Sådan booster du hesten der er overfølsom over for insektbid
Blog

Sådan booster du hesten der er overfølsom over for insektbid

Forår og sommer udviser mange heste overfølsomhed overfor insektbid, der leder til problematikker i huden. Alligevel ved vi meget lidt om problemet, og de få grundige undersøgelser der er lavet omkring emnet, er oftest mangelfulde eller med modsigende konklusioner. Dog er forskningen på det seneste, blevet enige om, at reaktionen skyldes en øget udskillelse af histamin, som følge af ustabilitet i immunsystemets T-celler. Yderligere har det vist sig, at mange heste med problemet, har gavn af et boost af immunsystemet, målrettet en særlig type immunceller, der kontrollerer typen IgE.

Dyrlægerne er oftest uenige om behandlingen, og virkningen deraf er meget forskellig, muligvis grundet forskellig reaktion som følge af 11 identificerede og mulige irritationsfremkaldende proteiner fra insekterne.

Dog ses det effektivt for mange heste, med et boost af immunsystemet, målrettet støtte af T-cellerne. Dette er hos mennesker set effektivt ved brug af sortkommen (Nigella Sativa), grundet det høje indhold af aktive stoffer, der lader til at nedbringe lige præcis den immunreaktion der ses som irritation i huden.

Det ses også, at en tildeling af symbiotika (præ og probiotika) kan have en stor positiv effekt i forhold til hestens egen evne til at styrke immunsystemet lige præcis de steder hvor der er behov for det.  

Tildeling af sortkommen

Der har været mindre undersøgelser af tildelingen af koncentrater af sortkommen hos heste med overfølsomhed overfor insektbid, og fælles for undersøgelserne er, at der ses en større eller mindre positiv forskel hos langt de fleste af hestene. Dette er ligeledes vores erfaringer med produktet Nordic Harmony, der udover at indeholde sortkommen, også er tilsat ølgær. Vi ser især positiv effekt af et boost, lige op til mittesæsonen (januar/februar/marts), altså inden hestene står med irritationer i huden.

Tildeling af omega-3 fedtsyrer

Yderligere er omega-3 fedtsyrer anderkendt for deres evne til at booste immunsystemet ved at nedbringe immunresponsen. Omega-3 fedtsyrer findes i rigt omfang i blandt andet hørfrø, og til dels også i sortkommen. Enkelte undersøgelser indikerer også, at tildelingen af omega-3 fedtsyrer som supplement til det øvrige foder, kan nedsætte immunresponsen og mindske generne eller udviklingen af irritationen i huden som følge af insektbid. 

Booster omkring pelsskifte

Nogle heste er ekstra påvirkede under pelsskifte. Har du en hest som normalt ændrer adfærd eller får skællet og fedtet pels omring pelsskifte, kan det være en god idé også at tildele en booster-kur op til pelsskifte. Dette gælder især for de heste, der har tendens til at klø sig henover sommeren grundet insekter. Der kan under pelsskiftet være nedsat ”modstandsdygtighed” i huden, der for nogle heste ses, at være et problem, hvis der er mange insekter i omgivelserne.


Symbiotika

Forskningen er ikke helt enige, men her er vores erfaringer helt klare. En tildeling af symbiotika til heste der årligt reagerer negativt i huden, på de insekter der er i omgivelserne, har STOR gavn af dette. Vi har tildelt Nordic Biosa, som er en bredspektret probiotika, i kombination med foder der understøtter effekten af denne med en præbiotisk effekt (læs mere om præ og pro biotika her) Vi har startet en tildeling fra starten af året og henover mittesæsonen, og ser, at heste der normalt viser meget kraftige reaktioner overfor insekterne, ikke længere reagerer ligeså voldsomt og er betydeligt mindre generet. De heste vi har tildelt ovenstående, har enten kunne smide deres insektdækken henover sommeren, også uden at gnubbe man og hale i stykker, og ellers har hestene slet ikke vist symptomer på problemet.

Dette skyldes højest sandsynligt ikke, at hestene pludseligt ikke har en øget immunrespons overfor mitterne, og vil ikke pludseligt være ”fri” for problemet, men det tyder på, at immunforsvaret (hvoraf 70% af denne, befinder sig i tarmvæggen, og er afhængig af de positive bakterier der findes der) formår at regulere den respons der opstår, og at følgevirkningerne nedsættes, hvoraf hestene blandt andet føler mindre trang til at gnubbe sig på alt hvad de kan komme i nærheden af.


Nordic Horse anbefaler:

Nordic Harmony er sammensat af sortkommen og ølgær. Sortkommen, indeholder aktive stoffer til at styrke immunsystemet, og nedsætte den immune respons. Yderligere indeholder sortkommen en masse sunde omega fedtsyrer, der styrker hudens forsvar, hvilket er et optimalt supplement til ølgær og de mange b-vitaminer den naturligt indeholder, der understøtter en sund hud samt pels.

Nordic Minty Omega og Nordic Hørfrøolie er begge omega-3 tilskud baseret på hørfrø af højeste kvalitet. Alle produkterne er behandlet således, at der ikke er fare for blåsyredannelse. 

Nordic MEGA Vitality er det komplette boost, der indeholder letoptagelige vitaminer og mineraler, samt aktive stoffer, der både styrker immunforsvaret og optimerer fordøjelsen (og stimuleringen af mikroorganismernes dannelse af B-vitaminer) på flere niveauer. Den er især optimal at tildele forår og efterår under pelsskiftet, og når vejrforholdende ændrer hestens stofskifte. 

Nordic Icelandic er et unikt sammensat produkt med fokus på hud og pels. Giver hesten et naturligt boost af vitaminer, mineraler og aktive stoffer som styrker immunforsvaret, og kan være en stor hjælp hvis din hest har hudproblemer eller har problemer med at tåle insektstik. 

Nordic Biosa er et flydende produkt med mikrobielt fermenterede økologiske urter. Indvirker på fordøjelseskanalen og tarmens mikroorganismer, dels som pH-regulator og dels som næring for mikrober og tarmceller. Styrker slimhinden i mave og tarm og bidrager til at skabe balance.

Nordic Biosa (pro-biotika) kan med fordel kombineres med Nordic Healthy Digestion eller Nordic Harmony (præ-biotika). Dette har vi gode erfaringer med, hvis det tildeles fra december / januar, og i en moderat mængde, indtil mittesæsonen er ovre. Hermed understøttes den del at immunforsvaret der befinder sig i hestens tarmsystem, som især er påvirket af udefrakommende gener, og som primært er styret af T-cellerne. Det ser ud til at nedsætte den immunrespons der er forbundet med mitter, og nedsætte de gener der er forbundet med disse.

 

Eksempler på foderplaner

For en islandsk hest på ca. 350kg i let til moderat arbejde, der er meget generet af mitter i insektsæsonen, kunne en foderplan se således ud:

Daglig fodring:
80g/100kg hest Nordic Gastric Zero
5g/100kg hest Nordic Icelandic (hold gerne pause i oktober, november og december)
5-10 ml/100 kg hest Nordic Hørfrøolie (kun i perioder hvor hesten ikke får frisk græs)

Som boosterkur 2-4 gange om året:
10-15g/100kg hest Nordic Mega Vitality i 10-20 dage. Der planlægges minimum 8 ugers pause mellem hver boost.

---

For en frieser på ca. 600kg i vedligehold, der udviser gener ved bid fra insekter, og har tendens til skorper i koderne, kunne en foderplan se således ud:

Daglig fodring:
10g/100kg hest Nordic Vitamin Complete
30g/100kg hest Nordic Minty Omega (kun i perioder hvor hesten ikke får frisk græs)

Som booster fra januar til september:
Vi anbefaler at skifte mellem Nordic Harmony og Nordic Icelandic. 4 uger med 40g/100kg hest Nordic Harmony. Herefter pause fra Nordic Harmony og tilføjelse af 5-10g/100kg hest af Nordic Icelandic i 4 uger. Efter de 4 uger holder man pause fra Nordic Icelandic og tager igen 4 uger med Nordic Harmony. På denne måde kan man cirkulere mellem de to produkter og opnå maksimal effekt fra begge.

---

For en fjordhest på ca. 450kg i vedligehold, der hæver op ved insekstik, og har tendens til løs mave, kunne en foderplan se således ud:

Daglig fodring:
80g/100kg hest Nordic Gastric Zero
5g/100kg hest Nordic Icelandic (hold gerne pause i oktober, november og december)
5-10 ml/100 kg hest Nordic Hørfrøolie (kun i perioder hvor hesten ikke får frisk græs)

Som booster 2-4 gange om året:
30ml/100kg hest Nordic Biosa (evt i kombination med Nordic Healthy Digestion)

Husk at 70% af hestens immunforsvar befinder sig i tarmvæggen, så har hesten nogen form for fordøjelsesproblemer, er det vigtigt at der tages højde for det i foderplanen.

 

Klik her for at se alle vores produkter som relaterer til sommer/insekter

 

En hest der har problemer med at tåle insektbid, kan være kompleks i forhold til fodring, og de bagvedliggende årsager. Husk derfor at se problematikken i sammenhæng med flere faktorer.

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål til din hest som ikke tåler insektbid. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.