Sommergræs og gode bakterier
Blog

Sommergræs og gode bakterier

Sommergræs og gode bakterier.

“Du kan selv være med til at gøre en masse, for at sikre at din hest kommer til at trives på sommergræs”

•Hvad er det egenligt der sker når græsset spirer og vokser:

Nyt spirende græs, indeholder store mængder af sukker, som dannes via fotosyntese, når solen skinner. Hvis der er tilstrækkeligt med væske i jorden, anvendes denne sukker til at græsset kan vokse. Hvis der er tørke, oplagres denne sukker i form af fruktan.

•Fruktan hvad er det og hvad gør det?

Fruktan er det sukker som planterne indeholder, Fruktan ryger gennem hestens mund, direkte forbi tyndtarmen, og møder de mange millioner sultne bakterier i hestens stortarm – og det er her det kan skabe problemer.

De fleste bakterier elsker kulhydrater, især af form af sukker (som fruktan) der er bakteriernes ”fast-food” og meget mere lækkert og nemt at tygge sig igennem, end lange grove fibre.

•Dårlige bakterier og sukker :

ALLE bakterier vokser sig på kort tid, store og tykke af sukker, de formerer sig i lynets hast, og der opstår pludselig stor konkurrence om pladsen i tarmen. Hvem er stærkest, hvem kan hurtigst blive til flere og sammen blive endnu stærkere ? Vinder de ”gode” eller de ”dårlige” bakterier ?

Hvis denne ubalance er til fordel for de uhensigtsmæssige ”dårlige” bakterier, har vi pludselig problemet; nedbrydningen af hestens foder bliver først og fremmest forringet, da de ”dårlige” bakterier ikke helt mestrer at nedbryde en masse gode sunde fibre (grovfoder). Optagelsen af vitaminer og mineraler mindskes, og de affaldsstoffer de ”dårlige” bakterier udskiller efter at have indtaget en masse sukker, er giftigt for hestene, og kan gå i blodet og sætte sig i hovene!

•Kan min hest så ikke komme på græs?

De fleste heste tolererer fint græs, og kan godt gå på døgnfold, men for at sikre de bedste betingelser for hestens indre, er det altid vigtigt med et god forarbejde;

Hestens "gode" og "dårlige" bakterier skal vænnes til den nye foderkilde, og derfor er en langsom indgræsning vigtig for en sund fordøjelse. Start med små intervaller og øg langsomt hestens tid på græsfolden.

Samtidig er det vigtigt at hesten samtidig får det foder den er vant til, under hele indgræsningen, for at støtte bakterierne i de "vante omgivelser".
Ydermere har det vist sig, at motionering (uden at overanstrenge hesten) har en positiv og forebyggende effekt på de fejlgæringer der kan lede til affaldsstoffer i hovene.

Vær opmærksom på at i morgentimerne, hvor solen kan skinne, og jorden er fugtig, vokser planterne, mens der i nattens timer ikke bliver dannet sukker grundet manglende sollys.

Så snart jorden og græsset bliver tørt, og solen skinner, oplades græssets batterier, med oplagringer af fruktan, og her er det ikke altid hensigtsmæssigt at sætte hestene på græs.

Sol=oplagring af fruktan og varme=vækst. Så på varme dage bruger planten fruktan til at vokse, men på kolde dage med sol ophobes fruktan i græsset.

•Hjælper det at give tilskud?

Ja det kan være en fordel, at tildele hesten tilskud, der med sikkerhed kun fodrer de ”gode” bakterier, så de kan komme de ”dårlige” bakterier i forkøbet. På den måde kan vi hjælpe til med at skabe stor vækst af de “gode” bakterie, således at vi sikrer at de til hver en tid vil være i overtal og ganske enkelt optager pladsen for de ”dårlige” bakterier.

Disse tilskud kaldes præ-biotika og findes på markedet i utallige former og størrelser, eventuelt med indhold af ølgær, pektiner, artiskok, fennikel, gærceller eller esparsette.

En bakterie-balance er nem af forskubbe, især hvis forholdende gennem sommeren betyder, at græssets sammensætning og vækstbetingelser ændres. Derfor er det ikke nok med et tilskud af præbiotika i en kortere periode, eller blot i indgræsningen, men nødvendigt at tildele under hele sæsonen, hvis man fortsat vil passe og pleje de ”gode” bakterier, og sikre sig at de har de bedste betingelser for et stærkt forsvar mod de ”farlige” bakterier.

Hvis der allerede ER opstået en ubalance med overtal af de dårlige bakterier som udskiller affaldsstoffer der kan give problemer i hovene, kan en kur med Nordic Strong Clean Balance være nødvendigt for at rense ud. Herefter gives pro- og præbiotika for at opbygge en god balance igen.

De fleste sunde og raske heste kan godt tåle græs, men for ernæringsmæssigt sarte og prædisponerede heste, kan det være en fordel at tildele tilskud under hele græsningen.
Har du en hest som før har haft problemer med sukker og græs, vil det altid være mest hensigtsmæssigt at undlade græs fremover.

Vil du vide mere om præ- og probiotika kan du læse mere her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hvad-er-prae-og-pro-biotika