Få til indhold
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Fri fragt over 1.500 DKK & Levering 1-3 hverdage
Tilskud til vægttab hos den overvægtige hest

Tilskud til vægttab hos den overvægtige hest

Antallet af overvægtige heste i Danmark er estimeret til at være omkring 41 % på nuværende tidspunkt og tendensen ser ud til at være stigende. Dette er problematisk for hestenes sundhed og tegner samtidig et billede af, at det af flere forskellige årsager, kan være svært for hesteejere at holde deres heste slanke og i tilpas huld.

Årsager til overvægt

Når vi taler om overvægt, hvordan vi både forebygger det og arbejde imod et vægttab, er der flere faktorer som er vigtige at have fokus på. Her er især årsagerne til overvægt en af de vigtigste, fordi vi herigennem har mulighed for at forebygge og forstå kompleksiteten.

For lidt træning med for lav intensitet​

Mange heste er i kategorien ”vedligehold” hvilket er arbejde i korte perioder med lav intensitet, størstedelen af tiden i skridt. Typisk 1-2 gange om ugen.

Hvis hesten kategoriseres som værende i ”let arbejde” kræver det ride- eller løbstræning op til 1-2 timer dagligt.

Her kan der være en tendens til at overvurdere mængden af arbejde og derved tildele flere foderenheder end hesten reelt forbrænder, eller at vælge et kompletfoder udviklet til heste i moderat-hårdt arbejde, som har behov for et mere energirigt krybbefoder.

Vælger man samtidig et foder som har en høj anbefalet dosering, så vil mængden af FE (kalorier) i krybben igen kunne overstige hestens reelle behov.

Er du i tvivl om hvor hårdt din hest arbejder, kan du læse mere om betydningen af vedligehold, let-, moderat, og hård træning i dette blogindlæg: Er min hest i vedligehold, let, moderat eller hård træning?

Kan hesten slankes med motion?

Ridning, træning fra jorden, vandrefolde osv. Der findes mange muligheder for at øge hestens ugentlige motion, og dermed hjælpe hesten til at forbrænde ekstra kalorier. Motion reducerer insulinresistens, opbygger muskelmasse og forbrænder flere kalorier. Og da muskler er mere metabolisk aktive end fedt, betyder flere muskler flere forbrændte kalorier.  

Manglende viden om energiindholdet af hestens grovfoder​

Hestens grovfoder består som oftest af wrap eller hø, og udgør ideelt set omkring 90 % af deres foderindtag. Det er altså i hestens grovfoder vi finder langt størstedelen af de indtagede foderenheder samt indtag af sukker og også her primær fokus skal ligges i forbindelse med vægttab. For at kunne kende indholdet af FE (kalorier) og sukker, er det nødvendigt med en grovfoderanalyse, som enten foretages af grovfoderproducenten eller af dig selv via en udbyder.

Har man heste med overvægt, tendens til overvægt eller som har EMS, PPID eller er/har været forfangen, er det nødvendigt at kende indholdet af hestens wrap/hø for at kunne sikre at hesten kommer I energibalance eller -underskud, og for at undgå konsekvenserne af et for højt indtag af sukker.

Hvis hesten indtager for meget grovfoder, eller grovfoder med for højt indhold af sukker og foderenheder, vil det være umuligt at få hesten til at tabe sig, med et specifikt foder eller tilskud.

Huldvurdering

For at kunne vurdere om hesten har behov for at tabe sig, er det vigtigt som hesteejer at kunne vurdere hestens huld korrekt. Vi ser en stor tendens til at hesteejere undervurderer hestens huld og at den ”runde” hest er blevet den nye normal. Det er også vigtigt at være opmærksom på at fedtdepoters placering ikke kun er på ribben og i nakken, men også ved manken, skulderen, krydset og haleroden. Tydelige ribben er ikke altid en sikker indikator for at hesten er slank, hvis der er fedtdepoter ved eks. halerod og skulder.

På billedet herunder, ses de områder på hesten, hvor du særligt skal være opmærksom, på fedtdeponering.

 

 

Risikoen for den ”runde” hest

En smule overvægt kan virke uskadeligt, men det kan have en lang række konsekvenser:

  • Øget belastning af ligamenter, led og sener​
  • Overophedning​
  • Leptin resistens
  • Insulinresistens​
  • Forstørrede fedtceller
  • ​Forringet hovkvalitet​
  • Hormonelle ændringer​
  • Forringet præstationsevne​
  • Forringet fertilitet​
  • Udfordrede luftveje​
  • Lagring af fedt i de indre organer

Tilskud – hvornår og hvilke?

Hvis hestens indtag af krybbefoder og grovfoder er afstemt ift. hestens energibehov, er det muligt at støtte op om et vægttab og nedbrydning af fedtdepoter vha. tilskud.

Hvilke tilskud vi anbefaler afhænger af den specifikke hests problematik:

Blood Sugar Balance er er et koncentreret tilskud, sammensat af råvarer som både virker blodsukker og insulin-stabiliserende pga. bl.a. lægestregbælg, bukkehornsfrø og kanel, men samtidig øger forbrændingen pga. indholdet af grøn te. Nordic Blood Sugar Balance er det tilskud som tilbyder bredest støtte til vægttabet pga. den komplekse sammensætning. Viser hesten tegn på stikkende gang, og andre negative konsekvenser ved indtag af for meget sukker, kan Blood Sugar Balance også være det produkt vi anbefaler som støtte til dyrlægens anbefaling.

Nordic Lægestregbælg er en af råvarerne, som også findes i Nordic Blood Sugar Balance, og er en af de mest effektive urter til at stabilisere blodsukker og forbedre insulinfølsomheden. Nordic Lægestregbælg anbefales som en støtte til vedligehold af korrekt huld og til lette stofskifteproblematikker.

Nordic Grøn Thefremmer stofskiftet og medvirker til at øge forbrændingen under motion vha. indholdet af koffein og catechiner. Denne proces kaldes for termogense og er gavnlig når det kommer til vægttab. De aktive stoffer gør den derfor særligt velegnet til heste som motioneres jævnligt, for at få mere ud af træningen. Nordic Grøn The har samtidig et højt indhold af antioxidanter, som beskytter mod frie radikaler. De aktive stoffer i grøn the fremmer stofskiftet, men bidrager også med antioxidanter.  Forskning viser at grøn te øger fedtforbrænding bedst under motion hos mennesker​ og vi anbefaler derfor ofte dette tilskud til heste som motioneres, for at få mere ud af træningen.

Nordic Bukkehornsfrø er særdeles fiberrig, og kan derved hjælpe til at stabilisere hestens blodsukker. De har den fordel, at bukkehornsfrø er slimdannende, er de medvirker derfor også til at trække sand ud af tarmene og fjerne affaldsstoffer, hos de heste som eks. går på jordfold eller graver efter spirer.

Nordic Cissus Quadrangularis er et urtetilskud som doseres i meget små mængder, men som både støtter op om blodsukkerreguleringen, blodcirkulationen, og som også sænker kortisolniveauet i kroppen. Dette er en fordel ift. vægttab da et forhøjet niveau af kortisolhormonet, over længere tid, sænker forbrændingen og derved holder på fedtet. Nordic Cissus Quadrangularis kan kombineres med Nordic Blood Sugar Balance.

Nordic Artiskok kan medvirke til at mindske sult samt fremme nedbrydelsen af fedt og uhensigtsmæssige fedtdepoter pga. det virksomme stof cynarin. Nordic Artiskok er derved både et godt tilskud at tildele inden hesten bliver overvægtig, pga. forøget sult, men også til hesten med genstridige fedtdepoter, som ikke bliver formindsket tilstrækkeligt via vægttab. Nordic Artiskok kan kombineres med Nordic Blood Sugar Balance.

Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål omkring fodring af heste. Ved problematikker anbefaler vi altid gennemgang af hele hestens foderplan og evt management. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.

 

Kilder:

Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits - PubMed (nih.gov) 
The effect of artichoke on lipid profile: A review of possible mechanisms of action - PubMed (nih.gov)

Fenugreek: A review on its nutraceutical properties and utilization in various food products - ScienceDirect 
Gastroprotective effect of fenugreek seeds (Trigonella foenum graecum) on experimental gastric ulcer in rats - PubMed (nih.gov)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28165166/

Beneficial effects of green tea: A literature review - PMC (nih.gov) 

Forrige blogindlæg Luftvejsproblemer hos heste - management og fodring
Næste blogindlæg Har din hest udfordringer i sin mund?