Taber din hest sig om vinteren?
Blog

Taber din hest sig om vinteren?

Har du en hest der taber sig henover efterår og vinter? Så er du ikke den eneste...

Hestens metaboliske processer ændrer sig i løbet af året. Henover sommeren sørger hestens indre for at forberede sig til vinter. Der sættes energidepoter i form af fedt, som sikrer, at perioder med kulde og eventuelt manglende foder kan overkommes. Her er der ingen forskel fra den vilde hest på stepperne, til de heste vi nu har avlet til at stå i staldene.

Hesten skal bruge energi til at opretholde den nødvendige kropstemperatur, og allerede ved temperaturer omkring frysepunktet (eller ved kraftig vind og regn), skal hesten spise betydeligt mere, for at indtage den mængde foderenheder der skal til for at opretholde temperaturen, og undgå at fryse.

Derfor er det naturligt at hesten vil tabe sig henover det sene efterår og vinter som følge af lavere temperaturer.

Højere aktivitet blandt bakterierne i hestens stortarm = bedre foderudnyttelse

Mikroorganismerne i hestens stortarm har stor betydning for hestens evne til at opretholde den rette kropstemperatur, og dermed ”spare” på energidepoterne. Jo hurtigere disse bakterier arbejder, jo højere er stofskiftet, og jo mere varme dannes der. Hesten vil grundet det højere stofskifte bruge af energidepoterne, og man ser ofte heste med øgede muskelsammentrækninger (sitren) når det er koldt. Ikke fordi de fryser, men for at de kan øge udnyttelsen af energidepoterne. Efterhånden vil det øgede stofskifte, og den højere aktivitet blandt bakterierne i hestens stortarm, resultere i bedre udnyttelse af grovfoderet. Biologien gør det der er mest smart.

Vil du undgå at hesten taber sig?

Mange heste har oplagrede energidepoter til at kunne klare en hård vinter, hvis de har fået de mængder grovfoder der har været behov for henover sommer og efterår. Som skrevet er det naturligt at hesten taber sig. Men hvis man gerne vil undgå at hesten taber sig uønsket, og tærer på kroppens reserver, er det vigtigt at fodre de gode bakterier, og dermed øge udnyttelsen af grovfoderet mest muligt. Det bakterierne bedst kan li, er langkædede fibre! Og de spiser gerne mange af dem.

Derfor ses det også, at hesten naturligt indtager mere grovfoder når det er koldt, og faktisk ses det også, at hesten tygger det mere grundigt henover vinteren, sammenlignet med tyggetiden henover sommeren.

Hvis man gerne vil tilgodese sin hest henover vinteren, og undgå at hesten taber sig, er her et par tip:

 • Kan hesten holde varmen?
  • Hvis hesten ikke, af den ene eller anden årsag, har fået sig den rette vinterpels, kan det være en ide at påføre et dækken, så varmetabet mindskes. Derudover bør det sikres, at hesten har mulighed for at gå i læ i løbet af dagen.
  • Det er ikke optimalt at lukke hesten på stald, da bevægelse er med til at opretholde den rette fordøjelse og stofskifte samt varmeproduktion.
 • Kan hesten tygge optimalt?
  • Det er vigtigt at sikre sig, at hestens tandsæt er som det skal være, især hvis man har en hest der har tendens til at tabe sig. Hvis hesten ikke har mulighed for at tygge det tildelte foder optimalt, evt pga smerter eller ubalanceret tandsæt, kan foderet ikke nedbrydes og udnyttes optimalt. Kontakt derfor din dyrlæge eller tandspecialist hvis du har en mistanke om dette.
  • Yderligere kan der være spændinger i nakke, brystben og hoved, der kan have en påvirkning på, hvordan og hvor meget hesten kan tygge foderet. Hvis hestens tænder og mundhule ikke fejler noget, og der alligevel er problemer med at tygge foderet optimalt, kan det være en ide at kigge på ovenstående faktorer.

 • Kan hesten have uønskede ophobninger i tarmen?
  • Heste der har ophobninger af sand i tarmen, kan have en nedsat evne til at udnytte foderet. Du kan selv tjekke din hest for sand, ved at tage en klump gødning (der ikke har rørt jorden) og lægge den i en pose og påfyld vand. Opløs gødningen i posen, og lad den hænge på en krog. Efter få minutter vil man igennem posen kunne mærke eventuelle sandkorn, der nu er bundfældet. Læs mere om sand i tarmene i blogindlæget "Spiser din hest sand?"
  • Indvoldsparasitter kan have stor betydning for hestens evne til at udnytte foderet. Hvis ikke du har tjekket din hest i efteråret, og den har tendens til at tabe sig henover vinteren, kan det være en ide at kontakte din dyrlæge, og få en snak om det er muligt at tage en brugbar prøve, til trods for at det er udenfor sæsonen. 
 • Har hesten behov for flere fibre?
  • Hesten, der har tendens til at tabe sig, bør henover de koldeste perioder have tildelt minimum 2 kg tørstof grovfoder pr 100 kg hest dagligt. Vigtigst er, at hesten alle døgnets timer har noget at tygge i.
  • Det er ikke hensigtsmæssigt, for en hest der har tendens til at tabe sig, at tildele halm eller frøgræs, da dette blot vil være næringsfattigt fyld og tyggetid. Hesten bør have tildelt rigelige mængder træstof gennem grovfoderet.
  • Husk også, at en tildeling af flere fibre, kræver et større indtag af væske. Sørg for at hesten altid har adgang til rent drikkevand, og evt tempereret når det bliver hård frost.

   Supplement til flere fibre i løbet af dagen:

   Nordic Finest er top kvalitetshø med stor variation af græsser og urter - presset i praktiske cobs. Ved daglig tildeling sikres et indtag af gode kvalitetsfibre. Nordic Finest i en krybbe i boksen henover natten, eller i løbet af dagen, kan supplere den øvrige tildeling af grovfoder. Nordic Finest kan ligeledes opblødes til de heste der har svært ved at tygge sig igennem den nødvendige mængde grovfoder, grundet dårlige tænder. Læs mere om Nordic Finest.
  • Nordic Beet Balance er et fiberprodukt der skal opblødes til en vesmagende mash, og er sammensat af roetrevler samt esparsette, der indeholder langkædede fibre af god kvalitet. Dette er fibre der fremmer fordøjelsen og øger tarmbevægelserne, der kan være nedsat om vinteren. Samtidig vil en tildeling af væske, øge flowet gennem tarmsystemet. Mængden kan reguleres, og tildeles efter behov for foderenheder. 
 • Står hesten med en ubalanceret tarmflora?
  • Hestens bakterieflora skal være i balance, for at kunne udnytte foderet optimalt. Står hesten med tegn på fordøjelsesproblemer, såsom oppustethed, uregelmæssig fasthed i afførringen, eller måske endda tegn på dårlig pelssætning og immunforsvar, kan det være en fordel at tildele præbiotika, der er foder til de gode bakterier, og styrker deres levevilkår i tarmen. Se vores udvalg af præ- og probiotika.
  • For at hestens bakterieflora kan være i balance, er det nødvendigt med et basisk miljø, der opnås ved at tildele rigelige mængder grovfoder, og gerne undlade foder der danner syre (især store mængder stivelse og ufordøjelige råvarer) Ligeledes kan stress påvirke syre/base balancen i hestens tarm.

   Supplement der understøtter hestens bakterieflora;

   Nordic Healthy Digestion er udelukkende foder til de gode bakterier i hestens stortarm, og kan supplere den øvrige foderplan efter behov. Indholdet i Nordic Healthy Digestion består primært af præbiotika. Produktet kan både udfodres tørt og som mash.

   Læs mere om Nordic Healthy Digestion

   Nordic Unique Fiber er en supplerende musli, der ikke indeholder vitminer og mineraler, og som derfor skal tildeles ved siden af det øvrige krybbefoder. Sammensætningen i produktet består både af fibre, samt præbiotika og råvarer der understøtter hestens bakterieflora. Yderligere indeholder Nordic Unique Fiber en stor mængde fedtstoffer der er med til at øge hestens huld. 

   Læs mere om Nordic Unique Fiber

   Nordic Biosa
   er fermenterede urter i væskeform, der tilfører mange sunde bakterier til hestens fordøjelse og kan være med til at genoprette en eventuel ubalance mellem disse. Det kan tildeles som en kur, eller dagligt over vinteren, for at optimere fordøjelsen og udnyttelsen af foder (samt opretholdelse af et sundt immunsystem) Det tildeles med største effekt sammen med præbiotika. 

   Læs mere om Nordic Biosa

 

Klik her for at se alle vores produkter som kan hjælpe en undervægtig hest til vægtøgning.

En hest der har tendens til at tabe sig, kan være kompleks i forhold til fodring, og de bagvedliggende årsager. Husk derfor at se hestens vægttab i sammenhæng med flere faktorer.

Kontakt os gerne hvis du har spørgsmål til din hest som taber sig om vinteren. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan.