Skorper i koderne - et problem i det fugtige vejr
Blog

Skorper i koderne - et problem i det fugtige vejr

Det er efterår, og der bliver mere og mere fugtigt i omgivelserne og især på foldene. Vand og mudder er nu hverdag for hestens ben, og kan skabe grobund for bakterier der trænger ind i hestens hud eller hove.

Dette kan betyde væske- og efterfølgende skorpefyldte plamager på hestens ben samt porøse hove især i stråler/baller.

Dermathophilus congolensis er jordbakterie, der oftest er overalt i hestens omgivelser. Når det bliver vådt, har de først og fremmest bedre betingelser for vækst, men for at have det helt perfekt, vil de gerne kravle under varmen hos hesten. Når hestens ben konstant bliver udsat for fugt, bliver huden tynd og sart, og skaber lige præcis mulighed for at bakterien kan hæfte sig, og derfra vokse.

Normalt findes en god og sund balance imellem mikroorganismer i hestens hud, men hvis huden beskadiges eller udsættes for fugt over længere tid, forstyrres denne balance og bakterier kan bryde gennem huden. Disse bakterier er en hel naturlig del af jordens indhold, og er derfor i hestens omgivelser året rundt og umuligt at sikre sig mod. Det er dog som oftest kun i måneder med meget fugtigt vejr, at der opstår talrige problematikker i hud og hove.

Når bakterierne er trængt ind i hestens krop gennem den brudte hud, mangedobles de i det fugtige og varme yderste hudlag og spreder sig fra det originale sted. Der ses væskefyldte områder på huden, som senere danner skorper. Herefter kan der opstå væske under huden, som et trin i en ophelingsproces, der dog kan være langtrukken. Områderne vil efterfølgende blive sarte og lyserøde, og pelsen kan have svært ved at dannes på ny. Påvirkningen i huden følges især af ømhed i hestens koder. 

Hudens forsvarsmekanismer bliver påvirket af omgivelserne, men også hestens indre sundhedstilstand har stor betydning for hudens barriere. Generelt er mangel på næringsstoffer, og især vitaminer og mineraler som A- og B-vitaminer samt zink men også mangel på fedtsyrer og aminosyrer (proteiner) et problem som betyder et mindsket forsvar i huden. 

Især B-vitaminer har stor betydning for hudens forsvar mod indtrængen. De opretholder den optimale fedtbalancering i huden, så den hverken er for tør eller for fedtet, ligesom B-vitaminer er med til at opretholde den rette pH værdi på hudens overflade. Yderligere vil B-vitaminer styrke enhver hornvækst, så både pelsens vækst samt hovens vækst og styrke vil forbedres ved et tilskud af B-vitaminer.

Zink fremmer dannelsen af nye celler, og fremmer helingen af eventuelle skader på beskadigede cellevægge, også dem der befinder sig i huden. Derfor bør det sikres, at hesten også er tilstrækkeligt dækket ind med zink, og eventuelt får et boost af dette ved belastet hud.

 

Har din hest skorper i koderne? 

  • Vurder din hests fodring. Får hesten nok B-vitaminer og zink? Er der behov for et tilskud kan vi anbefale Nordic Harmony som er naturligt høj på både zink og B-vitaminer.
  • Sørg for at holde koder og eventuelt skorpefyldte områder så rene som muligt 
  • Pil IKKE i skorperne, da dette åbner op for yderligere tilgang af udefrakommende bakterier 

Hvordan forebygger du bedst muligt problematikker i hestens hud henover efteråret:

  • Hold dagligt øje med hestens udsatte områder, for at opdage problematikker i huden tidligst muligt. Jo hurtigere problemet tages under behandling, jo nemmere er det at få bugt med. 
  • Det anbefales at hesten har adgang til tørre områder, hvis der er meget fugtigt og mudret på folden. 

  • Vær sikker på at hesten ikke lider af fodermæssige mangler. Giv evt. en kur med Nordic Mega Vitality, som kan styrke immunforsvar og hudbarriere.