Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Undgå at hesten får luftvejsproblemer

Undgå at hesten får luftvejsproblemer

Vidste du, at I modsætning til mennesker kan heste kun trække vejret gennem næsen? En hest i hvile vil indånde cirka tre til fire liter luft i hvert åndedrag. En hest, der træner, har brug for op til ti gange denne mængde luft for at kunne præstere. Ilt i den indåndede luft optages i røde blodlegemer, som igen 'styrker' hestens muskelfunktion – herunder muskelbevægelsen, der kræves for at trække vejret ind og ud.

Luftvejssystemets forsvarsfronter

Luftvejssystemet beskytter de sarte luftveje ved at opvarme og befugte indåndet luft og ved at filtrere partikler fra. Store luftbårne partikler lander normalt på slimhinden i næsepassagerne, hvorefter de føres til halsen for at blive sunket eller hostet op. Små partikler og mikroorganismer ødelægges af kroppens immunsystem.

Hele denne forsvarsmekanisme fungerer ved mindre belastninger, men udsættes hesten for betydelige mængder luftbårne partikler, vil hestens forsvarsmekanismer ikke kunne følge med. Jo mindre partiklerne er, jo dybere ind i luftvejene vil de trænge, og jo dybere de trænger ind, jo større potentielle skader kan de forårsage på hestens luftveje.

Immunceller

I slimhinderne i hestens luftveje, sidder immunceller der skal reagere hvis der optræder vira, bakterier eller andet der skal nedbrydes i luftvejene. Disse immunceller kan hjælpe med at afværge problemer, men forhindrer ikke altid luftvejsproblemer hos heste. Man ser dog at problemets varighed og sværhedsgrad formindskes ved et godt og sundt immunforsvar. Et godt immunforsvar er dog ikke en erstatning for ordentlige miljøforhold og management.

Hvilke skader kan støv forårsage?

I sin mildeste form kan luftvejsproblemer forårsaget af irritation eller overfølsomhed for støv og sporer resultere i en midlertidig reaktion i de øvre luftveje. I den lidt mere alvorlige form er luftvejsproblemerne forårsaget af mikroskopiske partikler, som skaber irritation af de nedre luftveje. Problemet opstår som oftest pga et støvet, svampesporeinficeret miljø – ofte i kombination med f.eks. ammoniakdampe. Luftvejsproblemer i de nedre luftveje kan være svære at opdage, da de oftest udelukkende afspejler sig i dårlig præstation, hvor hesten opleves træt og evt. puster meget.

Undgå luftvejsproblemer

Luftvejsproblemer hos heste sammenkobles ofte med de staldforhold hesten står under. Dagligt bliver hestens luftvejssystem og lunger, påvirket af støv, ammoniak, svampesporer mm. Uden tilstrækkelig fokus på minimering af støv og uden tilstrækkelig udluftning i stalden, vil det på sigt påvirke hestens luftveje.

For at skabe de bedste miljømæssige betingelser i forbindelse med forebyggelse af luftvejsproblemer bør følgende tages i betragtning;

  • Brug kun strøelse med lavt indhold af støv
  • Brug strøelse med god sugeevne så ammoniakdampe undgås, og vær OBS på at hestene ikke indtager for store mængder protein, som fører til øget udledning af ammoniak (hvis dette er tilfældet kan vi anbefale et foder med tilsat klinoptilolith, som er effektiv til at binde ammoniak. Se vores udvalg her: https://www.nordichorse.dk/search?q=klinoptilolith)
  • OBS på støv i hestens stråfoder – vælg evt wrap i stedet for hø
  • Svampesporer fra hestens grovfoder
  • Sørg for god ventilation i stalden
  • Luk hestene på fold før der ordnes bokse og fejes staldgang
  • Fjern klatter og våde pletter dagligt og undgå dybstrøelse
  • UDLUFTNING !

Tilskudsprodukter til luftvejene

Forebyggelse er altid at foretrække, men hvis man har en hest med irriterede luftveje, og det ikke er tilstrækkeligt eller muligt at foretage ovenstående, kan det være nødvendigt at give hesten et tilskud. Her opdeler vi vores anbefalinger i tilskud til øvre luftveje og tilskud til nedre luftveje. Du kan læse mere om de enkelte tilskud ved at klikke på de produkter som vi angiver længere nede.

Målet er ikke at hesten skal have tildelt et tilskud resten af dens tid, men at der kan oparbejdes et naturligt forsvar der i fremtiden sikrer, at hesten har evnen til at selv at forebygge irriterede luftveje. Dette kræver selvfølgelig at et eventuelt tilskud kombineres med andre forebyggende tiltag, og ikke står alene.

Ud over tilskud som er målrettet luftvejene, antyder den nyeste forskning, både fra hest og mennesker, at det kan være en fordel at tildele synbiotika til de heste, der står med en kronisk luftvejsproblematik. Ved at styrke de gode bakterier i hestens stortarm, vil man positivt kunne påvirke 70% af hestens immunsystem, til bedre at kunne modstå eventuelle komplikationer og udefrakommende vira, bakterier eller fremmedlegemer, gennem luftvejene. Derudover viser forskning at disse heste også har gavn af et tilskud med omega-3 fedtsyrer.

Anbefalede tilskud

Øvre luftveje: Nordic Breathe

Nedre luftveje: Nordic Sortkommen Pellets eller Nordic Sortkommenolie – evt. i kombination med Nordic Breathe og/eller Nordic Hørfrøolie.

Synbiotika: Nordic Biosa + Nordic Healthy Digestion (evt kan Biosa erstattes af Nordic Levu Pro)

Let forebyggende efterår/vinter: Nordic Sea Salt Block Breathe

Se alle vores tilskud, som specifikt er målrettet luftveje, her: https://www.nordichorse.dk/collections/luftveje

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring med fokus på hestens luftveje. Enkelte tilskud kan sjældent stå alene, hvorfor vi altid anbefaler gennemgang af hele hestens foderplan og evt management. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

Forrige blogindlæg Den nervøse hest
Næste blogindlæg Min hest er konstant sulten