Hestens pelsskifte i foråret
Blog

Hestens pelsskifte i foråret

Årets milde vejr betyder, at hestene allerede er begyndt at smide vinterfrakken.

Pelsskifte er en vigtig og naturlig del af hestens tilpasning til klimaet, og hestens evne, især her i norden, til at temperaturregulere. Det er både omgivelsernes temperatur og døgnets antal lyse timer der har indflydelse på hvornår hesten skifter pels.

Fældningen betyder, at hesten smider de gamle hår, og at en ny pels vokser ud. Om sommeren er hestens pels mindre tæt og kortere end det ses om vinteren.

Normalt sker pelsskiftet fra vinter til sommer i foråret, men grundet de milde temperaturer der har gjort sig gældende i år, ser vi allerede, at hestene begynder at smide den meget varme vinterpels nu.

Pelssætningens faser

Den nye pelssætning sker henover 3 faser, den anagene, catagene og telogene fase.

Se mere om pelssætningens faser her;
https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hestens-pelsskifte

Det er især den første fase (der er usynlig) og finder sted inden hesten taber vinterpelsen, der kræver energi og ekstra næringsstoffer. Det er her at hårene dannes i hårsækken, og samler kræfter til at vokse ud, og skubbe den gamle pels væk.

Hvorfor giver vi hesten en booster-kur op til pelsskifte?

Ved pelsskifte er det ikke unormalt at hesten ændrer adfærd. Nogle heste bliver lettere opkørte eller skræmte, mens andre bliver energiforladte. Hos nogle heste bliver pelsen mat og huden skællet eller fedtet. Det er netop disse symptomer vi ønsker at afhjælpe med en booster-kur op til pelsskifte.

Ændret stofskifte og behov for næringsstoffer

Det er især ekstra B-vitaminer der er behov for når hesten skal sætte ny pels. Disse dannes som udgangspunkt i rigelige mængder af mikroorganismerne i hestens stortarm, hos en sund og rask hest, der får rigelige mængder grovfoder.

Men op til og under fældningen, er hestens fordøjelse under ekstra pres, og producerer derfor ofte ikke nok B-vitaminer. Derudover påvirkes hestens indre processer og stofskifte, og der ses en øget aktivering af hestens immunsystem. 

Grundet ovenstående, ser vi både heste med ændret adfærd, og heste som tager meget lang tid om at smide den kraftige vinterpels. Især heste der har ubalancer i hormon- og stofskiftet eller er fordøjelsesmæssigt sarte, er særligt udfordrede.

For at støtte din hest bedst muligt op til og under pelsskiftet, er det vigtigt med et godt basisfoder, der dækker hesten ind med alle de nødvendige næringsstoffer. Dette gælder både krybbefoder samt grovfoder (og rigeligt af det). Derudover kan det være en fordel med et tilskud, der kan understøtte hestens indre processer.

Nordic MEGA Vitality er det komplette boost, der indeholder letoptagelige vitaminer og mineraler, samt aktive stoffer, der både styrker immunforsvaret og optimerer fordøjelsen (og stimuleringen af mikroorganismernes dannelse af B-vitaminer) på flere niveauer. Den er især optimal at tildele forår og efterår under pelsskiftet, og når vejrforholdende ændrer hestens stofskifte.