Tlf. 2520 9070
Hestens pelsskifte i foråret
Pelsskifte er en vigtig og naturlig del af hestens tilpasning til klimaet, og hestens evne, især her i norden, til at temperaturregulere. Det er både omgivelsernes temperatur og døgnets antal lyse timer, der har indflydelse på, hvornår hesten skifter pels.
Fældningen betyder, at hesten smider de gamle hår for at den nye pels kan vokse ud. Om sommeren er hestens pels mindre tæt og kortere end om vinteren.
Pelssætningens faser
Den nye pelssætning sker henover tre faser, den anagene, catagene og telogene fase.
Se mere om pelssætningens faser her;
https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hestens-pelsskifte
Det er især den første fase (der er usynlig) og finder sted inden hesten taber vinterpelsen, der kræver energi og ekstra næringsstoffer. Det er her at hårene dannes i hårsækken, og samler kræfter til at vokse ud, og skubbe den gamle pels væk.
Hvorfor giver vi hesten en booster-kur op til pelsskifte?
Det er ikke nødvendigvis alle heste, der har brug for en booster-kur op til pelsskifte, så hvordan ved man egentlig om ens hest har behov for en booster? Man kan bl.a. kigge på hestens adfærd og udseende af pels og hud. Det er eksempelvis ikke unormalt at hesten ændrer adfærd. Nogle heste bliver lettere opkørte eller skræmte, mens andre bliver energiforladte op til og under pelsskiftet. Hos andre heste ser man ikke adfærdsændringer, men det kan ske at pelsen bliver mat og huden skællet eller fedtet. Det er netop disse symptomer vi ønsker at afhjælpe med en booster-kur op til pelsskifte.
Ændret stofskifte og behov for næringsstoffer
Det er især ekstra B-vitaminer der er behov for når hesten skal sætte ny pels. Disse dannes som udgangspunkt i rigelige mængder af mikroorganismerne i hestens stortarm, hos en sund og rask hest, der får rigelige mængder grovfoder. Op til og under fældningen, er hestens fordøjelse ekstra vigtig for, at der produceres nok B-vitaminer.
I nogle tilfælde tager hestene meget lang tid om at smide den kraftige vinterpels. Især heste der har ubalancer i hormon- og stofskiftet eller er fordøjelsesmæssigt sarte, er særligt udfordrede, når det gælder pelsskifte.
For at støtte din hest bedst muligt op til og under pelsskiftet, er det vigtigt med et godt basisfoder, der dækker hesten ind med alle de nødvendige næringsstoffer. Dette gælder både krybbefoder samt grovfoder i en passende mængde. Derudover kan det være en fordel med et tilskud, der kan understøtte hestens indre processer op til pelsskiftet.
Tilskud under pelsskifte
Nordic Pure B- Plex er et naturligt sammensat tilskud af B-vitaminer, som kan være en fordel at tildele hesten under pelsskiftet, hvor især b-vitaminer har tendens til at være i underskud.
Udover andelen af B vitaminer i produktet, indeholder Nordic Pure B-Plex råvarer, der virker præbiotisk, og vil give nem næring til de gode bakterier i hestens stortarm.
Nordic MEGA Vitality er et boost at vitaminer og mineraler, som med fordel kan tildeles forår og efterår i forbindelse med pelsskifte, hvor netop flere af disse vitaminer og mineraler bliver anvendt til at producere den nye pels.
Du kan se alle vores produkter til pels/pelsskifte her
Hvornår skal jeg starte med at give tilskud?
Sammenlignet med pelsskiftet (eller pelssætningen) i efteråret, går processen lidt hurtigere, når vi går foråret i møde. Der er som regel også her en større variation i forhold til, hvornår hestene påbegynder deres fældning. Udover døgnets lyse timer, har vejrforholdene en betydning, ligesom der er en vis genetisk variation fra hest til hest. Nogle få heste begynder allerede at fælde let i januar (afhængigt af vejret), og kan fortsætte med dette helt hen i foråret.
Uanset om din hest starter tidligt eller sent med fældningen, kan man starte et eventuelt tilskud, så snart hesten viser de første tegn på at smide vinterpelsen, og gerne fortsætte denne, til pelssætningen er overstået, på denne måde skaber man de bedste betingelser for den nye pels.
Andre problemer under pelsskifte
Har man en hest, der udviser problemer med pelsskifte, er det ikke kun vitaminer og mineraler, man skal være opmærksom på. Har man en hest med meget langsom eller ujævn pelsskifte eller pelssætning, bør man yderligere have fokus på følgende:
- Indvoldsparasitter
- For lidt fibre
- Klipning
- Manglende blodcirkulation
- Ubalance i stofskiftet
Læs mere om det her;
Hestens pelsskifte i efteråret
Udviser din hest problemer under pelsskifte? Vi står klar til at hjælpe
En hest der udviser problemer under pelsskifte, kan være kompleks i forhold til fodring, og de bagvedliggende årsager. Husk derfor at se hestens pelsskifte i sammenhæng med flere faktorer.
Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål til din hest som har problemer under pelsskifte. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.