Sådan booster du hesten der er overfølsom over for insektbid
Blog

Sådan booster du hesten der er overfølsom over for insektbid

Igennem foråret og sommeren udviser mange heste overfølsomhed overfor insektbid. Dette leder for de fleste heste til problematikker i huden. Der er mange ukendte faktorer i denne reaktion, men en del af reaktionen skyldes en øget udskillelse af stoffet histamin. Histamin frigives, når immunforsvaret reagerer (eller overreagerer) på fremmedlegemer. Under normale omstændigheder vil en sådan frigivelse være fordelagtig, da immunforsvaret skal beskytte kroppen mod sygdomsfremkaldende fremmedlegemer. Engang imellem overreagerer eller fejlreagerer immunforsvaret, og det er her, der kan komme uønskede effekter som f.eks. en overreaktion på insektbid, der bl.a. kan give anledning til voldsom kløe hos hesten.

Der er flere forskellige måde at give problematikken an på. Dette er muligvis fordi, der er identificeret 11 forskellige mulige irritationsfremkaldende proteiner fra insekterne. Deraf vil der også være forskel på, hvordan problematikken adresseres.

Man kan dog udlede, at det er effektivt for de fleste heste med et boost af immunsystemet. Hos mennesker har man set effekt ved bl.a. brug af sortkommen (Nigella Sativa), grundet det høje indhold af aktive stoffer, der lader til at nedbringe lige præcis den immunreaktion, der ses som irritation i huden.

Det ses også, at en tildeling af symbiotika (dvs. præ- og probiotika) kan have en positiv effekt i forhold til hestens egen evne til at styrke immunsystemet.   

Tildeling af sortkommen

Der ligger mange studier på tildeling af sortkommen til forskellige problematikker. En af de faktorer, man kigger på er, hvordan de aktive stoffer i sortkommen er med til at hæmme histaminfrigørelsen. Dette stemmer godt overens med vores erfaringer med tildeling af sortkommen til heste. Her ser vi en positiv forskel i varierende grad hos langt de fleste heste. Vi ser især positiv effekt af et boost før og under mittesæsonen (altså med opstart i januar, før hesten viser tegn på irritation i huden.


Tildeling af omega-3 fedtsyrer

Omega-3 fedtsyrer er vigtige for alle heste, men de bliver især vigtige for heste, der har udfordringer med hud og pels som ved overfølsomhed ved insektstik. Omega-3 fedtsyrer kan bl.a. anvendes til at støtte immunsystemet, da omega-3 fedtsyrerne spiller en vigtig rolle i den inflammatoriske respons. Omega-3 fedtsyrer findes i rigt omfang i blandt andet hørfrø. Enkelte undersøgelser indikerer også, at tildelingen af omega-3 fedtsyrer som supplement til det øvrige foder, kan nedsætte immunresponsen og mindske generne eller udviklingen af irritationen i huden som følge af insektbid. 

Du kan læse mere om omega-3 fedtsyrer her:
Hvad er Omega-3 fedtsyrer, og hvorfor er de så vigtige?
Alt om omega 3 – og forskningen på området

 

Booster omkring pelsskifte

Nogle heste er ekstra påvirkede under pelsskifte. Har du en hest som normalt ændrer adfærd eller får skællet og fedtet pels omring pelsskifte, kan det være en god idé også at tildele en booster-kur med vitaminer og mineraler op til pelsskifte. Dette gælder især for de heste, der har tendens til at klø sig henover sommeren grundet insekter. Der kan under pelsskiftet være nedsat ”modstandsdygtighed” i huden, der for nogle heste er et problem, hvis der er mange insekter i omgivelserne.


Synbiotika

Her er vores erfaringer helt klare. En tildeling af præ- og probiotika (synbiotika) til heste, der årligt reagerer negativt i huden, på de insekter, der er i omgivelserne, har stor gavn af dette. Vi har startet en tildeling fra starten af året og henover mittesæsonen, og ser, at heste der normalt viser meget kraftige reaktioner overfor insekterne, ikke længere reagerer ligeså voldsomt og er betydeligt mindre generet. For nogle heste betyder det, at de ikke længere behøver deres insektdækken, og man helt undgår at man og hale gnubbes i stykker, mens andre stadig har brug for den fysiske barriere insektdækkenet udgør.

Dette skyldes højest sandsynligt ikke, at man pludselig er helt fri for problemet, men at man har fået optimeret på fordøjelsen og immunforsvaret således at immunresponsen er mere passende og følgevirkningerne af insektbiddene nedsættes betydeligt.

 

Nordic Horse anbefaler

Nordic Hair & Skin Boost er det komplette tilskud til heste der har problemer med hud og pels. Produktet indeholder bl.a. sortkommen, omega-3 fedtsyrer og præbiotika. Nordic Hair & Skin giver hesten et naturligt boost af gavnlige fedtsyrer, aminosyrer, B-vitaminer, svovl, kisel, præbiotika og aktive stoffer fra urter mm, som styrker hestens immunsystem samt hud og hår indefra. 

Ønsker man at tildele sortkommen uden ølgær eller andre urter, kan man med fordel vælge Nordic Sortkommen Pellets eller Nordic Sortkommenolie.

Ønsker man at tildele omega-3 fedtsyrer uden ølgær eller andre urter, kan man med fordel vælge Nordic Minty Omega eller Nordic Hørfrøolie. Begge er omega-3 tilskud baseret på hørfrø af højeste kvalitet. Alle produkterne er behandlet således, at der ikke er fare for blåsyredannelse. Ønsker man den højeste koncentration af omega-3 fedtsyrer (for færrest foderenheder) er hørfrøolien en fordel at vælge. Ønsker man derimod både at gå gavn af de gode omega-3 fedtsyrer og fibre samt aminosyrer fra hørfrøene, er Minty Omega det bedre valg.

 

Nordic MEGA Vitality er det komplette boost under pelsskifte. Indeholder letoptagelige vitaminer og mineraler, samt aktive stoffer, der både styrker immunforsvaret og optimerer fordøjelsen (og stimuleringen af mikroorganismernes dannelse af B-vitaminer). Den er især optimal at tildele forår og efterår under pelsskiftet. 

Nordic Icelandic Seaweed er 100% ren islandsk tang. Den islandske tang er en naturlig kilde til vitaminer, mineraler, sporstoffer, aminosyrer, antioxidanter og fedtsyrer. Dermed får hesten et naturligt boost af disse forskellige næringsstoffer, som bl.a. styrker immunforsvaret, og kan være en stor hjælp hvis din hest har hudproblemer eller har problemer med at tåle insektstik. 

Nordic Biosa er et flydende produkt med mikrobielt fermenterede økologiske urter. Indvirker på fordøjelseskanalen og tarmens mikroorganismer, dels som pH-regulator og dels som næring for mikrober og tarmceller.

Nordic Biosa (pro-biotika) kan med fordel kombineres med Nordic Healthy Digestion (præ-biotika) - også i kombination kaldet syn-biotika. Dette har vi gode erfaringer med, hvis det tildeles fra januar, og i en moderat mængde, indtil mittesæsonen er ovre. Hermed understøttes den del af immunforsvaret, der befinder sig i hestens tarmsystem, som især er påvirket af udefrakommende gener. Det ser ud til at nedsætte den immunrespons der er forbundet med mitter, og nedsætte de gener der er forbundet med disse.


Eksempler på foderplaner

For en islandsk hest på ca. 350kg i let til moderat arbejde, der er meget generet af mitter i insektsæsonen, kunne en foderplan se således ud.

Daglig fodring:
80g/100kg hest Nordic Gastric Zero
5g/100kg hest Nordic Icelandic (hold gerne pause i oktober, november og december)
5-10ml/100kg hest Nordic Hørfrøolie (kun i perioder, hvor hesten ikke får frisk græs)

Som boosterkur 2-4 gange om året:
10-15g/100kg hest Nordic Mega Vitality i 10-20 dage. Der planlægges minimum 8 ugers pause mellem hver boost.

Evt.: Kur med Synbiotika (Biosa+Healthy Digestion) fra januar og indtil mittesæsonen er slut.
_____________________


For en frieser på ca. 600kg i let til moderat træning, der udviser gener ved bid fra insekter.

Daglig fodring:
100g/100kg hest Nordic Lite Müsli
5g/100kg hest Nordic Icelandic (hold gerne pause i oktober, november og december)
25g/100kg hest Nordic Hair & Skin Boost (Skiftes ud med Minty Omega eller Nordic Hørfrøolie i oktober, november og december)

Evt.: Kur med Synbiotika (Biosa+Healthy Digestion) fra januar og indtil mittesæsonen er slut.

_________________

For en nøjsom fjordhest på ca. 450kg i vedligehold, der hæver op ved insekstik, og har tendens til løs mave, kunne en foderplan se således ud:

Daglig fodring:
15g/100kg hest Nordic Vitamin Complete
25g/100kg hest Nordic Hair & Skin Boost (Skiftes ud med Minty Omega eller Nordic Hørfrøolie i oktober, november og december)

Som ekstra støtte i insektsæsonen:
5g/100kg hest Nordic Icelandic dagligt

Evt.: Kur med Synbiotika (Biosa+Healthy Digestion) fra januar og indtil mittesæsonen er slut.

 

Husk at 70% af hestens immunforsvar befinder sig i tarmvæggen, så har hesten nogen form for fordøjelsesproblemer, er det vigtigt at der tages højde for det i foderplanen.

 

En hest der har problemer med at tåle insektbid, kan være kompleks i forhold til fodring, og de bagvedliggende årsager. Husk derfor at se problematikken i sammenhæng med flere faktorer.

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål til din hest som ikke tåler insektbid. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.