Elektrolytter – hvordan, hvornår og hvorfor?
Blog

Elektrolytter – hvordan, hvornår og hvorfor?

Hvad er elektrolytter, og hvad skal din hest bruge dem til?

Elektrolytter er naturlige salte (mineraler) som anvendes i kroppens væsker, og alle hestens indre processer kræver en tilstedeværelse af elektrolytter i større eller mindre grad. De vigtigste elektrolytter, eller de primære er, kalcium, natrium, kalium, magnesium samt klorid. 

Væskeregulering

Elektrolytterne har især stor betydning for hestens evne til at regulere væske og opretholde en sund væskebalance i kroppen. Dermed er det også elektrolytterne der er årsag til, at hestene kan regulere pH værdien i kroppen, vha nyrerne, hvor elektrolytterne også anvendes som et filter, til at fange affaldsstoffer, og leder det ud via urinen. Yderligere er elektrolytter især vigtige for hestens muskelfunktion samt ydeevne. 

Væskereguleringen i kroppen, sikrer blandt andet, at hesten kan regulere kropstemperaturen, og ikke bliver for varm, til trods for, at den står under den bagende sol hele dagen. Hesten har altså brug for en større andel elektrolytter når den er varm, både grundet de ydre temperaturer, men især også når den er i arbejde. 

Når hesten bruger sine muskler, anvendes elektrolytter, til at opretholde den rette væskebalance inde i cellerne, men er også medvirkende til, at de affaldsstoffer der dannes når muskelcellerne er i brug, udskilles. Det er blandt andet derfor hesten sveder. Hvis der ikke er tilstrækkelige elektrolytter, der kan opretholde væskebalancen, bliver hesten først og fremmest meget hurtigere træt, men evnen til at udlede affaldsstofferne fra arbejdet betyder, at hesten efterfølgende vil være mere øm i musklerne, og have nedsat restituering efter træning. 

Elektrolytterne gør, at vandet kan komme rundt i kroppen, og ikke bare flyder ud igen. - Væsken bindes og ledes derhen hvor der er behov for den. Så selvom hesten bliver varm, eller har behov for at regulere pH værdien, er det ikke bare nok at drikke mere vand, der skal også være elektrolytter til stede.

Hvornår har hesten behov for tildeling af elektrolytter?

Elektrolytter forsvinder dagligt langsomt gennem sved, urin men også udåndingsluften. Temperatur og arbejdsintensitet (eller sygdom) øger udskillelsen af elektrolytter.

Mange har tænkt, at hestens daglige foder samt tilstedeværelsen af en saltsten, kan dække hestens behov for elektrolytter. Det kan det også langt hen af vejen. Men hvis der er meget varmt, hvis hesten sveder eller er under hårdt arbejde, er det som regel nødvendigt at supplere sin daglige fodring med elektrolytter.

Nordic Elektrolyt Sticks

Hos Nordic Horse, har vi sammensat en praktisk elektrolyt stick, der tilgodeser hestens ekstra behov for elektrolytter henover de varme måneder, eller som supplement til den daglige fodring, såfremt hesten er under hård træning, og ikke får tilstrækkeligt gennem krybbefoderet.

Nordic Elektrolyt Sticks adskiller sig fra andre lignende produkter på markedet, da elektrolytterne er bundet op på naturlige fibre. Det betyder at saltene frigives langsomt, og bliver tilgængelige for hesten i takt med at fibrene nedbrydes. Dette medfører minimal påvirkning af væskebalancen i tarmen og samtidig optimal udnyttelse af elektrolytterne. Nordic Elektrolyt Sticks er derfor også et godt valg til heste med sensitiv fordøjelse, eller heste der har problemer med slimhinden i maven.

Du kan læse mere om Nordic Elektrolyt Sticks her;
https://www.nordichorse.dk/products/nordic-electrolyt-sticks

Til sportshesten har vi desuden sammensat Nordic Top Athletic, der er et fulddækkende foder, som indeholder alle de næringsstoffer som den hårdtarbejdende hest har behov for - OGSÅ elektrolytter 😊

Læs mere om produktet her;
https://www.nordichorse.dk/products/nordic-top-athletic

 

En kort opsummering:

Hesten anvender elektrolytter til at regulere væske i kroppen, og udskille affaldsstoffer.

Hvilke heste har behov for ekstra tildeling af elektrolytter?

  • Heste i hårdt arbejde
  • Heste som sveder meget
  • Heste som trænes i meget varmt vejr
  • Heste som sveder under transport
  • Heste der har behov for øget væskeindtag
  • Heste med ubalance i salt/sukker

    Er du i tvivl om du bør supplere din hest med elektrolytter? Kontakt os gerne på tlf. 25 20 90 70 eller skriv på info@nordichorse.dk, så hjælper vi dig gerne med at vurdere om dit foder indeholder nok elektrolytter eller om du bør give ekstra.

    Foto: MEP Photo