Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Taber din hest sig om vinteren?

Taber din hest sig om vinteren?

Har du en hest der taber sig henover efterår og vinter? Så er du ikke den eneste...

Hestens stofskifteprocesser tilpasser sig i løbet af året. I naturen vil sommerperioden være der, hvor hesten forbereder sig til vinter ved at indtage godt med føde og deponere det overskydende energi som fedtdepoter. Dette vil være med til at sikre hesten mod den kommende vinters kulde og eventuel mangel på føde. Når det gælder stofskifteprocesserne er den domesticerede hest vi har på foldene ikke så forskellig fra den vilde hest på stepperne. 

Hesten skal bruge energi til at opretholde den nødvendige kropstemperatur, og allerede ved temperaturer omkring frysepunktet (eller ved kraftig vind og regn), skal hesten spise betydeligt mere, for at indtage den mængde foderenheder, der skal til for at opretholde kropstemperaturen, og undgå at fryse. Det er helt naturligt at hesten vil tabe sig hen over det sene efterår og vinter som følge af lavere temperaturer, hvis man ikke adresserer det øgede energibehov, der medfølger det koldere og mere ustadige vejr.

Højere aktivitet blandt bakterierne i hestens stortarm = bedre foderudnyttelse

Mikroorganismerne i hestens stortarm har stor betydning for hestens foderudnyttelse og evne til at opretholde den rette kropstemperatur. De fordøjelige fibre, som hesten indtager fra sit grovfoder, har bl.a. en stor betydning for tarmbakteriernes trivsel, men også for hestens varmeproduktion. Det grovfoder hesten indtager vil bl.a. blive fordøjet via fermentering i stortarmen. Denne fermentering spiller også en rolle i hestens varmeregulering. Helt generelt vil hesten trække på sine energidepoter, når det er koldt. De fryser ikke nødvendigvis, men bruger meget energi på at holde varmen. Ved kontinuerlig adgang til grovfoder skaber man de bedste forhold for tarmbakterierne, hvilket er vigtigt for en god foderudnyttelse og hesten får hjælp til sin temperaturregulering. 

Vil du undgå at hesten taber sig?

Mange heste har oplagrede energidepoter fra forårets og sommerens græs til at have godt af et stille og roligt vægttab hen over efterår og vinter. Nogle heste får dog svært ved at holde et passende huld, og her er det vigtigt at være på forkant, hvis man gerne vil undgå at hesten taber sig. Det vigtigste er at have fokus på hestens grovfoder. Hestens grovfoder er vigtigt for de gode bakterier i tarmen og mængden af grovfoder spiller en afgørende rolle for, hvor godt hesten holder huld, da grovfoderet også er hestens primære kilde til foderenheder (energi). Det ses ofte, at hesten naturligt indtager mere grovfoder, når det er koldt, hvis de frit har mulighed for at regulere. Har hesten ikke fri adgang til grovfoder på folden og i boksen, kan det derfor være en god idé at regulere lidt op i mængden, når det bliver koldt. Derudover vil det være en god idé at finde et grovfoder med et højt energiindhold, hvis man har en eller flere heste, der har svært ved at holde huld i vinterperioden.

Da valget af det korrekte stråfoder har stor betydning for hestens huld, kan du læse mere om emnet her: https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/grovfoder-det-vigtigste-i-hestens-foderplan

Hvis man gerne vil tilgodese sin hest hen over vinteren, og undgå at hesten taber sig, er her et par tips:

  • Kan hesten holde varmen?
    • Hvis hesten ikke har fået tillagt sig den rette vinterpels eller er blevet klippet, vil det være en idé at påføre et dækken, så varmetabet mindskes. Derudover bør det sikres, at hesten har mulighed for at gå i læ, når den er på fold.
    • Heste er generelt gode til at generere varme selv, hvis de har fri adgang til godt stråfoder (hø eller wrap). Den mikrobielle fermentering af grovfoder i bagtarmen producerer varme, som hjælper med at holde hesten varm indefra.
    • Bevægelse er med til at opretholde den rette fordøjelse, stofskifte og varmeproduktion, så sørg endelig for at hesten som minimum kommer på fold i dagtimerne.

  • Kan hesten tygge optimalt?
    • Hestens tænder er afgørende for, hvor godt hestens foder udnyttes. Det er derfor vigtigt at sikre sig at hestens tandsæt er, som det skal være, hvis man har en hest, der har svært ved at holde huld. Hvis hesten ikke har mulighed for at tygge det tildelte foder optimalt f.eks. pga. smerter eller et ubalanceret tandsæt, kan foderet ikke nedbrydes og udnyttes optimalt. Tag kontakt til din hests tandlæge, hvis du har mistanke om tandproblemer. Hos unge heste og seniorheste anbefales det ofte, at man får tjekket tænderne to gange om året.
    • Udover hestens tænder kan der være spændinger i nakke, brystben, hoved eller lignende, der kan have en påvirkning på, hvordan og hvor meget hesten kan tygge foderet. Hvis hestens tænder og mundhule ikke fejler noget, og der alligevel er problemer med at tygge foderet optimalt, kan det være en ide at kigge på disse faktorer.

  • Kan hesten have uønskede ophobninger i tarmen?
    • Heste der har ophobninger af sand i tarmen, kan have en nedsat evne til at udnytte foderet. Man kan få en indikation på, om hesten har sand i tarmene ved at tage en klump gødning (der ikke har rørt jorden) og lægge den i en pose og påfylde vand. Opløs gødningen i posen, og lad den hænge på en krog. Efter få minutter vil man igennem posen kunne mærke eventuelle sandkorn, der nu er bundfældet. Det anbefales, at man gentager testen tre gange for at få et mere retvisende billede. Vil man være helt sikker på, om hesten har ophobning af sand i tarmen, er den sikreste metode at få dyrlægen til at diagnosticere problemet via røntgen.
    • Indvoldsparasitter kan have stor betydning for hestens evne til at udnytte foderet. Hvis ikke du har tjekket din hest i efteråret, og den har tendens til at tabe sig hen over vinteren, kan det være en ide at kontakte din dyrlæge, og få en snak om det er muligt at tage en brugbar prøve, til trods for at det er udenfor sæsonen.

  • Har hesten behov for flere fibre?
    • Hesten, der har tendens til at tabe sig, bør hen over de koldeste perioder have tildelt minimum 2kg grovfoder pr 100 kg hest (baseret på tørstofindholdet i grovfoderet) dagligt og gerne mere, hvis hesten har ædelyst til det. Vigtigst er at hesten alle døgnets timer har noget at tygge i.
    • Det er ikke hensigtsmæssigt for en hest, der har tendens til at tabe sig, at tildele halm eller frøgræs, da dette blot vil være næringsfattigt fyld og tyggetid. Hesten bør have tildelt rigelige mængder grovfoder i form af hø eller wrap. Derudover kan det også være en god idé at kigge på det hø eller wrap man bruger som grovfoder i vinterperioden. Kigger man på en analyse vil en fordøjelig energi på omtrent 0,5FE/kg tørstof eller derover, sukkerindhold på maks. 10% og protein, der ligger i intervallet 6-12% være at foretrække til hesten der har svært ved at holde huld. Man skal også være opmærksom på at næringsværdien af hestens grovfoder falder og er lavest hen mod slutningen af vinteren og det tidlige forår. Deraf kan man også opleve, at det er sværere at bibeholde hestens huld på samme mængde grovfoder som tidligere på året.
    • Husk også at en tildeling af flere fibre kræver et større indtag af væske. Sørg for at hesten altid har adgang til rent drikkevand og evt. tilbydes tempereret vand, når det bliver hård frost.

      Supplement til flere fibre i løbet af dagen:
      Nordic Finest er top kvalitetshø med stor variation af græsser og urter - presset i praktiske cobs. Ved daglig tildeling sikres et indtag af gode kvalitetsfibre. Nordic Finest i en krybbe i boksen henover natten, eller i løbet af dagen, kan supplere den øvrige tildeling af grovfoder. Nordic Finest kan ligeledes opblødes til de heste der har svært ved at tygge sig igennem den nødvendige mængde grovfoder, grundet dårlige tænder. Læs mere om Nordic Finest. Ønsker man i stedet et produkt med snittet hø, vil Nordic Grass Fiber eller Nordic Unique Fiber være et fint supplement.
    • Nordic Beet Balance er et fiberprodukt, der skal opblødes til en velsmagende mash, og er sammensat af roetrevler og esparsette, der begge indeholder langkædede fibre af god kvalitet. Dette er fibre der fremmer fordøjelsen. Samtidig vil en tildeling af væske, øge flowet gennem tarmsystemet. Mængden kan reguleres, og tildeles efter behov for foderenheder. 

  • Har hesten behov for flere foderenheder?
    • Når hesten har tendens til at tabe sig om vinteren, er det altid en god idé at sørge for fri adgang til grovfoder med et højt energiindhold. I nogle tilfælde er der praktiske begrænsninger, der gør, at hesten ikke kan spise sig til nok foderenheder (energi) via sit grovfoder. Her må kompensere ved at tilføre ekstra foderenheder i krybben.
    • Når man vælger at supplere med ekstra foderenheder via krybbefodringen er det en god idé at vælge råvarer med fokus på en høj koncentration af foderenheder. Dette kan f.eks. være produkter som Nordic Building Rice med 1,16FE/kg eller Nordic Minty Omega med 1,01FE/kg.
    • I andre tilfælde kan et foderskifte til et komplet foder som Nordic Sport med 1,06FE/kg give god mening. Dette foder er netop udviklet til heste i træning, hvor det at holde huld er en udfordring.

  • Små men hyppige måltider
    • For alle heste vil den vigtigste faktor for at bibeholde et sundt huld være hestens grovfoder. Der kan dog også gøres en del for at tildele ekstra foderenheder via krybbefoderet til de heste, der har behov for det. Her er det vigtigt at de enkelte krybbefodringer ikke bliver for store, da store måltider vil nedsætte foderudnyttelsen. Den gængse anbefaling er maks. 1,5kg ad gangen til en hest på 500-600kg. Har man en mindre hest eller pony, skal krybbefodringen være tilsvarende mindre. Det bedste er at reducere fodermængden i krybben og i stedet øge hyppigheden af krybbemåltiderne. Hvis man f.eks. tildeler krybbefoder to gange dagligt, kan man med fordel øge til tre eller måske endda fire gange for at sikre en bedre foderudnyttelse og vægtøgning.

  • Kan hesten have problemer med mave- eller tarmslimhinden?
    • I nogle tilfælde har hesten stadig svært ved at holde huld på trods af, at man har tildelt rigelige mængder af en passende type grovfoder samt ekstra måltider i krybben. Når der er taget hensyn til alle de relevante faktorer og hesten stadig har svært ved at holde huld, kan det være en god idé at overveje muligheden for mavesår. Her anbefaler vi, at man ringer til dyrlægen, så hesten får den rette diagnose og behandling.

  • Står hesten med en ubalanceret tarmflora?
    • Hestens bakterieflora skal være i balance, for at kunne udnytte foderet optimalt. Står hesten med tegn på fordøjelsesproblemer, såsom oppustethed, uregelmæssig fasthed i afføringen, eller måske endda tegn på dårlig pelssætning og immunforsvar, kan det være en fordel at tildele præbiotika, der er foder til de gode bakterier, og styrker deres levevilkår i tarmen. Se vores udvalg af præ- og probiotika.

      Supplement der understøtter hestens bakterieflora;
      Nordic Healthy Digestion er foder til de gode bakterier i hestens stortarm, og kan supplere den øvrige foderplan efter behov. Indholdet i Nordic Healthy Digestion består primært af præbiotika. Produktet kan både udfodres tørt og som mash.

      Læs mere om Nordic Healthy Digestion

      Nordic Unique Fiber er en supplerende musli, der ikke er tilsat vitaminer og mineraler, og som derfor kan tildeles ved siden af det øvrige krybbefoder. Sammensætningen i produktet består både af fibre, samt præbiotika og råvarer der understøtter hestens bakterieflora. Yderligere indeholder Nordic Unique Fiber en stor mængde fedtstoffer der er med til at øge hestens huld. 

      Læs mere om Nordic Unique Fiber

      Nordic Biosa er fermenterede urter i  flydende form, der tilfører mange sunde bakterier til hestens fordøjelse og kan være med til at genoprette en eventuel ubalance mellem disse. Det kan tildeles som en kur, eller dagligt over vinteren, for at optimere fordøjelsen og udnyttelsen af foder (samt opretholdelse af et sundt immunsystem). Det tildeles med største effekt sammen med præbiotika. 

      Læs mere om Nordic Biosa

 

Klik her for at se alle vores produkter som kan hjælpe en undervægtig hest til vægtøgning.

 

Eksempler på foderplaner 

For en fuldblod, der har svært ved at holde huld, hvor især vinteren bliver svær, kan vinterfodringen se således ud. Hesten har en idealvægt på ca. 550kg og skal lige nu tage lidt på. Hesten er i let træning og træningsmængden sættes en smule ned indtil hesten har taget på. Hesten har adgang til grovfoder svarende til 2kg ts/100kg hest

Daglig fodring:
300g/100kg hest Nordic Sport
100g/100kg hest Nordic Beet Balance

Portionen fordeles over tre fodringer dagligt.
_____________________


En dansk varmblod med en idealvægt på 600kg. Hesten er nem at holde huld på hen over sommeren, men man skal være på forkant med efterårs- og vinterfodringen for at hesten ikke når at tabe sig. Hesten er i moderat træning og har fri adgang til grovfoder i form af wrap både på fold og boks.

Daglig fodring:
200g/100kg hest Nordic Sport 

Portionen fordeles over to daglige fodringer.
_____________________

En islandsk hest på 20 år, der tidligere har haft nemt ved at holde huld, men med alderen er tænderne blevet dårligere og hesten udnytter dermed ikke sit grovfoder helt så godt, som den plejer. Hesten nyder at være pensionist og går i løsdrift. Hesten har en idealvægt på 360kg og vejer lige nu ca. 10kg for lidt. Hesten får tildelt grovfoder på folden sammen med de andre heste og det præcise indtag er ukendt.

Daglig fodring:

15g/100kg hest Nordic Vitamin Complete
200g/100kg hest Nordic Uniqe Fiber

Portionen fordeles over to daglige fodringer. Derudover gives der en delvis grovfodererstatning, hvor Nordic Finest Høcobs opblødes og tilbydes flere gange i døgnet. Mængderne af Nordic Unique Fiber og Finest Høcobs tilpasses løbende ud fra hestens huld og generelle trivsel.
_____________________

En fjordhest, der har fordøjelsesproblemer, og dermed ikke får udnyttet sit foder optimalt. Historikken indikerer, at der kan være behov for ekstra støtte til tarmfloraen og slimhinderne i fordøjelsen for at få rette op på udfordringerne. Dermed er det ikke nødvendigvis mængden af foderenheder, der er udfordringen, men udnyttelsen af det foder, der tildeles, der skal optimeres. 

Daglig fodring:

60g/100kg hest Nordic Gastric Zero
100g/100kg hest Nordic Unique Fiber

Kur med Gastric Aid og Biosa:
Uge 1-4: 10g/100kg hest Nordic Gastric Aid + 30ml/100kg hest Nordic Biosa dagligt
Uge 5: 8g/100kg hest Nordic Gastric Aid dagligt
Uge 6: 5g/100kg hest Nordic Gastric Aid dagligt
Uge 7: 3g/100kg hest Nordic Gastric Aid dagligt



 

En hest der har tendens til at tabe sig, kan være kompleks i forhold til fodring, og de bagvedliggende årsager. Husk derfor at se hestens vægttab i sammenhæng med flere faktorer.

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål til din hest som taber sig om vinteren. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

 

Forrige blogindlæg Ømme hove om vinteren
Næste blogindlæg Hestens lymfesystem