Udrensning/detox – den store ”forårsrengøring”
Blog

Udrensning/detox – den store ”forårsrengøring”

Udrensningsprocesser

Hestens krop udrenser konstant. Dette er nødvendigt, da hestens egne stofskifteprocesser danner affaldsstoffer, der skal transporteres ud af kroppen. Derudover kan hesten også indtage uønskede stoffer eller blive udsat for dem i sit miljø.

Hesten har to organer, der primært står for udrensningsprocesserne – nyrerne og leveren. De arbejder hver eneste dag for at udrense og holde hesten sund og rask.

Det stråfoder og krybbefoder hesten indtager indeholder mange andre stoffer end de basale næringsstoffer som vitaminer, mineraler, aminosyrer osv. Disse stoffer kan både udgøre gavnlige plantestoffer og knap så gavnlige affaldsstoffer. Leveren forholder sig til dem alle og gør et kæmpe stykke arbejde. Det er estimeret at leveren varetager 500 forskellige funktioner.

Når hesten spiser sit stråfoder og krybbefoder, vil det blive nedbrudt, så næringsstofferne fra foderet kan optages ind i blodet. Det næringsrige blod skal passere igennem leveren, hvor det bliver renset, før det kommer ud til resten af kroppens væv. Dette er en vigtig proces, da det ikke kun er gavnlige næringsstoffer, men også affaldsstoffer, der er indeholdt i blodet. Leveren filtrerer blodet, og styrer sammen med nyrerne, hvilke stoffer, der får lov at blive i kroppen og føres ud til forskellige væv og hvilke stoffer, der skal udskilles med afføringen og urinen.

> Vil du vide lidt mere om hestens nyrer, kan du læse med her: Alt om hestens nyrer

> Vil du læse mere om hestens udrensende organer, kan du læse med her: Har din hest brug for hjælp til udrensning?

 

Forår er ofte et godt tidspunkt til udrensning - det ved naturen også

Hen mod slutningen af vinteren og i løbet af foråret er næringsværdien og kvaliteten af hestens stråfoder faldende. Måske dufter det ikke så godt som først på året eller måske er der dukket en smule støv/svampesporer op, der ikke har været der før. Det sætter højere krav til hestens fordøjelse og udrensning. Nogle bemærker at hestens fordøjelse ikke er helt så velfungerende som tidligere på året, og andre kan måske mærke det på hestens faldende energi niveau.

Hestens fordøjelse og lever er glad for bitterstoffer, da disse stimulerer fordøjelsessafterne som f.eks. spytproduktion og galde fra leveren. Bitterstoffer finder man i flere forskellige urter, der pibler op efterhånden som foråret sætter ind. Udover bitterstofferne, der er til gavn for udrensningsprocesserne, trives hestens bakterieflora med en stor diversitet af græsser og urter. Forår og sommer vil det være nogle bestemte friske urter og grønne blade, der er let tilgængelige. I efteråret vil diversiteten bl.a. komme fra forskellige typer bark og bær.

 

Urter forår og sommer

Forårsmånederne byder på frisk ny vækst – de fleste tænker måske græs, men hvis vi træder ind i urteverdenen, er der mange gode sager at finde – og der kommer flere og flere til som man bevæger sig fra foråret og ind i sommeren. Her kan bl.a. nævnes røllike, brændenælde, marietidsel, mælkebøtte, kamille, morgenfrue og burresnerre. Udover at indeholde antioxidanter, indeholder hver af urterne deres egne aktivstoffer, der støtter hesten på forskellig vis.

Vil man gerne have fingre i urter, der understøtter udrensningsprocesserne, kan man eksempelvis kigge i retning af mælkebøtte og marietidsel.

Mælkebøtte, som også kaldes løvetand eller taraxacum officinale, bliver ofte betragtet som et ukrudt i de danske haver. Mælkebøtter indeholder dog nogle gode bitterstoffer bl.a. taraxin og taraxsterol, der er til gavn for hestens udrensningsprocesser og fordøjelse. Mælkebøtten begynder at titte frem i forårsmånederne og den karakteristiske gule blomst vil typisk titte frem i løbet af april og maj måned.

Nordic Mælkebøtte

Marietidsel, silybum marianum, vokser ligesom mælkebøtten vildt i den danske natur. Den er knap så sjov at løbe ind i med bare sommerben, da marietidslen er karakteriseret ved at være meget stikkende. Marietidslen blomstrer i juli til september med sin flotte lilla blomst. Marietidslen indeholder bl.a. stofferne silybin og silymarin, som er særligt interessante ift. udrensningsprocesser.

Nordic Marietidsel

Nordic Hepa er tilskud sammensat til at støtte hestens leverfunktion. En perfekt "forårs-kur" som indeholder flere forskellige urter. Hovedingrediensen er marietidselfrø, som er kombineret med johannesbrød, artiskok, brændenælde, mælkebøtterod, røllike og guduchi.

Nordic Hepa - understøtter hestens lever


Ønsker man at støtte nyrer og urinveje frem for leverens udrensningsprocesser, kan man i stedet kigge i retning af Nordic Rena.

Nordic Rena - understøtter hestens nyrer og urinveje


Kontakt os gerne på info@nordichorse.dk, hvis du har spørgsmål til din hest, som har brug for en udrensning. Vi står klar med rådgivning og udarbejder også gerne en specifik tilpasset foderplan. Melder man sig ind i Klub Nordic Horse, kan man bestille en foderplan ganske gratis.