Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fodring af hesten i boksro

Fodring af hesten i boksro

Hvis hesten kommer galt afsted, hænder det at dyrlægen ordinerer boksro, for en kortere eller længere periode. Dette gøres ofte for at få en skade til at hele eller efter en operation. Uanset hvorfor, er det oftest med baggrund i en lidt træls situation, for både hest og ejer.

At stå i boksen hele dagen, evt. kun afbrudt af små skridtture for hånd, strider imod hele hestens naturlige adfærd, hvor den er skabt til at bevæge sig over store afstande og søge føde.

Så hvad gør man så, for at holde tiden i boksen tålelig for hesten, og hvad skal man egentligt fodre hesten med, når den er i boksro?

Adfærd

Der er flere muligheder hvorpå man kan tilgodese hestens naturlige adfærd, mens den er i boksro. Hestens behov for at søge, og arbejde for føden, kan efterlignes en smule, ved at bruge hønet med små masker. Det gør at hesten skal arbejde lidt for at få grovfoderet ud.

Man kan også benytte Nordic Meadow Sticks i vores Mini Hønet, eller Nordic Meadow Snacks med snor.

 

Nordic Mini Hønet kan også bruges til at tildele selvplukkede urter, eller små mængder græs – hvis hesten kan tåle det. Disse ting kan være med til at øge hestens livskvalitet, mens den keder sig i boksen, og bidrager med gode næringsstoffer.

Socialadfærd

Vigtigt er det også at tilgodese hestens naturlige behov for social adfærd med artsfæller. Hvis hesten er helt alene i stalden, vil det ofte stresse den meget, og den kan blive deprimeret. Nogle gange kan det være en løsning, at staldens øvrige heste, i løbet af dagen, skiftedes til at komme ind og stå ved siden af den hest som ikke må komme ud. Bedst er det hvis hestene kan nå hinanden hen over boksvæggen, og klø/nusse hinanden.

Tips til management

  • Sørg for at hesten får frisk luft i boksen. En boks med et vindue, hvor hesten kan stikke hovedet ud, og følge med i omgivelserne, vil være en god løsning.
  • Mug boksen ofte, så hesten altid har ren og tør strøelse – når hesten ikke kommer ud, kræver dette mere end normalt.
  • Giv hesten noget legetøj som den finder interessant.
  • Sørg for at massere, og strigle hesten grundigt hver dag, for at holde gang i blodomløbet.
  • Få evt. din hests behandler til at vise dig hvordan du laver strækøvelser for din hest.
  • Hvis muligt – benyt da gerne en ”udendørsboks”, altså en lille paddock, som hesten kan komme ud på, til afveksling fra boksen.

Vand

Har hesten forinden boksro været vandt til at få græs, men ikke kan få det mens den er i boksro, er det særdeles vigtigt at have fokus på dens væskeindtag. Græsset indeholder ofte 80% vand, mens wrap og hø gerne ligger mellem 30-5 % vand. Manglende bevægelse kan yderligere sænke hestens drikkelyst.

Giv gerne en meget tynd portion Nordic Beet Balance dagligt, med rigeligt væske, for at sikre at dens mave ikke går i stå.

Grovfoder

Som nævnt kan det være en god idé at benytte hønet med små masker, til hesten som er i boksro. Den har nemlig ikke andet end tid, og hvis grovfoderet spises for hurtigt, eller i for store mængder, så risikerer hesten enten overvægt, eller at ende med at stå for mange timer ad gangen uden grovfoder til rådighed.

Hesten i boksro forbrænder ikke mange kalorier om dagen, og derfor er det en god idé at vælge grovfoder med lavt indhold af foderenheder og sukker. Ofte kan det også være nødvendigt at begrænse mængden, for at undgå overvægt. Dog bør man som absolut minimum tildele 1 kg tørstof grovfoder pr. 100 kg hest dagligt. Normalt bør hesten have 2 kg tørstof grovfoder pr. 100 kg hest om dagen, som minimum.

Du kan læse mere om tildeling af grovfoder i dette blogindlæg: Grovfoder - det vigtigste i hestens foderplan

Krybbefoder

Hestens krybbefoder bør fordeles ud på så mange små måltider om dagen, det er muligt, for at tilgodese dens naturlige adfærd, og holde den beskæftiget.

Skal man passe på at hesten ikke tager på under boksro, er et foder som Nordic Lite Müsli særligt velegnet. Det ligger helt lavt på kalorier, sukker og stivelse, og en lav daglig udfodringsmængde, hjælper også.

Hvilket foder der er bedst til din hest, afhænger dog også af hvad den fik inden den kom på boks. Nogle gange kan det også være en mulighed at halvere dosis på det nuværende krybbefoder, og i stedet supplere op med halv vejledende dosis Vitamin Complete. Dette for at sikre at hesten stadig er dækket helt ind med vitaminer og mineraler.

 

Tilskud

Tilskudsprodukter er også en mulighed for hesten i boksro, men afhænger af den enkelte hests behov.

Antioxidanter

Har hesten været vandt til græs før, men kan ikke få det under boksro, kan det være en god idé at supplere med antioxidanter. Disse får hesten normalt en del af fra friskt græs, og de understøtter hestens immunforsvar, hjælper helingsprocesser og fjerner frie radikaler. Et godt naturligt tilskud med antioxidanter kunne være Nordic AO Berry Boost.

Omega-3 fedtsyrer

Omega-3 fedtsyrer er essentielle, og har mange gavnlige egenskaber. Særligt for hestens led og immunforsvar. Som med antioxidanter får hesten naturligt en del omega-3 fedtsyrer fra græs, så er dette ikke muligt, kan det være en god idé at give et mindre supplement, med f.eks. Nordic Hørfrøolie.

Skader

Er der en skade som er årsagen til hestens boksro, anbefaler vi ofte Nordic Kisel+ Pellets. Årsagen til det er at kisel er byggesten for kroppens væv, og understøtter derfor knogler, sener, muskler, hud og hove. Så skal der en helingsproces i gang, er det en god idé at give kroppen nogle gode byggesten.

Både på grund af eventuelle skader, men også fordi hesten står meget stille, kan det også være en god idé at understøtte hestens blodomløb.

Stresset adfærd

Er hesten meget urolig under boksro, kan man supplere med Nordic Easy Control. Dette produkt hjælper hesten til at slappe af, uden at den bliver sløv, eller på anden måde påvirket.

Den nervøse adfærd kan også øge hestens produktion af mavesyre. Er dette tilfældet, anbefaler vi Nordic Gastric Aid.

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring af heste. Ved problematikker anbefaler vi altid gennemgang af hele hestens foderplan og evt. management. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

Forrige blogindlæg Fodring af hesten – før, under og efter transport
Næste blogindlæg Luftvejsproblemer hos heste - management og fodring