B-vitaminer og hestens pelsskifte
Blog

B-vitaminer og hestens pelsskifte

Hestens pelsskifte foregår forår og efterår, når hesten skifter til hhv sommer- eller vinterpels. En praktisk omstilling så "frakken" passer til vejret.

Pelsskifte er en proces som kræver en del energi og næringsstoffer, for at lykkedes optimalt. I et af vores ældre blogindlæg kan du læse mere om de faser hestens krop går igennem, for et komplet pelsskifte:
https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hestens-pelsskifte

Hestens pelsskifte bør forløbe uden stop i fældningen ind til pelsskiftet er fuldendt. Den optimale pels efter et skifte, er en tæt og forholdsvis kort tyk pels, der har bagudvendt-liggende retning mod hestens hud.

Flere faktorer kan besværliggøre eller forlænge hestens pelsskifte:

  • Stofskifteproblematikker, eller anden sygdom, især hvis denne medfører feber
  • En ubalancering af bakterierne i hestens stortarm (og dermed en nedsat evne til at danne brugbare B-vitaminer)
  • Mangel på vitaminer og mineraler

B-vitaminer er de vigtigste næringsstoffer til et optimalt og succesfuldt pelsskifte:

Oftest er det Biotin (B7 vitamin) der bliver omtalt i forbindelse med hestens pels, og det er også det vigtigste vitamin, når man fokuserer på hestens styrke og vækst af pels samt man og hale. Men faktisk er alle B-vitaminerne vigtige for hestens evne til at danne en god pels.

B-vitaminer er vandopløselige (ikke deponerbare) vitaminer, der påvirker hestens energi, stofskifte, nerver samt muskler, men i meget høj grad også hestens hud, pels samt hove. Generelt er B-vitaminerne vigtige for cellernes sundhed, og for en sund cellevækst (som eksempelvis dannelse af nye hår).

B-vitaminer dannes normalt, af mikroorganismerne i hestens stortarm. Det kræver dog at bakteriefloraen er 100% velfungerende, og der er tvivl blandt forskerne om hvorvidt disse bakterier danner nok B-vitaminer til hele hestens behov, eller om de kun danner nok til "eget forbrug".

I fældeperioden fra især sommer til vinterpels, prioriterer kroppen B-vitaminerne til at producere ny pels, og derfor kan hesten i fældningssæsonen ses med mindre energi og mere muskeltræthed (øget restituering). Dette vil også være tilfældet for de heste der bliver klippet, da pelsen her er ”beskadiget” og hestens krop forsøger at reparere de klippede hår.

Det kan derfor være en god idé at understøtte pelsskiftet med tilskud.

Der er flere måder at understøtte hestens pelsskifte, og dermed forkorte processen mest muligt (samtidig med en opretholdelse af energi og enzymatiske processer, der er under pres ved processen)

  • En mulighed er selvfølgelig at sikre, 1) at hestens bakterieflora i tarmen har de optimale betingelser, med rigelige mængder grovfoder (fibre) langt de fleste af døgnets timer 2) at undlade stivelse og syredannende foder mest muligt (såsom korn, halm og frøgræs) 3) at tilføre præ- og probiotika, for at understøtte tilstedeværelsen og væksten af de gode B-vitamin dannende bakterier (læs mere om præ og probiotika her; https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hvad-er-prae-og-pro-biotika )

  • Yderligere er det selvfølgelig vigtigt, at hesten får tildelt alle de vitaminer og mineraler der er behov for dagligt. Hvis blot ét essentielt vitamin eller mineral er i underskud, kan hesten ikke forløbe de processer hvor disse indgår, som eksempelvis dannelse af pels.
    Hvis man vil booste vitamin og mineral tildelingen, er det en mulighed at øge mængden af de nuværende vitaminer og mineraler, eller tildele en booster kur med eksempelvis Nordic MEGA Vitality (https://www.nordichorse.dk/products/nordic-mega-vitality)

  • Til sidst, er den hurtigste og mest effektive kur, at tilføre et tilskud af B-vitaminer til hestens daglige fodring, så længe pelsskiftet er i gang.

Nordic Pure B-Plex er naturlige B-vitaminer sammensat i en pille, hvori der yderligere er sikret en tildeling af omega-3 fedtsyrer til at optimere fedtbalancen i huden samt præbiotika, til at fremme hestens egen evne til at danne flere B-vitaminer, der kan anvendes under pelsskiftet.

Du kan læse mere om produktet her; https://www.nordichorse.dk/products/nordic-pure-bplex

Nordic Pure B-Plex, er det eneste B-vitamin complex på markedet til heste, der er naturligt, og ikke er tilsat kunstige og koncentrerede B-vitaminer. Dette er hvad man kalder Food State vitaminer og mineraler i Whole Food kvalitet. Hvis du er nysgerrig på hvorfor vi hos Nordic Horse, har valgt netop denne kvalitet, kan du læse meget mere om det her; https://www.nordichorse.dk/blogs/blog/hvad-gor-nordic-horse-til-noget-ganske-saerligt

For at få bedst mulig virkning af B-vitaminerne, er det aktuelt at starte en tildeling allerede nu, og i minimum 14 dage, eller til pelsskiftet er overstået.