Indgræsning af heste
Blog

Indgræsning af heste

Sommergræsset kan både være hesteejerens største drøm og værste mareridt. De fleste hesteejere glæder sig til sommermånederne, hvor man kan se hestene hygge sig på store græsfolde under den blå himmel og varmen fra solen. For andre hesteejere er det en årstid for bekymring, hvor man konstant holder øje med sin hests velbefindende. Er den nu for tyk? Går den stikkende og har ømme hove? Er der pulseren i benene?

Sommergræsset har nogle helt fantastiske egenskaber med dets indhold af antioxidanter, omega-3 fedtsyrer, vitaminer og mineraler. Desværre har græsset også en negativ side, nemlig sukker. Det unge forårsgræs har oftest et relativt højt indhold af sukker og protein, men er lavt på fibre. Hvis vi kigger tilbage i tiden, havde dette været ideelt for en afmagret vildhest, der har været igennem en hård vinter. For vores heste, som bliver passet godt i løbet af vinterhalvåret, er forårsgræsset oftest lidt for rigt. For nogle heste resulterer det i oppustethed, efterløb og generelt ubehag, mens andre heste kan ende ud i ømme hove og stikkende gang.

Indgræsningen

Indgræsningen svarer til et foderskift. Hesten går typisk fra hø eller wrap til græs som det primære stråfoder. Det betyder, at vi skal gå langsomt til værks for at hestens fordøjelse og de gode tarmbakterier kan følge med til skiftet. For nogle er det nemmest at indgræsse vha. stribegræsning, mens andre praktiserer begrænset tid på hele græsfolden og forlænger lige så stille den tid. Uanset hvordan man vælger at indgræsse, er der store fordele ved den langsomme tilvænning. Den langsomme tilvænning tillader dig at holde øje med hestens ve og vel og reagere, hvis hestens fordøjelse ikke kan følge med, eller der vises tegn på ubehag. Du kan ligeledes nå at reagere og nedsætte adgangen til græsset, hvis hesten bliver for tyk.

Det er en god idé at holde øje med vind og vejr. Sukkerindholdet i græsset varierer nemlig markant alt efter vejrforhold og temperaturer. En god huskeregel for sukkerindholdet i græs er, at solskin er lig med sukkerdannelse, og varme er lig med vækst. Det vil sige, har vi både solskin og varme, vil græsset bruge sukkeret til at vokse. Er der til gengæld solskin og kølige temperaturer (typisk under 5-10°C) vil græsset ikke vokse, men lagre sukkeret, og sukkerindholdet i græsset vil derfor være højere. Det vil typisk være i forårs- og efterårsmånederne man skal være særligt opmærksom på de svingende temperaturer, men som vejret kan arte sig i Danmark, er det en god idé at være opmærksom året rundt. Tjek vejret og lad hesten græsse ind, når chancen for et lavt sukker indhold i græsset er størst.

Ønsker man at støtte op om fordøjelsen, når hesten begynder indgræsning på det frodige forårsgræs, kan man med fordel tildele Nordic Strong Clean Balance og evt. Nordic Biosa.

Nordic Strong Clean Balance - når hesten har brug for udrensning

Nordic Biosa - mikrobielt fermenterede urter til heste


Skal alle heste på græs?

Det korte svar er nej. Det er ikke alle heste, der har godt af at komme på græs. For nogle heste kan det være decideret farligt. Har man en hest, der er overvægtig, har udfordringer med regulering af blodsukkeret eller har stofskifteproblematikker, må man meget kraftigt overveje, om det er risikoen værd at sætte den på græs. Risikoen for alvorlige problematikker øges markant hos disse heste - her tænkes især på ømme hove, stikkende gang og lignende.

Har man en hest, der er overvægtig, er den bedste strategi at få den slanket inden forårsmånederne, hvor græsspirerne pibler op. Facilitering af bevægelse på folden (f.eks. vandrefold) kombineret med træning fra jorden eller ridning, hvor hesten får pulsen op, er enormt vigtig for vægttab og blodsukkerregulering. I forhold til vægttab vil hestens stråfoder og en reduktion i energiindtaget i vintermånederne også være af afgørende betydning. Udover dette kan man vælge at støtte op om processen med Nordic Cissus Quadrangularis eller Nordic Blood Sugar Balance +.

Fodring af den nøjsomme hest om sommeren

Forårs-pakken - til den sensitive hest der skal på græs

Elektrolytter og forårsgræsset

Nogle oplever at deres heste bliver ekstra friske og forårskåde med det spirende forårsgræs. Det kan bl.a. hænge sammen med at det hurtigvoksende forårsgræs, oftest har et højt indhold af kalium. Kalium kan potentielt begrænse optaget af magnesium. Får hesten ikke den mængde magnesium den har brug for, kan dette observeres som nervøsitet og anspændthed. Her kan en kur med magnesium henover forårsmånederne være en hjælp. Suppler evt. med Nordic Sea Salt. Når kalium indtaget er højt er det nemlig også vigtigt med ekstra natrium for at opnå balance.

Nordic Magnesium - velsmagende magnesiumtilskud i piller

Nordic Sea Salt - naturlig, ren og smagfuld havsalt

Hvordan fodrer man hesten, der er indgræsset?

For rigtig mange heste bidrager sommergræsset med rigeligt næring til at hesten ikke behøver at blive suppleret med yderligere stråfoder ligesom krybbefodringen oftest også reduceres til et minimum. Selvom sommergræsset indeholder en masse gode næringsstoffer og hesten oftest vil indtage godt med foderenheder, protein og fedtsyrer (heriblandt omega-3) fra græsset, vil der stadig være nogle næringsstoffer, der kommer til kort. Det gælder især bestemte mineraler, som den danske jord er næringsfattig på. Dermed bliver det vigtigt, at hesten på sommergræs får tildelt et vitamin- og mineraltilskud, der tilfører de næringsstoffer, der mangler i græsset. Her er Nordic Summer Sticks et oplagt valg, da produktet er sammensat specifikt til hesten, der går på sommergræs.

Nordic Summer Sticks - vitaminer og mineraler til hesten på sommergræs

Du kan læse mere om fodringen af hesten på sommergræs her: Fodring af heste på sommergræs

 

En hest der skal indgræsses, kan være kompleks i forhold til fodring, særligt hvis hesten har et sensitivt stofskifte. Husk derfor at se indgræsning i sammenhæng med flere faktorer.

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål om din hest som skal indgræsses. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

 

Kilder: 

When is That Pasture Safe to Graze? Dr. Eleanor Kellon, maj 2018.

Pasture Grass Sugar Levels: When are They Lowest? thehorse.com, Clair Thunes, PhD, April 2019.

Nutrition Requirements of Horses, 6th edition, Animal Nutrition Series, National Research Council, 2007

New Zealand Journal of Agricultural Research Volume 21, 1978 - Issue 2, Seasonal variations in chemical composition of pasture I. Calcium, magnesium, potassium, sodium, and phosphorus A. J. Metson & W. M. H. Saunders  Pages 341-353