Hestens pelsskifte i foråret
Blog

Hestens pelsskifte i foråret

Pelsskifte er en vigtig og naturlig del af hestens tilpasning til klimaet, og hestens evne, især her i norden, til at temperaturregulere. Det er både omgivelsernes temperatur og døgnets antal lyse timer der har indflydelse på hvornår hesten skifter pels.

Fældningen betyder, at hesten smider de gamle hår, og at en ny pels vokser ud. Om sommeren er hestens pels mindre tæt og kortere end det ses om vinteren.

Pelssætningens faser

Den nye pelssætning sker henover 3 faser, den anagene, catagene og telogene fase.

Se mere om pelssætningens faser her;
https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hestens-pelsskifte

Det er især den første fase (der er usynlig) og finder sted inden hesten taber vinterpelsen, der kræver energi og ekstra næringsstoffer. Det er her at hårene dannes i hårsækken, og samler kræfter til at vokse ud, og skubbe den gamle pels væk.

Hvorfor giver vi hesten en booster-kur op til pelsskifte?

Ved pelsskifte er det ikke unormalt at hesten ændrer adfærd. Nogle heste bliver lettere opkørte eller skræmte, mens andre bliver energiforladte. Hos nogle heste bliver pelsen mat og huden skællet eller fedtet. Det er netop disse symptomer vi ønsker at afhjælpe med en booster-kur op til pelsskifte.

Ændret stofskifte og behov for næringsstoffer

Det er især ekstra B-vitaminer der er behov for når hesten skal sætte ny pels. Disse dannes som udgangspunkt i rigelige mængder af mikroorganismerne i hestens stortarm, hos en sund og rask hest, der får rigelige mængder grovfoder.

Men op til og under fældningen, er hestens fordøjelse under ekstra pres, og producerer derfor ofte ikke nok B-vitaminer. Derudover påvirkes hestens indre processer og stofskifte, og der ses en øget aktivering af hestens immunsystem. 

Grundet ovenstående, ser vi både heste med ændret adfærd, og heste som tager meget lang tid om at smide den kraftige vinterpels. Især heste der har ubalancer i hormon- og stofskiftet eller er fordøjelsesmæssigt sarte, er særligt udfordrede.

For at støtte din hest bedst muligt op til og under pelsskiftet, er det vigtigt med et godt basisfoder, der dækker hesten ind med alle de nødvendige næringsstoffer. Dette gælder både krybbefoder samt grovfoder (og rigeligt af det). Derudover kan det være en fordel med et tilskud, der kan understøtte hestens indre processer.

Tilskud under pelsskifte

Nordic Pure B- Plex er et naturligt sammensat tilskud af B-vitaminer, som kan være en fordel at tildele hesten under pelsskiftet, hvor især b-vitaminer har tendens til at være i underskud. 

Udover andelen af B vitamin komplex, indeholder Nordic Pure B-Plex råvarer der virker præbiotisk, og vil give nem næring til de gode bakterier i hestens stortarm, og dermed stimulere disse til at danne yderligere B-vitaminer, som hesten kan anvende i forbindelse med pelsskifte. 
Nordic MEGA Vitality er et boost at vitaminer og mineraler, som med fordel kan tildeles forår og efterår i forbindelse med pelsskifte, hvor netop flere af disse vitaminer og mineraler bliver anvendt til at producere den nye pels. 

Udover tildeling af et boost tilskud, kan man også med samme effekt øge mængden af det nuværende komplette krybbefoder med 30% henover 3 uger.
Sammenlignet med pelsskiftet (eller pelssætningen) i efteråret, går processen lidt hurtigere her, når vi går foråret i møde. Der er som regel også her en større variation i forhold til hvornår hestene påbegynder deres fældning. Udover døgnets lyse timer, har vejrforholdende en betydning, ligesom der er en vis genetisk variation fra hest til hest. Men nogle heste (afhængigt af vejret) begynder allerede at fælde den første pels i januar, og kan fortsætte med dette hen til foråret. 

Uanset om din hest starter tidligt eller sent med fældningen, bør man starte et eventuelt tilskud, så snart hesten viser de første tegn på at smide vinterpelsen, og gerne fortsætte denne, til pelssætningen er overstået, på denne måde forhindres eventuelt pres på hestens indre bedst muligt. 
Ud over vitaminer og mineraler (og et specifikt tilpasset grundfoder, der tager hensyn til den enkeltes hests behov) bør der for de heste der udviser problemer med pelsskifte (meget langsom eller ujævn pelsskifte/pelssætning) være fokus på yderligere; 

  • Indvoldsparasitter 
  • For lidt fibre
  • Klipning
  • Manglende blodcirkulation 
  • ubalance i stofskiftet 

Læs mere om det her;