Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Græsning og browsing hos heste

Græsning og browsing hos heste

Hesten er et græssende og browsende steppedyr, der har en krop og et fordøjelsessystem, der er tilpasset, at den vandrer, søger og finder små mængder af fibre mm døgnet rundt. En vild hest tygger ca. 17 timer i døgnet, og ca. 80 % af den tid bruger hesten på at græsse. De resterende 20 % af tiden bruger hesten på at ”browse” – altså søge efter, og spise, grene, bær, blade osv.

Hestenes "browsing-adfærd" er ofte overset, da vi som regel udelukkende tænker på hesten som et græssende dyr. Men browsing har stor værdi for hestene, og flere studier peger på, at manglende mulighed for browsing kan have en negativ indvirkning på både fordøjelsessundhed og kropsholdning. 

I naturen vandrer hestene når de græsser og browser, og de spiser og drikker i forskellige positioner. At hesten bevæger sig og spiser 17 timer i døgnet er ikke kun med til at holde fordøjelsen sund, det har også en positiv effekt på hestens muskler, selvbæring og kropsholdning.

Nogle af de potentielle fordele, man har set ved heste der browser, inkluderer indtaget af specifikke næringsstoffer, reducering af stereotyp adfærd, styrkelse af specifikke muskler der bl.a. fremmer selvbæring og korrekt kropsholdning, buffer af syrer i mave-tarmkanalen eller chelering af spormineraler for derved at forhindre absorption ved overskydende mængder.

Som du kan se, kan der være mange fordele i at give hesten mulighed for at efterligne denne naturlige adfærd, og det er muligt selv med små tilføjelser og justeringer, at gøre en stor forskel for hestens fysiske og psykiske velvære.

Passiv-fysio og 80:20 fordelingen

Passiv-fysio er et management begreb, man anvender omkring tilskyndet browsing-adfærd hos tamheste. Det går kort fortalt ud på at tilbyde forskellige foderstillinger og overflader i hestens daglige miljø. Sharon May Davis har studeret effekten af forskellige foderstillinger og overflader for heste, og har fundet ud af hvor stor betydning browsing-adfærden har for hestens selvbæring og kropsholdning.

Når du begynder på arbejdet med ”passiv-fysio” for din hest, er det vigtigt at have fokus på 80:20 fordelingen, som efterligner de vilde hestes naturlige fordeling mellem græsning og browsing. Altså at 80 % af hestens stråfoder skal udfodres i ”normal” højde på et plant område, og at de resterende 20 % kan udfodres i/på varierende højder og underlag. 

Et godt sted at starte, er at lave flere foderstationer på folden, med mindre portioner stråfoder, og på den måde sørge for at hesten ikke står det samme sted og spiser for længe. Vi ønsker at tilskynde den naturlige søge-adfærd hvor hestene vandrer for at finde deres stråfoder.

Fodring i forskellige positioner kan også være en nyttig ”passiv-fysio”-teknik. F.eks. vil fodring ”op ad bakke” medvirke til at strække iliopsoas-musklen og styrke ryg og bagpart. Det kan f.eks. være at hesten skal stå på en lille bakke/en palle/et traktordæk eller lignende med forbenene, og strække sig frem og op for at trække strå ud af et hønet. 

Husk at variation er vigtigt. Heste der ikke er vant til ”passiv-fysio” vil automatisk kun gøre det i kortere tid, da det er meget intensivt for dem. Sørg derfor for at der altid er stråfoder til rådighed i ”normal” højde på et plant underlag.

Spiselige planter, buske og træer på folden, kan også fremme hestens "browse"-adfærd, og herudover kan de udgøre en alternativ foderkilde, som bidrager med specifikke næringsstoffer.

Har din hest ikke adgang til forskellige spiselige planter, buske og træer på folden, kan du i stedet tilbyde følgende for at fremme hestens browse-adfærd:

  • Nordic Meadow Snacks hængende i forskellige højder
  • Nordic Hønet med Meadow Sticks, friske urter, hø eller lignende hængende i forskellige højder
  • Fodring af hesten på den anden side af f.eks. et hegn, så hesten skal strække og forlænge halsen frem, over og ned
  • Frithængende hønet som tilskynder en lige lateral svingning af hals og krop, når hesten strækker sig rundt efter hønettet
  • Afskårne grene fra spiselige træer/buske - kan f.eks. hænges ned fra loftet i løsdriften
  • "Gemmesteder" på folden hvor du placerer små snacks som f.eks. frugt, bær, rødder, urter eller lignende, som er med til at fremme hestens vandre-/søgeadfærd.Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring græsning og browsing. Vi står klar med rådgivning omkring management der fremmer naturlig browsing-adfærd. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man desuden sparre med vores mange medlemmer omkring passiv-fysio/tilskyndet browsing adfærd.

Forrige blogindlæg Min hest er konstant sulten
Næste blogindlæg Hvilke vitaminer og mineraler skal jeg vælge til min hest ?