Ingen hov, ingen hest
Blog

Ingen hov, ingen hest

En sund hest har sunde hove! Da hovens sundhed har en enorm indflydelse på din hests ydeevne og livskvalitet, er det vigtigt at undgå hovproblemer.

Hestens hove er meget mere end bare praktiske såler. Det er blandt andet hestens hove, der fungerer som pumper, og sikrer, at det blod der løber fra hjertet til benene, også har nok kraft til at blive ledt tilbage til hjertet igen. Det samme gør sig faktisk gældende for hestens immunsystem, og lymfesystem. Man har nemlig fundet ud af, at man kan påvirke hestens immunsystem, samt evne til at udlede affaldsstoffer, ved at sikre eller forhindre, en optimal pumpe-funktion i hoven, altså hovens evne til at udvide sig, og trække sig sammen igen, når hesten tager et skridt.

Derudover er sunde og stærke hove nødvendige for den almene sundhed hos hesten. Hesten skal bære hele sin kropsvægt på ben og hove, og derfor skal vi gøre alt hvad vi kan, for at sikre nogle gode ”sko” at løbe ubesværet rundt i.

 

Mange faktorer har betydning for hestehoves sundhed:

  • Underlaget hestens bevæger sig på
  • Bevægelse (en hest der står stille, har langsommere hovvækst end en hest der dagligt er i bevægelse)
  • Hestens stofskifte har betydning for hestens evne til at danne keratin som hoven består af
  • Beskæring og skoning
  • Årstiden - hestens hove vokser hurtigere om sommeren, hvor sollyset tilfører hestens vitamin D3
  • Genetik har betydning for hestens disponering for sunde hove
  • Jo ældre hesten bliver, jo langsommere vokser hestens hove
  • Sygdomme hvor stofskifte eller feber er involveret, nedsætter ofte hestens hovvækst
  • Pelsskifte, hvor de b-vitaminer hesten (eller bakterierne) danner, anvendes til pels i stedet for hove.

…Og selvfølgelig har hestens foder og indtag samt udnyttelse af næringsstoffer, stor betydning for hestens evne til at danne ny hov og til at opretholde en sund og stærk hov.

Hestens hov vokser ca. 1 cm om måneden, og er faktisk et godt billede på hestens fodringsstatus. Et foderskifte kan ses på hestens ydre hov, og hvis der har været mangler i fodringen, kan det tydeligt ses på hoven, når den vokser ud.

 

Optimal fodring er vigtig for hovene

Først og fremmest, vil tildelingen af de rette næringsstoffer som byggesten til hestens hove, bevirke at man opnår en optimal vækst og styrke af hovens ydre. Det er især de essentielle aminosyrer samt lettilgængelige spormineraler (zink, svovl samt kobber) og b-vitaminer (især biotin) som er vigtige for hovens vækst og sundhed.

Først og fremmest er det vigtigt, at hesten får tildelt en masse tilgængelige fibre gennem den daglige fodring. Her snakker vi om grovfoder (wrap, hø eller græs) af god kvalitet, eller som supplement i krybben. Godt og nok stråfoder betyder som tommelfingerregel, at bakterierne i hestens stortarm trives, og derfor medvirker til at omsætte proteiner til aminosyrer og danne b-vitaminer der kan anvendes til hovene.

Du kan læse mere her om hvorfor bakterierne i tarmen, har så stor betydning for hestens evne til at udnytte og omsætte de mineraler og vitaminer vi tildeler gennem foderet her:

https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/optimering-af-fordojelsessystemet-1

Så for at vi kan optimere væksten og sundheden af hoven, er det vigtigt, at hestens fordøjelsessystem fungerer optimalt.

Har din hest fordøjelsesproblemer?

Er der problemer med hestens fordøjelse kan et supplement med præbiotika ofte gavne. Her kan jeg anbefale Nordic Healthy Digestion, som du kan læse mere om her

https://www.nordichorse.dk/collections/fordojelse/products/nordic-healthy-digestion

Du kan også læse mere om præ- og probiotika her;

https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hvad-er-prae-og-pro-biotika

 

Hvis din hest står med hovproblemer 

Har din hest hovproblemer kan et tilskud som Nordic Kisel+ Pellets være med til at styrke og fremme hovvæksten. Læs meget mere om produktet her: https://www.nordichorse.dk/products/nordic-kisel-pellets