Skorper i koderne - et problem i det fugtige vejr
Blog

Skorper i koderne - et problem i det fugtige vejr

Det er efterår, og der bliver mere og mere fugtigt i omgivelserne og især på foldene. Vand og mudder er nu hverdag for hestens ben, og kan skabe grobund for bakterier der trænger ind i hestens hud. Dette kan betyde væske- og efterfølgende skorpefyldte plamager i hestens koder.

 
Jordbakterier findes overalt

Den mest almindelige årsag til de skorpefyldte plamager, er jordbakterien Dermathophilus congolensis, der oftest er overalt i hestens omgivelser. Organismen kan leve stille og roligt i huden, indtil klimatiske forhold fremmer betingelserne for vækst. Når hestens ben konstant bliver udsat for fugt, bliver huden tynd og sart, og skaber dermed de bedste betingelser for spredning af bakterier.

 
Hestens hud

Huden består af to større lag, en ydre epidermis og en dermis, der hviler på et fedtlag, der kaldes hypodermis. Det ydre epidermale lag fungerer som en fysisk barriere mod fremmede stoffer. Epidermis er tykkest hos store dyr som heste. Dette ydre lag består af flere typer celler, herunder keratinocytter. Keratinocytter giver et beskyttende lag, der konstant fornys i en proces kaldet keratinisering. I denne proces skabes nye hudceller nær bunden af ​​epidermis og migrerer opad. Denne celleudskiftning påvirkes af ernæring, hormoner, vævsfaktorer, immunceller i huden, sygdomme og genetik. 

Huden er også beskyttet af hårsække, som vokser fra epidermis og dermis. Pelsen beskytter huden mod fysiske skader og skader fra ultraviolet lys og hjælper med at regulere kropstemperaturen.

Oliekirtler udskiller et stof kaldet talg ind i hårsækkene og på huden. Talg er vigtig for at holde huden blød, fugtig og smidig. Det giver håret glans og har antimikrobielle egenskaber.

 
Årsager til overbelastet hud

Hvis huden på nogen måde er beskadiget, kan mikroorganismer tage fat, formere sig og begynde at give problemer. Våde ben får huden til at blive blød. Mudder vil gnide mod denne blødgjorte hud og forårsage hudafskrabninger på overfladen.

Andre årsager til problemer:

  • Stikkende/ru/grov vegetation på folden, eller ridning på f.eks. stubmarker kan forårsage skader på huden
  • Halm eller dybstrøelse med et højt indhold af ammoniak kan irritere huden
  • Boots, klokker, gamacher eller bandager med dårlig pasform eller forkert placering, kan genere og/eller beskadige huden
  • Skab/mider forårsager fortykkelse af huden, hvilket disponerer for bakterieindtrængning
  • Sygdomme som påvirker immunforsvaret, og dermed hudens barriere (f.eks. PPID)
  • Overdreven vask af hestens ben vil svække huden og fjerne den naturlige talg, der fungerer som en barriere og har antimikrobielle egenskaber
  • Mangel på næringsstoffer. Især vitaminer og mineraler som A- og B-vitaminer samt zink, men også mangel på fedtsyrer og aminosyrer (proteiner) betyder et mindsket forsvar i huden.

  • OBS: Skorper i koderne om sommeren relaterer næsten altid til fotosensibilitet/solskoldning, som opstår pga nedsat leverfunktion eller i forbindelse med berøring / indtag af giftige planter som f.eks. alsikekløver, perikon, benbræk, lupin, ranunkel eller vild pastinak.

Når bakterierne er trængt ind

Når bakterierne er trængt ind i hestens krop gennem den brudte hud, mangedobles de i det fugtige og varme yderste hudlag og spreder sig fra det originale sted. I starten ses hårtab og skorper, men efterhånden vil der også ses væskefyldte/fedtede områder på huden, som senere omdannes til skorper hvori bakterierne sidder. I mere alvorlige tilfælde bliver benet varmt, smertefuld og hævet, og hesten kan blive halt.

Har din hest skorper i koderne? 

  • Vurder din hests fodring. Får hesten nok B-vitaminer og zink? Er der behov for et tilskud kan vi anbefale Nordic Harmony som er naturligt høj på både zink og B-vitaminer. Især B-vitaminer har stor betydning for hudens forsvar mod indtrængen. De medvirker til opretholdelse af den optimale fedtbalancering i huden, så den hverken er for tør eller for fedtet, ligesom B-vitaminer er med til at opretholde den rette pH værdi på hudens overflade. Yderligere vil B-vitaminer styrke pelsens vækst. Zink fremmer dannelsen af nye celler, og fremmer helingen af eventuelle skader på beskadigede cellevægge, også dem der befinder sig i huden. Derfor bør det sikres, at hesten også er tilstrækkeligt dækket ind med zink, og eventuelt får et boost af Nordic Zink ved belastet hud.
  • Minimer fugt, ammoniak og mudder. Heste med meget hovskæg kan evt. klippes på benene, så pelsen ikke holder unødigt længe på fugten. Er det ikke muligt at undgå fugt/mudder, kan man evt påføre hesten foldgamacher/muddergamacher.
  • Skorperne/områderne kan med fordel behandles med Nordic Skin Healer samt Nordic Skin Improve - vi får rigtig mange gode tilbagemeldinger på netop denne kombination. Der er meget delte meninger om man skal fjerne skorperne eller ej. Bakterierne menes at leve i skorperne, og fjernelse af dem vil derfor fjerne bakterier fra stedet. Omvendt giver fjernelse af skorperne nemmere adgang for nye bakterier. Vores egne erfaringer er at man med fordel kan tørre det værste mudder af benene med et rent håndklæde (eller man kan lade hestens ben tørre op i boksen, hvorefter man forsigtigt fjerner det tørre mudder med en strigle). Herefter masseres Nordic Skin Improve ind i de berørte områder, og de skorper som løsnes under massagen fjernes. Hvis hesten herefter kommer på boks, kan man efterfølgende smøre området med Nordic Skin Healer når området har fået lov til at tørre op.
     

Hvordan forebygger du bedst muligt problematikker i hestens hud henover efteråret:

  • Hold dagligt øje med hestens udsatte områder, for at opdage problematikker i huden tidligst muligt. Jo hurtigere problemet tages under behandling, jo nemmere er det at få bugt med. 
  • Det anbefales at hesten har adgang til tørre områder, hvis der er meget fugtigt og mudret på folden. 

  • Vær sikker på at hesten ikke lider af fodermæssige mangler. Giv evt. en kur med Hair & Skin Boost, som kan styrke immunforsvar og hudbarriere.

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring med fokus på skorper i koderne. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.