Naturlig forebyggelse mod orm
Blog

Naturlig forebyggelse mod orm

Naturligt forsvar mod parasitter - med den rette strategi kan du være med til naturligt at beskytte hesten som går på græs.

Byrden for heste på græs kan være stor, og kan skabe problemer i hestens fordøjelsessystem. Problemet kan afhjælpes ved ægtælling hos dyrlægen, men med den rette daglige management, kan du være med til at forebygge problemet.

En stor orme-byrde kan vise sig som følgende;

 • Hesten begynder at tabe fylde omkring ribbenene, men er udspilet over bugen
 • Tør eller fedtet hud samt mat og strittende pels
 • Hos nogle heste, væskefyldte led
 • Hos føl og ungheste kan det give nedsat vækst
 • I værste tilfælde alvorlige fordøjelsesproblemer 

Der er en række forholdsregler der kan tages i forbindelse med at mindske presset, mens hestene går på græs;

 • Opdeling af folde, eller foldskifte
 • Folde der er passende i størrelse, afhængigt af antal heste
 • Afgræsning af drøvtyggere
 • Opsamling af gødning på foldene
 • Hæv grovfoderet fra jorden
 • Tildele foder eller tilskud, der skaber et ugunstigt miljø for orm.

Der er flere undersøgelser der konstaterer, at tildelingen af særlige råvarer eller tilskud kan nedsætte ormepresset for de græssende heste, og ligeledes skabe ugunstige forhold for parasitter.

Kondenserede tanniner

Råvarer der indeholder en stor andel kondenserede tanniner er blevet flittigt videnskabeligt undersøgt med henblik på virkningen overfor indtrængende, og har vist sig yderst effektiv.

Et eksempel på en råvare med en stor andel kondenserede tanniner er esparsette, som eksempelvis:

Den effektive mængde er afhængig af kvaliteten af esparsetten og dens indhold af kondenserede tanniner. Ved den esparsette vi anvender i vores produkter, er det nødvendigt at tildele 20 gram pr 100 kg hest dagligt i minimum 30 dage, for at få den videnskabeligt viste naturlige forebyggelse mod orm.

Ovenstående skaber ugunstige forhold i tarmen, der betyder at parasitter ikke formår at formere sig effektivt, og dermed nedsættes ormepresset for hesten selv, og dens foldkammerater.

Aktive stoffer der tilintetgør parasitter

Ligeledes har særlige aktive stoffer vist sig at skabe forhold i hestens tarm, der tilintetgør parasitter i hesten. Dette ser vi blandt andet ved urtekombinationer som Nordic Parasit.

Ved en tildeling af to gange anbefalet kur, af 7 dages varighed, er det muligt at opbygge et indhold af aktive stoffer i hesten tarm, der tilintetgør hestens parasitter, og skaber nedsat mulighed for at disse kan formere sig og sprede ormepresset til foldkammeraterne. 

OBS: God foldhygiejne og hestens generelle trivsel vil have indflydelse på effekten af esparsette og urter. Vi anbefaler derfor altid at kombinere produkterne med traditionelle gødningsprøver. Kontakt dyrlægen ved tvivl om hestens generelle sundhed.