Sådan booster du hesten der er overfølsom over for insektbid
Blog

Sådan booster du hesten der er overfølsom over for insektbid

Forår og sommer udviser mange heste overfølsomhed overfor insektbid, der leder til problematikker i huden. Alligevel ved vi meget lidt om problemet, og de få grundige undersøgelser der er lavet omkring emnet, er oftest mangelfulde eller med modsigende konklusioner. Dog er forskningen på det seneste, blevet enige om, at reaktionen skyldes en øget udskillelse af histamin, som følge af ustabilitet i immunsystemets T-celler. Yderligere har det vist sig, at mange heste med problemet, har gavn af et boost af immunsystemet, målrettet en særlig type immunceller, der kontrollerer typen IgE.

Dyrlægerne er oftest uenige om behandlingen, og virkningen deraf er meget forskellig, muligvis grundet forskellig reaktion som følge af 11 identificerede og mulige irritationsfremkaldende proteiner fra insekterne.

Dog ses det effektivt for mange heste, med et boost af immunsystemet, målrettet støtte af T-cellerne. Dette er hos mennesker set effektivt ved brug af sortkommen (Nigella Sativa), grundet det høje indhold af aktive stoffer, der lader til at nedbringe lige præcis den immunreaktion der ses som irritation i huden.

Tildeling af sortkommen

Der har været mindre undersøgelser af tildelingen af koncentrater af sortkommen hos heste med overfølsomhed overfor insektbid, og fælles for undersøgelserne er, at der ses en større eller mindre positiv forskel hos langt de fleste af hestene. Dette er ligeledes vores erfaringer med produktet Nordic Harmony, der udover at indeholde sortkommen, også er tilsat ølgær. Vi ser især positiv effekt af et boost, lige op til mittesæsonen (februar/marts), altså inden hestene står med irritationer i huden.

Tildeling af omega-3 fedtsyrer

Yderligere er omega-3 fedtsyrer anderkendt for deres evne til at booste immunsystemet ved at nedbringe immunresponsen. Omega-3 fedtsyrer findes i rigt omfang i blandt andet hørfrø, og til dels også i sortkommen. Enkelte undersøgelser indikerer også, at tildelingen af omega-3 fedtsyrer som supplement til det øvrige foder, kan nedsætte immunresponsen og mindske generne eller udviklingen af irritationen i huden som følge af insektbid. 

Nordic Horse anbefaler:

Nordic Harmony er sammensat af sortkommen og ølgær. Sortkommen, indeholder aktive stoffer til at styrke immunsystemet, og nedsætte den immune respons. Yderligere indeholder sortkommen en masse sunde omega fedtsyrer, der styrker hudens forsvar, hvilket er et optimalt supplement til ølgær og de mange b-vitaminer den naturligt indeholder, der understøtter en sund hud samt pels.

Nordic Minty Omega og Nordic Hørfrøolie er begge omega-3 tilskud baseret på hørfrø af højeste kvalitet. Alle produkterne er behandlet således, at der ikke er fare for blåsyredannelse.