Fodring af seniorhesten
Blog

Fodring af seniorhesten

Der er ikke nogen regler for, hvornår en hest defineres som senior/gammel. Som tommelfingerregel siger man 16+ år, men det er først nødvendigt at tage hensyn til den gamle hest, når der er symptomer der indikerer at hesten har problemer med: 

 • At holde muskelmassen. Hestens evne til at nedbryde proteiner og omsætte disse nedsættes med alderen.
 • At restituere, og derfor har brug for længere restituerings-perioder.

Hestens evne til at føre energi ind og ud af muskulaturen nedsættes i takt med at hesten ældes. Dette menes at være grundet nedsat optagelighed af næringsstoffer i stortarmen, og manglende evne til at lede affaldsstoffer (eksempelvis mælkesyre) væk fra bindevævet. Sidstnævnte kan også være grundet nedsat funktion af især leveren.

--- 

 • Viser tegn på nedsat fordøjelse, evt mat pels og dårligere hov kvalitet

Hestens slimhinder og funktion i stortarmen nedsættes jo ældre hesten bliver. Forskning tyder på, at dette primært er grundet store angreb af indvoldsparasitter, men også hestens evne til at danne nye celler i tarmvæggen.

 ---

 • Har sværere ved at tabe og sætte pels

Den nedsatte funktion i stortarmen og den derved nedsatte produktion af B-vitaminer fra de mikroorganismer der findes der, kan betyde, at hestens effektivitet ved pelsskifte bliver nedsat eller besværet. Dette kan dog også skyldes ubalancer i stofskiftet.

 ---

 • Nedsat tolerance overfor sukker og stivelse

Hestens evne til at håndtere stivelse nedsættes ikke hos den ældre hest, men overfølsomhed overfor bodsukkerreguleringen øges. Her har stivelse en stor betydning for sukkerets påvirkning i blodbanen, og derfor er det en fordel at tildele mindre stivelse til den ældre hest.

 ---

 • Viser tegn op ømme led og sener

Ældre heste viser ofte tegn på ømme led og sener, som følge af slid.

 ---

 • Dårligere tænder, der kan betyde nedsat evne til at tygge foderet

Ældre heste har oftest sværere ved at tygge især grovfoderet. Hestens tandsæt ændrer sig med alderen, og skaber en nedsat evne til optimale tyggebevægelser. Yderligere er der en større tendens til caries, knækkede tænder og skæve tandstillinger hos den gamle hest.

---

Ovenstående ”symptomer” kan som regel ikke stå alene. Den gamle hest har oftest mere end et tegn på, at der er behov for at tage hensyn til alderen. 

Fodringen af den gamle hest, bør tilpasses de problematikker der opstår.

 • Nedsat mængde af sukker og stivelse: Den gamle hest bør have et foder uden en stor andel sukker og stivelse, for at forebygge og tage forbehold for hestens øgede følsomhed i stofskiftet. 
 • Foder der kan opblødes: Heste der har svært ved at tygge sig igennem foderet, bør have pelleteret foder, og foder med lav tyggetid, der evt kan opblødes ved behov. Opblødning betyder at næringsstofferne nemmere bliver tilgængelige (da mindre tyggetid betyder mindre spytproduktion)

 • Tilskud af grovfoder: Ældre heste der har svært ved at tygge sig igennem grovfoderet, kan evt få dette snittet eller opblødt, da dette skaber en mindre tyggetid. Yderligere er det aktuelt at have større fokus på grovfoder-kvaliteten. Hvis ikke dette er tilstrækkeligt, kan det være en fordel at tildele et grovfoder-supplement i krybben, der evt kan opblødes.

  Se evt Nordic Finest Høcobs her;
  https://www.nordichorse.dk/products/nordic-finest
 • Fokus på B-vitaminer: Det kan være nødvendigt at sikre at den gamle hest får en større andel B-vitaminer end hesten i vedligehold, da evnen til at danne disse selv, nedsættes med alderen. Dette er der oftest noget der er taget forbehold for i foder til senior hesten, men ellers kan det være nødvendigt med et tilskud.

  Se evt Nordic Pure B-Plex, der naturligt indeholder en stor andel B-vitaminer: https://www.nordichorse.dk/products/nordic-pure-bplex

 • Understøttelse af led og sener: Den gamle hest kan have slidte led og sener. Dette kan evt understøttes med tilskud i foderet. Ledvæske-regulerende tilskud og tilskud der er seneafslappende, vil ofte være det der er behov for ved slid.

  Se evt Nordic Complex her;
  https://www.nordichorse.dk/products/nordic-complex
 • Proteiner af god kvalitet: For den gamle hest, der kan have svært ved at nedbryde og omsætte proteiner, er det nødvendigt at tildele et foder, med letfordøjelig proteiner, og tilstrækkelige mængder af lysin. Dette vil betyde, at hesten skal bruge mindre energi på at nedbryde proteinerne og udskille affaldsstofferne fra disse.

 • Evt boost ved pelsskifte: Den gamle hest kan have svært ved at skifte pelsen. Dette kan der være flere årsager til, både hormonelt og grundet næringsstofmangel. For disse heste, kan det være en fordel at tildele et boost i forbindelse med pelsskiftet forår og efterår, for at booste immunsystemet, og tildele de næringsstoffer der er behov for ved pelssætningen.

  læs mere om processerne bag hestens pelsskifte her;
  https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hestens-pelsskifte

 • Den nedsætte fordøjelseseffektivitet betyder som regel, at hesten har et behov for 20% mere foder end den yngre hest i vedligehold. Dette bør der tages forbehold for, når der vælges foder, og der er anbefalet en daglig tildelingsmængde (hvis ikke denne i forvejen er tilpasset den ældre hest)

Udover foderet, er det vigtigt at hesten kommer i bevægelse dagligt, og ikke lider under stress. Lyt til den gamle hest, hvor grænsen går, og pres ikke den gamle hest mere end hvad den er i stand til. Den gamle hest mangler ofte smidighed og muskelstyrke, og led og sener kan være slidte.

I bund og grund er det vigtigt at kigge på sin hest, og tilpasse foder og omgivelser ud fra de behov der opstår gennem hestens liv. Ha’ fokus på foder af god kvalitet og i den rette mængde, i forhold til hestens evne til at holde huld og muskelfylde. Især er grovfoderet her essentielt. Det er især vigtigt at være obs på hestens tænder og generelle sundhedsstatus. Yderligere er det vigtigt at arbejdsintensiteten er tilpasset til hesten evner, og huske på, at den gamle hest kan have funktioner der ikke længere er som de var engang, og at det derfor ikke er muligt for den at lave det samme arbejde som den yngre hest.