med højt fedtindhold er mindre reaktive på overraskende stimuli og har lavere niveauer af ophidselse og angst end heste fodret med en mere traditionel kornbaseret kost. Hestene i undersøgelsen modtog 15% af de samlede kalorier fra fedt, hvilket er højt for de fleste heste. Undersøgelsen viser imidlertid, at fedt kan være en bedre energikilde end stivelse, særligt hvis du har en følsom hest, der let bliver ophidset/stresset under træning.
Nordic Perform Serien - fulddækkende foder til heste der skal yde
Nordic Perform Serien består af tre forskellige komplet fodre, som alle er sammensat til heste der skal yde. De tre fodre har forskelligt energiindhold, så du kan vælge det foder der passer bedst til netop din hest:
- Nordic Active Müsli - optimal energi til hesten i let til middel træning
- Nordic Sport Lite - naturens eget foder til den nøjsomme sportshest
- Nordic Sport - komplet krybbefoder til sportshesten
Foderet i vores Perform-serie er udelukkende sammensat af råvarer, der er lettilgængelige for hesten, og som sikrer unødigt overarbejde af organer og indre processer, for at kunne udnytte både fedt, kulhydrater samt proteiner (aminosyrer). Der er intet fyld, hesten ikke kan udnytte, til at omsætte energi til muskulaturen, på en naturlig måde. Dermed kan vi sikre os, at hesten opnår den bedste mulige ydeevne igennem foderet.
I foderet er der ligeledes sikret den komplette sammensætning af de forskellige aminosyrer der er behov for, så disse ikke skal udledes fra andet foder, og yderligere er der sikret en sammensætning af letoptagelige vitaminer og mineraler, samt elektrolytter, antioxidanter og aktive stoffer, der er med til at understøtte en optimal binding af ilt i blodet, der kan transporteres til de områder hesten har behov for, under træningen.
På denne måde sikrer vi, at tildelingen af foderet, er med til at fremme hestens ydeevne, med selv forholdsvis små mængder i krybben. Energien tilføres i en vedvarende samt udholdende form, der ikke påvirker blodsukkeret betydeligt, og som derfor bevirker, at hesten kan regulere energiniveauet, ud fra de krav der stilles til den.
Foderet fra vores Perform-serie kan derfor med fordel anvendes til alle heste i arbejde, både over kortere og længere distancer og med forskellige typer af udholdenhed / muskelbrug.
OBS: Fodrer du med et foder fra vores Perform-serie skal der som udgangspunkt ikke suppleres med ekstra vitaminer, mineraler, antioxidanter eller e-vitamin. Alt findes i produkterne i de anbefalede mængder.
Har din hest brug for ekstra meget energi i perioder?
Har man en hest, der i perioder hurtigt mister energi under træning eller har brug for et ekstra skud energi til stævnerne, kan man med fordel kigge i retning af et produkt som Nordic Xtra Energy. Det er især en fordel af tildele op til et stævne eller endda imellem klasserne, hvis man har flere starter samme dag. Nordic Xtra Energy kan også anvendes under træning i perioder hvor hesten har et øget energibehov.
Nordic Xtra Energy - til hesten der har brug for ekstra energi
*Holland, J.L., D.S. Kronfeld, and T.N. Meacham. 1996. Behavior of horses is affected by soy lecithin and corn oil in the diet. J. Anim. Sci. 74:1252-1255.
Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring af din præstationshest. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.