Taber din hest sig på sommerfolden?
Blog

Taber din hest sig på sommerfolden?

Sensommer og efterår betyder ofte mindre næring tilgængeligt til hesten på græsmarken.

Der er mange faktorer, der har betydning for græssets næringsindhold i løbet af året. Det gælder f.eks. både forårs- og sommervejret, hvor længe græsmarken har været etableret uden omlægning, om marken gødes, hvor højt eller kort græsset er osv. Disse faktorer har også betydning for, hvornår det ikke længere er nok for hesten at indtage græs som den eneste kilde til grovfoder.

På grund af alle ovenstående faktorer er det desværre også meget svært at give et entydigt svar på, hvornår det for din hest er tid til at indtage en supplerende energikilde ved siden af sommergræsset. 

Hvis vejret er mildt, med stabile vejrforhold, uden tørke eller meget kolde perioder, vil græsset som udgangspunkt opretholde et fornuftigt næringsindhold og god kvalitet til og med september. Dette afhænger selvfølgelig af vejret i august og september, men som tommelfingerregel kan man regne med en gradvis ændring i løbet af september, så man skal være forberedt på at justere fodringen. Fra oktober kan man som regel regne med at væksten er aftagende og man dermed skal være opmærksom på, om hesten får indtaget nok foderenheder til at holde huld. Her spiller foldkvaliteten bl.a. også ind – en nedbidt eller optrådt fold gør det sværere for en hest, der i forvejen har svært ved at holde huld, at indtage tilstrækkeligt med næring fra græsset, mens det eksempelvis vil fungere fint for de mere nøjsomme heste.

Næring i græsset

Når græsset begynder at smide frø og blive gult, kan næringsindholdet sammenlignes med halm; gode fibre og en masse tyggetid, men mere næringsfattigt.

Hvornår græsset mister næring, smider frø og bliver gult har især meget at gøre med græssets rodsystem. En veletableret græsmark, der ikke er blevet overbelastet af for mange heste i forhold til arealet, har et større og dybereliggende rodsystem, hvoraf der i længere tid kan trækkes væske og næring til planten. Det betyder som regel at kvaliteten og væksten af græsset kan strække sig over en længere periode henover sensommeren. Derudover betyder et godt rodnet også at græsset er lidt mere modstandsdygtigt overfor hestehovene, så det ikke bliver helt så let trådt op som en relativt ny omlagt græsmark gør.

Større risiko for sandophobning

Efterhånden som græsset på folden bliver mere sparsomt, vil hestene begynde at spise græs og planter tættere på jorden. Dette medfører en øget risiko for at hesten indtager sand. Ved større indtag af sand over en længere periode, vil man kunne se vægttab, eventuelt manglende energi, og muligvis en ændring i afføringens konsistens.

Du kan læse mere om heste der spiser sand her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/spiser-din-hest-sand

 

Hold øje med hesten

Har man en hest, der har svært ved at holde huld, er det vigtigt altid at have et øje på hesten, også selvom den boltrer sig på de store græsfyldte marker med de andre heste. Ved at holde øje løbende, kan man nå at spotte, hvor græsset i sig selv ikke længere er tilstrækkeligt. Der vil være individuelle variationer fra hest til hest. Dette gælder både rent genetisk, men også i forhold til træningsintensitet, hvor meget den bevæger sig på folden og lignende.

Det kan være en god idé løbende at veje hesten med målebånd (kan købes i diverse rideudstyrs- og foderforretninger) ligesom det er muligt at estimere hestens vægt, ud fra dens gjordmål*** 

Udover hestens evne til at holde huld, kan man også holde øje med hestens energiniveau og muskelsætning, da dette også kan være en indikator på, at der skal suppleres op med andet grovfoder.

Du kan læse mere om hestens grovfoder her:
Grovfoder - det vigtigste i hestens foderplan

Især proteinindholdet vil falde henover sommeren

Græssets proteinindhold falder typisk henover sommeren. Især for højtydende heste, hopper i fol i sidste trimester, diegivende hopper og for heste i vækst har proteinindholdet i grovfoderet en stor betydning. Sidstnævnte har behov for en stabil vækst, for at forebygge senere problematikker omkring led og sener. 

Hestens tænder kan have stor betydning for optagelsen af næring

Hestens tandsæt kan ligeledes have en stor betydning for hestens evne til at optage næring fra efterårsgræsset. Har hesten en sund og velfungerende mundhule, vil tænderne kunne udføre deres funktion og findele selv groft grovfoder.

Er tænderne i en tilstand hvor der er mindre mulighed for at tygge det stive stænglede græs, vil hesten hurtigere have behov for supplerende foder, fordi næringsstofudnyttelsen dermed ikke vil være optimal. Dette kan eksempelvis være ældre heste med svage tænder, eller heste der har behov for tandkorrektioner. Her er det først og fremmest vigtigt at få hestens tandlæge med på råd og dernæst tilpasse grovfoder og krybbefoder ud fra de udfordringer, der er.


Det kan være nødvendigt at supplere med ekstra i krybben

Selvom vi knap nok er færdige med sommeren, og at der stadig ser ud til at være rigelige mængder af græs på hestefolden, er det vigtigt at holde godt øje med hestene. For heste, der har svært ved at holde huld, er det nemlig allerede nu, man skal være klar på at forebygge et uønsket vægttab, fordi græsset næringsværdi ikke er den samme som i foråret. Her kan man tænke i supplerende grovfoder og dernæst suppleringsfoder for at sikre at hesten får tildelt de retter mængder energi til huld.

Vi har et stort udvalg af suppleringsfoder som man kan supplere med i krybben, hvis hesten har behov for ekstra for at holde huld. Suppleringsfoder er uden tilsatte vitaminer og mineraler, så man kan dosere mængderne efter behov. Start gerne med den mindste anbefalede mængde, og øg langsomt mængden efter behov.

 

 

***(hestens gjordmål i meter^3 x 80 = hestens estimerede kropsvægt i kg

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring boost af din hests tarmflora. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.