Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Hjælp, min hest mangler muskler

Hjælp, min hest mangler muskler

Hvad er de mest almindelige årsager til dårlig muskelopbygning og muskeltab?

 • Perioder hvor hesten ikke trænes tilstrækkeligt
 • Aldring
 • Uregelmæssig eller uhensigtsmæssig træning
 • Dårlig kropsholdning
 • Metaboliske forstyrrelser / muskelsygdomme
 • For lavt indtag af kalorier, proteiner, aminosyrer

Hvordan kan jeg understøtte hestens muskelopbygning?

 • Daglig bevægelse på fold
 • Muskelopbygning gennem jordarbejde
 • Muskelopbygning under rytter
 • Proprio-træning som understøtter en sund kropsholdning
 • Passive Physio® - tilpasning af hestens omgivelser, så hesten selv træner specifikke muskler, der er vigtige for selvbæring og god kropsholdning
 • Korrekt fodring

Der er ofte forskel på om din hest har dårlig muskelsætning eller om den generelt er muskelfattig. Dårlig muskelsætning refererer som regel til træning og bevægemønster hos den enkelte hest, hvor generelt muskeltab ofte refererer til aldring, metaboliske forstyrrelser, sygdom eller forkert fodring.

Dårlig muskelsætning

Har din hest et dårligt bevægemønster vil det ofte afspejle sig i muskelsætningen. Hvis hesten f.eks. bliver redet forkert, har spændinger i kroppen, har dårligt tilpasset udstyr eller lignende, vil den ofte få en dårlig muskelsætning. Her kan det være en god idé at få en professionel ind over, som ud fra hestens bevægemønster og muskelsætning kan hjælpe med en korrekt træningsplan og evt. behandling.


Den muskelfattige hest

Tilstrækkelig motion er et vigtigt grundlag for udvikling og vedligeholdelse af sunde muskler. Som motion tæller i stor grad også hestens mulighed for at bevæge sig på folden. Hertil kommer den ugentlige træning.

Hesten med generel muskeltab, kan ofte hjælpes gennem fodringen. Har du en muskelfattig ældre hest, en muskelfattig hest med metaboliske forstyrrelser, en hest med en muskelsygdom, en tynd og muskelfattig hest eller lignende, er en korrekt sammensat foderplan helt essentiel. Her er det især vigtigt med en korrekt tilførsel af protein og aminosyrer.

Hvis hesten generelt er muskelfattig skal der ud over protein/aminosyrer ofte også tilføres ekstra kalorier.

OBS: For at opbygge muskler skal hesten have en Body Condition Score (BCS) på mindst 5 (på Henneke-skalaen). 

Hvordan opbygges muskler?

Hestens krop har mere end 700 muskler. Da muskler tilpasser sig den nødvendige arbejdsindsats, vil regelmæssig træning og gradvis øgning i træningsintensiteten, gøre din hests muskler stærkere, og hesten vil få en øget muskelmasse. Det er dog vigtigt at vide, at din hest ikke kan bygge muskler, hvis den ikke indtager nok kalorier samt proteiner/aminosyrer. 

Muskler er opbygget af protein, og protein består af aminosyrer. For muskeludvikling er det vigtigt, at din hests foder indeholder de rigtige aminosyrer og tilstrækkelig med energi i forhold til træningsintensiteten. For optimal optagelse er det vigtigt, at hesten får tildelt aminosyrer med en aminosyreprofil, der er ret lig hestens. Fraværet af blot én aminosyre vil bremse muskeludviklingsprocessen. 

Du kan læse meget mere om aminosyrer her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/aminosyrer-til-heste

Proteiner er vigtige, men at foderets kalorie-/energiindhold matcher hestens træning og huld, er også afgørende for at styrke muskler. Kun foder med tilstrækkelige mængder protein og energi kan understøtte hestens muskeludvikling. 

Muskelopbygning, hvilket produkt skal jeg vælge?

Kalorier & gamma oryzanol

Til den tynde og muskelfattige hest anbefaler vi som oftest et suppleringsfoder som Nordic Building Rice. Nordic Building Rice består af stabiliseret risklid, et velsmagende suppleringsfoder, der anvendes når der mangler kalorier i foderplanen. Risklid har desuden et højt indhold af Gamma Oryzanol, der har en muskelopbyggende effekt.

Kort sagt, er Nordic Building Rice et effektivt suppleringsfoder med hurtige resultater, hvis din hest mangler muskelfylde og har svært ved at holde huld eller endda skal øge vægten.

Læs mere om Nordic Building Rice her: https://www.nordichorse.dk/products/nordic-building-rice


Proteiner & aminosyrer

Nordic Muscle Gain er en sammensætning af proteiner med ekstra aminosyrer samt fedtsyrer målrettet musklernes behov, for optimal funktionalitet. Yderligere er der tilsat roden scorpia, der er med til at opretholde elektrolytbalancen i muskelcellerne, hvilket betyder større udholdenhed og mindre restituering af muskulaturen efter brug. Produktets sammensætning er baseret på esparsette, der er forholdsvis højt på protein. Esparsette indeholder desuden kondenserede tanniner, som binder sig til proteinerne for at beskytte dem under fordøjelsesprocessen. Dette resulterer i øget udnyttelse af protein i hele kroppen.

Kort sagt, er produktet sammensat til sportsheste, der har behov for et specifikt og målrettet muskelrelateret tilskud, i forhold til at styrke muskulaturen og gøre denne større, stærkere og mere modstandsdygtig i træningen.

Læs mere om Nordic Muscle Gain her: https://www.nordichorse.dk/products/nordic-muscle-gain

---

Nordic Minty Omega velsmagende piller bestående af hørfrøkage, pebermynte og rødbede. Minty Omega er med sit proteinindhold på hele 31,8% et fremragende supplement i en foderplan hvor der mangler protein.

Nordic Minty Omega er desuden rig på omega-3 fedtsyrer. Omega-3 har vist sig at fremme restitution, og øge proteinsyntesen, hvilket gør hesten i stand til nemmere at opbygge og vedligeholde muskler.

Kort sagt, er produktet sammensat til heste, der har behov for et tilskud af protein og omega-3 fedtsyrer i foderplanen, for at fremme muskelopbygning og restitution.

Læs mere om Nordic Minty Omega her: https://www.nordichorse.dk/products/nordic-minty-omega


Aminosyrer & antioxidanter

Nordic Muscle Aid er en lettilgængelig og komplet sammensætning af aminosyrer med en stor andel af antioxidanter, til formål at lede affaldsstoffer væk fra systemet, og dermed nedsætte restitueringen. Der er tilført de elektrolytter der især er behov for, ved disse processer, ligesom der blandt andet også er tilført ekstra L-Leucin, der er den vigtigste aminosyre i muskelproteinsyntesen og essentiel i forbindelse med vedligehold og opretholdelse af en sund muskulatur.

I Nordic Muscle Aid, er næringsstoffer ikke tildelt i form af komplette proteiner, men i form af enkelte aminosyrer, der allerede er ”nedbrudt”, hvilket sikrer af de heste, der af den ene eller anden årsag har svært ved at nedbryde og udnytte proteinerne i foderet, med produktet får dette tildelt i en meget lettilgængelig form, og i de rette forhold, i forhold til muskulaturen.

Kort sagt, er Nordic Muscle Aid et komplet muskelrelateret tilskud, der kan medvirke til at øge muskelopbygning, træningstolerance, udholdenhed og muskelrestitution hos sportsheste eller heste med svag muskulatur. Produktet er også ideelt til heste der står med muskelrelaterede problematikker, skader, samt specifikke muskel-sygdomme. Derudover er Nordic Muscle Aid det rigtige tilskud at vælge til overvægtige heste der har behov for ekstra aminosyrer, men som ikke må få ekstra kalorier.

Læs mere om Nordic Muscle Aid her: https://www.nordichorse.dk/products/nordic-muscle-aid

 

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring og muskelopbygning. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

Forrige blogindlæg Hvor meget vand drikker en hest?
Næste blogindlæg Elektrolytter – hvordan, hvornår og hvorfor?