Taber din hest sig på sommerfolden?
Blog

Taber din hest sig på sommerfolden?

Sensommer og efterår betyder mindre næring tilgængeligt til hesten på græsmarken.

Både forårs- og sommervejret, græssets sammensætning samt hvor længe græsmarken har været etableret uden omsåning osv., har betydning for dets næringsindhold, og dermed også for hvornår det ikke længere er nok for hesten at indtage som eneste kilde til stråfoder.

På grund af alle ovenstående faktorer er det desværre også meget svært, at give et entydigt svar på, hvornår det for din hest, er tid til at indtage en supplerende energikilde ved siden af sommergræsset. 

Hvis vejret er mildt, med stabile vejrforhold, uden tørke eller meget kolde perioder, vil græsset som udgangspunkt opretholde et fornuftigt næringsindhold og god kvalitet hen til omkring 1. oktober (som tommelfingerregel). Her fra vil det ikke længere være muligt for hesten, at nå at indtage nok næring til at opretholde indre processer, energi samt huld - ej heller opretholde den nødvendige varmeproduktion. Samtidig kræves det selvfølgelig også at græsfolden indeholder nok græs, og ikke er helt nedbidt eller trådt op. 

Dog modtager vi allerede nu, flere og flere henvendelser fra hesteejere der har behov for rådgivning af supplement til sommergræsset, da deres heste ikke længere formår at opretholde huld og energi, som det var tilfældet hen over foråret og det meste af sommeren.

Dette hænger fint i tråd med, at analyser på græsset nu viser, at der allerede er et betydeligt mindre indhold af næring i årets græs.

 

Gult græs kan sammenlignes med kvaliteten af halm

Når græsset begynder at smide frø og blive gult, kan næringsindholdet sammenlignes med halm; gode fibre og en masse tyggetid, men næringsfattigt, også på vitaminer og mineraler, der i mindre grad optages via rødderne til planten. 

Hvornår græsset mister næring, smider frø og bliver gult (og ikke længere vokser) har især meget at gøre med græssets rodsystem. En veletableret græsmark, der ikke nyligt er blevet omsået, og ikke er blevet overbelastet af for mange heste i forhold til arealet, har et større og dybereliggende rodsystem, hvoraf der i længere tid kan trækkes væske og næring til planten. Det betyder at kvaliteten og væksten af græsset kan strække sig over en længere periode henover sensommeren. 

På en nysået græsmark eller en græsmark der er afgræsset for hårdt, er rodnettet ikke langt nok til at optage næringsstoffer og vand, der kan være nødvendig at hente dybere og dybere i jorden, jo længere vi kommer hen på sommeren, med varme og tørke. Dette vil hurtigere blive gult og næringsfattigt.

 

Hold øje med hestene

Det er vigtigt altid at have et øje på hestene, også selvom de boltrer sig på de store græsfyldte marker, for at vurdere, hvornår græsset ikke længere er tilstrækkeligt. Dette kan også være individuelt for den enkelte hest, ud fra træningsniveau mm. Løbende analyser på græsmarkerne kan være en ide, hvis man vil sikre sig at hestene har adgang til tilstrækkelig næring af tilstrækkelig kvalitet henover sommeren. 

Når man ser hesten hver dag kan det godt være nemt at opdage hvis hesten taber sig lidt. Det kan derfor være en god idé løbende at veje hesten med målebånd (kan købes i diverse rideudstyrs- og foderforretninger) ligesom det er muligt at estimere hestens vægt, ud fra dens gjordmål*** 

Ud over mindre evne til at holde huld, kan mindre energi samt mindre muskelmasse end vanligt, være en indikation på, at hesten ikke længere optager tilstrækkeligt næring gennem græsset alene.

 

Især proteinindholdet vil falde henover sommeren

Især græssets proteinindhold falder henover sommeren, og i år allerede i august måned. Især for højtydende heste, heste i fol i sidste trimester eller for heste i vækst, kan dette være af stor betydning. Især sidstnævnte har behov for en stabil vækst, for at forebygge senere problematikker omkring led og sener. 

Sammenlignet med forårsgræsset, vil udnyttelsen af græssets næringsindhold gå fra omkring 75 % til 50 % henover sensommeren og efteråret. Dette er blandt andet grundet den lavere protein- og væskemængde, men især også grundet den større andel af meget langkædede fibre og træstoffer, der kræver længere og mere grundig tyggetid end det frodige spæde forårsgræs.

 

Hestens tænder kan have stor betydning for optagelsen af næring

Hestens tandsæt kan ligeledes have en stor betydning for hestens evne til at optage næring fra efterårsgræsset, der blot bliver grovere og grovere, jo længere hen på året vi kommer. Jo sundere og stærkere tænder hesten har, jo nemmere er det at trække næring ud af det nu hårdføre græs. 

Er tænderne i en tilstand, hvor der er mindre mulighed for at tygge det stive stænglede græs, vil hesten hurtigere have behov for supplerende foder. Dette kan eksempelvis være ældre heste med svage tænder, eller heste der har behov for tandkorrektioner. 

Derudover kan heste med brede kæber, såsom koldblodsheste og mindre ponyracer, bedre kværne strukturfyldt græs, da deres tyggeflade som regel er større, og derfor kan omsætte mere af græssets indhold af langkædede fibre, til næring og energi. 

Selvom vi knap nok er færdige med sommeren, og at der stadig ser ud til at være rigelige mængder af højt græs på hestefolden, er det vigtigt at holde godt øje med hestene, da der allerede nu, er betydeligt mindre næring i græsset end hvad der var gældende i forårsmånederne. Derfor kan det for mange heste allerede være nu der skal tænkes i supplerende energikilde, med grov- eller krybbefoder, for at hesten får sikret de rette mængder energi og næringsstoffer. 

Har du behov for rådgivning om fodring af din hest, så husk, at vores konsulenter altid sidder klar ved telefon, mail eller messenger, til at hjælpe med en løsning der passer lige præcis din hest.

***(hestens gjordmål i meter^3 x 80 = hestens estimerede kropsvægt i kg)