Mød Kaisa – føllet der mistede sin mor alt for tidligt
Blog

Mød Kaisa – føllet der mistede sin mor alt for tidligt

Sidst på foråret 2022 blev vi ringet op af Sandra, som var blevet anbefalet at tage kontakt til os. Hun stod med et føl, Kaiza, der havde mistet sin mor i en alt for ung alder. Da Sandra ringede til os var Kaiza tre måneder gammel, og Sandra kunne nu se, at Kaisa var bagud i sin vækst i forhold til hendes andet jævnaldrende føl. Fordøjelsesfunktion, energiniveau og pelsens udseende indikerede ligeledes, at hun ikke var i trivsel.En hård start på livet

Kaizas mor blev syg kort tid efter folingen. Det resulterede i besøg fra dyrlægen, da Kaiza var et par dage gammel. Det blev vurderet at Kaizas mor skulle indlægges på dyrehospitalet for at give hende de bedst mulige chancer, så da Kaiza var blot ni dage gammel, kom hun afsted på dyrehospitalet sammen med sin mor. Moren bliver bl.a. behandlet for kolik og blindtarmsdrejning og efter lidt over en måned kommer hoppe og føl hjem igen. På dette tidspunkt er moren undervægtig og trives ikke. Det er en udfordring at få nok modermælk til Kaiza og der er begyndende problemer med fordøjelsen.

Efter 11 dage, hvor hoppe og føl er hjemme i deres vante omgivelser, tager det desværre en drejning for Kaizas mor, og hun må aflives. På dette tidspunkt er Kaiza næsten to måneder. Det lykkedes ikke at finde en ammehoppe til Kaiza, så hun fik i stedet en pony som sin plejemor/tante, og der blev lavet en plan for fodringen af Kaiza.

Da Kaiza ikke ville tage modermælkserstatning, blev der i stedet lavet en foderplan til hende med hjælp fra dyrlæge og foderkonsulent. Det blev vurderet af modermælkserstatningen kunne undværes og Kaiza blev sat på et følfoder kombineret med et avlsfoder i et forsøg på at hjælpe hende på anden vis. Desværre viste det sig efter en måneds tid at denne plan ikke fungerede for hende.


Den nye plan

Da Sandra oplever, at Kaiza kommer bagud i sin vækst, at hun ikke løber rundt og leger og ser ud til at have problemer med pelsen, bliver hun bekymret for hendes trivsel. Hun bliver anbefalet at tage kontakt til foderkonsulenterne fra Nordic Horse.

Kaizas historik bliver vendt grundigt, da der er mange detaljer der skal med på trods af hendes unge alder. Vi får sammensat en ny plan til Kaiza, hvor der er fokus på at give støtte til hendes fordøjelse, da et stabilt fungerende fordøjelsessystem er afgørende for, at hun kan udnytte næringsstofferne i krybbefodringen. Kaiza bliver sat på en grundfodring med Nordic DailyVit og Nordic Unique Fiber, og der laves en plan for tilskud med Nordic Gastric Aid, Nordic Levu Pro og Nordic Biosa. Og sidst men ikke mindst laves der en plan for introduktionen af modermælkserstatning. Da Kaiza i første omgang ikke ville have modermælkserstatning, blev der lavet en plan for langsom tilvænning.

Du kan læse lidt mere om kræsenhed hos heste og langsom tilvænning her:
Hjælp, min hest er kræsen

I dette tilfælde fik Kaiza Nordic Fiber Mash, som hun godt kunne lide. Her blev modermælkserstatningen først introduceret med et lille drys i mashen, og dosis blev øget dag for dag indtil hun var på fuld dosering og modermælkserstatningen gled ned uden problemer. Da Kaiza var gået glip af tilstrækkelig med modermælk og modermælkserstatning i de første tre måneder af sit liv, blev det besluttet af fortsætte med tildeling af en vis mængde modermælkserstatning indtil hun var oppe omkring de 9-10 mdr. sammen med løbende reguleringer i krybbefodringen. Udover planen for krybbefodringen fik Kaiza fri adgang til grovfoder (græs og wrap), som hun også havde tidligere.

I telefonen blev der aftalt en opfølgning hver 4. uge, så vi kontinuerligt kunne tilpasse fodringen ud fra Sandras observationer. Det vidste sig heldigvis at være den helt rigtige plan, og som ugerne og månederne gik var der større og større bedring at se hos Kaisa. Efter en periode med de forskellige tilskud, blev de udfaset en efter en, da tilskuddene havde haft den effekt, de skulle, og Kaisas fordøjelse forblev stabil efter perioden med tilskud. Kaisas grundlæggende foderplan ved 8-10 mdr. var DailyVit og Unique Fiber sammen med fortsat fri adgang til grovfoder. Da hun nåede denne alder, begyndte nedtrapning og udfasning af modermælkserstatningen også, og hendes foderplan begyndte dermed mere og mere at ligne en foderplan for en sund og rask fravænnet plag.


Kaiza i dag

I dag er Kaiza 1,5 gammel og står flot i huld og pels, fordøjelsen er stabil og hendes vækst er alderssvarende. Da vi oprindeligt fik kontakt med Sandra, var vores nye avlsfoder endnu ikke færdigt. Da vi lancerede Nordic Grow og Nordic Grow Lite Müsli i marts 2023, var det selvfølgelig oplagt at opdatere Kaizas foderplan. Hendes nye grundfodring består nu af Nordic Grow Lite Müsli.Vi er så taknemmelige over at Sandra satte sin lid til os, og vi fik lov til at gøre en stor forskel for et ungt føl. Vi glæder os til at følge hende i fremtiden også.

Du kan læse mere om fodringen af den unge hest i vækst her:
Fodring af drægtige hopper, diegivende hopper og heste i vækst

Og mere om optimering af hestens fordøjelsessystem her:
Optimering af fordøjelsessystemet
Hjælp, min hest har fået løse hestepærer

 

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål til naturlig fodring af dit føl eller unghest. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.