Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fodring af hesten – før, under og efter transport

Fodring af hesten – før, under og efter transport

Hvis din hest skal transporteres, hvad enten det er til stævne, undervisning, dyrlægen, en tur i skoven eller blot flytte opstaldningssted, er der altid en risiko for fordøjelsesmæssige udfordringer. Man kan som hesteejer dog sikre sig at hesten får de bedste hvilkår, med følgende tiltag – før, under og efter transport. Dette gælder hvad enten hesten rejser langt, eller kort, og om det er jævnligt eller sjældent.

Udfordringer

Der er flere udfordringer som kan gøre transport til en træls oplevelse, for både hest og rytter. Her er der et par områder, man bør have fokus på.

Dårlig fordøjelse

Transport udgør en risiko for hestens fordøjelsessystem. Man skal være opmærksom på at hesten får spist og drukket tilstrækkeligt, særligt ved længere transport. Hvis hesten ikke får nok væske, er der risiko for dehydrering og forstoppelse.

Hvis hesten er nervøs for at bliver transporteret, kan det give løs afføring, hvilket ikke er sundt for hestens generelle fordøjelse.

Øget produktion af mavesyre

Nogle heste bliver som sagt nervøse, når de skal transporteres og især hvis de skal til stævne. Dette kan resultere i at hesten får en øget produktion af mavesyre, hvilket kan give skader på mavesækkens slimhinde.

Dehydrering

Mange heste har tendens til at drikke mindre når de transporteres, og særligt til stævner, hvor hesten også skal præstere. Derfor er det særdeles vigtigt at have fokus på hestens væskeindtag.

Hvis hesten ovenikøbet er nervøs over transport, og får løs afføring, vil den her miste ekstra væske og elektrolytter, som skal erstattes.

Under selve transporten sveder mange heste også en del. Det kan være resultat af nervøsitet, men også pga. varme, den tætte luft i traileren og eller manglende ventilation i traileren. Dette øger også hestens væske og elektrolyttab markant.

Du kan læse mere om hestens væskebehov i dette blogindlæg: Er din hest dehydreret?

Immunforsvar

Hesten immunforsvar kan mindskes når hesten transporteres. Forskere har påvist øget ophobning af frie radikaler i hesten og nedsat immunrespons efter transport. Dette kan resultere i øget risiko for infektioner og modtagelighed for virus.

Før transport

Alt efter hvor langt hesten skal transporteres, og hvor længe den skal være afsted, bør du hjemmefra overveje at fylde vanddunke med vand, som hesten er vant til smagen af. Vand kan godt smage forskelligt, hvilket kan mindske hestens drikkelyst når den er i byen.

Pak gerne portioner med mash som, som hesten kan tilbydes undervejs. Her er Nordic Beet Balance+ en god mulighed, da dette produkt indeholder gode fibre til fordøjelsen, og der er et højt indhold af pektin, som understøtter mavesækkens slimhinde. Inden afgang hjemmefra, kan et måltid med Beet Balance+ tilsat Nordic Hydro Pellets, sikre at hesten er godt tanket op med væske og elektrolytter til turen.

Hvis hesten har tendens til øget produktion af mavesyre, og let stresser under transport, anbefaler vi at man giver hesten tilskud, som understøtter mavesækkens slimhinde. Nordic Levu Pro, der har en god syrebufferkapacitet samtidig med, at der gives ekstra støtte til hestens tarmflora.

Hvis man ved at hesten har tendens til nervøs mave, når den transporteres, anbefaler vi Nordic Strong Clean Balance, da produktet udover at indeholde Mycofix også indeholder en række urter, der fungerer som præbiotika og giver en mere generel støtte til fordøjelsessystemet.

Under transport

Tilbyd gerne hesten grovfoder under transport, men vær sikker på at det er helt støvfrit. I et lille rum som er trailer eller transporter udgør, er det vigtigt for hestens luftveje, at der ikke flyver støv, eller små plantepartikler rundt. Det kan derfor være en fordel at sætte hønet, med grovfoder, i blød i 30 min. og lade det dryppe af, inden det hænges ind i traileren. På denne måde vil små planteartikler blive mindre flyvske, og støv minimeres. En anden fordel ved dette er også, at grovfoderet vil suge en del væske, som kan hjælpe hesten med at holde en god væskebalance under transporten.

Nordic Meadow Snack er også en mulighed at tildele under transport, som en mere simpel løsning. Den kan give hesten beskæftigelse, og indholdet af enghø og lucerne tilfører gode fibre til fordøjelsen. Lucerne her yderligere en god syrebuffer effekt, og kan dermed hjælpe hvis hesten har tendens til øget produktion af mavesyre.

For hver 2. times transport, bør der gøres holdt, hvor hesten tilbydes vand, og gerne også mash.

Ved længere transporter, er det en rigtigt god idé at finde steder, hvor man kan tage hesten ud af traileren, lade den strække benene, græsse, spise og drikke. Det at hesten kan komme ud og sænke halsen, hjælper den også med at kunne rense sine luftveje, og mindsker risikoen for luftvejsproblemer.

Efter transport

Er man kommet hjem til sin stald, efter en lang transport, er det en god idé at lukke hesten på fold eller trække en tur med den, inden den eventuelt kommer på boks. Hesten har stået helt stille noget tid, og det vil gøre den godt at få gang i blodomløbet og ledvæsken.

Foder

Hvis hesten kan tåle det, er friskt græs en god mulighed for at få væske og fibre i hesten efter den er blevet transporteret. Derudover kan tynd mash, endnu engang være en god idé at tildele.

Tilskud

Sørg for at hesten bliver tanket op med elektrolytter og antioxidanter, for at understøtte væskebalancen og immunforsvaret. Velegnede elektrolytter til dette formål er Nordic Hydro Pellets, og et godt tilskud med antioxidanter, kunne være Nordic AO Berry Boost.

Hvad hvis hesten ikke vil spise og drikke?

Har man en hest som hverken har lyst til at spise eller drikke når den skal transporteres, er det vigtigt at have gjort noget forarbejde hjemmefra. Væn hesten til meget tynd mash, og introducer den til smagsgivere. Når du ved hvilken smagsgiver din hest bedst kan lide, kan det blive en klar fordel for dig, når din hest senere får brug for øget drikke og ædelyst. Hos Nordic Horse har vi god erfaring med følgende produkter, til at øge hestens spise og drikkelyst:

Nordic Vitamin Roots

Nordic Æble

Nordic Gulerod

Nordic Mynte

Nordic Rødbede

Nordic Beet Balance+

Nordic Finest Høcobs

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring af heste. Ved problematikker anbefaler vi altid gennemgang af hele hestens foderplan og evt. management. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

 

Kilder: 

Effects of Transport and Feeding Strategies Before Transportation on Redox Homeostasis and Gastric Ulceration in Horses https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S073708062300059X

Physiological responses of horses to 24 hours of transportation using a commercial van during summer conditions https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10875627/

Immunophysiological responses of horses to a 12-hour rest during 24 hours of road transport https://www.researchgate.net/publication/5371542_Immunophysiological_responses_of_horses_to_a_12-hour_rest_during_24_hours_of_road_transport

Transport stress in horses: Effects of two different distances https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1558787811000712

Effects of the different transport phases on equine health status, behavior, and welfare: A review https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1558787815000246

Transport induced inflammatory responses in horses https://bibliotekanauki.pl/articles/30538
Forrige blogindlæg Når hesten har ømme hove
Næste blogindlæg Fodring af hesten i boksro