Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Ingen hov, ingen hest

Ingen hov, ingen hest

En sund hest har sunde hove! Da hovens sundhed har en enorm indflydelse på din hests ydeevne og livskvalitet, er det vigtigt at undgå hovproblemer. Har man en hest med dårlig hovkvalitet, kan det være fristende blot at købe et tilskud, som lover forbedring af hestens hove. Men når det kommer til hovens sundhed er der dog rigtig mange faktorer som spiller ind, og uden et komplet syn på din hests hovsundhed, kan det blive svært at opnå gode resultater.
 

Mange faktorer har betydning for hovens sundhed

 • Underlaget hestens bevæger sig på
 • Motion/bevægelse (en hest der står stille, har langsommere hovvækst end en hest der dagligt er i bevægelse)
 • Hestens stofskifte
 • Beskæring/trimning/skoning
 • Årstiden - hestens hove vokser hurtigere om sommeren
 • Klima – især fugt/tørke
 • Genetik har betydning for hestens disponering for sunde hove
 • Jo ældre hesten bliver, jo langsommere vokser hestens hove
 • Sygdomme / inflammation
 • Pelsskifte, hvor de b-vitaminer hesten (tarmbakterierne) danner, anvendes til pels i stedet for hove.
 • Strøelse
 • Underlag på fold

…Og selvfølgelig har hestens foder og indtag samt udnyttelse af næringsstoffer, stor betydning for hestens evne til at danne ny hov og til at opretholde en sund og stærk hov.

Hestens hov vokser ca. 1 cm om måneden, og er faktisk et godt billede på hestens fodringsstatus. Et foderskifte kan ses på hestens ydre hov, og hvis der har været mangler eller ubalancer i fodringen, kan det tydeligt ses på hoven, når den vokser ud.


Fodring som grundlag for sunde hove

Tildelingen af de rette næringsstoffer som byggesten til hestens hove, vil som udgangspunkt bevirke at man opnår en optimal vækst og styrke af hovens ydre. Det er især de essentielle aminosyrer samt lettilgængelige spormineraler (zink, svovl samt kobber), calcium, b-vitaminer (især biotin) og omega-3 fedtsyrer som er vigtige for hovens vækst og sundhed.

Men først og fremmest er det vigtigt, at hesten får tildelt en masse tilgængelige fibre gennem den daglige fodring. Her snakker vi om grovfoder (wrap, hø eller græs) af god kvalitet, eller som supplement i krybben – f.eks. et af vores mange fiberprodukter. Godt, og nok stråfoder betyder som tommelfingerregel, at bakterierne i hestens stortarm trives, og derfor medvirker til at omsætte proteiner til aminosyrer og danner b-vitaminer der kan anvendes til hovene.

Ud fra hestens stråfoder (gerne med stråfoderanalyse), og den enkelte hests behov, bør man så vælge det krybbefoder som matcher bedst i forhold til energi samt vitaminer og mineraler. Ved at matche stråfoder(analyse) og krybbefoder undgår man mangler/ubalancer, som er et af de største faktorer, når vi snakker forringelse af hovkvaliteten. Der hvor vi oftest ser ubalancer, er på forholdet mellem jern, kobber, zink og mangan. Man anbefaler et forhold på: 4:1:3:3 (Jern:Kobber:Zink:Mangan). I Dansk stråfoder ligger jern og mangan ofte meget højt, hvilket kan forstyrre kobber- og zinkabsorptionen fra tarmen, samt resultere i andre problemer i mineralbalancen. I mange tilfælde kan et tilskud som Nordic Zinc & Copper være med til at udligne evt. ubalancer.

Har man en hest som står med dårlige hove, kan man booste hovens vækst og kvalitet med et tilskud som Nordic Hoof BoostNordic Hoof Boost tilfører næringsstoffer som bl.a. biotin, aminosyrer, ølgær, MSM, zink, kobber, kisel, hyben, havtorn, gurkemeje, tang, græskarkerner og cissus quadrangularis, som understøtter både hovvækst, reparation, blodcirkulation og næringsstofoptag. 

Under pelsskifte kan man desuden med fordel understøtte både pels og hove med et tilskud som Nordic Pure B-Plex.

OBS: Høje mængder af sukker og stivelse fra græs, hø, wrap eller krybbefoder, kan have en negativ effekt på hovenes sundhedstilstand, idet sukker og stivelse kan lave ubalance i hestens tarmflora og give et ustabilt blodsukker. Ubalancer hæmmer optaget af næringsstoffer og både ubalance i tarmflora og ustabilt blodsukker kan i værste konsekvens resultere i forøget puls i benene og akut ømme hove.

 

Fordøjelse som grundlag for sunde hove

Hvis du har kontaktet vores foderrådgivning, fordi din hest har hovproblemer, er du helt sikkert blevet spurgt til hvordan din hests fordøjelse fungerer, om den er oppustet og om den har fine hestepærer. Hovens sundhed starter nemlig lige der. Din hests tarmflora har stor indflydelse på optaget af næringsstoffer, og er dermed afgørende hvis du ønsker at fremme en god hovsundhed. Fordøjelsen nedbryder næringsstofferne fra foderet til en form, der kan optages af blodbanen. Det er derfor rigtig vigtigt, at fordøjelsen fungerer effektivt.

I en sund tarmflora vil bakterierne syntetisere bl.a. B-vitaminer som biotin. Biotin er et af de mest kendte næringsstoffer, når det kommer til hovsundhed. Dette svovlrige B-vitamin er afgørende for produktionen af ​​keratin for et stærkt, sundt hovhorn og har en stor rolle i vævsvækst og vedligeholdelse. At sikre, at din hests tarmbakterier er glade og sunde, vil hjælpe dem med at producere alle de essentielle B-vitaminer, som din hest har brug for. 

Forskning har vist, at tarmbakterier er involveret i udviklingen af ​​blodkar og hjælper med at styrke og stimulere immunsystemet, hvilket er afgørende for at hjælpe med at forebygge almindelige hovsygdomme. 

En sund, velafbalanceret tarmflora har enorme fordele for din hest, men samtidig kan enhver forstyrrelse af den mikrobielle ligevægt have den modsatte effekt og være potentielt skadelig. 

Du kan læse meget mere om optimering af hestens fordøjelsessystem her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/optimering-af-fordojelsessystemet-1

Har din hest problemer med fordøjelsen kan et synbiotisk tilskud ofte være gavnligt. Her har vi gode erfaringer med en kombination af Nordic Healthy Digestion og Nordic Biosa.

 

Cirkulation som grundlag for sunde hove

Cirkulation er måske ikke det første man tænker på, når det kommer til hovsundhed. Men at støtte normal blodgennemstrømning til din hests hove, er helt vitalt for at holde dem sunde. Korrekt blodgennemstrømning er afgørende for at sikre, at din hests hove har de næringsstoffer, de skal bruge for at fungere korrekt, både indvendig og udvendig.

En meget almindelig årsag til dårlig cirkulation i hovene er inflammation. Inflammation kan være medvirkende til tynde såler, svage hove og dårlig hornkvalitet. Korrekt ernæring, sund fordøjelse og optimal bevægelse minimerer risikoen for inflammation, så ønsker du øget cirkulation er det her du skal starte. 

Herudover kan du understøtte med tilskud som: 

OBS: Har din hest forøget puls i benene og akut ømme hove, anbefaler vi som oftest et produkt som Nordic Strong Clean Balance i kombination med en nøje tilrettelagt foderplan. Kontakt os for vejledning!

Leverens sundhed som grundlag for sunde hove

En sund fordøjelse, korrekt ernæring og cirkulation er tre væsentlige bidragydere til hovsundheden, men hvis din hest ikke kan optage næringsstoffer effektivt, hjælper korrekt ernæring og cirkulation ikke.

Din hests lever er afgørende for både næringsstofomsætning (protein, fedt og kulhydrat), dannelse af bestemte proteiner, filtrering af blodet og nedbrydning af affaldsstoffer. Dette forklarer, hvorfor mange hovproblemer kan være udtryk for en leverubalance.

Vi oplever at det at booste hestens leversundhed, i virkeligheden kan være det bedste sted at starte, hvis du oplever problemer med hovene. Nordic Hepa er det optimale boost til din hests lever. Med et højt indhold af silybin fra marietidselfrø understøtter Nordic Hepa nydannelsen af leverceller. Samtidig stimulerer bitterstoffer fra artiskok og røllike nedbrydningen af fedt i leveren. Johannesbrød, brændenælde, mælkebøtterod og guduchi er organspecifikke urter, som indeholder kraftfulde antioxidanter, der beskytter leveren mod frie radikaler.


Kan man understøtte sunde hove ved at påføre olie eller balsam?

Hovolie og hovbalsam siges at stimulere hovvæksten. For at støtte hovkvaliteten, er det vigtigt at påføre hovolie efter at have vandet hovene! På fugtige hove ser vi, at hovolie af høj kvalitet, kan hjælpe med at holde på fugten og holde dem elastiske.

Vigtigt: Påføring af hovolie eller hovbalsam på tørre hove vil hæmme fugtoptagelsen i hovvæggene!

Traditionelle komponenter i kvalitets-hovplejeprodukter er laurbærolie og fyrrenåleolie, som begge har desinficerende egenskaber. Derudover menes de desuden at kunne medvirke til øget blodgennemstrømning og hovvækst. Eukalyptusolie af god kvalitet, kan være med til at beskytte mod sur stråle.

Læs mere om vores hovplejeprodukter: Nordic Hoof Oil og Nordic Hoof Balm.

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring med fokus på hovsundhed. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

Forrige blogindlæg Hestens restitution - der hvor udviklingen sker
Næste blogindlæg Bruger du også godbidder til din hest?